Cătălin Oprişan

Reînvie personaje de legendă ale sportului. Este un fel de arheolog care dezgroapă poveștile uitate ale arenelor

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cătălin Oprişan
Da’ el de ce nu e plin de noroi?

Ceasurile arată 14:36 când se purcede la drum. 19 iulie 1900, proba de maraton a Jocurilor Olimpice de la Paris. Pe Sena sunt fix 41 de grade! Cei 14 curajoşi sunt cinci localnici, trei englezi, trei americani, doi suedezi şi […]

...

„Nita” – doamnă pe stradă, bărbat în echipă

La început, match-urile de football se dădeau sus, pe platoul de la „Artilerie”. Apoi, cu timpul, acolo, în Malaga lui 1920, locul fusese luat de Şcolile Saleziene, unde tinerii sărmani ori abandonaţi găseau alinare, dar obiceiul de a obosi mingea […]

...

„Cursa aceasta năprasnică”

Toată vara trebăluiseră ca să realizeze imposibilul: primul raliu românesc, pe distanţa Bucureşti-Giurgiu şi retur. De fondat se fondaseră pe 5 aprilie 1904, colo, la Otelul „Boulevard”: Automobil Club Român, a şasea instituţie de acest fel din lume.

27 de […]

...

Smaranda Brăescu a Poloniei a fost ucisă la Katyn

La 20 de ani, Janina iubea să cânte, să piloteze şi să „se dea cu paraşuta”. Cei care o cunoşteau spuneau că se pricepea de minune la toate trei, dar, după o perioadă de Conservator, renunţase la portativ.

Fata generalului […]

...

Două sticle de vin pe vârf, la 2.519m

Gustavo Schulze se trăgea din Orizaba, Veracruz, Mexic, acolo unde al său tată se iubise c-o localnică. Studiase la Munchen, parcase la Leipzig, cu doctorat la Institutul Geologic de aici. Se căţărase, de mic, pe munţi, asta făcea şi acum, […]

...

Fotbal+încă ceva

Enric Gallego a fost curier, zugrav, specialist în aere condiţionate, depanator de biciclete ori camionagiu. Profesionist a devenit la 32 de ani. Golgeterul din Segunda Division

Permalink to Fotbal+încă ceva
sâmbătă, 24 noiembrie 2018, 9:38

Cu stânga ţine poza, cu arătătorul de la dreapta ţintuieşte personajul. „Ăsta-s eu, zugrav. Într-o seară, tipul pentru care lucram a venit şi ne-a zis că are de dat gata o piscină, cu gresie, cu faianţă, cu vopsit nişte vestiare. M-am anunţat lovit, l-am sunat pe antrenor şi i-am spus că-s răcit, ca să închidem treaba la om. Mi-a părut rău că am minţit, dar din fotbal, numai din fotbal, nu puteam trăi”.

Merge mai departe. „Eram la Olot. Presi m-a chemat la el, într-un birou de la stadion. Mi-a zis să nu mă simt jignit, că are nişte băieţi cu aere condiţionate, dacă nu vreau să mă bag. M-am băgat! Prima expediţie am făcut-o la al nouălea etaj, într-un bloc de 15. Doamne, ce vânt bătea, o frumuseţe”. El cu o şapcă galbenă pe cap, salopetă albastră.

„Curier! Seara, după cele două şedinţe de pregătire. Iau un plic, numele de pe el şi adresa nu-mi ziceau nimic. Era clar că e vorba despre o femeie. Sun la uşă, îmi deschide… un coleg de echipă! Expedierea se făcea pentru a lui soacră. Nu mi-a fost ruşine, tocmai ce mi se născuse al doilea copil, şi doar din fotbal…”. Te întrebi dacă e vreo meserie cu care n-a dănţuit? „Am fost şofer pe camion. Lucrări pe şantier. Încărcam, descărcam. Era bine, aveam program fix, ajungeam la antrenamente”.

A erupt la 32 de ani, vârstă de ghete în cui
Tipul nu-i nebun, din contră. Vorbeşte calm, ţie minte orice detaliu. În septembrie a făcut 32 de ani. Enric Gallego, de la Extremadura, golgeter în Spania, în Segunda Division. Povestea nu-i încape într-o ediţie de ziar. Nici într-un film. „Am semnat primul contract ca jucător profesionist când alţii se pregătesc de retragere. Ai mei chiar au glumit acasă. M-au întrebat dacă ştiu pe ce am pus pixul, să nu cumva să fie lichidarea”…

Nimeni n-a crezut în el ca fotbalist. Nici măcar Enric. A pornit la Espanyol, la echipa a doua, dar n-a stat mult aici. La Cornella a rupt plasele adverse: 55 de goluri în fix 100 de meciuri. La Badalona, la fel. A mers la Olot, apoi a revenit la Cornella: 98 de jocuri, 46 de reuşite. „Am găsit un loc la un magazin ce vindea şi regla biciclete. Lucram mai mult noaptea”… Niciodată, dar absolut niciodată, n-a neglijat fotbalul!

Impresarul l-a sunat în a doua zi din 2018. „Cangure, te muţi la Extremadura. Ţi-au plătit caluza de reziliere, 200.000 de euro”, sumă frumuşică pentru liga a treia. A promovat cu echipa în Segunda, 11 goluri în jumătate de sezon… Apoi, când mai avea câteva zile până să adune 32 de ani, a debutat ca profesionist. „Nu mă gândesc la câţi ani am. Nici la clauza de reziliere. Simt că mai pot din punct de vedere fizic, aşa că merg la luptă”, spune.

„Trăiesc prezentul”
A lovit cu un hat-trick pe 22 septembrie, în 4-1 cu Rayo Majadahonda. Apoi i-au trebuit 40 de minute pentru a marca de patru ori în meciul cu Reus, grozăvie ce nu se mai petrecuse în divizia de argint iberică din sezonul 2004-2005. „Este o persoană căreia viaţa îi dă, acum, ceea ce cariera sportivă nu i-a putut oferi, din păcate, mai înainte” sunt vorbele lui Manuel Franganillo, preşedintele de la Extremadura.

Merge prin şcoli, le vorbeşte copiilor despre cum munca şi pasiunea adevărată pot merge braţ la braţ. Vedetele din Segunda, în frunte cu Ruben Castro, de la Las Palmas, ori Quique Gonzalez, de la Deportivo, au numai cuvinte de laudă la adresa sa. „Cel mai important este să rămâi cu picioarele pe pământ”, spune omul care a marcat 13 din cele 21 de goluri ale trupei.

Băieţii nu stau bine în clasament după 14 etape, sunt pe la coadă, dar Enric speră să se salveze. „Trăiesc prezentul”, spune el şi i se citeşte pe chip că iubeşte ceea ce face. Pentru prima dată în 11 ani de carieră, fotbalul nu mai trebuie completat cu altceva. Lasă deoparte pozele la volanul unui camion şi se concentrează pe un ziar. El, îmbrăţişat de colegi. „Solamente futbol, solamente futbol”.

* Sursa: L’Esportiu

Comentarii (7)Adaugă comentariu

Toader (9 comentarii)  •  24 noiembrie 2018, 10:51

Ce-mi vine-n minte este Ilie Lazăr ce lucra la uzina „16 Februarie” cînd l-au luat la CFR. Avea 23 de ani, 2 copii...Gallego 32, 2 copii. Ilie Lazăr, din banii lui, a ridicat o mănăstire...treburi neinteresante față de origiile lui Mutu.

Bibi (213 comentarii)  •  24 noiembrie 2018, 13:34

Respect ! Multumesc, Catalin !

Tibisor (77 comentarii)  •  24 noiembrie 2018, 15:51

@Toader ... oare de ce cand ma gandesc la Mutu imi aduc aminte doar de " fazele " cu chelnerii ?? ... oricum , este o poveste pe care ar trebui sa o citeasca toti sportivii indiferent de varsta !

Addy (14 comentarii)  •  24 noiembrie 2018, 16:56

Super articol. Doar ca de cand l ai scris si pana azi extremadura a cazut pe 20.

marian0904 (75 comentarii)  •  25 noiembrie 2018, 15:25

Un om frumos, o poza frumoasa si un articol asemenea. Multumesc!

Durden (109 comentarii)  •  27 noiembrie 2018, 10:13

Superb articolul, bravo! Interesant si faptul ca in afara de barca si real, cocalarii astia au un fotbal de pescari...

olandezu (4 comentarii)  •  28 noiembrie 2018, 7:51

pentru Tirbison...sti zicala cu cainele care moare de batran...???????????

Comentează