Cătălin Oprişan

Reînvie personaje de legendă ale sportului. Este un fel de arheolog care dezgroapă poveștile uitate ale arenelor

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cătălin Oprişan
Da’ el de ce nu e plin de noroi?

Ceasurile arată 14:36 când se purcede la drum. 19 iulie 1900, proba de maraton a Jocurilor Olimpice de la Paris. Pe Sena sunt fix 41 de grade! Cei 14 curajoşi sunt cinci localnici, trei englezi, trei americani, doi suedezi şi […]

...

„Nita” – doamnă pe stradă, bărbat în echipă

La început, match-urile de football se dădeau sus, pe platoul de la „Artilerie”. Apoi, cu timpul, acolo, în Malaga lui 1920, locul fusese luat de Şcolile Saleziene, unde tinerii sărmani ori abandonaţi găseau alinare, dar obiceiul de a obosi mingea […]

...

„Cursa aceasta năprasnică”

Toată vara trebăluiseră ca să realizeze imposibilul: primul raliu românesc, pe distanţa Bucureşti-Giurgiu şi retur. De fondat se fondaseră pe 5 aprilie 1904, colo, la Otelul „Boulevard”: Automobil Club Român, a şasea instituţie de acest fel din lume.

27 de […]

...

Smaranda Brăescu a Poloniei a fost ucisă la Katyn

La 20 de ani, Janina iubea să cânte, să piloteze şi să „se dea cu paraşuta”. Cei care o cunoşteau spuneau că se pricepea de minune la toate trei, dar, după o perioadă de Conservator, renunţase la portativ.

Fata generalului […]

...

Două sticle de vin pe vârf, la 2.519m

Gustavo Schulze se trăgea din Orizaba, Veracruz, Mexic, acolo unde al său tată se iubise c-o localnică. Studiase la Munchen, parcase la Leipzig, cu doctorat la Institutul Geologic de aici. Se căţărase, de mic, pe munţi, asta făcea şi acum, […]

...

Barcelona, Puigdemont, Miloşovici

Cu câteva zile înaintea startului Jocurilor Olimpice din 1992, Catalunya ”fierbe” sub ameninţarea unor posibile atacuri teroriste ale grupării ”Terra Lliure”. 10.000 de atleţi sunt în pericol

Permalink to Barcelona, Puigdemont, Miloşovici
sâmbătă, 13 ianuarie 2018, 10:00

„Gata, am veştile: lasă în pace aeroportul, iau ostatici din Satul Olimpic şi aruncă în aer Palatul!”. Pare o replică dintr-un film de acţiune cu Tom Cruise, dar nu este! Ceasul arată ora 2 noaptea, mai 1992, undeva în inima Barcelonei, a vorbit Josep Maria Aloy. „Txema” e un poliţist meseriaş, spion, infiltrat de aproape doi ani în organizaţia teroristă catalană „Terra Lliure”, „Pământ Liber”, ce luptă pentru independenţă. Cei de aici plănuiesc să se facă ştiuţi pe mapamond la Jocurile Olimpice, ce urmează să înceapă în mai puţin de două luni de zile acasă la Gaudi. Ultimul atentat al lor a fost în februarie, operează de ani buni, morţi, răniţi, nimănui nu-i arde de glumă. Ce a aflat „Txema”?

Aeroportul „El Prat” e prea bine păzit, nu vor încerca acolo. Satul Olimpic însă înseamnă cu totul altceva: 9.356 de atleţi din 169 de ţări. Pentru prima oară din 1972 nu e niciun boicot: Africa de Sud şi Cuba au revenit, Germania e unificată, Estonia, Lituania şi Letonia sunt independente, sovieticii au răspuns prezent cu „Echipa unificată”. Gail Devers, Oscar de la Hoya, Vitali Scerbo, Serghei Bubka, plus naţionala de baschet a Statelor Unite… Palatul e „Sant Jordi”, găzduieşte 16.670 de spectatori. Toată gimnastica artistică, cu fetele noastre, e acolo. Miloşovici, Boginskaia, Gina Gogean… Tot voleiul, tot handbalul. 45.650 de agenţi ar trebui să asigure ordinea.

Apare viitorul soţ al Marcelei Topor din Vaslui
Orele şi zilele se scurg. După ce au organizat cu succes Mondialul din 1982, Barcelona şi întreaga Spanie vor să arate lumii că formează o naţiune unită, cu o democraţie solidă. Baltasar Garzon este cel care dirijează riscanta operaţiune. Jocurile trebuie să demareze pe 25 iulie. Pe 29 iunie se fac primele arestări. Zilnic, toţi cei cu legături cu „Terra Lliure” sunt săltaţi.

ETA, organizaţia separatistă, ucide şi ea, dar poliţiştii au alte piste. Da, pare greu de crezut, însă oamenii legii îi ignoră pe basci, pentru prima dată din 1968 şi se concentrează numai pe TLL. 45 de persoane sunt arestate în total, ultimele dintre ele chiar în ziua când primele delegaţii încep să sosească în Satul Olimpic asupra căruia planează incertitudinile. Acuzaţiile-s grave: apartenenţă la o organizaţie teroristă, posesie de arme, posesie de material explozibil, terorism, posesie de muniţie de război. Tetaculele-s lungi, se ajunge în Valencia, în Tarragona, apoi la Girona. Stop! Aici apare numele lui Carles Puigdemont.

Încă din 1980, politicianul ce avea să se căsătorească, peste ani, cu românca Marcela Topor şi să devină preşedintele Generalităţii Catalane lupta pentru independenţă. Puigdemont nu este implicat, direct, în lupta armată, dar unul dintre arestaţi, Eduard Lopez, ziarist la „El Punt”, unde Carles fusese redactor-şef, declară că acesta cunoştea, în detaliu, toate planurile. În 2016, când Puigdemont a acaparat prima pagină a ziarelor, presa a scos la iveală faptul că el a fost considerat unul dintre „părinţii spirituali” ai „Terra Lliure”. Primeşte sfatul să dispară puţin şi, pe 18 decembrie 1992, părăseşte Spania, pentru un an sabatic!

Jocurile Olimpice se desfăşoară în paralel cu cercetările preliminare. Pentru că „iscoadele” aflaseră de iminenţa unui atentat la semifinala de handbal feminin Coreea de Sud – Germania, cinci dintre arestaţi sunt torturaţi, scapă câteva detalii importante, iar planul este dezamorsat. Aveau să formeze, în 2005, asociaţia „Memoria Împotriva Torturii”.

Finalmente, totul se petrece ca la carte şi, pe 9 august, pe Stadionul Olimpic are loc ceremonia de închidere în care „Cobi”, mascota, îşi ia rămas bun. Pe 2 noiembrie 2004, Tribunalul European pentru Drepturile Omului condamnă statul spaniol la plata a 8.000 de euro, cu titlul de despăgubiri, pentru fiecare dintre arestaţii torturaţi cu două decenii înainte.

* Sursa: Baltasar Garzon, „Un mundo sin miedo”

Comentarii (9)Adaugă comentariu

Neagu#theBest (4 comentarii)  •  13 ianuarie 2018, 10:38

Buna ziua domnu Oprisan. Mi-a placut articolul. As avea o obiectie insa: Nici Coreea, nici Germania nu au jucat in Semifinalele masculine. Germania s-a clasat abia pe 10, sub Romania, locul 8. Te referi probabil la fete, unde Coreea a invins la limita Germania. Cu stima si respect!

Marius (1 comentarii)  •  13 ianuarie 2018, 10:41

Cateva mici inadvertente...... Arestarile incep pe 29.06.1992..... Olimpiada incepe pe 25.07.1992........ Ssi se termina pe 09.08.1992 Si totusi Puigdemont..... "Primeşte sfatul să dispară puţin şi, pe 18 decembrie 1992, părăseşte Spania, pentru un an sabatic!"..... Cam mare intervalul de timp....... sa fi fost 18.07.1992? In rest un articol excelent, ca de obicei!

Montdepuig (2 comentarii)  •  13 ianuarie 2018, 12:45

Desi oricum aveti suficienta audienta. Acum cativa ani, Marca, probabil din dorinta de a culege mai multi bani din publicitate, si-a schimbat formatul. Am fost socat (am citit chiar comentarii ale cititorilor in acest sens) de scaderea calitatii prezentarii informatiilor. Devenise aproape la fel de proasta ca cea din GS care are norocul de a se bucura de succesul informatiilor legate de fotbal. Repet oferta: ma ofer sa contribui cu articole interesante culese din presa in limba spaniola din toata lumea, dar si cu sugestii referitoare la un format care sa nu lase atata de dorit. Hasta luego.

catalin oprisan (9 comentarii)  •  13 ianuarie 2018, 13:42

@neagu#theBest Multumesc, asa este, am corectat! Scuze! @Marius In prima faza, arestarile au vizat numai aripa armata. Puigdemont, nefiind implicat direct, nu s-a speriat. După Olimpiadă, arestările au continuat din 25 septembrie pana pe 8 decembrie. Pe 18 decembrie, Puigdemont dispare un an din Spania... @Montdepuig Am rugămintea de a-mi lăsa, aici, două mici fragmente din care să rezulte că textul e copiat. Intuiesc că Dvs. cunoașteți volumul lui Garzon și puteți găsi, imediat, aceste fragmente. Mulțumesc!

Tibisor (77 comentarii)  •  13 ianuarie 2018, 14:15

Mai mult decat interesant acest Puigdemont ...

Montdepuig (2 comentarii)  •  13 ianuarie 2018, 17:38

Imi cer scuze domnule Oprisan. Am fost deplasat si nepoliticos. Pur si simplu am facut pe desteptul!

ovidiu_3003 (108 comentarii)  •  13 ianuarie 2018, 18:53

Cine i Marcela Topor ...si cati ani are ?

Dan ciurea (2 comentarii)  •  14 ianuarie 2018, 10:31

Frumos articol

Ardeleanul (3 comentarii)  •  15 ianuarie 2018, 9:08

Ca de obicei, interesant!

Comentează