Cătălin Oprişan

Reînvie personaje de legendă ale sportului. Este un fel de arheolog care dezgroapă poveștile uitate ale arenelor

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cătălin Oprişan
Da’ el de ce nu e plin de noroi?

Ceasurile arată 14:36 când se purcede la drum. 19 iulie 1900, proba de maraton a Jocurilor Olimpice de la Paris. Pe Sena sunt fix 41 de grade! Cei 14 curajoşi sunt cinci localnici, trei englezi, trei americani, doi suedezi şi […]

...

„Nita” – doamnă pe stradă, bărbat în echipă

La început, match-urile de football se dădeau sus, pe platoul de la „Artilerie”. Apoi, cu timpul, acolo, în Malaga lui 1920, locul fusese luat de Şcolile Saleziene, unde tinerii sărmani ori abandonaţi găseau alinare, dar obiceiul de a obosi mingea […]

...

„Cursa aceasta năprasnică”

Toată vara trebăluiseră ca să realizeze imposibilul: primul raliu românesc, pe distanţa Bucureşti-Giurgiu şi retur. De fondat se fondaseră pe 5 aprilie 1904, colo, la Otelul „Boulevard”: Automobil Club Român, a şasea instituţie de acest fel din lume.

27 de […]

...

Smaranda Brăescu a Poloniei a fost ucisă la Katyn

La 20 de ani, Janina iubea să cânte, să piloteze şi să „se dea cu paraşuta”. Cei care o cunoşteau spuneau că se pricepea de minune la toate trei, dar, după o perioadă de Conservator, renunţase la portativ.

Fata generalului […]

...

Două sticle de vin pe vârf, la 2.519m

Gustavo Schulze se trăgea din Orizaba, Veracruz, Mexic, acolo unde al său tată se iubise c-o localnică. Studiase la Munchen, parcase la Leipzig, cu doctorat la Institutul Geologic de aici. Se căţărase, de mic, pe munţi, asta făcea şi acum, […]

...

„Nu mi-a plăcut fotbalul. Da’ aşa a fost să fie!”

S-a pus pe alergătură pentru că îi era frig. A devenit simbolul lui Real Madrid. N-a luat, niciodată, vreun ban de la club. Motivul? „Cum să te plătească cineva pe care-l iubeşti?”

„Vezi, tu, Marino, fotbalul s-a născut în mine […]

Permalink to „Nu mi-a plăcut fotbalul. Da’ aşa a fost să fie!”
sâmbătă, 14 februarie 2015, 11:04

S-a pus pe alergătură pentru că îi era frig. A devenit simbolul lui Real Madrid. N-a luat, niciodată, vreun ban de la club. Motivul? „Cum să te plătească cineva pe care-l iubeşti?”

„Vezi, tu, Marino, fotbalul s-a născut în mine contrar voinţei. N-am fost mort după minge, eram fiert pe muzică!”. Dialogul curge uşor la vale, paharele de Rioja sîngeriu se umplu, trabucul toarce, lin, lin. „Muzica şi cititul. Aş fi citit pînă la nebunie, Marino, pînă la nebunie!”.

„De fotbal m-am apucat din lipsă de părinţi şi de frig. Cum ar veni, asupra mea nu cobora căldură de nicăieri. Orfan, rămăsesem în grija unei spălătorese care-şi surprindea ficatul dacă bea apă, lucra numai cu vin! Ce era să fac? Singur şi plictisit… M-am apucat de alergat. Poate că dacă ai mei nu plecau aşa de devreme, nu mă luam de fotbal. Îmi plăcea muzica, Marino, muzica. Dar parcă ţi-am mai spus asta, nu?”.

„Învăţam la doi paşi de El Escorial, Panteonul Regilor Spaniei. Cîntam în corul benedictinilor, posedam ureche fină. Dacă luai o notă falsă, te miroseam. Da’ era frig! Frig rău! Aşa era vremea. Şi vremurile. Astfel am ajuns pe gazon. Alergam ca să mă încălzesc. Am terminat Dreptul. Bleah!, nu l-am avut la inimă. Nu-mi plac belelele, iar avocatul din ce trăieşte, Marino dragă? Din pacoste, din bucluc, din necaz”.

Bătrînul, guguştiucii şi marea
Bate-n 65 de ani, dar la şase dimineaţa dă de mîncare la guguştiuci. „Don Santiago, vă treziţi spre a vă ruga?”. „Nu, repet alfabetul rus”. Nu-i bîză, pe un colţ al biroului îşi trag sufletul un dicţionar englez-spaniol, unul francez şi un Hemingway: „Bătrînul şi marea”!. Hmm, cum le aşază Cel de Sus pe toate: cu raglanul pînă sub genunchi, cu pălăria neagră, cu trabucul, don Santiago seamănă, leit, cu Spencer Tracy! Nu el e povestitorul din capodopera lui Hemingway?

„N-am luat, niciodată, simbrie de la club. Nici ca fotbalist, ni como directivo. Tată, dacă le luam mardeiaşii, puteam cumpăra cam zece afaceri. Mi-a ajuns iubirea oamenilor. Am muncit pentru un ideal, nu pentru pesete. Vezi, tu, lumea nu înţelege modestia, sacrificiul. Hombre, la naiba! Şi idealul? Unde este idealul?”.

Se pune picior peste picior, pe scaunul său favorit, în casa de pe strada Jerico, în Madrid. Se numeşte Don Santiago Bernabeu de Yeste. Dialoghează cu ziaristul Marino Gomez-Santos cam de un infinit de ore. Vor să lege o carte, un fel de „Dialoguri”.

Dacă nu e chimie, e istorie!
A fost totul: jucător la Real, căpitan la Real, director sportiv la Real, mîna dreaptă a preşedintelui de la Real, preşedinte la Real, apoi Real Madrid în persoană!!! A construit cea mai tare echipă de fotbal din lume, a construit cel mai frumos stadion al acelor vremuri.

Iubea lumea. Şi viceversa. „Marino, poanta-i asta. Noteaz-o! După ce deveniserăm stăpînii lumii, la un meci, tribuna tăcea. I-am spus ţucălarului din dreapta mea să tacă, să ascult. Ce să ascult? Era pace, ziceai că sîntem la o piesă la Teatro Real. Am trimis un sol, în peluză, să ia pulsul, să vază ce-i cu amorţeala asta. Erau supăraţi că la pauză nu aveam decît 2-0 pe tabelă. Marinooo, voiau 5-0, pentru că eram Real Madrid, iar Real Madrid aşa îi învăţase, înţelegi?! Atunci am vrut să mă duc la ei, să iau fiecare suporter în parte, să-l prind în braţe şi să-l sărut pe gură! Aşa îi învăţase Realul, Marino! Dacă nu e chimie, e istorie”.

Pe final de ianuarie, anul ăsta, cartea a ieşit de sub tipar. Încă frige. Are 120 de pagini pline de istorie. Sînt „Conversaţiile” cu cel mai mare om de fotbal al mileniului trecut, Don Santiago Bernabeu! Face 15 euro, TVA inclus. Plus transportul, 25 cu totul. Daţi un milion vechi. Merită. Poveşti din altă lume pe care noi, cei cu iPhone, Facebook nu prea le înţelegem.

* Sursa: abc.es

Comentarii (14)Adaugă comentariu

Alexandru (1 comentarii)  •  14 februarie 2015, 12:42

Buna ziua. Poti te rog sa-mi spui si mie de unde pot achizitiona aceasta carte ?

PSS (1 comentarii)  •  14 februarie 2015, 12:47

Suporterii lui Madrid au luat foc doar la auzul vestii ca
STADIONUL si-ar putea schimba numele.
In timp ce la noi, majoritatea fanilor Stelei nici macar nu sunt indignati ca echipa lor si-a schimbat NUMELE si CULORILE (unic in Europa)
.
Suporteri ai Stelei, ridicati-va din genunchi si luptati pentru ce e al vostru! Nu mai treceti cu vederea mizeriile facute de cioban!

seba (98 comentarii)  •  14 februarie 2015, 13:31

misto fraza cu spalatoreasa care lucra numai cu vin :))

doru (34 comentarii)  •  14 februarie 2015, 13:48

Salut.Mersi.

Ion Dragnea (1 comentarii)  •  14 februarie 2015, 14:27

L-am intilnit pe SB in septembrie 1968 la Bologna la Trofeo Remo Novarese – Coppa Antonio Bernabeu (fratele lui Santiago).
Era trecut de 60 , poate de 70 de ani , destins si distins presedinte al Real Madridului , legenda acelor ani.
Eu , un pusti de 17 ani , i-am luat un autograf , la banchetul de dupa turneu.
Interesanta soarta unui orfan , ajuns presedintele celui mai mare club din lume.
N-as fi roman daca nu m-as intreba , care a fost relatia lui cu Franco?

sorin (10 comentarii)  •  14 februarie 2015, 14:36

respect !

Ovidiu (1 comentarii)  •  15 februarie 2015, 12:51

Cum se poate procura? E scrisă în spaniolă?

gio (2 comentarii)  •  15 februarie 2015, 13:39

Real Madrid a fost si este echipa puterii in spania. Meritele lui din santiago sunt uriase, totusi el nu a facut din vreun elche campioana europei. La ce avantaje finaciare si de toate tipurile avea Real Madrid pe vremea lui franco, era usor sa aduci un di stefano, un puskas, un kopa. Nu ca zi arbitrii nu i-ar ajuta cat se poate, guvernul le sterge datoriile etc

dan (226 comentarii)  •  15 februarie 2015, 17:09

Daca am avea si noi vreo 5, 6 ca el in Romania bine ar fi.

Bibi (213 comentarii)  •  15 februarie 2015, 18:53

Catalin, multumesc !

Dr-Acu (1 comentarii)  •  16 februarie 2015, 1:48

Este usor sa fi „modest” si cu „idealuri” cand nu ai pe cap „justitie independenta”!!!
Sa fim seriosi! Numai un idiot poate sa creada ca o echipa de fotbal, indifferent de nume, se poate tine cu finantare corecta. Stie el Mitica „Brutarie” ce spune.

benaflek (2 comentarii)  •  17 februarie 2015, 9:55

mai usor cu banii aruncati pe carti telectualule Oprisene . baga si la ciorap ceva ca anul asta o sa fie prapadin comparatie cu ce a fost in 2008 .e anul snmitei la ovrei.adicatelea stergerea datoriilor .la restul lumii e prapad

giovanni (3 comentarii)  •  18 februarie 2015, 9:17

……….noi avem pe mititelu, penescu pinalti,alde becali,porumboiu,netoiu ,borcea ,ai lu nicolae ,iancu de la timisoara ,groparii giulestiului si al federatiei

Comentează