Cătălin Oprişan

Reînvie personaje de legendă ale sportului. Este un fel de arheolog care dezgroapă poveștile uitate ale arenelor

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cătălin Oprişan
Da’ el de ce nu e plin de noroi?

Ceasurile arată 14:36 când se purcede la drum. 19 iulie 1900, proba de maraton a Jocurilor Olimpice de la Paris. Pe Sena sunt fix 41 de grade! Cei 14 curajoşi sunt cinci localnici, trei englezi, trei americani, doi suedezi şi […]

...

„Nita” – doamnă pe stradă, bărbat în echipă

La început, match-urile de football se dădeau sus, pe platoul de la „Artilerie”. Apoi, cu timpul, acolo, în Malaga lui 1920, locul fusese luat de Şcolile Saleziene, unde tinerii sărmani ori abandonaţi găseau alinare, dar obiceiul de a obosi mingea […]

...

„Cursa aceasta năprasnică”

Toată vara trebăluiseră ca să realizeze imposibilul: primul raliu românesc, pe distanţa Bucureşti-Giurgiu şi retur. De fondat se fondaseră pe 5 aprilie 1904, colo, la Otelul „Boulevard”: Automobil Club Român, a şasea instituţie de acest fel din lume.

27 de […]

...

Smaranda Brăescu a Poloniei a fost ucisă la Katyn

La 20 de ani, Janina iubea să cânte, să piloteze şi să „se dea cu paraşuta”. Cei care o cunoşteau spuneau că se pricepea de minune la toate trei, dar, după o perioadă de Conservator, renunţase la portativ.

Fata generalului […]

...

Două sticle de vin pe vârf, la 2.519m

Gustavo Schulze se trăgea din Orizaba, Veracruz, Mexic, acolo unde al său tată se iubise c-o localnică. Studiase la Munchen, parcase la Leipzig, cu doctorat la Institutul Geologic de aici. Se căţărase, de mic, pe munţi, asta făcea şi acum, […]

...

Celălalt atlet Bale

83-55-90 ar putea părea dimensiuni de manechin. Sunt însă kilogramele pierdute ori câştigate de faimosul actor pentru a intra, la propriu, în pielea personajelor sale

Permalink to Celălalt atlet Bale
sâmbătă, 9 septembrie 2017, 10:09

Primăvara lui 1999. Regizorul Mary Harron pregăteşte „American Psycho”, film ce avea să facă furori în epocă. Are şi omul, Christian Bale, un actor pe care l-a remarcat de ceva vreme, ajuns pe la 25 de ani. Dar studiourile vor să schimbe ceva, Leonardo DiCaprio este alesul. Leo vrea însă pe „Plajă”, aşa că se revine la englez. Care pare niţeluş cam plăpând pentru acest rol. De aici purcede la drum povestea noastră.

81 de kilograme. Atât are. Intră în sală câte trei ore. Zilnic. Antrenor personal. În 90 la sută dintre scene, joacă fără machiaj, aşa că pieptul e piept, brandu-ul – brand, iar „pătrăţelele”, autentice.

83 de kilograme. 2002. „Regatul de foc”, acţiune postapocaliptică, dragoni. Trebuie să mai pună pe el puţin, rezolvă, repede, cazul.

55 de kilograme, 2004. Nu, nu este eroare de tastare! Rolul vieţii lui, în „Maşinistul”. Trevor Reznik, un lucrător într-o fabrică, are insomnii. Dar nu din cele „obişnuite”. Omul nu doarme de un an de zile! Bale intră, la propriu, în pielea personajului. Trei furculiţe de ton ori un măr, o ceaşcă de cafea neagră şi apă, multă apă. Undeva între 55 şi 260 de calorii pe zi!!! Plus, din nou, sală, de această dată în sens invers. Cardio cât cuprinde! Pierde 28 de kilograme în timp record. Vrea să scape de 45, dar producătorii îl opresc. „Lucra precum un nebun. Urla la antrenor că el e prea gras, deşi, la 1.83 metri cât avea, îi număram coastele”, îşi aduc aminte apropiaţii. Lumea filmului începe să-l remarce, dar nu are timp de laude, pentru că „Batman Begins” bate la uşă.

Cum să… câştigi 30 de kilograme în şase luni
86 de kilograme, 2005. Şase luni. Atât are timp pentru a „urca” la greutatea obişnuită. Christopher Nolan, regizorul, care s-a băgat şi la scenariu, are ceva temeri. Se pun faţă în faţă. „Chris, voi fi sincer. Te vreau, dar n-am timp să aştept, studiourile mă presează. Ai timp să te refaci?”, sună întrebarea. Ce vorbe-s astea? Patru ore pe zi la sală, program de îngrăşare. Finalul? 150 de milioane de dolari băgaţi, 374, scoşi.

Dar nu e vreme de nimic.

61 de kilograme, 2006. „Rescue Dawn”. Bale joacă rolul unui pilot american căzut prizonier la vietnamezi, în 1966. Poveste reală. Cadrele se trag printre liane, în mlaştini, pe ploaie. Thailanda nu-i primitoare. Christian pierde 35 de kilograme. „Le laşi aici, le iei la următroul rol”. Antrenorul îl chinuie, apoi încep glumele.

86 de kilograme, 2008. „Batman”, cu el, a prins, a plăcut, aşa că se merge mai departe. „Cavalerul negru”, ultima peliculă a lui Heath Ledger. Bale face un rol bun, filmul „sare” de un miliard de dolari încasări. Programul intensiv al lui Christian pare că nici nu mai contează.

66 de kilograme, 2010. Pereche incredibilă cu Mark Wahlberg, în „The Fighter”. Doi fraţi, boxeri profesionişti. Bale e, din nou, în sală, apoi pe ring. Cardio la infinit. 30 de kilograme pierdute şi un premiu Oscar câştigat! Peliculă cu şapte nominalizări. Dick „Dicky” Eklund, pe care Chris îl interpretează magistral, plânge la premieră.

Burtă răsfrântă, şlapi, trabuc
90 de kilograme, 2013. Pentru „American Hustle” trebuie să se îngraşe la loc. Da, deja sunteţi plictisiţi! Iar sală, iar junk-food, iar program de îngrăşat… Dar ce rol! Hai să ne amintim puţin: el, în şort şi şlapi, cu cămaşa descheiată şi burta la vedere, cu un trabuc generos în mâna stângă…Nominalizare la „Oscar”.
Apoi vine, la rând, „Exodus: God and Kings”, 2014. Moise nu putea fi gras, nu? Şi iar sală, iar program de slăbit.

Mulţi l-au întrebat dacă aceste transformări sunt ok. „Joc un rol, ce mi se spune, asta fac”, a replicat. I s-au cerut cancanuri: ce consumă la micul dejun, ce diete „utilizează”. S-a uitat fix în cameră: „Ştii ce e cel mai tare lucru la un film? FILMUL!”.

Da, un nebun, veţi spune. Dar Bale, fotbalistul, nu e singurul atlet cu numele ăsta.

* Sursa: wikipedia

Comentarii (7)Adaugă comentariu

Nabuccodonoshor (1 comentarii)  •  9 septembrie 2017, 12:57

Bine punctat...unul dintre actorii mei favoriti!

eugen (11 comentarii)  •  9 septembrie 2017, 14:30

Actor mare de tot !!!

mosionroata (7 comentarii)  •  9 septembrie 2017, 15:04

Si mie imi place de el, multi alti actori fac la fel, dar bineinteles nu toti sunt la fel de profesionisti ca Bale! Frumos articolul!

mihnoi (1 comentarii)  •  9 septembrie 2017, 15:44

Sursa: Wikipedia??? Nene, chiar esti impostor? Copiezi de peste tot si nu vii cu niciun aport? Nici macar sa te informezi ca iar s-a ingrasat enorm pentru aa-l juca pe *** Cheney?? Ca Wikipedia nu a fost actualizata! Deci, practic, nici macar nu te informezi despre subiect, tu doar dai pe google-translate si copiezi in post, iar apoi publici! Meriti sa te numesti ziarist!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

wiki (1 comentarii)  •  9 septembrie 2017, 16:23

ziarici de wikipedia, asta-i specia de pe la noi, ***...

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

thebibanu (2 comentarii)  •  9 septembrie 2017, 18:07

omul merita un oscar ! sincer, cam toate filmele in care a jucat m-au impresionat !

Omidiu (1 comentarii)  •  9 septembrie 2017, 23:18

Actor bun, caracter 0! Un actor cu care nu prea mai vrea sa lucreze niciun regizor, toti se feresc de el ca de ciuma. In concuzie, poti cel mai bun, mai tare, mai bogat si cel mai frumos, dar daca nu esti OM, ramai un 0!

Comentează