Portretul portarului plouat
În 1958, cea mai bună imagine din lumea a fost "trasă" la un meci de fotbal din Cehoslovacia, de un fotograf de 20 de ani, aflat la început de drum, din mijlocul unui adevărat potop

„Stai aşa, că-s mai multe probleme aici!”, îşi zise auzind comanda. Trebuia să meargă pe un stadion. „Buuun”. „În primul rând, nu le am cu fotbalul, mă trag dintr-o familie de jucători de tenis de masă. Doi. Nu vede ce vreme e afară? Zici că Sfântul Ilie a tras o copertină de culoare maro spre negru peste toată lumea. Deci?”.
Toamna lui 1958, redacţia unui ziar din Praga, „Vecerni”. Tipul care abia a adunat 20 de ani e fotograf. De mic a iubit treaba asta, pasionat, a făcut un liceu de profil, apoi a ajuns să trebăluiască la gazetă. N-a prins loc unde voia, ceva pe „Social”, a ajuns la „Sport”. Trei oameni erau acolo, el, al patrulea. Şeful de secţie, Viaceslav, i-a spus că are nevoie de un „botez”, că ăştia mici, ultimii veniţi, mai duc şi gunoiul. Acum, la şedinţa de sumar, primise cea de-a 13-a muncă a lui Hercule: trebuia să meargă să „acopere”, cu imagini, un meci de fotbal din prima ligă a Cehoslovaciei. „Ok, ne descurcăm”, mormăi în timp ce trase un scaun lângă un băiat de la „Sport”, care-i croşetă, pe loc, un rezumat.
Sparta Praga, „Letna”, Miroslav Ctvrtnicek
Spartak Praha, cunoscută ca Sparta Praga, avea meci, acasă, pe „Letna”, cu Cervena Hviezda Bratislava. Duel interesant, mai ales că gazdele se luptau, umăr la umăr, pentru şefia clasamentului, cu inamicii de la Dukla. Clar? Clar!
În secunda în care a dat să iasă din redacţie spre stadion, el, fotograful Stanislav Tereba, de 20 de ani, angajat la „Vecerni Praga”, a văzut cum barajul de la porţile cerului se rupe şi cea mai puternică ploaie din toate timpurile se coboară peste oraş.
10 minute i-a luat să citească lista cu jucătorii, să vadă care cum atacă, cine-s cei de la Sparta. S-a tras mai pe la mijlocul terenului, sub o jumătate de ’coperiş, dar ploaia rupea tot. Nu-i venea să creadă: afară potop, iar fanii, cu umbrele, cântau în tribune! Doamne, ce nebuni! A scos aparatul, de frig, lentila i s-a aburit. A rezolvat problema, apoi s-a focusat pe Miroslav Ctvrtnicek, portarul gazdelor, un tip pe la 27 de ani, cu ceva experienţă în prima ligă, venit de la Branik Klado.
Stătea într-un lac, pentru că aceea nu se putea numi baltă. În faţa lui, la un metru, un metru şi ceva, doamna minge. Picăturile aveau 10 centimetri una, Miroslav era ud până la al treilea strat de piele. Pe fundal, nebunii cei gălăgioşi, unii chiar cu tobe. A declanşat. O imagine non-acţiune. Un portar de la o echipă de fotbal din prima ligă a Cehoslovaciei, pe o mocirlă infinită, pregătindu-se să degajeze. Singur, departe de coechipieri, departe de adversari. Atât. Nici măcar nu l-a interesat scorul. A ştiut doar că Sparta a învins, a ajuns la redacţie, a scos pozele, a fugit acasă şi, aici, a băut toată producţia de ceai din Ceylon pe o perioadă de doi ani!
20 de juraţi l-au văzut „The Best”
Imaginea a apărut chiar pe prima pagină a ziarului, a primit felicitări. Apoi, fix înainte de Crăciun, l-au chemat în birou. Erau acolo barosanul cel mare, redactorul şef, nelipsitul Viaceslav şi un tip ce vorbea în olandeză. „Stani, domnul e de la fundaţia World Press Foto, cea care desemnează, la nivel mondial, cea mai bună fotografie din lume. 20 de oameni au analizat cadrul tău, ştii tu, cel cu portarul acela în ploaie şi au decis că aceasta e cea mai bună imagine a anului 1958! Vei merge la Amsterdam anul viitor, vei primi premiul, e vorba şi de mult bănet. Bravo, Stani, eşti mare!”.
S-a tras la costum, a ajuns aproape de canale. Sală mare, impunătoare. Tremura tot. L-au rugat să vină şi cu aparatul foto cu care imortalizaze minunea. În spate, un poster, mare, cu imaginea. I-au pus plicul cu bani în mână, l-au rugat să zâmbească. Credeţi că a putut? La plecare, două vorbe. „Îl voi căuta pe Miroslav şi voi bea cu el o bere, deşi ştiu că sportivii nu au voie să facă aşa ceva!”. Din nou, aplauze!
Tipul din cea mai bună poză pe 1958 a plecat, în 2006. Stani trăieşte şi azi. Iar berea au băut-o!
* Sursa: worldpressphoto.org