Cătălin Oprişan

Reînvie personaje de legendă ale sportului. Este un fel de arheolog care dezgroapă poveștile uitate ale arenelor

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cătălin Oprişan
Da’ el de ce nu e plin de noroi?

Ceasurile arată 14:36 când se purcede la drum. 19 iulie 1900, proba de maraton a Jocurilor Olimpice de la Paris. Pe Sena sunt fix 41 de grade! Cei 14 curajoşi sunt cinci localnici, trei englezi, trei americani, doi suedezi şi […]

...

„Nita” – doamnă pe stradă, bărbat în echipă

La început, match-urile de football se dădeau sus, pe platoul de la „Artilerie”. Apoi, cu timpul, acolo, în Malaga lui 1920, locul fusese luat de Şcolile Saleziene, unde tinerii sărmani ori abandonaţi găseau alinare, dar obiceiul de a obosi mingea […]

...

„Cursa aceasta năprasnică”

Toată vara trebăluiseră ca să realizeze imposibilul: primul raliu românesc, pe distanţa Bucureşti-Giurgiu şi retur. De fondat se fondaseră pe 5 aprilie 1904, colo, la Otelul „Boulevard”: Automobil Club Român, a şasea instituţie de acest fel din lume.

27 de […]

...

Smaranda Brăescu a Poloniei a fost ucisă la Katyn

La 20 de ani, Janina iubea să cânte, să piloteze şi să „se dea cu paraşuta”. Cei care o cunoşteau spuneau că se pricepea de minune la toate trei, dar, după o perioadă de Conservator, renunţase la portativ.

Fata generalului […]

...

Două sticle de vin pe vârf, la 2.519m

Gustavo Schulze se trăgea din Orizaba, Veracruz, Mexic, acolo unde al său tată se iubise c-o localnică. Studiase la Munchen, parcase la Leipzig, cu doctorat la Institutul Geologic de aici. Se căţărase, de mic, pe munţi, asta făcea şi acum, […]

...

Hoţii, vardiştii şi piraţii Sfântului Petru

Campionatul de fotbal al statului Belize e plin de nume exotice. Locul în care poliţiştii remizează cu bandiţii, iar luptătorii pentru libertate umilesc frumoasa trupă a corsarilor din San Pedro. Asasinii şi militarii stau la pândă

Permalink to Hoţii, vardiştii şi piraţii Sfântului Petru
sâmbătă, 24 februarie 2018, 10:40

Doamne-Doamne a aruncat Belizele pe mâna stângă a planisferei, fixând-o pe Coasta de Est a Americii Centrale, acolo, în Marea Caraibilor. A mărginit-o cu Mexicul şi cu Guatemala, pe uscat, şi la un cioc de barză cu Hondurasul, pe apă, dacă o tai drept. Nişte băieţi plecaţi, demult, din Noua Scoţie, cu coviltire, au parcat aici. Plajă ca la carte, peisaje frumoase, populaţie cât Sectorul 6 din Bucureşti, niţeluş peste 300.000 de suflete.

Colonie britanică, independentă din 1981.

De fotbal, localnicii s-au apucat pe la 1919. De fapt, nişte marinari britanici, un fel de apostoli ai balonului rotund, au ancorat pe acele meleaguri, au aruncat mingea şi au dat drumul la treabă. 50 de ani, numai distracţie. Prin 1970 s-a constituit un fel de campionat inter-provincii, dar nimic serios.

În 2012 s-a decis să se pornească, pe bune, cu o întrecere adevărată, ca la carte, cu apertura şi clausura. Opt echipe.

Cine o fi botezat trupele?
De jos, din Sud, din districtul Toledo, Punta Cana, au venit „Luptătorii Libertăţii”, care, în decurs de un cincinal, şi-au schimbat numele pân-au ameţit. „Asasinii din Placencia” au răspuns, şi ei, „Prezent!”, chiar dacă aşezarea numără numai 1.512 oameni. Din ei se face selecţia, trupă numai de belizieni.

Hop, mai sus, în centrul ţării, respiră „Bandiţii din Belmopan”. Trupă grea, cu şapte titluri. Au şi stadion civilizat, „Isidoro Beaton”, au buget, îşi permit un mijlocaş brazilian, Amilton. Tot de aici se trag şi cei de la „Police United”. Un fel de Dinamo. Ofiţeri activi, bani de la bugetul de stat, patru jucători din patria lui Pele, chiar şi un guatemalez! „Piraţii Sfântului Petru” sunt cei mai cool. Nu-s de pe insula-mamă, vin din Ambergris Caye, Paradis în stare pură. Aici e locul din care a plecat la drum celebra melodie a Madonnei, „La Isla Bonita”, de pe albumul „True Blue”, din 1986. Fredonăm, împreună, primele acorduri? „Last night I dreamt of San Pedrooooo”.

Belize Defence Force e cunoscută drept „Echipa militară de fotbal”, Steaua lor. Câştigătoare de „apertura”, cu stadion ridicat pe la 1950. Mai întâi pentru cricket, „Marylebone”, apoi pentru fotbal. Tabloul e completat de către „verzi”, trupă veche, apărută pe la 1976, pepinieră pentru naţionala de fotbal şi Wagiya, din Dangriga. Când se pun să joace între ele, cel puţin din punct de vedere onomastic, e un adevărat spectacol.

Fotbal sau cricket?
Rezultatele nu prea contează, însă lumea se strânge la duelurile dintre „poliţişti” şi „bandiţi” ori la confruntările dintre „Asasini” şi „Piraţii Sfântului Petru”. Afară, n-au făcut mare lucru, în afară de un loc patru la o Copa Centroamericana, nada de nada. Prin 2013, agenţiile de presă au anunţat că înainte de un meci a avut loc o mică altercaţie: vreo 200 de inşi veniseră pentru cricket, alţi 200 pentru fotbal. S-a rezolvat. Au intervenit jucătorii de la „Police United”…

La ora redactării acestor rânduri, campionatul e în toi. „Verzii” au luat apertura, pe locul doi au venit „Bandiţii din Belmopan”. Vă las, „Asasinii” au derby cu „Luptătorii Libertăţii”. Belize, locul în care răufăcătorii, asasinii, poliţiştii şi apostolii convieţuiesc în bună pace.

Comentarii (7)Adaugă comentariu

_ge (8 comentarii)  •  24 februarie 2018, 13:06

Bravo Cataline. Imi face placere sa citesc articolele tale. Ma relaxeaza, spre deosebire de aproape toate celelalte aricole ale colegilor tai de breasla care parca sunt scrise cu incrancenare si cu un soi de frustare in suflet.

Doru (34 comentarii)  •  24 februarie 2018, 15:53

Salut.Mersi.

Constantin (2 comentarii)  •  24 februarie 2018, 16:55

Amuzant articol, mi-a placut.

ovidiu_3003 (108 comentarii)  •  24 februarie 2018, 19:02

...pai sa revii peste un timp sa ne spui si cine a luat clausura ...

Valeriu (28 comentarii)  •  24 februarie 2018, 22:51

Mi-a placut!

Florin (14 comentarii)  •  25 februarie 2018, 0:06

frumos!

Comentează