Cătălin Oprişan

Reînvie personaje de legendă ale sportului. Este un fel de arheolog care dezgroapă poveștile uitate ale arenelor

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cătălin Oprişan
Da’ el de ce nu e plin de noroi?

Ceasurile arată 14:36 când se purcede la drum. 19 iulie 1900, proba de maraton a Jocurilor Olimpice de la Paris. Pe Sena sunt fix 41 de grade! Cei 14 curajoşi sunt cinci localnici, trei englezi, trei americani, doi suedezi şi […]

...

„Nita” – doamnă pe stradă, bărbat în echipă

La început, match-urile de football se dădeau sus, pe platoul de la „Artilerie”. Apoi, cu timpul, acolo, în Malaga lui 1920, locul fusese luat de Şcolile Saleziene, unde tinerii sărmani ori abandonaţi găseau alinare, dar obiceiul de a obosi mingea […]

...

„Cursa aceasta năprasnică”

Toată vara trebăluiseră ca să realizeze imposibilul: primul raliu românesc, pe distanţa Bucureşti-Giurgiu şi retur. De fondat se fondaseră pe 5 aprilie 1904, colo, la Otelul „Boulevard”: Automobil Club Român, a şasea instituţie de acest fel din lume.

27 de […]

...

Smaranda Brăescu a Poloniei a fost ucisă la Katyn

La 20 de ani, Janina iubea să cânte, să piloteze şi să „se dea cu paraşuta”. Cei care o cunoşteau spuneau că se pricepea de minune la toate trei, dar, după o perioadă de Conservator, renunţase la portativ.

Fata generalului […]

...

Două sticle de vin pe vârf, la 2.519m

Gustavo Schulze se trăgea din Orizaba, Veracruz, Mexic, acolo unde al său tată se iubise c-o localnică. Studiase la Munchen, parcase la Leipzig, cu doctorat la Institutul Geologic de aici. Se căţărase, de mic, pe munţi, asta făcea şi acum, […]

...

Cu diploma de medic la jambiere

A băut ca nimeni altul. A jucat ca nimeni altul. L-a iubit pe Che Guevara. A scris cărţi, a tras melodii şi a adunat 63 de meciuri la naţionala Braziliei. „Doutor Socrates”

„Mais uma caneca!”, zice tipul bărbos. […]

sâmbătă, 20 iulie 2013, 11:00

A băut ca nimeni altul. A jucat ca nimeni altul. L-a iubit pe Che Guevara. A scris cărţi, a tras melodii şi a adunat 63 de meciuri la naţionala Braziliei. „Doutor Socrates”

„Mais uma caneca!”, zice tipul bărbos. Şi, pac!, copilandul execută. „Pţţţţ”. Cafea curge. „Încă o ceşcuţă!”. E a patra, printre halbele de bere. Beau fix de patru ore, fără încetare, pe o bordură, la marginea unei terase din Rio de Janeiro. Unu-i fotbalist activ, altu-i antrenor, da-şi poştesc ţigările de la unul la celălalt mai ceva ca pasele. Discută despre Che Guevara, despre Fidel Castro, despre John Lennon.

Joao Saldanha, managerul, îi ţine de urît lui Socrates. Băiatul ăsta a avut gîtul uscat precum şorţul de sudură încă de mic. Tot de la vîrsta aia s-a apucat de şcoală. Şi tot atunci prinse a juca fotbal. Trei într-unu’, precum şamponul. Primise numele ăsta de la ăl bătrîn, care citea „Republica” lui Platon cînd se dusese să-l înscrie. Mereu rîdea: „Voi ziceţi de mine că mi-am botezat copilul Fidel, da’ eu ce nume am primit?”

Ceva e putred: jucător cu facultate?
La 10 ani mîngîia balonul la Botafogo. La 17, intra la Facultatea de Medicină a Universităţii din Sao Paulo, dar continua să alerge. Spunea că nu poţi deveni jucător profesionist dacă n-ai carte. În 1977 lua licenţa şi marca un gol faimos, cu calcaneul, contra celor de la Santos. Zice-se că atunci cînd un coleg se accidenta, se băga şi el, cu sfaturi, pe lîngă medici.

Santos l-a ochit. Cînd s-a dus la negocieri cu trupa lui Pele, şmecherii de acolo l-au întrebat unde şi-a lăsat impresarii. S-a simţit jignit. „Regilor, adică dacă joc fotbal nu pot cere singur un salariu, o casa şi o maşină? Tre’ să am şi trei ţucălari după mine?” De supărare, după ce a semnat contractul, a parcat într-o cîrciumă şi a consumat pînă-n zori.

Ce înseamnă Democraţia Corintiană pe iarbă?
Înainte de Mondialul spaniol s-a băgat în politică. Era sătul să vadă cum fotbaliştii sînt trataţi ca o marfă. A iniţiat mişcarea „Democraţia Corintiană”. Mai multă libertate pentru jucători, mai multă influenţă în deciziile administrative. Îşi punea celebra bentiţă, lua microfonul în mînă şi închidea străzi cu mitingurile sale. Lumea-l iubea, era un lider. Brazilia dormea sub dictatură şi el cerea drepturi? El, un fotbalist?! Apoi, după discurs, se retrăgea, uşurel, la o terasă. „Mereu am considerat alcoolul drept un tovarăş de viaţă”, avea să spună.

A legat 63 de meciuri cu tricoul „carioca”. Paolo Rossi l-a scos, în ’82, din cursa pentru Mondial. În ’86 n-a nimerit poarta la penaltyul decisiv cu Franţa… A găsit, de nervi, o cîrciumă aztecă şi… dă-i!

Bea cu talent. Îl avea idol pe Garrincha, „jucător” şi el. „Mane n-a fost văzut, niciodată, rupt. Ci numai binedispus!”, argumenta faptul că-i plăcea să evolueze pe partea lui Bachus. Era boem…

A jucat în telenovele, a scris cărţi, a fost comentator, a tras albume de muzică în 50.000 de bucăţi, a băgat 300.000 de dolari în „Medicine Socrates Center”, un spital cu ştaif. Logic, a stropit inaugurarea. În august 2011 i-au zis că e nasol. Cu transplant de ficat, cu hemoragii interne. Cu toţii şi-au adus aminte de un interviu dat în 1983. „Aş vrea să mor într-o duminică, iar a mea Corinthians să fie campioană”…

De atunci, Sfîntul Petre a stat „geană” pe el şi a tot socotit. 4 decembrie 2011 a căzut într-o duminică. S-a dus la Cel de Sus şi i-a spus: „E timpul!”. Cu o lacrimă în ochi, Doamne-Doamne a răspuns: „DA!” şi a făcut un semn, din cap.

Peste cîteva ore, 50.000 de oameni din tribune, plus alţi 18 jucători, pe teren, ţineau, în cea mai apăsătoare linişte, pumnul în sus, ca atunci cînd „Doctorul” celebra golurile. Pentru a cincea oară în istorie Corinthians cucerea titlul…

socrates1.jpg
Jucător uriaş, Socrates a intrat, în 2004, pe lista primilor 125 de fotbalişti din istorie


socrates2.jpg
Fotbalistul cu chip de luptător de guerilla. Îl iubea pe don Ernesto „Che” Guevara

Comentarii (68)Adaugă comentariu

taranul (8 comentarii)  •  20 iulie 2013, 23:51

tal;pa proasta!asta e un articol adevarat, cu bune rele cum a fost in realitate doctorul! daca si ‘MOSUL’ ia respectat dorinta ce mai poti comenta?prost si infatuat,asta esti .vezi ca jiji da din el la pro sport!go!

c0stellino (1 comentarii)  •  21 iulie 2013, 0:04

Legende adevarate ………Fotbalisti adevarati …….Acestia sunt adevaratele „briliante” sau adevaratii „printi”…….Nu cei etalati de natia romana…..Cu exceptia „regelui” Hagi ……….Cu respect ……..

Morris (2 comentarii)  •  21 iulie 2013, 1:30

Misto articolul. Imi aduce aminte, la o scara desigur reduda, de Zoli Ivansuc! Despre el nimic, nimic? Ca si viata lyui a fost de „legenda”. Eu astept!

gery76 (45 comentarii)  •  21 iulie 2013, 2:28

@catarad
-In privinta lui Josimar te inseli,fundasul dreapta brazilian,venit practic de nicaieri,ajuns titular in nationala Braziliei la Mexico’86,el n-a avut nici o legatura cu MAREA ECHIPA a Braziliei din ’82 in care straluceau Socrates,Zico,Falcao,Junior,Cerezo,Eder sau Serginho.

-In ’86 n Mexic deja venise generatia lui Alemao,,Careca,Casagrande ,Muller,Carlos+experienta senzationala a lui Socrates si Zico.

MITRITA (2 comentarii)  •  21 iulie 2013, 7:10

Sunt curios ” daca si numai daca” nu le avea cu spritul si alte alea, ce ati mai fi comentat? In viata de zi cu zi e treaba lui ce face iar cand tu dai 50 de … sa-l vezi in chiloti iti umple ochii si sufletul de frumos si arta. Asta e valabil pt. toate talentele lumii, comentati pt. ce platiti, ce face cu viata privata …
Multumesc d-le Oprisan si la mai multe, ca bine le mai zici si le mai scrii.

DRAGAO30 (1 comentarii)  •  21 iulie 2013, 7:39

OPRISANE PLECA TATA , DUTE-N PUII MEI DIN TARA ASTA , CE COCOSII MEI MAI STAI P-AICI? SCRIE FRATE PENTRU ALTII CA ESTI PREA BUN. AM AJUNS SA CITESC CHIAR SI AICI SI IN MAI TOATE ZIARELE DESPRE CUM SUNT IMBRACATE VEDETELE ,MAI BINE ZIS DEZBRACATE, LA MARE IAR TU DAI UN EXEMPLU DESPRE CUM AR TREBUI SCRIS UN ARTICOL CE NU POATE FI LUAT IN CONSIDERARE PTR CA NU S-AR VINDE ZIARUL. D-AIA ITI ZIC SA PLECI CA NU MERITAM ASA JURNALISTI. IAR DE VEDETE DEZBRACATE ZIC DOAR ATAT: PE SOCRATE DACA IL LUAI IMBRACAT ,DEZBRACAT,BEAT ALA CHIAR ERA SI VA RAMANE O VEDETA. MC PTR TOT OPRISAN

SILVIU (4 comentarii)  •  21 iulie 2013, 9:01

EL NU JUCA FOTBAL ,EL FACEA ARTA.
IAR CA ASEMANARE CU GRANDE CHE ESTE FAPTUL CA AMANDOI ERAU MEDICI SI MAI ALES .. SPIRITE LIBERE.
ORICUM MULTUMIM CATALINE /

stefan004 (1 comentarii)  •  21 iulie 2013, 10:06

oprisane…….sa te ia mama lu proces verbal….m-ai facut sa plang…….si sa imi aduc aminte de mundialul din 82……iti multumesc…..esti mare…..

IRONMAIDEN (8 comentarii)  •  21 iulie 2013, 12:29

nice! avem si noi „doctorul” nostru-l.boloni. daca te intalnesc miercuri in p-ta constitutiei nu scapi „nebaut”.

micky (1 comentarii)  •  21 iulie 2013, 13:19

Foarte romantica biografie, un jucator cu totul atipic. Foarete bun fotbalist, am vazut ceva meciuri cu el.
Cu toate astea, sa iti amortesti creierii cu alcool si sa-l „iubesti pe Che Guevara” , nu arata cine stie cat de multa minte. Dimpotriva.
Parerea mea.

onestean onest (2 comentarii)  •  21 iulie 2013, 13:22

Incantator. Articolul mi-a starnit „n” amintiri frumoase despre fotbalul de calitate. Dupa „Brazilia’62” cea din ’86 a fost parca si mai frumoasa. Pe langa „doctor” mai era si un Zico fara egal. Multumim !

criticul (47 comentarii)  •  21 iulie 2013, 14:48

Un articol foarte bun!Socrates a fost un mare fotbalist,dar ghinionul sau la Mondialul din Spania’82 a fost Italia si Paulo Rossi care au facut meciul vietii lor cu ei.Altfel,am fi vorbit azi despre o echipa campioana mondiala cu Socrates,iar despre Brazilia ca despre sesta-campeon,nu penta-campeon! 🙂

LEANDRO (2 comentarii)  •  21 iulie 2013, 15:42

RESPECT SOCRATES!..,UN OM BUN,UN BAIAT BUN..DACA OMENIREA AR AVEA MAI MULTI DIN ASTIA AR FI INFINIT MAI BUNA…

sorin (10 comentarii)  •  22 iulie 2013, 7:42

excelent ! felicitari pt. articol !

Tibisor (77 comentarii)  •  22 iulie 2013, 9:22

Ma bucur ca l-am vazut jucand la mondialul din ’82 … era ca un ”turn de control” in echipa Braziliei , cu un calcai foarte fin (chiar daca purta la ghete un nr. foarte mic … )… un jucator magistral cu principii clare !
p.s. cred ca poza a 2-a este cu Junior …

zagna (18 comentarii)  •  23 iulie 2013, 13:51

pe langa articolul genial al lui catalin, comentarii, pe masura, savuroase. la un comentariu legat de picioarele actuale, va propun o comparatie: chipul doctorului socrate alaturi de moaca contemporanului dodel !

gima (99 comentarii)  •  24 iulie 2013, 14:49

bravo tata! multumesc ca mi-ai adus aminte de un fabulos. sa-ti creasca mare bebicul!

dan (1 comentarii)  •  24 iulie 2013, 19:04

gica10.. brazilia rep. bananiera !?!?!?!?`si atunci romania ce e ? rep. din evul mediu. auzi la asta , ca doar noi suntem spuma pamantului….

Comentează