Cătălin Oprişan

Reînvie personaje de legendă ale sportului. Este un fel de arheolog care dezgroapă poveștile uitate ale arenelor

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cătălin Oprişan
Da’ el de ce nu e plin de noroi?

Ceasurile arată 14:36 când se purcede la drum. 19 iulie 1900, proba de maraton a Jocurilor Olimpice de la Paris. Pe Sena sunt fix 41 de grade! Cei 14 curajoşi sunt cinci localnici, trei englezi, trei americani, doi suedezi şi […]

...

„Nita” – doamnă pe stradă, bărbat în echipă

La început, match-urile de football se dădeau sus, pe platoul de la „Artilerie”. Apoi, cu timpul, acolo, în Malaga lui 1920, locul fusese luat de Şcolile Saleziene, unde tinerii sărmani ori abandonaţi găseau alinare, dar obiceiul de a obosi mingea […]

...

„Cursa aceasta năprasnică”

Toată vara trebăluiseră ca să realizeze imposibilul: primul raliu românesc, pe distanţa Bucureşti-Giurgiu şi retur. De fondat se fondaseră pe 5 aprilie 1904, colo, la Otelul „Boulevard”: Automobil Club Român, a şasea instituţie de acest fel din lume.

27 de […]

...

Smaranda Brăescu a Poloniei a fost ucisă la Katyn

La 20 de ani, Janina iubea să cânte, să piloteze şi să „se dea cu paraşuta”. Cei care o cunoşteau spuneau că se pricepea de minune la toate trei, dar, după o perioadă de Conservator, renunţase la portativ.

Fata generalului […]

...

Două sticle de vin pe vârf, la 2.519m

Gustavo Schulze se trăgea din Orizaba, Veracruz, Mexic, acolo unde al său tată se iubise c-o localnică. Studiase la Munchen, parcase la Leipzig, cu doctorat la Institutul Geologic de aici. Se căţărase, de mic, pe munţi, asta făcea şi acum, […]

...

Mister 700

Din 2 noiembrie 1957 până pe 7 octombrie 2017, Buddy Davidson nu a ratat niciun meci al celor de la ”Auburn Tigers”, echipă de fotbal american. ”60 de ani au trecut ca vara”, glumeşte, dintr-un scaun cu rotile

Permalink to Mister 700
sâmbătă, 14 octombrie 2017, 11:29

Fix în secunda în care antrenorul Gus Malzahn şi-a terminat vorbirea şi a lăsat microfonul jos, undeva pe la 75.000 de suflete, toate ridicate în picioare, prinseră a aplauda şi a scanda „Buddy, Buddy!”. În astă vreme, prin mijlocul arenei, trecea un steag uriaş cu „UA”, iar din megafoane răsuna imnul echipei. El, Domnul Davidson, 78 de ani, primea onorurile. Vreme de 700 de meciuri consecutive nu ratase nicio partidă a celor de la Auburn Tigers, echipa de fotbal american a Universităţii. NICIUNA!

Prin 2014, o paralizie parşivă încercase să-l scoată din activitate, dar nu reuşise. Îi amorţise jumătate din corp, însă, şi aşa, mintea-i funcţiona „brici”. Îşi aducea aminte tot.

Primul meci, prima lansare în spaţiu
Pe 2 noiembrie 1957 – Doamne, cu 60 de ani în urmă! – sovieticii o lansaseră pe „Laika”, căţeluşa, în spaţiu, pentru a demonstra americanilor că ei deţin miezul. Era prima fiinţă care vedea, de sus, Pământul. Pe atunci, Războiul Rece era chiar rece. Yankeii o luaseră razna. A doua zi presa scria că-n Levelland, nordul Texasului, au fost văzute micuţe farfurii zburătoare, că SUA vor fi atacate fie de extratereştri, fie de navete cu tovarăşi în ea. În tot acest climat paranoic, el, Buddy Davidson, a ales să stea calm şi să se concentreze pe o mică minge ovală.

Aşa a ajuns pe stadionul echipei apărute pe la 1892, „Auburn Tigers”. A aflat că arena fusese ridicată în 1939, anul naşterii sale, şi s-a simţit şi mai apropiat de băieţi, mai ales că aceştia au debuta cu o victorie contra Floridei, aşa, ca pentru el. Apoi, venea şi primul titlu naţional, iar sportul acesta îi intra în sânge.
„Nu m-am gândit că voi merge chiar atât de departe”, avea să declare ceva mai târziu. Cei de la echipă l-au observat. A început să-i ajute: căutător de talente, director al informaţiilor sportive, ambasador…

„N-a contat funcţia, ci că eram aproape de fenomen”. N-a stat numai la ei în sufragerie, a mers şi-n deplasări. Anii au trecut. Nu mulţi, vreo 60 la număr! Rezumat: Buddy a bifat TOATE partidele celor de la „Tigers”: 468 de victorii, contra a 94 de echipe diferite, 20 de state vizitate, 47 de oraşe, 53 de stadioane. Ne mai jucăm, niţeluş, cu matematica? Din totalul celor 1.214 meciuri disputate, în istorie, de cei din Alabama, a mers la 58 la sută dintre ele. Pe 7 octombrie 2017, Buddy Davidson a strâns 700 de partide consecutive. Cel mai mare fan din istorie! Iar „Tigrii”, la fel ca acum şase decenii, i-au oferit o victorie: 44-23 cu Rebels.

Meciul 701 se vede de la televizor
Din 2014, boala l-a ţintuit într-un scaun cu rotile. I-a luat doar mobilitatea, nu şi mintea sau pofta de viaţă. Aşa că a continuat să apară în tribuna de pe „Jordan-Hare Stadium”. „Ce tare! Când am dat prima oară pe aici, Ralph Jordan era antrenor, iar eu un puşti de nici 20 de ani. Acum am de patru ori mai mult, «Shug» e în «Hall of Fame» şi dă numele arenei”… „Una dintre cele mai interesante persoane pe care le-am cunoscut în toată viaţa mea”, avea să spună Malzahn, în timp ce ropotele de apauze nu mai pridideau.

La finele acestei săptămâni, întâia oară în a sa viaţă, Davidson nu va mai merge să-şi vadă „Tigrii”. „Nu mai poate, oboseşte, problemele de sănătate, dar şi vârsta”, a motivat unul dintre copii. Dar asta nu înseamnă că nu-i va privi la televizor, pentru al 701 meci consecutiv. Cu un fular în faţa ochilor, pe care e „tatuată” deviza echipei: „Auburn pe primul loc, muncă, muncă multă şi loialitate”.

* Sursa: elmundo

Comentarii (8)Adaugă comentariu

ovidiu_3003 (108 comentarii)  •  14 octombrie 2017, 14:54

...frumoasa deviza ...

Dorian (2 comentarii)  •  14 octombrie 2017, 18:50

Daca incurci cele doua universitati americane, rivale la fotbal ca Steaua si Dinamo, ai stricat tot farmecul articolului!

dorian (2 comentarii)  •  14 octombrie 2017, 19:26

AU inseamna Auburn University, iar UA inseamna The University of Alabama. Cele doua universitati sunt cele mai mari rivale la fotbal. Sa nu afle Buddy ca este suporter al adversarilor! Este ca si cum i-ati spune lui Rica Raducanu ca a fost toata viata dinamovist!

Mihai (1 comentarii)  •  14 octombrie 2017, 19:34

Pentru conformitate, Auburn este echipa Auburn University, n-are nimic a face cu university of Alabama. Tigers si Crimson Tide-echipa Alabama university- sunt rivali de moarte.

Sile (2 comentarii)  •  14 octombrie 2017, 20:01

Pfai de mine, ce greseli in articolul asta... documentare facuta la misto... cati bani iei maestre casa incurci borcanele cam o dat la trei articole?

Catalin Oprisan (9 comentarii)  •  14 octombrie 2017, 22:50

Mulțumesc celor care mi-au atras atenția, am modificat!

liviu (1 comentarii)  •  15 octombrie 2017, 8:16

Frumos! Foarte interesant articolul, din punctul meu de vedere este o mostra de fidelitate fata de echipa iubita, o pilda de cum ar tebui sa-ti sustii echipa.

Doru (34 comentarii)  •  19 octombrie 2017, 14:00

Salut.Mersi.

Comentează