Cătălin Oprişan

Reînvie personaje de legendă ale sportului. Este un fel de arheolog care dezgroapă poveștile uitate ale arenelor

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cătălin Oprişan
Da’ el de ce nu e plin de noroi?

Ceasurile arată 14:36 când se purcede la drum. 19 iulie 1900, proba de maraton a Jocurilor Olimpice de la Paris. Pe Sena sunt fix 41 de grade! Cei 14 curajoşi sunt cinci localnici, trei englezi, trei americani, doi suedezi şi […]

...

„Nita” – doamnă pe stradă, bărbat în echipă

La început, match-urile de football se dădeau sus, pe platoul de la „Artilerie”. Apoi, cu timpul, acolo, în Malaga lui 1920, locul fusese luat de Şcolile Saleziene, unde tinerii sărmani ori abandonaţi găseau alinare, dar obiceiul de a obosi mingea […]

...

„Cursa aceasta năprasnică”

Toată vara trebăluiseră ca să realizeze imposibilul: primul raliu românesc, pe distanţa Bucureşti-Giurgiu şi retur. De fondat se fondaseră pe 5 aprilie 1904, colo, la Otelul „Boulevard”: Automobil Club Român, a şasea instituţie de acest fel din lume.

27 de […]

...

Smaranda Brăescu a Poloniei a fost ucisă la Katyn

La 20 de ani, Janina iubea să cânte, să piloteze şi să „se dea cu paraşuta”. Cei care o cunoşteau spuneau că se pricepea de minune la toate trei, dar, după o perioadă de Conservator, renunţase la portativ.

Fata generalului […]

...

Două sticle de vin pe vârf, la 2.519m

Gustavo Schulze se trăgea din Orizaba, Veracruz, Mexic, acolo unde al său tată se iubise c-o localnică. Studiase la Munchen, parcase la Leipzig, cu doctorat la Institutul Geologic de aici. Se căţărase, de mic, pe munţi, asta făcea şi acum, […]

...

Singur împotriva tuturor

A navigat mai bine de trei ani de zile, non-stop, pentru a deveni primul om de pe Pământ care-l înconjoară, pe ape. El şi a lui prietenă, nava "Spray". Apoi a dispărut pe mare: Joshua Slocum

Permalink to Singur împotriva tuturor
sâmbătă, 13 aprilie 2019, 10:11

Cunoaşte biroul, a mai fost în el de câteva ori. Bate la uşă, apasă clanţa, drege glasul, dă bineţe şi zice şoptit: „Cred că al meu soţ s-a pierdut în ape!”. Atât! Redactorii nu ştiu ce să creadă… „Acum?”, vine întrebarea. „Nu, acum şapte luni”, alunecă răspunsul. Iulie 1910, clădirea ziarului Boston Globe. Doamna este Henrietta, dar toţi o ştiu de „Hettie”. Soaţa unuia dintre cei mai tari oameni din Univers: Joshua Slocum.

Se născuse, pe la 1844, în Golful Fundy, Noua Scoţie, Canada. De mic, tatăl – care făcea cizme din piele pentru pescari – îl ţinea pe lângă el, să deprindă tainele meseriei. Dar prichindelul fugea la bunicul dinspre partea mamei, paznic de far. Iubea mirosul de apă sărată, iubea valurile. S-a băgat băiat de cabină pe un pescador.

A ajuns la Dublin, de aici la Liverpool. S-a urcat pe „Tangier” şi, după ce a vizitat China şi a respirat aer de San Francisco, şi-a luat brevet de marinar. Voiaje în Japonia, de aici în Australia, cap-compas Brazilia. Dar voia ceva mai mult, nu transporturi comerciale. Avea o idee şi ea nu-i dădea pace: un înconjur al Lumii, doar el, singur. Nu, de fapt, doi: omul şi barca!

„S-a dat cu «Spray» pe apă”
În Fairhaven, Massachusetts, a plămădit o navă perfectă pentru călătorie. A botezat-o „Spray”. Pe 24 aprilie 1895 a plecat din Boston, să îndeplinească nebunia. „Un fotograf a tras poze. Pulsul părea să-mi spargă venele”, avea să scrie. Pe 3 iulie trece pe lângă locul de baştină, Noua Scoţie. Taie Atlanticul şi 25 august 1895 îl găseşte-n Gibraltar.

Vrea s-o cotească prin Suez, dar recunoaşte că-i este frică de piraţii din Mediterană. Aşa că pune compasul pe Strâmtoarea Magellan. Lunile trec, iar 31 mai 1897 îl prinde în Cooktown, Australia. După 40 de zile de furtuni, Pacificul devine prietenos cu el. Pentru că nu se grăbeşte, pentru că sunt curenţi „amabili” şi pentru că „Spray” este construită ca la carte, nu pune mâna pe cârmă 3.200 de kilometri.

Crăciunul lui 1897 îl găseşte la Capul Bunei Speranţe. N-are cronometru, nu ţine măsura timpului. După mai bine de trei ani de la plecare, Joshua Slocum apare, pe 27 iunie 1898, în Newport, Rhode Island, cu barbă şi pălărie imensă. După ce „înghiţise” 74.000 de kilometri, devenea primul om ce reuşea o călătorie în jurul lumii de unul singur… Acum putea dormi liniştit.

Nimeni nu i-a aflat, pe moment, isprava!
Deşi pare incredibil, foarte puţină lume află despre isprava sa. Pe 25 aprilie pornise la drum Războiul spaniolo-american, toată lumea era concentrată pe acest eveniment. Slocum a aşteptat şi, anul următor, a lansat „Navigând singur în jurul Lumii”, pe care mulţi aveau să o considere „cea mai bună lucrare apărută vreodată”.

În decembrie 1900 este unul dintre cei doar opt invitaţi chemaţi să vorbească la aniversarea lui Mark Twain. Dar Joshua nu e om de pământ, e lup de apă. Petrece mult timp pe „Spray”, acolo e, cu adevărat, a sa casă. Începe să aibă pierderi de memorie. E acuzat că ar fi violat o fetiţă de 12 ani, stă 42 de zile în puşcărie.

Preşedintele Theodore Roosevelt se vede cu el la Casa Albă. „Căpitane, aventurile noastre au fost puţin diferite”, îi spune acesta. „Da, dar dumneavoastră aţi ajuns aici primul”, vine replica. E 1909, Slocum are planuri de a vizita America de Sud: Orinoco, Râul Negru, zona Amazonului…

Pe 14 noiembrie, bătrâna „Spray” saltă ancora. Este ultima dată când Joshua Slocum e văzut. Anul următor, în iulie, „Hettie” decide să anunţe dispariţia sa. Trecuse prea mult timp fără nicio veste.

În 1924, cel ce navigase singur împotriva tuturor este declarat, oficial, mort. Aşa cum aveau să noteze cei de la „Boston Globe”, „marea-l luase la ea”.

* Sursa: britannica.com

Comentarii (6)Adaugă comentariu

marian0904 (75 comentarii)  •  13 aprilie 2019, 20:26

Cam seaca povestea. Probabil in carte gasim ceva ”distractiv”. Performanta este, insa, extraordinara. Multumesc!

Cris (2 comentarii)  •  13 aprilie 2019, 21:18

asta nu este o poveste unde poti lasa un alt comentariu decat: e frumoasa :)

MARCU ANTON (3 comentarii)  •  13 aprilie 2019, 23:45

O poveste de viata din alte timpuri demult apuse! Modestia era o virtute! Face ocolul lumii pe oceane singur in barca dar nu face valva imediat ahtiat dupa bani si celebritate/publicitate..! Cu toate ca fusese acuzat ca violase o fetita de 12 ani(real sau nu cine mai stie?) si facuse 42 zile de arest,il primeste presedintele SUA in exercitiu,apoi Mark Twain -de ziua lui invitase doar 8 persoane-care printre altii era prieten si cu NICOLA TESLA..Apoi se pierde in imensitatea oceanului Atlantic in drum spre America de sud..

gigi matei (1 comentarii)  •  16 aprilie 2019, 9:06

bravo cataline! sa-ti creasca bebicul mare!

Mitica (1 comentarii)  •  20 septembrie 2019, 14:56

Trebuie citită cartea... Gata, imediat cu violu'... Obsesia zilei în România ! Tebuie citită cartea, și recitită, dacă vă pasionează navigația. Și mai sânt și alte informații interesante despre Slocum pe internet, dacă le căutați.

Comentează