Cătălin Oprişan

Reînvie personaje de legendă ale sportului. Este un fel de arheolog care dezgroapă poveștile uitate ale arenelor

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cătălin Oprişan
Da’ el de ce nu e plin de noroi?

Ceasurile arată 14:36 când se purcede la drum. 19 iulie 1900, proba de maraton a Jocurilor Olimpice de la Paris. Pe Sena sunt fix 41 de grade! Cei 14 curajoşi sunt cinci localnici, trei englezi, trei americani, doi suedezi şi […]

...

„Nita” – doamnă pe stradă, bărbat în echipă

La început, match-urile de football se dădeau sus, pe platoul de la „Artilerie”. Apoi, cu timpul, acolo, în Malaga lui 1920, locul fusese luat de Şcolile Saleziene, unde tinerii sărmani ori abandonaţi găseau alinare, dar obiceiul de a obosi mingea […]

...

„Cursa aceasta năprasnică”

Toată vara trebăluiseră ca să realizeze imposibilul: primul raliu românesc, pe distanţa Bucureşti-Giurgiu şi retur. De fondat se fondaseră pe 5 aprilie 1904, colo, la Otelul „Boulevard”: Automobil Club Român, a şasea instituţie de acest fel din lume.

27 de […]

...

Smaranda Brăescu a Poloniei a fost ucisă la Katyn

La 20 de ani, Janina iubea să cânte, să piloteze şi să „se dea cu paraşuta”. Cei care o cunoşteau spuneau că se pricepea de minune la toate trei, dar, după o perioadă de Conservator, renunţase la portativ.

Fata generalului […]

...

Două sticle de vin pe vârf, la 2.519m

Gustavo Schulze se trăgea din Orizaba, Veracruz, Mexic, acolo unde al său tată se iubise c-o localnică. Studiase la Munchen, parcase la Leipzig, cu doctorat la Institutul Geologic de aici. Se căţărase, de mic, pe munţi, asta făcea şi acum, […]

...

„Să te bucuri dacă mai poţi merge!”

Cu doi ani în urmă, Santi Cazorla nu mai exista ca fotbalist. Medicii îi spuseseră să dea de băut dacă se va mai putea plimba prin parcuri fără să tragă după el un picior. 11 operaţii şi un munte de voinţă

Permalink to „Să te bucuri dacă mai poţi merge!”
sâmbătă, 6 octombrie 2018, 9:25

Din cabinet ieşise mai mult mort decât viu! Nu se prinsese dacă fusese o încercare de umor negru, englezesc. Staţi, staţi aşa, că putea reproduce exact ceea ce auzise: „Santi, dacă vei mai merge prin grădină, alături de fiul tău, va fi mare bucurie”. El era: Santiago Cazorla, jucător spaniol, campion european. Pe 19 octombrie 2016 se accidenta, la Arsenal, într-un meci cu Ludogoreţ, în Liga Campionilor. Cum adică să nu mai poată merge? Vorbele medicului răsunau în creierii lui la începutul lui 2017. 33 de ani la acea vreme. A ajuns acasă dărâmat. Medicul „naţionalei” l-a sunat imediat. „Ştiu un om care te va pune pe picoare!”.

Să-l lăsăm, niţeluş, pe Santi. Să ne concentrăm pe leziunea sa. Un tendon bulit. Clasic. Milioane de fotbalişti au trecut prin asta. Operaţie în toamna lui 2016. Prima. Complicaţii. 7 decembrie, un profesor suedez. A doua. Urma să înceapă perioada de recuperare. N-a fost să fie. A ajuns în Vitoria, în Ţara Bascilor. O bacterie îi mâncase tendonul lui Ahile. I l-au reconstruit cu ţesuturi din muşchi. Din lună în lună trecea pe la spital. Şapte, opt, zece. În toamna lui 2017 l-a găsit, finalmente, pe omul care urma să-l pună, la propriu, pe picioare.

După operaţie urmează altă operaţie
Nu putea merge, nu simţea talpa piciorului. Juan Carlos Herranz, fizioterapeutul „naţionalei”, l-a chemat la el, la Salamanca. Acolo avea clinica, într-un cartier muncitoresc. Cazorla şi-a lăsat familia la Londra, la 1.700 kilometri depărare, şi s-a mutat în oraşul Marii Universităţi. La 10:00 începeau treaba. Pilates, piscină, apoi exerciţii. Prânz, odihnă, muncă fizică, apoi, din nou, clinică. Terminau la 23:00. De fiecare dată. „Au fost zeci de seri în care am mâncat fast-food chiar pe pat, pentru că nu isprăvisem”, îşi aducea aminte Herranz. Lumea-l oprea pe stradă. „Madre mia, ce semeni cu Cazorla!”. „Păi, chiar el e!”. „Lasă textele, ce să caute în Salamanca?”.

În august 2017 a ieşit pe iarbă. A reînvăţat, efectiv, să dea pase cu latul. „Durerea era imensă. Oricare alt fotbalist abandona, mai ales la 33 de ani. Dar el, nu! Se vedea că strânge din dinţi şi continua să şuteze”, mai spune Herranz. Trei ore pe bicicletă. Zilnic. Pe 27 noiembrie 2017, la ora 15:00, a sunat telefonul. „Juan, m-am rupt iar!”. Mai aveau niţel până să treacă linia de finiş şi acum se năruise totul? Mikel Sanchez l-a operat din nou. A 11-a oară!

Un magician l-a readus pe gazon
Au repornit recuperarea. Nişte ghete prea mici i-au cauzat răni. Doamne, nu se mai termina calvarul? A început să urce pe munte, pe vârful Cervero, la 1.465 de metri. Apoi, iar sală. Îi era foame de balon. „Cum vedea o minge se arunca după ea, ziceai că-i portar”, glumeau apropiaţii. A plecat de la hotel, s-a mutat la Juan acasă. Nu avea nevoie de injecţii cu optimism, era o persoană veselă. Întreba doar, referindu-se la accidentări: „Oare asta va fi ultima?”.

Pe 6 iulie 2018, după aproape doi ani, Juan i-a spus că e gata. Că poate părăsi Salamanca. Villarreal, trupa lui de suflet, acolo unde crescuse, îl transferase. În august, pe 9, un iluzionist, Yunke, a scos dintr-o urnă din care ieşea fum un fotbalist, acolo, pe iarba de pe „Ceramica”. Lua o minge de la puiul lui, Enzo, o mângâia niţel. Era Santiago Cazorla. Un infinit de voinţă.

Poveştile frumoase se termină, mereu, cu o îmbrăţişare, nu? A noastră, cu un mesaj. De fapt, cu un text şi cu o poză. Pe 18 august, după meciul cu Real Sociedad, la revenire, Santi a găsit pe telefon o imagine cu el şi cu băieţelul. „Nu numai că ai mers alături de el, ci ai şi schimbat pase, nu?”. Semnat „JCH”.

* Sursa: El Pais

Comentarii (6)Adaugă comentariu

Alex (2 comentarii)  •  6 octombrie 2018, 15:39

Un fotbalist imens si se vede cu ochiul liber ca omul Cazorla e mult mai bun decat fotbalistul Cazorla ! Un exemplu de urmat ! E sg. sportiv pe care l.am vazut mai vesel decat dintosul 😂

asd (1 comentarii)  •  6 octombrie 2018, 17:00

Superb! Keep up the good work!

Iobagul (1 comentarii)  •  6 octombrie 2018, 21:43

Ai cititorii tai, asa cum bine simti si stii! De ce asa putini? Ca nu te pretinzi in texte cancanistice vector de opinie pe subiecte actuale! Caracter in loc de orgoliu...

marian0904 (75 comentarii)  •  6 octombrie 2018, 22:37

Oameni si oameni. Unul trage la exercitii de fizioterapie cu orele, iar celalalt e cu el si il mai ia si acasa, probabil nu ca sa-l inveleasca, ci ca sa mai exerseze si seara, inainte de culcare, si dis-de-dimineata. Tare, tata!

hellravn (1 comentarii)  •  6 octombrie 2018, 22:38

Lasand la o parte talentul scriitoricesc al autorului pe care nu-l contest si articolul sportiv in sine,scriu acest comentariu dupa ce,citind cele scrise, am introdus pe google.com cuvintele "santi cazorla wages". Iar primul rezultat primit a fost 3,64 milioane GBP in 2012.Cati dintre noi vor avea sau au avut vreodata sansa sa tina in mana 5000 de GBP fara vreo vizita reusita la un provider de "vii si pleci cu banii-n punga"? Din nou,nu contest tema si nici contextul..Santi Cazorla e un "final" fericit. Poate cei .4 milioane ar fi reusit sa salveze viata copilului de 5 ani al lui Daniel Balasa,si daca privim acest articol din lumina unei ADEVARATE tragedii,credeti ca ni se mai pot schimba vreodata cu adevarat sistemele de valori?

alexandru popa (1 comentarii)  •  7 octombrie 2018, 7:26

Respect Catalin... La mai multe astfel de articole cu adevarat patrunzatoare... Si pistoneaza RADETul in continuare sa dea odata drumul la caldura aia... Ca nu toata lumea are un bunic cu febra...

Comentează