Maria şi primul accident auto
Cu 150 de ani în urmă, doamna Ward, om de ştiinţă remarcabil, se urcă într-un vehicul de cinci tone. Curbă în unghi drept, căzătură, deces

„Hai, tuşică, hopa, sus, la drum!”, zice Charles, un tânăr ce abia deprinse a se bărbieri în răspăr, în timp ce surâde ştrengăreşte. Împrejurimile Castelului Birr, vechi de vreo 700 de ani, sunt pline de muşterii curioşi. Azi e proba cea mare, lumea-i strânsă ca la urs. Doi dintre copiii lui William Parsons – una dintre cele mai luminate minţi ale Irlandei – au pus la cale un vehicul acţionat de aburi, o maşinărie uriaşă, de aproape cinci tone. Mary Ward stă în faţă, soţul ei, colonelul Henry, e la volan.
În spate, Charles şi Richard Parsons, plus domnul Biggs, tutorele lor. Şi mai în spate, cazanul cu aburi. Imensul agregat se urneşte la drum. Lasă castelul pe mâna stângă, dă să intre în pădurice. Viraju-i strâns, aproape de unghi drept. Drăcovenia nu ascultă, Mary e azvârlită sub roţi. Sunt grele, de fier, trec peste trupu-i plăpând. E 31 august 1869 când primul accident rutier cu victime este înregistrat. Până ajunge medicul, doamna Ward îşi dete suflarea…
Să o luăm uşor.
Familii cu drag de carte
William Parsons, al 3-lea Conte de Rosse, este cel care a construit, acolo, la Birr, faimosul telescop „Leviathan”, unul uriaş, considerat cel mai bun din lume până pe la 1920. Mary King, verişoara sa, are vreo 20 de primăveri când prinde drag de astronomie. Toată ziua stă pe lângă maşinărie, o curăţă, o potriveşte, admiră stelele. Umblă cu un fel de lupă în buzunar, studiază insectele. Pune bucata de sticlă asupra lor, notează într-un caiet ceea ce vede. La rugămintea unui prieten, tatăl îi face rost de un microscop. Gata, lumea e a ei! Tipăreşte cărţi – 250 de exemplare, cifră uriaşă la acea vreme – care se vând precum pâinea caldă. Este aleasă membru corespondent al Societăţii Regale de Astronomie, privilegiu de care se mai bucură doar două femei din Anglia, una dintre ele fiind Regina Victoria… E perioada descoperirilor ştiinţifice, nu vrea să stea pe margine.
Pe 6 decembrie 1854 se ia cu Henry Ward, la reşedinţa acestuia din County Down, un superb domeniu. Au trei fii şi cinci fiice, dar asta n-o împiedică să continue să cerceteze. Sare de la „Schiţe făcute la microscop” la ample lucrări de astronomie, devine extrem de cunoscută la nici 40 de ani.
Creator de automobile la 15 ani
Charles are 15 ani. Richard e cu trei mai mare. Nepoţii ei. Vârste fragede, dar iubitori de tot felul de maşinării. Construiesc – da, aţi citit bine, un vehicul cu aburi! Nu-i de mirare, Sir Charles Algernon Parsons avea să fie inventatorul turbinei cu aburi. Din păcate, la vremea aceea, încă se fac experimente cu o astfel de propulsie. Da, trenurile funcţionează fără probleme cu aşa ceva, dar vehiculele nu pot avea, în spate, cazane imense. Sunt greoaie, merg încet, pericolul e la tot pasul. Drumurile-s proaste. În 1865 se stabilesc, prin lege, vitezele maxime admise: patru mile pe oră afară, două în interiorul oraşului.
Ultima zi de august 1869 este, în Parsontown, una de sărbătoare. S-a dus vestea că domnul şi doamna Ward, dimpreună cu onorabilii copii ai lui William Parsons se vor da cu vehiculul. Pare unul sigur, dar vine fatala curbă. Mary cade, cele cinci tone trec peste ea. Lumea aleargă. Pe jos, prin colb, mai trăieşte două minute. Câţiva băieţi aleargă, degrab’, spre castel. Doctorul John Corcoran ajunge repede, însă e prea târziu. Sângerează puternic, una dintre roţi i-a rupt, efectiv, gâtul. Mary Ward, născută King, prima victimă a unui accident rutier, decedează.
Dar lumea n-o păstrează în amintire doar aşa. La un secol şi jumătate de atunci, lucrările, schiţele precum şi faimosul ei microscop pot fi admirate în Castelul Ward, County Down, Irlanda…
* Sursa: independent.ie