Cătălin Oprişan

Reînvie personaje de legendă ale sportului. Este un fel de arheolog care dezgroapă poveștile uitate ale arenelor

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cătălin Oprişan
Da’ el de ce nu e plin de noroi?

Ceasurile arată 14:36 când se purcede la drum. 19 iulie 1900, proba de maraton a Jocurilor Olimpice de la Paris. Pe Sena sunt fix 41 de grade! Cei 14 curajoşi sunt cinci localnici, trei englezi, trei americani, doi suedezi şi […]

...

„Nita” – doamnă pe stradă, bărbat în echipă

La început, match-urile de football se dădeau sus, pe platoul de la „Artilerie”. Apoi, cu timpul, acolo, în Malaga lui 1920, locul fusese luat de Şcolile Saleziene, unde tinerii sărmani ori abandonaţi găseau alinare, dar obiceiul de a obosi mingea […]

...

„Cursa aceasta năprasnică”

Toată vara trebăluiseră ca să realizeze imposibilul: primul raliu românesc, pe distanţa Bucureşti-Giurgiu şi retur. De fondat se fondaseră pe 5 aprilie 1904, colo, la Otelul „Boulevard”: Automobil Club Român, a şasea instituţie de acest fel din lume.

27 de […]

...

Smaranda Brăescu a Poloniei a fost ucisă la Katyn

La 20 de ani, Janina iubea să cânte, să piloteze şi să „se dea cu paraşuta”. Cei care o cunoşteau spuneau că se pricepea de minune la toate trei, dar, după o perioadă de Conservator, renunţase la portativ.

Fata generalului […]

...

Două sticle de vin pe vârf, la 2.519m

Gustavo Schulze se trăgea din Orizaba, Veracruz, Mexic, acolo unde al său tată se iubise c-o localnică. Studiase la Munchen, parcase la Leipzig, cu doctorat la Institutul Geologic de aici. Se căţărase, de mic, pe munţi, asta făcea şi acum, […]

...

Philemon şi Baucis

În 2011 a ars de vie la un ultramaraton. 80 la sută din suprafaţa corpului. Două luni de comă. La anul vrea să alerge din nou. Povestea ce ne arată că ”Love Story” n-a fost numai un film

Permalink to Philemon şi Baucis
sâmbătă, 25 iulie 2015, 8:42

Era cald, al naibii de cald, de parcă Dumnezeu uitase deschisă uşiţa cuptorului ceresc. Alerga şi simţea cum maioul de pe ea i se dezlipeşte cu tot cu carne, asemenea cămăşii otrăvite cu sîngele centaurului Nessus, dăruită lui Hercule de a sa soaţă, Deianira. Bidonul plin i se părea o picătură. Arşiţa jupuia, aerul era ca pe Marte. Apoi a simţit aşa, ceva, cumva, ca o bombă atomică ce îi storceşte trupul. Lumină ca la Potop. Şi pîrjol!

Zeus, Hermes plus doi moşnegi
Două luni a zăbovit în comă. Nume pacient: Turia Pitt. Vîrsta: 23 de ani. Ocupaţia: Inginer minier, dublu masterand. Cu ce ocazie pe la spital: arsuri pe 80 la sută din suprafaţa corpului. Optzeci la sută! Şanse de viaţă: o adiere de aripă de libelulă peste zero!!!

Cel dintîi „oaaa” îl lansase în Tahiti. Tatăl, australian, bolnav de surfită, parcase pe acolo, în căutarea celor mai şmechere valuri din lume. Revenise pe continent, facultate, fotomodel. Era frumoasă. Se iubea, acolo în Sydney, cu Michael Hoskin, un tip pîinea lui Dumnezeu. Cînd se logodiseră, Mike o trăsese pe-o peluză, departe de urechile rubedeniilor. O sărutase cald şi-i spusese: „Vreau să fim ca Philemon şi Baucis!”. Zeus coborîse pe Pămînt, cu Hermes, golanul cel mic. Muritorii nu-i primiseră. Doar moşnegii le dăduseră tot: casă, apă, chiar şi unica raţă din ogradă. Atunci, olimpienii le spuseră că le îndeplinesc orice dorinţă. Ceruseră să se despartă de istă lume în acelaşi timp, nu puteau trăi o secundă unul fără celălalt. Aţi văzut, pe malul unui rîu, cum salcia îmbrăţişează, mereu, un arin? Pişicherul de Hermes în asta-i transformase în ceasul de apoi. Turiei îi plăcuse mult…

Ultramatonistă, inginer, fotomodel
O sărutase, la fel de cald, şi cînd pornise la ultramaraton. Da, 100 de kilometri, ea, fotomodelul, inginerul minier, tipa drăguţă de pe coperţile revistelor. Se pregătise de milenii pentru cursa asta. În acel septembrie 2011, Australia ardea. Toată. Cei de la „Racing the Planet” au ignorat avertismentele. Alergătorii au intrat în pădurile de la Kimberley. Pe acolo trecea drumul. Crengile mocneau. Turia şi o colegă au fost prinse de flăcări. Au fost arse de vii!!!

Două luni de comă. Auzea numai un glas ce se războia cu cineva nevăzut. „Doamne, să nu îndrăzneşti cumva…”. Vocea mamei. Undeva, într-un colţ, un chip iubit, nedormit de 61 de zile! Mike. Trei milioane de dolari recompunerea tuturor ţesuturilor! 21 de zile într-un incubator. Da, nu-i aşa că soarta e glumeaţă? Arzi, apoi, după comă şi operaţii, te bagă la căldurică pentru a supravieţui? Şapte degete amputate. 29 de operaţii complicate, 16 ceva mai „uşoare”. O mască de compresie, pe faţă, 23 de ore. Ultima oară ziua parcă avea 24 cu totul, nu?

N-a vrut să plece în altă parte, deşi Celestine, doamna Pitt, se dusese, de cîteva ori, după haine. Toată voinţa Universului se adunase într-o singură inimă. Cea a Turiei. Unica rămasă nearsă.

2011. 2015. 2016
A început recuperarea. Terifiant suportă termen de comparaţie? Sală, bazine, apoi, din nou, afară. „40 de operaţii şi sute de grefe să mă oprească? Niciodată”, avea să spună după patru ani de spital. A tras un maiou şi a ieşit la alergat. „Never, Never, Never Give Up”, scria pe el. Medicii n-au lăsat-o. Au obligat-o să poarte masca de compresie. „Soarele te-ar putea arde”, i-au spus ei. A luat-o ca pe o glumă amară. Pentru septembrie ăsta nu mai e vreme. Dar la anul, în 2016, e ca şi înscrisă la cursă.

Acum cîteva zile s-a căsătorit! Nuntă mare, frumoasă. Ce vorbă e aia cu cine? Cu Mike, logic! Seara, după toată nebunia, a tras-o pe pajiştea de atunci. A sărutat-o cald (da, poate nu e cel mai potrivit termen!) şi i-a făcut cadou un tablou de 54×5 cu 68×5 cm. La lumina Lunii, Turia a citit pe spatele său: „Rembrandt van Rijn. 1658. Philemon şi Baucis”.

Sursa: smh.com.au

Comentarii (11)Adaugă comentariu

Adi (1 comentarii)  •  25 iulie 2015, 10:41

Excelent articolul.

Felicitari catalin

marcu marian (1 comentarii)  •  25 iulie 2015, 11:01

Parca toate textele tale sunt la fel ; schimbi doar personajele. OK. , e frumos scris , bla bla . Nu prea mai merge.Schimba ceva.

Lucian (1 comentarii)  •  25 iulie 2015, 11:50

Frumos articol, după cel citești vezi micile greutăți cotidiene cu alți ochi . Bravo, felicitări!

dinamovist (1 comentarii)  •  25 iulie 2015, 12:24

am citit ceva frumos ..speranta,iubire dincolo de infatisare ,asta arata ca intr-o relatie cel mai mult conteza partea interioara ,acea parte trebuie iubita si respectata ,o inftisare frumoasa poate fi masca unui interior degradat si rau..
Mia placut ca insfarsit am citit ceva care sa nu elogie pe formidabili,nemaipomenitii,extraterestrii ,unicii FCB (FOTBAL CLONA BIBERA)
Asta inseamna jurnalism de sport adevarat care sa puncteze atat latura sportiva cat si viata uneori trista sau frumoasa a sportivilor .
imi e dor de emisiunea Smiley TV”
imi e dor de panflet STIMA DLE OPRISAN
http://tv.gsp.ro/M-cel-n-direct-la-GSP-TV-C-t-lin-Opri-an-a-devasta-13077.html

Mihai Nica (5 comentarii)  •  25 iulie 2015, 13:43

Ca de obicei, superb !!! Felicitari Cataline !

Tibisor (77 comentarii)  •  25 iulie 2015, 22:49

O intamplare care sunt sigur 100 % ca va fi transpusa in film … si chiar merita …

Marius (1 comentarii)  •  26 iulie 2015, 13:49

Never, Never, Never Give Up…

dan (226 comentarii)  •  26 iulie 2015, 21:54

M-a ars la suflet articolul dvs!

Sorin (1 comentarii)  •  27 iulie 2015, 7:21

Interesant articolul insa contine citeva inexactitati (fara ca acestea sa diminueze in vreun fel mesajul): arsuri pe 64% din suprafata corpului si nu 80%, 5 degete amputate si nu 7.

alex (1 comentarii)  •  27 iulie 2015, 12:04

marcu marian tu esti gica contra

sorin (1 comentarii)  •  27 iulie 2015, 20:56

scris frumos ,putin cam siropos ,dar frumos

Comentează