Cătălin Oprişan

Reînvie personaje de legendă ale sportului. Este un fel de arheolog care dezgroapă poveștile uitate ale arenelor

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cătălin Oprişan
Da’ el de ce nu e plin de noroi?

Ceasurile arată 14:36 când se purcede la drum. 19 iulie 1900, proba de maraton a Jocurilor Olimpice de la Paris. Pe Sena sunt fix 41 de grade! Cei 14 curajoşi sunt cinci localnici, trei englezi, trei americani, doi suedezi şi […]

...

„Nita” – doamnă pe stradă, bărbat în echipă

La început, match-urile de football se dădeau sus, pe platoul de la „Artilerie”. Apoi, cu timpul, acolo, în Malaga lui 1920, locul fusese luat de Şcolile Saleziene, unde tinerii sărmani ori abandonaţi găseau alinare, dar obiceiul de a obosi mingea […]

...

„Cursa aceasta năprasnică”

Toată vara trebăluiseră ca să realizeze imposibilul: primul raliu românesc, pe distanţa Bucureşti-Giurgiu şi retur. De fondat se fondaseră pe 5 aprilie 1904, colo, la Otelul „Boulevard”: Automobil Club Român, a şasea instituţie de acest fel din lume.

27 de […]

...

Smaranda Brăescu a Poloniei a fost ucisă la Katyn

La 20 de ani, Janina iubea să cânte, să piloteze şi să „se dea cu paraşuta”. Cei care o cunoşteau spuneau că se pricepea de minune la toate trei, dar, după o perioadă de Conservator, renunţase la portativ.

Fata generalului […]

...

Două sticle de vin pe vârf, la 2.519m

Gustavo Schulze se trăgea din Orizaba, Veracruz, Mexic, acolo unde al său tată se iubise c-o localnică. Studiase la Munchen, parcase la Leipzig, cu doctorat la Institutul Geologic de aici. Se căţărase, de mic, pe munţi, asta făcea şi acum, […]

...

Pantera din „Pantera Roz”

Baschetbalista Olivera Cirkovici a făcut parte din cea mai temută bandă de spărgători de magazine de lux din lume. S-a întors din Infern, după ce ea şi a sa echipă au prăduit 500.000.000 de dolari

Permalink to Pantera din „Pantera Roz”
sâmbătă, 15 decembrie 2018, 9:43

1988. „Click”! şi poza „bronzului” de la Europenele de baschet feminin din Bulgaria e trasă. Trupă frumoasă. Olivera Cirkovici, fata de 19 ani şi 1,93 m. Nina Bjedov, viitorul „argint” de la Mondialele de peste doi ani. Danira Nakici, locul doi la Olimpiada de la Seul, MVP-ul de pe „Bătrânul Continent” vreme de trei sezoane. Uite-o şi pe Eleonora Wild, vedeta de la Crvena Zvezda, e şi Danijela Ilici, cea care-i va naşte pe Luka şi Ivan, jucătorii lui Manchester City de peste ani. Sunt printre ultimele clipe ale Iugoslaviei unite.

2006. „Click, click”! Și pozele pleacă. Sunt două, pentru că aşa e la Poliţie, faţă şi profil. Undeva în Grecia. Olivera s-a lăsat de baschet în 2000, după ani buni la Pagrati ori Crvena Zvezda. La retragere, a devenit director sportiv la trupa din Belgrad. Apoi… Apoi s-a îndrăgostit. Bebe. Nu ştia că soţul nu era ceea ce părea a fi. A scos bănuţii de la saltea, a dat drumul la câteva buticuri, fie în capitală, fie prin zonă. Treaba mergea. Într-o seară, tovarăşul de viaţă a rugat-o să-l însoţească. S-a dat jos cu băieţii, ea a rămas cu şoferul, cu motorul pornit. Au lipsit cam un minut şi jumătate, s-a auzit glas de alarmă. La un „filtru” păreau că scapă, când băiatul cu lanterna a ochit nişte pistoale… Aşa a ajuns să doarmă, o seară, la beci.

43 de ani şi 12 de puşcărie
2012. „Click, click”! Pozele se nasc iar. Tot două. Tot faţă şi profil, cu număr de ordine pe piept. Intrase într-o horă. Una imensă. 250 de suflete din fosta Iugoslavie se „asociaseră” în „Pantera Roz”, cea mai mare bandă de spărgători de magazine de bijuterii de lux. Cifrele sunt incredibile şi azi. Oamenii operau în 16 ţări, din Japonia în Elveţia, din SUA în Australia. Pe 9 decembrie 2008, la Paris, plecaseră de la „Harry Winston” cu giuvaieruri de 80.000.000 de euro. Loveau, azi, în Mayfair, Londra, mâine se aflau în Ginza, districtul din Tokyo. „Mă luase flama. Fie ţineam de şase, fie loveam geamurile. Timpul, scurt, alarma se declanşa, nu puteai da rateuri”. Da, vorbele-s ale ei, ale Oliverei Cirkovici, fosta baschetbalistă!

I-au spus „Pantera”, apoi, mai scurt, „Olja”. În Japonia, tovarăşii săi furaseră Colierul Contesei de Vendome, o colecţie de 116 diamante, dintre care unul de 125 de carate. Preţul: 31.000.000 de dolari. Niciodată recuperat! „Afacerea” se extindea, scoţienii apăruseră în lot. Interpolul avea bătăi mari de cap, experţii calculaseră că „Pantera Roz” păgubise de o jumătate de miliard de dolari în 10 ani de zile.

Dar laţul se strângea. Pe 8 martie 2012, unul dintre „greucenii” echipei, Mitar Marjanovici, a picat în plasa Poliţiei, la Roma. Şase zile mai târziu, doi bărbaţi şi o femeie au fost săltaţi la Atena. Tipa era Olivera Cirkovici! I-au dat 12 ani la „Korydallos”, un penitenciar de maximă siguranţă. N-a stat mult în camera de 20 de metri pătraţi. Pe 12 iulie a cerut un spray pentru a picta ceva, i l-a „vărsat” în ochi paznicului, i-a luat cheile şi… sănătate! A fost, rapid, prinsă!

Mamă şi vedetă tv. Plus scriitoare
2018. „Click, click, click”! Zeci, sute de poze. O doamnă bine, aşa, pe la un 50 de ani, zâmbeşte tuturor. A lansat o carte autobiografică în care a povestit tot. Cum a păşit în Infern, cum e treaba pe acolo, cum poţi ieşi doar dacă posezi o imensă voinţă. După ispăşirea a jumătate din pedeapsă, grecii au eliberat-o. S-a tras lângă băiat – şi el jucător de baschet – a încercat să recupereze timpul pierdut. Merge la emisiuni tv, dă interviuri, nu se ascunde. Spune că doar aşa oamenii vor afla cum poţi fi mort, deşi respiri zi de zi. „Şase ani, sportul m-a salvat. M-am gândit la medalii, la băiatul meu, la tot ce e frumos!”.

* Sursa: Kurir

Comentarii (23)Adaugă comentariu

Bibi (213 comentarii)  •  15 decembrie 2018, 11:28

Catalin, multumesc ! Asa-s astia din Ex-Yu, campioni, niciodata nu se multumesc cu locul 2, indiferent de domeniu. :-) Si intotdeauna poti sa legi de-o poveste. Pacat ca n-a venit in Romania trilogia Montevideo, povestea prezentei lor la primul campionat mondial de fotbal. Recomand cu caldura !

ioan (7 comentarii)  •  15 decembrie 2018, 12:59

auzi, Cata, eu inteleg ca e simbata dar nici asa: Contesa de Vendome la 31 de milioane? de dolari? dar ce-i colierul ala, Cata-o plijescavita!?! pe scurt: acum zece minute m-a sunat Olivera! suparata! mi-a spus sa-ti transmit ca, daca vrei sa vezi diamante, te asteapta la Beograd! riscuri? niciunul, Cata-le spui ca esti prietenul meu-daca trebuia sa ti-o iei in freza, ti-o luai si-n statie la Dristor, asteptind tramvaiul...!

ozon1963 (2 comentarii)  •  15 decembrie 2018, 13:48

Cum stiu unii pretul bijuteriilor!!! Nu ar fi mai bine sa te documentezi inainte sa te dai mare cunoscator de preturi? Macar Oprisanu'l se documenteaza serios...altii cu nume biblice doar emana ceva ineptii! P.S. Sigur ai confundat statia de la Dristor cu aia de la Lizeanu...ca sunt convins ca muzica aia te zguduie!

cc (3 comentarii)  •  15 decembrie 2018, 14:02

Ioaneee, Ioaneee ... toata lumea doarme, numai tu nu poti sa dormi - documenteaza-te inainte - evaluarea colierului era 31 mil. dolari. Vezi si comentariul lui "ozon1963".Si ce inseamna cata-le? Ai vrut sa spui Cataline si ti-a reusit o prostioara de cuvant.

ioan (7 comentarii)  •  15 decembrie 2018, 14:24

stratul de ozon, Cata? rarefiat! incearca sa pleci din Bucuresti...!

Valeriu (28 comentarii)  •  15 decembrie 2018, 16:27

Felicitari, Catalin!

ioan (7 comentarii)  •  15 decembrie 2018, 18:21

cc-ule! unu-i GMM-ul (Gradina Maicii Domnului!) si altu-i tapsanul Iliescului...! pe care, somnambuli ca tine se simt ca acasa: cirtite-oarbe si harnice-care-si sapa, daca nu un tunel-macar o groapa pe masura! pe scurt: sinucide-te in alta parte!

teo stemate (1 comentarii)  •  15 decembrie 2018, 19:41

Articolul e scris cu un uşor aer argotic, dar în niciun dicţionar argotic "a prădui" nu are sensul pe care îl dă autorul, acela de "a jefui", "a fura". Doar în presa neinformată verbul are sensul ăsta. Sunt mai mulţi autori serioşi care au atras atenţia că presa deformează sensul acestui verb, dar văd că se continuă aşa. Probabil că cei din presă nu au chef de autori serioşi, aşa că stâlcesc biata limbă română după cum "le sună" lor...

cc (3 comentarii)  •  15 decembrie 2018, 21:02

Ioane, eu te-am rugat doar sa verifici valoarea colierului(poti verifica pe net). Dar tu te apuci si jignesti lumea aiurea. O seara placuta.

di livio (5 comentarii)  •  15 decembrie 2018, 21:59

cece-uleee, omu vorbea cu Oprisan nu cu talica...te cheama Oprisan?...te bagi ca musca-n pupa si jignesti lumea aiurea...esti pechinez de paza sau admin zgubilitic?...da-ti cu parerea da articol si nu mai offenssa cititorii aiurea...sara buna si no ofens, vorba lu talica...adica nu mai fi ase da offenssiv...si cenzura placuta la mos admin

ioan (7 comentarii)  •  15 decembrie 2018, 22:52

nu M-AI RUGAT nimic, cc-ule! m-ai luat la misto-asa numiti voi caterinca de Lizeanu-dindu-mi si-un punct de referinta: ozonatul ala nascut in 1963, care crede ca o plescavita sirbeasca e un cirnat de plescoi strecurat intre doua coji de piine! o cunosc pe Olja Cirkovici-cel putin, pe Olja despre care a scris, azi, Cata Oprisan! i-am repetat-fac asta, cu Cata, de citiva ani-sa ramina in rezervatie si sa-si vada de socotelile lui! de ce? asta stie toata lumea-fireste, cu exceptia miskinilor de pripas: fiindca mi-e drag si fiindca asta nu-i razboiul lui! nu Cata Oprisan e cel care va va umple voua musuroaiele cu apa!

ioan (7 comentarii)  •  16 decembrie 2018, 12:47

e 16 decembrie, baieti! bagati textele alea cu martirii si dati o goana in piata sa va cumparati un brad! de Craciun! va las, ca nu va mai vedeti capul! de treaba! SALUT, Lavinia!

ioan (7 comentarii)  •  17 decembrie 2018, 14:23

exista o explicatie, Cata: reciteste-l pe domnul Blakkumen! omul gindeste! si are dreptate! in rest, stai linistit-de la Plzen in Praga-unu se ajunge usor! ai incredere in mine, da?

ioan (7 comentarii)  •  18 decembrie 2018, 1:37

era sa uit: ozonatul? se pare ca se fac disponibilizari la Compania Li(h)gnitului: individul isi cara traumele dupa el-vagonetul ca eidos! transmite-i, in loc de sarbatori fericite, ca e timpul sa lase naibii stratosfera: ala nu-i montagne-russe si ce-l duce pe el in pragul dezlipirii de retina, nu-i adrenalina! vehicolul pe care sta el cocotat cu ambele (doua) picioare, e un biet carucior de cumparaturi din parcarea unui super-market! pe foarte scurt, Cata: daca nu-l linistiti voi, s-ar putea sa va iau in serios!

Robb (1 comentarii)  •  18 decembrie 2018, 17:07

30mill de cirese poate.pretul colierului din Japonia este 2 mill.in SUA nu au actionat niciodata. "Pantera Roz" este dat de "modus operandi" nu este numele niciunei bande.nu au nici un sef sau "greuceni" .multi dintre ei au pregatire militara(pionierii au fost tigrii lui Arkan), dau lovituri contracronometru si niciodata nu folosesc arme de foc reale si nici nu lovesc angajatii bijuteriilor.

Mocanasu Florin (1 comentarii)  •  19 decembrie 2018, 4:18

Ireproşabil esti unul dintre Geniile Gazetelor.Respect!

Comentează