Cătălin Oprişan

Reînvie personaje de legendă ale sportului. Este un fel de arheolog care dezgroapă poveștile uitate ale arenelor

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cătălin Oprişan
Un an pe gazonul cu smoală

Final de noiembrie, 1993. „El Molinon” fierbe. „Piticul Atomic” îi pune pe croşetă pe jucătorii de la Real Madrid şi îi înşiră, doi pe faţă, doi pe dos. ÎI persiflează pe „Rafa” Alkorta, apoi pe Manolo Sanchis ori Luis Enrique […]

...

De 22 de ori sus. Pe Acoperiş

De pe Calea Lactee se vede că istă treabă nu-i convine. Şade pe un scaun ce-l frige, cravata îi apasă omuşorul, zeci de becuri îl orbesc mai ceva ca zăpada, două tinerele se chinuie, din cinci în cinci minute, cu […]

...

655 de tururi de pistă cu tacos şi bere

S-a apucat de treabă de mică. La trei ani, stătea sub apă până a ei mamă o trăgea de păr, afară din bazin. De la tata a auzit poveşti cu oameni făcând sport şase ore, fără apă ori mâncare, aşa […]

...

Cei trei care-au salvat Crăciunul

În încăpere intraseră o mână de oameni: ei, cei trei astronauţi, comandatul şi vreo doi scribi. Nu stătuseră mult, treaba era clară: modulul lunar, precum şi cel de comandă şi serviciu, nu aveau să fie gata până în primăvara lui […]

...

Pantera din „Pantera Roz”

1988. „Click”! şi poza „bronzului” de la Europenele de baschet feminin din Bulgaria e trasă. Trupă frumoasă. Olivera Cirkovici, fata de 19 ani şi 1,93 m. Nina Bjedov, viitorul „argint” de la Mondialele de peste doi ani. Danira Nakici, locul […]

...

Madame Blondel, prima de două ori

Yvonne a fondat ACR-ul, apoi s-a suit în maşină şi a dat un ocol Bucureştiului. Întâia femeie la volan. A decolat de la Chitila, a zburat la Ploieşti. Pionieră pe biplan

Permalink to Madame Blondel, prima de două ori
sâmbătă, 4 august 2018, 10:12

În sala cea mare a „Grand Hotel du Boulevard”, prima clădire de acest fel ce a avut trasă apă curentă în Bucureşti, vorbeşte prinţul George-Valentin Bibescu. E 5 aprilie 1904 şi cei 25 de domni fondează „Automobil Club Regal”, cea de-a şasea asociaţiune de profil din întreaga lume. Actul de naştere trece, spre a fi semnat de toţi cavalerii aceştia galanţi, traşi la patru ace. Două domnişoare-şi lasă, şi ele, apostila: Martha Lahovari, viitoarea doamnă Bibescu, şi Yvonne Blondel, fata celui care va deveni ambasadorul Franţei la Bucureşti. Se stropeşte cu şampanie „moale”, se pleacă în turul oraşului. Fata din patria lui Hugo conduce un „FN Herstal”, decapotabil de două locuri.

Trec şase ani şi jumătate de la ist eveniment
La margine de oraş tocmai a apărut aerodromul Chitila. Mulţi zic că e cam cel mai cu ştaif de prin partea asta de Europă, cu hangare, cu tribune pentru spectatori, cu ateliere pentru construcţii şi reparaţii de avioane. Avocatul Mihai Cerchez a luat licenţă de zămislire a unui „Farman”, biplanul cu care francezul Michel Paul Molla, un tip pe la un 24 de ani, survolează, pe 10 septembrie 1910, în premieră, Bucureştiul.

Decolează de pe aerodrom, trece peste Gara de Nord, vede Foişorul, lasă-n urmă Şoseaua şi linişteşte aparatul la Chitila. Acolo-l aplaudă lume multă. Printre privitori, o doamnă, de o frumuseţe răpitoare, undeva pe la 26 de ani. Molla îi întinde mâna şi, în franceză, îi cere să-l însoţească. Doamna-i căsătorită, din ochi cerşeşte permisiunea soţului. O primeşte. Din pământ, din iarbă verde, răsar, atunci, doi băietani de pripas. Leagă o scândurică în spatele pilotului, o prind de stâlpii ce susţin aripile. Yvonne suie, degrab’.

Recordul mondial de la Chitila
Se pleacă spre Ploieşti. Unii zic că se zboară la 600 de metri faţă de sol, alţii, mult mai jos. Biplanul prinde undeva pe la 70 de kilometri, se face sub o oră. Este noul record mondial pentru o femeie, la distanţa parcursă cu un avion. Precedentul îi aparţinea unei franţuzoaice, 30 de kilometri în linie dreaptă. Doamna Cămărăşescu este aplaudată de toată lumea.

Yvonne din prima descriere e aceeaşi cu Yvonne din a doua. La bază-i din Hexagon, fiica lui Camille Blondel, ambasadorul francez de la Bucureşti şi artizanul intrării ţării noastre de partea Antantei în Primul Război Mondial. Naşte ACR-ul, dar încă nu-i stabilită pe aici. Leagă căsnicie cu Ion Cămărăşescu, un tip cu Drept, pe la 1909. Merge în Cadrilater, unde soţul e prefect de Durostor. Devine întâia femeie din istoria noastră care se „dă cu avionul”.

Când prima mare urgie începe, face, pe a sa cheltuială, un spital la Silistra, tratează răniţii de la Turtucaia. Pleacă la Brăila, de aici, la Iaşi. Mereu are grijă de soldaţi. Se reîntoarce în Franţa, dar nu uită de locurile iubite. Se îngrijeşte ca românii căzuţi pe acele meleaguri să repauzeze în linişte, face toate demersurile de repatriere a celor răniţi… În 1922 o găsim, din nou, la Bucureşti. E căsătorită cu Jean Postelnicu. Se trag la Spanţov, în preajma Dunării, unde soţul are o moşie. Vine al Doilea Război Mondial. Apoi vin comuniştii. Postelnicu e arestat, Yvonne bătută. Fuseseră „chiaburi”. Domiciliu forţat. Rămâne văduvă, dar nu mai vrea să se reîntoarcă în patria natală.

Decedează, la 87 de ani, la Bucureşti, în 1971, uitată de toţi.

Prima femeie care a condus o maşină prin Bucureşti şi întâia care s-a suit într-un avion, îşi doarme somnul de veci la Cimitirul Bellu, alături de tatăl său, unul dintre cei mai sinceri şi dezinteresaţi prieteni pe care i-am avut vreodată.

* Sursa: „Cronologia Bucureştilor”, Gheorghe Parusi

Comentarii (7)Adaugă comentariu

Vlad Goia (1 comentarii)  •  4 august 2018, 13:54

Cu tot respectul, Cătălin dar prima femeie din lume care a zburat a fost Valeria Vlaicu, sora marelui Aurel Vlaicu (cf. http://www.formula-as.ro/2011/953/societate-37/ultimul-urmas-al-lui-vlaicu-13316): Apoi, Aurel o luat-o pe Valeria, sora cea mica, adica mama mea, si-o urcat cu ea in brate pe caunul planorului. Flacaii or dat bice cailor sa-l traga si dupa cativa metri, aparatul s-o inaltat. Mama zicea ca o ajuns la inaltimea merilor, asa isi amintea ea. Or plutit asa, prin aer, cam 20 de metri. Dupa care o urmat mare bucluc, ca tatal copiilor, adica mos Dumitru, bunicul meu, o iesit cu biciusca la ei, cand o vazut grozavia. "Ce faceti ma aici, imi omorati fata?". Ce chelfaneala le-o mai tras! Da' uite, pozna asta o adus un record mondial, ca mama o fost prima femeie din lume care o zburat.

marian0904 (60 comentarii)  •  4 august 2018, 20:31

O mare doamna. Dupa cate spui, tatal sau (ambasadorul) a facut multe pentru Romania, dar si ea a dus lucrurile mai departe. Multumesc!

Adrian Palaloga (1 comentarii)  •  4 august 2018, 23:05

Ca de obicei... citit pe nerasuflate! Dar vreau sa va spn ca de la mine din gradina se vede FN Herstal, ma rog ceamai ramas din ea, caci pe scheletul ei s-a construit un complex rezidential! Eu stiam doar ca se fabricau arme, chiar habar nu aveam ca Fabrique Nationale Herstal a construit si automobile! Si recunosc ca am verificat asta si asa este! Felicitari si astept urmatorul articol cu nerabdare!

laurentiu voinea (1 comentarii)  •  5 august 2018, 5:25

.....Catalin ,o placere sa te citim si peste ocean prin intermediul GSP Habar n aveam ca scrii pe aici ; te am urmarit de cateva ori la un show matinal in ROU ( cu greu mi a cazut fisa ca esti aceiasi persoana )si am apreciat umorul tau spontaneous/ ceilalti doi tipi / hoast , erau "varzao"!Felicitari!

Toader (7 comentarii)  •  5 august 2018, 14:55

@Vlad Goia, mulțumim că ne-ați luminat. Multe s-au făcut pentru prima oară pe acest pămînt strămoșesc străvechi: agricultura și îmblînzirea animalelor (Schela Cladovei), scrierea (Tărtăria), turnarea metalelor...

ovidiu_3003 (105 comentarii)  •  5 august 2018, 16:48

...comunistii au batut pe multi ...

Durden (107 comentarii)  •  5 august 2018, 18:18

Absolut superb!! Bravo!! Cand le povestesti p-astea de pe meleagurile noastre iti iese cel mai bine! :)

Comentează