Cătălin Oprişan

Reînvie personaje de legendă ale sportului. Este un fel de arheolog care dezgroapă poveștile uitate ale arenelor

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cătălin Oprişan
Un an pe gazonul cu smoală

Final de noiembrie, 1993. „El Molinon” fierbe. „Piticul Atomic” îi pune pe croşetă pe jucătorii de la Real Madrid şi îi înşiră, doi pe faţă, doi pe dos. ÎI persiflează pe „Rafa” Alkorta, apoi pe Manolo Sanchis ori Luis Enrique […]

...

De 22 de ori sus. Pe Acoperiş

De pe Calea Lactee se vede că istă treabă nu-i convine. Şade pe un scaun ce-l frige, cravata îi apasă omuşorul, zeci de becuri îl orbesc mai ceva ca zăpada, două tinerele se chinuie, din cinci în cinci minute, cu […]

...

655 de tururi de pistă cu tacos şi bere

S-a apucat de treabă de mică. La trei ani, stătea sub apă până a ei mamă o trăgea de păr, afară din bazin. De la tata a auzit poveşti cu oameni făcând sport şase ore, fără apă ori mâncare, aşa […]

...

Cei trei care-au salvat Crăciunul

În încăpere intraseră o mână de oameni: ei, cei trei astronauţi, comandatul şi vreo doi scribi. Nu stătuseră mult, treaba era clară: modulul lunar, precum şi cel de comandă şi serviciu, nu aveau să fie gata până în primăvara lui […]

...

Pantera din „Pantera Roz”

1988. „Click”! şi poza „bronzului” de la Europenele de baschet feminin din Bulgaria e trasă. Trupă frumoasă. Olivera Cirkovici, fata de 19 ani şi 1,93 m. Nina Bjedov, viitorul „argint” de la Mondialele de peste doi ani. Danira Nakici, locul […]

...

Vameşul şi tabloul cu fotbalişti

La 1908, Henri Rousseau, impresionat de partidele date la Paris, zămisleşte o operă faimoasă, ce odihneşte, azi, într-unul dintre cele mai frumoase muzee din lume, Guggenheimul din NY

Permalink to Vameşul şi tabloul cu fotbalişti
sâmbătă, 13 octombrie 2018, 9:18

Brâncuşi e rege aici. Uite „Miracolul” sau „Foca”, cu marmura cu vinişoare! Colo-i „Vrăjitoarea” din arţar! Hop, un Degas, un Gauguin, un Picasso şi a sa „Femeie cu părul galben”, niţeluş mai la dreapta un Cezanne, băiatul cu tablou de 272.000.000 $. Stai, ce-i asta? Patru domni îmbrăcaţi în pijamale, doi de fiecare echipă, într-o ramă găzduită de muzeul Guggenheim, printre opere de artă imense, în New Yorkul de 8,5 milioane de suflete? „Jucătorii de fotbal”, Henri Rousseau, 1908!

Până pe la 40 de ani, n-a pus penelul în mână, decât pentru a se întreţine. Lucra vameş. Aşa îi era şi era porecla. Se autoironiza „pictor de sâmbătă”. Prin 1895, s-a stabilit în Montparnasse-ul parizian, pe stânga Senei. S-a pensionat şi s-a apucat serios de treabă. Acolo era lumea bună. Delaunay i-a devenit prieten. Şi Andre Malraux. Picasso i-a spus, din prima, că e talent în stare pură.

A crezut că-l ia peste picior, dar era adevărul gol-goluţ. Cine debutează în artă în al nouălea lustru de viaţă? Un confrate, Pierre Puvisde Chavanne, îi duce patru lucări la o expoziţie. Stupoare! „Tablourile astea ar putea fi pictate şi de nişte copii”, aude pe la colţuri. Nu disperă, nu predă pensula, nu trece în rezervă culoarea. Din contră. Începe să-i opună impresionismului arta naivă. Are originalitate, are modernism.

Patru mustăcioşi în pijamale
La 60 de ani iubeşte sportul. În 1905, Franţa joacă, pe „Parc des Princes”, primul său meci internaţional de fotbal „acasă”, 1-0 cu Elveţia. Cronica reţine 500 de suflete, Henri Rousseau e printre ele. În martie 1908, Parisul vede şi întâiul joc de rugby, dar acesta ustură tare: Franţa – Anglia 8-35! E momentul în care „Vameşului” îi vine o idee. Se pune în faţa şevaletului. Pădure, copaci de-a stânga şi de-a dreapta. În mijloc, patru domni, „traşi” la pijamale, doi de fiecare echipă. Nu-i dimineaţă, nu-i amiază, nu e lună, nu-i nici soare, dar pictorul umblă la fineţe şi face mingea precum un glob dătător de viaţă. Primul tip seamănă leit cu Rousseau. Doi sunt dotaţi cu ochelari…

Ulei pe pânză, 100,5×80,3 cm. Botează tabloul „Jucătorii de fotbal”. Pauză. Câteva întrebări! Dacă e fotbal, de ce mingea e mânuită cu mâna? Nu cumva e o ironie fină la adresa rugbiştilor călcaţi în picioare de englezi? Dacă da, de ce balonul nu e oval? Şi domnul din stânga de ce boxează, a confundat sportul? Unde-i tuşa, unde-s porţile? Pare o joacă de duminică, într-un parc din Oraşul Luminilor. Dar lumea nu-i interesată de acest aspect.  Don Pablo e primul care îi laudă compoziţia. Vine cu un aparat foto, îl pune pe Henri lângă fotbalişti şi-l trage în poză. La 1908! Însă publicul larg nu-l simte, miroase că nu e aperciat.

Are o plagă la picior, aceasta se infectează. Pe 10 septembrie 1910, la 66 de ani, Henri „Vameşul” Rousseau se stinge, într-un spital din Paris.

Un franţuz, o nemţoaică şi o Americă
Anii trec. Guggenheim, industriaşul american iubitor de artă, vrea să lase ceva în a sa urmă. La 1939 dă drumul unui muzeu ce se învârte după soare. Hilla von Rebay e primul director. După Al Doilea Război Mondial, e trimisă în Franţa. Găseşte opera „Vameşului” într-un fel de anticariat, plăteşte o sumă ruşinoasă pentru el. O aduce la New York. Însă Guggenheim moare în 1949, iar neamurile sale, considerând că nemţoaica e o fire dificilă, o aruncă pe scări. În 1952, la deschiderea oficială, nu e invitată, ea, care fusese inima „templului”. Se ascunde în Connecticut, nu mai vrea să vadă lumea.

Dar „Fotbaliştii” lui Rousseau rămân în faimosul lăcaş. Un tablou celebru, cu jucători francezi, la 1908, „aduşi” în SUA de către o nemţoaică. Patru mustăţi estimate, azi, la 11.000.000 de dolari…

* Sursa: Charlotte Gerlings, „100 mari artişti”

Comentarii (9)Adaugă comentariu

Tibisor (67 comentarii)  •  13 octombrie 2018, 9:48

Hmm ... interesanta poveste !

?????? (4 comentarii)  •  13 octombrie 2018, 15:09

Ați zice că la Dinamo contractele pe doi ani sunt ca durată cât al lui Contra, cât al lui Bratu sau cât al lui Niculescu ? Ce considerați că ar spune jucătorii de la Dinamo despre antrenorii care nu au performanțe, însă încasează clauze de reziliere mari pentru durate scurte de activitate , iar contractele jucătorilor dinamoviști nu ar fi totuși de nivelele altor contracte de la alte echipe de fotbal ?

?????? (4 comentarii)  •  13 octombrie 2018, 15:21

Opinați că Negoiță ar trebui să le mai dea și la jucători niște bani, așa cumfăcesu Turcu, Badea, Borcea, Valter, Nețoiu, Săvulescu, Con, etc., și nu numai la antrenorii care nu obțin performanțe cu echipa de fotbal ?

pawn (8 comentarii)  •  13 octombrie 2018, 16:45

valorile unor piese d-astea sunt pur estimative, ca trebuie sa li se puna un pret. nu au pret, sa fim seriosi. orice rembrandt de la luvru, orice van gogh de la quai d'orsay ar face explozie de pret estimat, in cazul in care s-ar vinde.

?????? (4 comentarii)  •  13 octombrie 2018, 18:46

Remarcați ce scor dă GSP pentru meciul jucat de fotbaliștii de la Dinamo ? ,,Dinamo a câștigat amicalul de azi de la Ștefănești, cu Unirea Dobroești (L4 Ilfov), scor 23-0. " Considerați că pune în evidență faptl că fotbaliștii sunt valoroși, patronii și tehnicienii nefiind capabili să obțină astfel de scoruri atunci când îi organizează și îi antrenează ?

Zagna (18 comentarii)  •  13 octombrie 2018, 22:33

Si Catalin Oprisan poate sa rateze ! Un moment ...neinspirat. Se intampla.

gintonic (8 comentarii)  •  15 octombrie 2018, 15:11

dl. Craciunescu ar spune ca: "dupa pozitia nefireasca a mainilor, aici nu e vorba de fotbal, ci mai degraba de rugby" !... :) si nici mingea nu-i chiar rotunda! ;)

Iuliu (2 comentarii)  •  17 octombrie 2018, 13:31

Pare a fii rugby . Un jucator se pregateste sa prinda mingea venita nu e prea clar de unde . Coechipierul lui din dreapta e putin mai in urma , seamana cu o sarja a liniei de trei sferturi . Adversarul din stanga pare ca se pregateste sa-l placheze pe cel cu mingea .

JIm (1 comentarii)  •  19 octombrie 2018, 11:07

Sa vorbesti unora care au crescut cu rapirea din serai deasupra patului despre Rosseau ....

Comentează