Cătălin Oprişan

Reînvie personaje de legendă ale sportului. Este un fel de arheolog care dezgroapă poveștile uitate ale arenelor

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cătălin Oprişan
Da’ el de ce nu e plin de noroi?

Ceasurile arată 14:36 când se purcede la drum. 19 iulie 1900, proba de maraton a Jocurilor Olimpice de la Paris. Pe Sena sunt fix 41 de grade! Cei 14 curajoşi sunt cinci localnici, trei englezi, trei americani, doi suedezi şi […]

...

„Nita” – doamnă pe stradă, bărbat în echipă

La început, match-urile de football se dădeau sus, pe platoul de la „Artilerie”. Apoi, cu timpul, acolo, în Malaga lui 1920, locul fusese luat de Şcolile Saleziene, unde tinerii sărmani ori abandonaţi găseau alinare, dar obiceiul de a obosi mingea […]

...

„Cursa aceasta năprasnică”

Toată vara trebăluiseră ca să realizeze imposibilul: primul raliu românesc, pe distanţa Bucureşti-Giurgiu şi retur. De fondat se fondaseră pe 5 aprilie 1904, colo, la Otelul „Boulevard”: Automobil Club Român, a şasea instituţie de acest fel din lume.

27 de […]

...

Smaranda Brăescu a Poloniei a fost ucisă la Katyn

La 20 de ani, Janina iubea să cânte, să piloteze şi să „se dea cu paraşuta”. Cei care o cunoşteau spuneau că se pricepea de minune la toate trei, dar, după o perioadă de Conservator, renunţase la portativ.

Fata generalului […]

...

Două sticle de vin pe vârf, la 2.519m

Gustavo Schulze se trăgea din Orizaba, Veracruz, Mexic, acolo unde al său tată se iubise c-o localnică. Studiase la Munchen, parcase la Leipzig, cu doctorat la Institutul Geologic de aici. Se căţărase, de mic, pe munţi, asta făcea şi acum, […]

...

Cu ce treabă sosit-a Zairul la CM 1974?

La Mondialul german, africanii au fost luaţi la băşcălie, pentru că nu ştiau nici măcar cu ce se mănîncă o lovitură liberă. Adevărul era însă altul. Mult mai trist!

Să mai fie vreo cinci, hai, şase minute. Nea […]

sâmbătă, 28 iunie 2014, 9:20

La Mondialul german, africanii au fost luaţi la băşcălie, pentru că nu ştiau nici măcar cu ce se mănîncă o lovitură liberă. Adevărul era însă altul. Mult mai trist!

Să mai fie vreo cinci, hai, şase minute. Nea Nicu Rainea e „central”. Cel mai mare arbitru din fotbalul românesc! „Fluierașul” e între cei 3 arbitri all-time care au fost la trei Mondiale consecutiv şi a arbitrat ultimul act în șase competiţii diferite: Campionatul European, Cupa Campionilor, Supercupa Europei, Cupa UEFA, Cupa Balcanică şi Cupa României.

Dar să revenim la Mondialul din ’74. Fault pentru brazilieni. Îi duce pe zairezi la nouă metri, ca la carte. Jairzinho şi Rivelino plămădesc schema, brăileanul dă ţignalul şi, din zidul vrăjmaş, numai ce pleacă un căprior, pe la 25 de ani, cu 2 tatuat pe tricou. Loveşte cu cea mai mare sete din lume „obiectul”, mai că-l sparge. Nea Nicu, zice, în română: „Mă băiete, eşti nebun?” şi îi arată cartonaşul bolnav de icter. John Motson, comentatorul televiziunii britanice, cade pe jos de rîs. Se tăvăleşte de vreo două, trei ori, trage, apoi, aer şi zice mai mult cîntat: „Dragi prieteni, tocmai aţi văzut un bizar moment al ignoranţei africane!”. Brazilienii zîmbesc şi ei, pun lacăt pe tabelă la 3-0. În celălalt vestiar, africanii încing o horă. De la Scoţia au luat două, de la sîrbi, nouă. Plus tripla sud-americană şi ei ţopăie???

Măritul Mobutu Sese Seko, fratele lui Ceauşescu
Haideţi să dăm povestea niţeluş înapoi. Pe la 1965, Joseph Mobutu, devenit, apoi, Mobutu Sese Seko Koko Ngbendu Wa Za Banga, devenit, şi mai apoi, tovarăşul de congrese al lui Ceauşescu, ajunge la putere. „Frige” nişte alegeri democratice, cu două urne. În aia albă depuneai votul pentru el, în cealaltă, roşie, erai contra, iar despre tine şi famila ta se vorbea, din acel moment, numai la trecut.

Simte că prin fotbal poate să se facă şi mai cunoscut. Adună „leoparzii”, le aduce tehnician străin, cu metode occidentale, bagă bani în jucători şi infrastructură. Le dă case şi maşini, e băiat de comitet. Congolezii, deveniţi, între timp, zairezi, fac rost de o calificare la Campionatul Mondial din RFG, 1974. Cinci zile ţine agapa, ca-n basme. Lui Mobutu îi tresaltă basca leopardică, ţara lui e prima sub-sahariană din istoria fotbalului care ajunge la masa aceea îndestulată, botezată World Cup!!! Se lasă cu poze, cu interviuri.

Şi banii se pierdură pe drum…
Copiii sînt cazaţi în grupă cu Scoţia, Iugoslavia şi Brazilia. De la kilturi iau două, dar n-arată rău. Mobutu le-a promis nişte bani. De calificare. Care nu vin. Vin, în schimb, sîrbii. E 3-0 şi antrenorul africanilor, Zoran Vidinic, care, ce să vezi, e iugoslav, scoate portarul titular, pe Kazadi, şi bagă un pitic, Dimi Tubilanu, ’nalt cît un spic de grîu iarna. Nimeni nu ştie ce s-a petrecut atunci, cert este că la finalul meciului zairezii învăţaseră să numere pînă la nouă. 9-0!!!

Atotputernicului nu-i place istă treabă. Trimite şapte cerberi în vestiar. Negri, traşi în negru. Nu-i de rîs: „Preşedintele e mîhnit, amar, mohorît. Vine partida cu Brazilia. 1-0, 2-0, hai, 3-0 că-l au şi pe ăla, pe Edu, poate că înghite, dar de aici în sus miroase a colivă, vă jurăm! Grijă mare, e păcat de familiile voastre, de copilaşi. Am înţeles că nici minele de cupru din Shaba nu vă pot găzdui, aşa că”…

Marele Rainea în acțiune
Ăsta-i rezumatul. După ce-şi liniştesc tremurul ţurloaielor şi readuc pulsul la normal, „leoparzii” intră pe teren cu brazilienii. Acolo, mingicari de la mama lor: alde Jairzinho, Dirceu, Edu, Rivelino… Sud americanii nu calcă prea tare acceleraţia, fac 3-0 abia prin minutul 80, dar zairezilor le revin în minte vocile emisarilor. „Pînă pe la trei, e ok. De la patru, e rost de emigrare”.

Şi vine lovitura liberă. Mai sînt 300 de secunde oficiale. Izbăvirea sau moartea. Rainea fluieră, Joseph Illunga Mwepu adună toată forţa din lume şi loveşte. Omenirea rîde. „Da, am fost luat la băşcălie. Că nu ştiu regulile, că ce caut eu acolo, că africanii tot africani rămîn. Dar să-i fi văzut pe alţii cum jucau cu pistolul băgat pe gît! Chiar am şi ţipat la brazilieni. «Băă boilor, voi ştiţi că eu nu o să-mi mai văd sora? Că o să fiu executat?». Mi-a părut rău că am făcut asta, erau tipi de treabă, sper că m-au înţeles”, zicea, prin 2002, Mwepu.

Se încheie aşa, la bariera dintre viaţă şi convocarea în faţa Sfîntului Petru. Termină ultimii, cu 14 goluri primite în trei jocuri, dar ştiu că vor scăpa nevătămaţi. Mobutu, supărat, nu-i bagă în seamă, îi ignoră definitiv pe eroii de cu o lună în urmă. Dar parcă nimicul acesta îi interesa pe ei? Respirau! Era tot ce conta!

Sursa: World Soccer Talk

zair1.jpg
Contra Braziliei, zairezii au băgat „material”

zair3.jpg
„Leoparzii” s-au tras în poze la plecare. Cine ştia dacă se mai revedeau vreodată?

Comentarii (22)Adaugă comentariu

Mihai (1 comentarii)  •  28 iunie 2014, 9:45

https://www.youtube.com/watch?v=-cmdB75SuRo

1:01:00

tudor mosh (5 comentarii)  •  28 iunie 2014, 10:14

Felicitari pentru citarea sursei!
Altminteri, daca tot va incapatanati sa produceti literatura in aceste articole (ceea ce nu va da) si nu presa sportiva (ceea ce nu este) va recomand o lectura de vara indispensabila muritorilor care viseaza la muze (care nu exista!): Strunk & White – „The Elements of Style”. Nimeni nu se naste invatat, mai ales intr-o meserie care nu prea se invata… dar cu greu veti gasi o carte care sa explice mai simplu si mai clar cu ce se mananca scriitura. Cititi-o vara si lasati-o la pritocit pentru noptile deprimante din iarna!
VIVA COSTA RICA!

bejuscaru (1 comentarii)  •  28 iunie 2014, 10:21

Superb articol

Cristian (1 comentarii)  •  28 iunie 2014, 10:22

https://www.youtube.com/watch?v=aYDXkVGpMpc

adi_stelistul (20 comentarii)  •  28 iunie 2014, 10:30

O poveste trista. Va trebui insa adaugat aici si episodul petrecut in acelasi an 1974, mai spre toamna, in capitala aceleiasi tari, la Kinshasa. Marele meci pentru cel mai important titlu in box, centura cu diamante la categoria grea, intre George Foreman si Cassius Clay. Faptul ca diriguitorii boxului profesionist i-au facut hatarul lui Mobutu arata cum sportul nu reuseste, in multe momente, sa se ridice la nivelul asteptarilor iubitorilor sai, ci se complace intr-o dulce coniventa cu puternicii lumii, oricat de nedemni ar fi acestia. In numele unui prost inteles apolitism. Si exemple sunt multe. Nu o data sportul a servit ca vector de imagine unor astfel de oameni – incepand cu editia olimpica de la Berlin 1936 si terminand (???) cu Sochi 2014.

constanteanul (19 comentarii)  •  28 iunie 2014, 10:52

O lectie istorico-fotbalistica corect pusa in pagina.

biancorossi (3 comentarii)  •  28 iunie 2014, 10:53

n-am inteles nimic.

octavian (2 comentarii)  •  28 iunie 2014, 10:57

Cum nu sunt un mare fan fotbal, si cum in ’74 eram prescolar, nu am avut cunostinta de caeasta poveste.
Adevarul e trist. Ma gandesc si la echipa Rusiei. Cand le-am vazut chipurile la intrarea pe teren la debutul ultimului lor meci din Brazilia am stiut ca vor pleca acasa.
Sunt cateva locuri pe aceasta planeta unde presiunea psihica asupra cetatenilor impiedica performanta.

Multumesc pentru articol si stima celor ce se lupta sa fie mereu mai buni.

danut (1 comentarii)  •  28 iunie 2014, 11:05

asa articol da…felicitari!

câineroşu18 (7 comentarii)  •  28 iunie 2014, 11:30

Taică Oprişane, mută-l pe nea Nicu, Rainea nu celălalt, puţin mai la nord cu originile, spre Bârlad! Numai bine!

sandu barcelona (40 comentarii)  •  28 iunie 2014, 11:48

Frumoasa forma de a prezenta acest episod tragicomic

aham (9 comentarii)  •  28 iunie 2014, 13:00

probabil mult mai rau a fost de nord coreeni dupa „performanta” din africa de sud…

iulian83455 (1 comentarii)  •  28 iunie 2014, 13:40

@câineroşu18 vezi ca Rainea e brailean de cand se stie el. Ca a jucat fotbal prin Moldova e altceva, insa e din Braila. Pacat de el ca s-a lasat bagat in mizeria de la Galati, e consilier de ani buni. Aduna si el ceva banuti si inchide ochii prin primarie.

bastia1905 (2 comentarii)  •  28 iunie 2014, 14:10

oprisane rainea e din barlad…

seba (98 comentarii)  •  28 iunie 2014, 14:10

stiam ca le daduse presedintele masini dupa calificare, iar la intoarcere li le-a luat, normal. si cu nord coreeni la mondialul din 2010 a fost haios. primul meci, cu brazilia, n-a fost transmis in direct, de teama uni scor fluviu. s-a incheiat 3-2, conducatorii au prins curaj si au dat in direct la tv meciul cu portugalia, incheiat 7-0 😀 chiar mi-a parut rau de fotbalistii nord coreeni. sper sa nu fi fost prea persecutati acasa.

kvwouwer (1 comentarii)  •  28 iunie 2014, 15:56

Deci, când au luat cu ambele mâini ce le dădea dictatorul, case, maşini şi grătare, nu ştiau ce-i poate pielea. Dacă erau ceva mai mult decât nişte involuaţi cu mentalitate tribală, se lăsau de fotbal în timp util.

Dar, ca aproape orice jurnalist, nea oprişan respectă linia stângică. Third-world-ism, relativism cultural, relativism moral, săracii sălbatici, sunt exact ca noi. Mhm.

nos (4 comentarii)  •  28 iunie 2014, 16:40

Rio Mavuba. Tacsu a fost in echipa Zair-ului in 74. Rio joaca pentru Franta acum la mondial. Puteai sa te legi si de aspectul asta ca sa faci articolul mai interesant. Daca stiai detaliul asta, bineinteles.

Tibisor (77 comentarii)  •  28 iunie 2014, 17:41

Tare !

dan (226 comentarii)  •  29 iunie 2014, 20:37

Ce pacat ca politicul se amesteca cu sportul; dictatorii s-au folosit mereu de el ca mijloc de propaganda! Multumesc pentru articol!

Kendo (11 comentarii)  •  30 iunie 2014, 8:09

@tudor mosh – oi fi si domnia ta vreun zmeu al scriiturii si te-ai gandit sa-ti faci simtita prezenta divina printre muritori, palmuindu-i parinteste… Aerele de superioritate mi-au parut mereu a mirosi a ceva total opus divinului.

Marcovici (2 comentarii)  •  30 iunie 2014, 15:20

Astea fac sarea si piperul Cupei Mondiale.

tudor mosh (5 comentarii)  •  1 iulie 2014, 10:59

Draga domnule Kendo, multumesc! M-ai adus cu picioarele pe pamant. Totusi, cred sincer ca lectura unui tratat de stilistica nu are cum sa strice cuiva care se ocupa cu asezarea cuvintelor unul dupa altul intr-un text care se vrea, ulterior, publicat si citit. Mi se pare ca e ca in cazul gatitului: daca vrei sa-ti faci, singur, o tocana oarecare, poti sa arunci in oala aia ce-ti vine la-ndemana: ai sare, pui sare, ai tarhon, mai arunci si niste tarhon, daca-ti place cimbrul, nimic nu te impiedica sa adaugi cimbru, sau orez, leustean ori gulii, ca bucatarul lui Nozdriev! In definitiv, e tocana ta si, oricum, o s-o mananci singur in chicineta proprie, nestiut de nimeni; si daca, dupa toate eforturile astea, nu are niciun gust, iei frumusel oala si-i arunci continutul la gunoi, dupa care intri in primul restaurant si-ti comanzi ce-ti saliveaza! Ei, problema intervine aici: daca esti bucatarul restaurantului respectiv si gatesti pentru zece, o suta sau o mie de persoane, atunci cred ca este obligatoriu sa-ti mai arunci ochii pe reteta, macar din cand in cand!
Nu, nu sunt f’un zmeu al scriiturii, dar imi place sa citesc; nu-mi place cand textele citite suna ca scartaitul dintilor dupa o zi de plaja in care vantul a ridicat nisipul. Am sesizat ironia dumitale, mi-a placut, mai ales ca este exact unul dintre procedeele pe care Strunk&White le dezaproba categoric! Pe langa asta, am ramas cu o frumoasa tema de meditatie: cum o fi mirosind divinul?… Dar opusul Divinului?… Mmmmmm!
O zi buna si-un campionat curat! VIVA COSTA RICA!

Comentează