Cătălin Oprişan

Reînvie personaje de legendă ale sportului. Este un fel de arheolog care dezgroapă poveștile uitate ale arenelor

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cătălin Oprişan
Da’ el de ce nu e plin de noroi?

Ceasurile arată 14:36 când se purcede la drum. 19 iulie 1900, proba de maraton a Jocurilor Olimpice de la Paris. Pe Sena sunt fix 41 de grade! Cei 14 curajoşi sunt cinci localnici, trei englezi, trei americani, doi suedezi şi […]

...

„Nita” – doamnă pe stradă, bărbat în echipă

La început, match-urile de football se dădeau sus, pe platoul de la „Artilerie”. Apoi, cu timpul, acolo, în Malaga lui 1920, locul fusese luat de Şcolile Saleziene, unde tinerii sărmani ori abandonaţi găseau alinare, dar obiceiul de a obosi mingea […]

...

„Cursa aceasta năprasnică”

Toată vara trebăluiseră ca să realizeze imposibilul: primul raliu românesc, pe distanţa Bucureşti-Giurgiu şi retur. De fondat se fondaseră pe 5 aprilie 1904, colo, la Otelul „Boulevard”: Automobil Club Român, a şasea instituţie de acest fel din lume.

27 de […]

...

Smaranda Brăescu a Poloniei a fost ucisă la Katyn

La 20 de ani, Janina iubea să cânte, să piloteze şi să „se dea cu paraşuta”. Cei care o cunoşteau spuneau că se pricepea de minune la toate trei, dar, după o perioadă de Conservator, renunţase la portativ.

Fata generalului […]

...

Două sticle de vin pe vârf, la 2.519m

Gustavo Schulze se trăgea din Orizaba, Veracruz, Mexic, acolo unde al său tată se iubise c-o localnică. Studiase la Munchen, parcase la Leipzig, cu doctorat la Institutul Geologic de aici. Se căţărase, de mic, pe munţi, asta făcea şi acum, […]

...

Băşica lui Caragea

Sunt 200 de ani de când Domniţa Ralu stărui pre lângă al seu tată, Vodă Caragea, spre a aduce la Bucuresci o ”drăcovenie” zburătoare. Istorioara primului balon cu aer cald văzut pre la noi

Permalink to Băşica lui Caragea
sâmbătă, 25 mai 2019, 9:26

E olecuţă trecut de ora opt seara, când neamţul cel năltuţ flambează instalaţia. Fumegă fitilul unui „buriu cu spirt de cinci vedre, prins cu meşteşug”. Aerul din interior prinde a se încălzi. „Băşica s-a înălţat în slăvi, de abia se mai vedea”. Avea să cadă spre Dudeşti, „la satu unde să zice Căţel”. E 26 iunie 1818 şi Bucureştii văd, pentru prima oară în istorie, un balon cu aer cald.

Tânăra care bate din palme, se agită şi se bucură precum un ţânc, deşi are 19 ani, e Domniţa Ralu. Mezina fanariotului Ioan Gheorghe Caragea, domn al Principatului Valahiei, şi a Elenei, fiica unui bancher din Constantinopole. A avut stăruinţă pe lângă al său tată, omul cu „Legiuirea”, întâiul cod de pravile din Ţara Românească, spre a aduce un astfel de aerostat şi pe iste meleaguri. Era o vizionară: visa să zboare, monta piese de teatru, trimitea tineri la Paris, pentru a afla tainele declamaţiunii, lua lecţii de Drept, stăpânea matematica.

Nemţii au făcut stofa la Braşov
Se dăduse mare poruncă la Braşov, la nişte meşteşugari care zămisliseră o stofă cu diametrul de opt metri, trasă în batist. Trebuia un loc viran. Vodă Ipsilanti ridicase un palat domnesc, ce luase foc, într-un incendiu imens. De acolo avea să se plece! Capetele cele luminate, boierii, dar şi norodul din Bucureşti, scăpat din epidemia de ciumă bubonică ce luase cu ea 40.000 de suflete, merseseră acolo, pe Dealul Spirii, la „Curtea Arsă”.

Caragea nu credea o iotă cu ridicatul de la pământ, deşi Domniţa Ralu îi tot povestise despre nişte franţuji, fraţii Montgolfier, care se jucaseră de-a Dedal, cu ceva ani în urmă, şi reuşiseră. Mai mult, puseseră în nacelă un miel, o raţă, un cocoş, jivinele supravieţuiseră călătoriei. Adăugase că ştia, din povestiri, despre un nebun, acrobatul Iordache Cuparencu din Serbăuţii Sucevei, care mersese la Varşovia ori Vilnius şi aici, între 1806 şi 1808, se ridicase cu astfel de baloane făcute chiar de a sa mână… Degeaba!

Aşa că atunci când nemţii se prezentaseră în faţa lui, puseseră rămăşag pe 10.000 de taleri. Dacă aparatul se ridica, vistieria avea să fie mai goală. Dacă nu, Vodă Caragea devenea mai bogat.

„Lucea ca un luceafăr”
S-au găsit acolo, la „Curtea Arsă”. Conform unui obicei mai vechi, drumul era luminat, pe margini, de butoaie cu păcură aprinsă. „Băşica s-a înălţat drept în sus şi părea un mare işlic boieresc, legănându-se în văzduh. În lumina scăzută a înserării, fitilul aprins lucea ca un luceafăr”, scrie un martor pe nişte memorii păstrate la Mănăstirea Govora. Ceauşul Iordache, de la Biserica Amzei, istoriseşte, şi el, neîncrederea privitorilor: „Dar când băşica s-a înălţat în slăvi, se deteră în genunchi, făcând, cu toţii, cruce!”. Puţini se bucurară: doar nemţii, care, fâşneţi, tăiară şi niscavai bilete la spectacol, şi Domniţa Ralu.

Balonul, fără „personal navigant”, a zburat ceva. Avea să cadă „la vale de Bucureşti, prin preajma Dudeştilor”, într-o gârlă. Lumea, neştiutoare, îl minimiza, devenind „băşică”. Mai mult, din acel moment devenea un fel de „Ab Urbe condita”, „de când cu băşica lui Caragea”…

Vodă a fugit la câteva luni după ce pe cerul oraşului cu 52.000 de oameni s-a arătat „drăcovenia”. A furat mult, peste 3.700.000 lei-aur şi s-a stabilit la Pisa, apoi la Atena. Domniţa Ralu a trebuit să… zboare şi ea. Tatăl plătise „doar” pentru o domnie de trei ani, însă stătuse şase, aşa că mulţi otomani, creditori, băteau pe la uşă. A decedat la Leipzig, la 1870.

„Săltarea băşicii lui Caragea” avea să rămână, multă vreme, singurul eveniment de acest gen din regiune. Abia pe la 1834, după înscăunarea lui Mihail Sturdza ca domn al Moldovei, Iaşiul vedea un aerostat plutind.

Surse: Dr. Horia Salca, „Cronologia Bucureştilor”

Comentarii (6)Adaugă comentariu

Valeriu (28 comentarii)  •  25 mai 2019, 15:30

Multumim,Catalin!

Tibisor (77 comentarii)  •  25 mai 2019, 16:41

Nemtii , tot nemti domnule !

Toader (9 comentarii)  •  25 mai 2019, 16:59

Caragea, un bandit și'un criminal cum n-au mai stat. Mai degrabă a fost evreu, bunicul bancher, decît grec. Ciuma lui Caragea n-a fost ciumă în înțelesul de boală ce se ia; citiți „Din vremea lui Caragea” a lui Ion Ghica. Iar „codul de pravile”, după unii, deștepți nevoie mare, prima constituție, n-a înlocuit vechiile obicee juridice strămoșești cunoscute ca Legea Strănună, Obiceiul Pământului sau, de către străini, Lex Valahicum, Statuta Vachorum. Mai bine vorbește Mihail Șuțu II: „„Obiceele pământeşti sunt mai puternice decât pravilele și că prin ele se intăresc sau se oboară pravilele ce nu vor fi potrivite cu stările vreunui neam; deci, nu rămâne îndoială că în orice pricină, întâmplându-se a fi pravila cu deosebire de pământescul obicei, acesta negreșit se cuvine a se urma."

Dan (1 comentarii)  •  26 mai 2019, 7:10

Felicitari pentru articol si documentarea bogata a unui eveniment remarcabil in epoca sa despre care poate putini aveau cunostinta. Admir de mult timp preocuparea ta pentru relatarea diverselor intamplari si evenimente demult trecute si care ne imbogateste spiritual. Bravo!

marius (2 comentarii)  •  28 mai 2019, 9:19

nu stiam ca d-ra Corina Caragea de la PRO TV are si astfel de ,,placeri"..pare o tipa fixata pe fotbal....

alex (5 comentarii)  •  28 mai 2019, 21:42

A murit in 1844, la 90 de ani la Atena, Ralu a murit in 1870 la Lepzig.

Comentează