Cătălin Oprişan

Reînvie personaje de legendă ale sportului. Este un fel de arheolog care dezgroapă poveștile uitate ale arenelor

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cătălin Oprişan
Di Stefano la FC Barcelona, Kubala la Real Madrid!

În primăvara lui 1950, mai mulţi jucători exilaţi din Ungaria comunistă încropesc o echipă ce dă piept cu Spania, care se pregătea pentru „Mondialul” brazilian. Cei de la Real Madid pun ochii pe Ladislau Kubala. Se pornesc negocierile, jucătorul e […]

...

Cum i l-a ”furat” Real Madrid Barcelonei pe Di Stefano

Cu vreo două săptămâni înainte, un tânăr care făcea curăţenie printr-un birou uitat al stadionului „El Monumental” le atrăsese atenţia celor doi custozi ce păstoreau „Muzeul River” că descoperise multe cutii de carton ce adăposteau documente administrative ale faimoasei echipe […]

...

Hugo Sanchez, ce om dintr-o bucată!

Jose Antonio Navas nu-i pe „Sport”. Omul trebăluieşte la Departamentul Economic al celor de la „El Pais”. Scrie despre acordurile dintre Spania şi URSS, despre faptul că Guvernul caută un investitor pentru „Enasa”, despre un transport imens de minereuri de […]

...

Băiatul din NBA cu inima mâncată

„Era băiat bun, jur, dar avea nebuniile sale! Calm, o oră. Apoi, când se enerva, ziceai că merge în vestiar, scoate pistolul şi te împuşcă”, rememorează colegii. Chiar aşa era! Tipul se prezenta cu un revolver în geanta de antrenament, […]

...

Ayrton Senna (1960-1994) » Ani de singurătate

Când Rubens i-a deschis pe ai săi, ochii lui Ayrton lăcrimau deasupra. Nici azi nu poate spune dacă stropul îl trezise ori dacă medicii făcuseră asta. Barrichello intrase cu 230 de km/h în şicana Variante Bassa. Brazilianul cel mare îl […]

...

Forrest Yang Kyoungjong Gump

Un atlet născut în Coreea de Nord a luptat, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, în Armata Imperială Japoneză, în cea Sovietică şi în Wehrmacht. A participat la bătălii uriaşe şi a devenit cetăţean american

Permalink to Forrest Yang Kyoungjong Gump
sâmbătă, 8 iunie 2019, 10:13

Când l-au săltat, cu arcanul, la oaste, se găsea în maiou şi şort, la un concurs de atletism. Avea 18 primăveri, alerga de la şase. Prinsese rămăşag cu un coleg de şcoală, să-şi măsoare forţele, să vadă care e mai breaz şi, de atunci, de o duzină de ani, nu se mai oprise. Mulţi ziceau că e bun, că are un stil aparte.

Yang Kyoungjong se născuse într-o ţară care, pe atunci, pe 3 martie 1920, nu exista. Se vorbea despre „perioada japoneză imperială”, despre „Coreea în timpul administraţiei japoneze”, dar el ştia că patria lui e ocupată de niponi. I-au făcut un proces sumar, l-au acuzat de „colaboraţionism cu partizanii din Coreea de Nord” şi l-au trimis pe front. Pare ironie, dar aceasta a fost varianta cea mai bună, decât să se fi aşezat în faţa plutonului de execuţie.

A salvat patru soldaţi japonezi cotropitori
Pentru că era atlet, l-au înscris direct în Kwantung, trupele de elită ale Armatei Imperiale Japoneze. A ajuns în Manciuria şi, de aici, în Bătălia de la Halhân Gol, o bătălie decisivă în războiul nedeclarat sovieto-japonez de frontieră, unde a luptat din iulie în septembrie 1939. În cealaltă parte de lume, Al Doilea Război Mondial pornise la drum. A salvat, cărând în spate, patru soldaţi japonezi. Practic, ocupanţii ţării sale. Pentru el, doar nişte camarazi de arme… L-au împuşcat în umăr, sovieticii l-au luat prizonier.

A ajuns într-un lagăr din Gulag. A riscat enorm, la 20 de ani, când a făcut un pas în faţă şi a întrebat dacă poate alerga. Prizonierii erau slăbiţi, frigul ucidea pe capete, dar el, în pufoaică, dădea ture printre barăcile insalubre peste care ningea.

Uniunea Republicilor Sovietice Socialiste se afla în Marele Război pentru Apărarea Patriei, aşa că în 1942, după câteva luni de mânuit puşca, a fost integrat în Armata Roşie şi trimis pe Frontul European de Est.

A Treia Bătălie de la Harkov, din februarie-martie 1943, l-a prins în tranşee, la 7.500 de kilometri de casă, în Ucraina de azi. Nu era războiul lui, dar îşi făcea datoria. Livra conştiinciozitate. Nemţii l-au capturat în ceea ce istoricii consideră a fi ultima mare victorie strategică a Germaniei naziste în cea de-a doua conflagraţie majoră a omenirii. Dar nu era timp de pierdut.

„Japonezul cu uniformă germană” de pe Plaja Utah
Deşi plecase de lângă cei dragi de cinci ani, deşi luptele îl marcaseră profund, Yang se ţinea bine, graţie naturii atletice. Aşa că Wehrmacht-ul l-a considerat om de bază. I-a dat haine, arme şi l-a trimis în Franţa ocupată, ca membru al unui detaşament de prizonieri sovietici de război. A ajuns în Peninsula Cotentin, aproape de plaja Utah, acolo unde, pe 6 iunie 1944, Aliaţii au debarcat spre a deschide cel de-al doilea front.

Yang Kyoungjong a fost capturat de către americani la mijlocul lunii. Iniţial, a fost considerat un soldat japonez îmbrăcat în uniformă germană. Locotenentul Robert Brewer, din a 101-a Divizie Aeropurtată, avea să noteze că a „capturat patru asiatici în haine nemţeşti, cu care nu s-a putut stabili o comunicare, pe plaja Utah”. Unii şi-au dat cu părerea că ar fi georgian ori mongol.

L-au trimis într-un lagăr de prizonieri de război din Marea Britanie şi, de aici, în Statele Unite. În toamna lui 1947 le-a povestit tot: se născuse în Coreea de Nord, intrase în Armata Imperială Japoneză, fusese capturat de către sovietici în Mongolia, luptase pentru Armata Roşie, ajunsese prizonier la nemţi după o bătălie în Ucraina, îmbrăcase uniforma germană pe teritoriul francez, se predase americanilor, iar finalul războiului îl găsise în Anglia.

Yankeii s-au prins pe loc că aşa ceva e o mină de aur. A devenit cetăţean american, s-a stabilit în Illinois. O bucată de timp a antrenat, profesor de atletism, la un colegiu. Apoi şi-a povestit aventura. Da, Forrest Gump era singurul soldat din istorie ce luptase pentru trei armate diferite în timpul WWII. S-a stins în 1992…

* Sursa: Antony Beevor, „The Second World War”

Comentarii (9)Adaugă comentariu

_ge (8 comentarii)  •  8 iunie 2019, 11:25

Bravo Cataline ! Urmaresc cu mare interes toate articolele tale. Sunt f. interesante.

eu (1 comentarii)  •  8 iunie 2019, 12:08

Si ce legatura are cu sportul articolul asta? Doar faptul ca ... alerga? Hai sa mai "bagam" niste randuri ca moare site-ul. Copiate integral, bineinteles. Multe ... succesuri

Bibi (211 comentarii)  •  8 iunie 2019, 12:42

Multumesc, Catalin ! Exista si film, foarte bine facut, ca multe alte filme coreene: My Way (2011) Am vrut sa pun link-ul de pe IMDB, dar nu ma lasa.

MARCU ANTON (6 comentarii)  •  8 iunie 2019, 12:53

Acest Forrest Gump nu e singurul asiatic care a luptat pt. 3 armate în WW2! Ci mai sînt ăncă 3 ! Kinzir ,Dulock și Blair! Din Republica Altai de azi. Au fost incorporati in armata sovietica,apoi capturati de nemți ținuți în lagar o perioada apoi în armata rusilor albi-Vlasov care luptau de partea germanilor-dezerteaza în Franța și se alătura partizanilor care-i îmbraca in uniforme americane,sint capturati din nou de germani si bagati in lagar! De acolo îi elibereaza armata americana si-i trimite-n În SUA crezînd ca cei trei sînt nativi americani! Vin huronii,picioarele negre,havaho,sioux,etc, și nu reușesc sa comunice cu ei pîna-n 1947 cînd ajunge la ei un savant lingvist care iși dă seama de unde sint și-i repatriaza ..! WW2 a facut și lucruri din astea ...

gelu graniceru (1 comentarii)  •  8 iunie 2019, 13:26

Divizia 101 parasutisti, devenita celebra datorita ecranizarilor lui Spielberg, intai “Salvati soldatul Ryan”, apoi splendida mini- serie “Band of brothers”. Splendida poveste, iata ca se poate publica pe acest site si istorisiri de acest gen, felicitari!

gio (6 comentarii)  •  8 iunie 2019, 14:07

Citesc despre acest personaj si concluzia e ca NU sunt dovezi ca el a existat cu adevarat.

Alexandra (7 comentarii)  •  8 iunie 2019, 20:11

Yankeii s-au prins pe loc că aşa ceva e o mină de aur. A devenit cetăţean american, s-a stabilit în Illinois. O bucată de timp a antrenat, profesor de atletism, la un colegiu. Apoi şi-a povestit aventura. Da, Forrest Gump era singurul soldat din istorie ce luptase pentru trei armate diferite în timpul WWII.

Alexandra (7 comentarii)  •  8 iunie 2019, 20:13

A Treia Bătălie de la Harkov, din februarie-martie 1943, l-a prins în tranşee, la 7.500 de kilometri de casă, în Ucraina de azi. Nu era războiul lui, dar îşi făcea datoria. Livra conştiinciozitate. *** a Germaniei naziste în cea de-a doua conflagraţie majoră a omenirii. Dar nu era timp de pierdut.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

United Artists (3 comentarii)  •  9 iunie 2019, 0:24

@ gelu graniceru, 8 iunie 2019, 13:26 Bey, "jelou grănișierou", ar trebui întîi să cetești ce scrisă "gio, 8 iunie 2019, 14:07", șî abea apoi să-ț' dai tu cu părerili, ca la Valea aUzului! Ca SĂ NU CAZI ÎN P(R)OST! Că e plin de valahi cu IQ scăzut, ca tine, pă lumea asta, trăitori în filme de Hollywood MINCINOASE!

Comentează