Cătălin Oprişan

Reînvie personaje de legendă ale sportului. Este un fel de arheolog care dezgroapă poveștile uitate ale arenelor

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cătălin Oprişan
Da’ el de ce nu e plin de noroi?

Ceasurile arată 14:36 când se purcede la drum. 19 iulie 1900, proba de maraton a Jocurilor Olimpice de la Paris. Pe Sena sunt fix 41 de grade! Cei 14 curajoşi sunt cinci localnici, trei englezi, trei americani, doi suedezi şi […]

...

„Nita” – doamnă pe stradă, bărbat în echipă

La început, match-urile de football se dădeau sus, pe platoul de la „Artilerie”. Apoi, cu timpul, acolo, în Malaga lui 1920, locul fusese luat de Şcolile Saleziene, unde tinerii sărmani ori abandonaţi găseau alinare, dar obiceiul de a obosi mingea […]

...

„Cursa aceasta năprasnică”

Toată vara trebăluiseră ca să realizeze imposibilul: primul raliu românesc, pe distanţa Bucureşti-Giurgiu şi retur. De fondat se fondaseră pe 5 aprilie 1904, colo, la Otelul „Boulevard”: Automobil Club Român, a şasea instituţie de acest fel din lume.

27 de […]

...

Smaranda Brăescu a Poloniei a fost ucisă la Katyn

La 20 de ani, Janina iubea să cânte, să piloteze şi să „se dea cu paraşuta”. Cei care o cunoşteau spuneau că se pricepea de minune la toate trei, dar, după o perioadă de Conservator, renunţase la portativ.

Fata generalului […]

...

Două sticle de vin pe vârf, la 2.519m

Gustavo Schulze se trăgea din Orizaba, Veracruz, Mexic, acolo unde al său tată se iubise c-o localnică. Studiase la Munchen, parcase la Leipzig, cu doctorat la Institutul Geologic de aici. Se căţărase, de mic, pe munţi, asta făcea şi acum, […]

...

A treia repriză!

O echipă mică, cu jucători fără de patrie, cu antrenor evreu într-o mare de nazişti, cu suporteri deportaţi la Treblinka. „Treto poluvreme”, un film capodoperă, despre istoria, reală, a trupei FC Macedonia

O ajută să-şi pună colierul şi cerceii. […]

duminică, 21 octombrie 2012, 9:08

O echipă mică, cu jucători fără de patrie, cu antrenor evreu într-o mare de nazişti, cu suporteri deportaţi la Treblinka. „Treto poluvreme”, un film capodoperă, despre istoria, reală, a trupei FC Macedonia

O ajută să-şi pună colierul şi cerceii. Apoi o întrebă. „Bunico, după 70 de ani ce crezi că mai putem găsi acolo?”. Pare că n-o aude. „Am fost o femeie frumoasă. Mă rog, aşa mi se spunea. O femeie frumoasă, îndrăgostită de un bărbat frumos…”. „Şi asta mergem să căutăm? O poveste de iubire?”. „Da, cea mai frumoasă poveste de iubire şi cea mai frumosă echipă de fotbal din toate timpurile… Asta mergem să căutăm”…

E 1941. Războiul muşcă din Europa. Regiunea Vardarska Banovina e anexată Bulgariei. Aici joacă Gragjanski Skopje, o trupă fondată în 1923. Cui îi mai arde, însă, de fotbal? Macedonenii nu mai au voie să scoată capul, trebuie să dispară ca naţie! Dar, undeva, într-un vestiar, trei bărbaţi vor să lupte contra istoriei. Nişte nebuni! Primul e Dimitri. Bătrînul Dimitri, fondatorul trupei. Al doilea, Don Rafael Cohen, finanţatorul. Evreul. Al treilea e Kosta. Kosta „Contele”. Ironic botezat aşa. Bea de stinge, pariază de rupe, e afemeiat, pierde nopţile la poker. Dar e Fotbalist, cu „F” mare şi lumea îl iartă. Sfînta treime. Cel cu gîndul, cel cu banii, cel cu inima…

„Trebuie sa învingem, să nu ne facem de rîs!”
Oamenii-s nebuni. Germanii, ocupanţii, încep să-i trimită pe evreii – macedoneni în lagăre. Numai cînd pronunţi „Treblinka” – lagărul de concentrare şi camerele de gazare -, tremuri tot, iar ei se gîndesc la transferuri? Da!!! Îşi schimbă denumirea. Dimitri îi aliniază pe toţi şi răcneşte: „La naiba, ce nume purtaţi voi?”. „FC Makedonija” se aude! „Asta e ceva sfînt! Sfînt!!! Aţi auzit? Jucăm fotbal. Şi trebuie să învingem, nu să ne facem de rîs!”.

Atunci apare şi antrenorul cel nou! Are şapca, pantaloni trei sferturi, strînşi pe pulpă, pantofi de ultimă fiţă. E Illeş Spitz, ungurul, fostul mare jucător de la Ujpest. Peste 1.000 de meciuri jucate, peste 600 de goluri marcate!!! A pregătit pe Hajduk Split, acum vine să renască „Macedonia”.

Perie praful de pe băieţi. Îi bagă la sală. La flotări, la tracţiuni. Pe teren, valsează. „Tango, asta vreau să văd de la voi. Tango! Facem doi paşi, pac, dăm cu capul!”. Jocul se leagă, Spitz le ştie. Kosta, „Contele”, se trezeşte. Duce echipa în spate.

Dar nemţii nu înghit asta! Să fie clar! 7.148 de purtători de Steaua lui David ajung în camerele de gazare şi Illes, un evreu, rîde de ei? Campionatul nu mai e campionat, e ciuntit, se joacă un fel de sistem cupă, iar „Macedonia” elimină adversari şi tot urcă. Urcă… Nu mai e fotbal. E mai mult decît atît! E o chestiunea de interes naţional. E orgoliu, e mîndrie, e patriotism. O echipă mică, condusă de un antrenor interzis, cu jucători care nu mai au ţară, cu suporteri care sînt deportaţi, luptă împotriva arienilor. Dimitri nu mai rezistă. Colaborează cu nemţii. Are conştiinţa încărcată. Îl duce pe Spitz în munţi, îl ajută să evadeze, apoi apasă pe trăgaci… Fără lideri, trupa pare decimată. Dar Costa, „Contele”, prospăt tătic, nu-i lasă la greu…

Cînd viaţa bate filmul…
„Da, mergem să cautăm o poveste de dragoste şi o echipă de fotbal”. Cea care vorbeşte e Rebecca, „Contesa”. Soţia „Contelui”, de care s-a îndrăgostit acum 70 de ani. Trăieşte în Tel-Aviv. O cheamă Marija Mladenovska, dar toţi o ştiu de Neta Koen. E fiica celui care a fost sponsorul celei mai frumoase trupe din istorie. Şi nu e poveste! Totul e real!
„Treto Poluvreme”, „A treia repriză”, e propunerea de Oscar la „Cel mai bun film străin”. Unele date au fost schimbate, pelicula a născut controverse la nivel diplomatic, dar toţi sînt de acord că o astfel de capodoperă se naşte rar, extrem de rar. Ca şi poveştile din ea…

treto1.jpg
Dimitri ţipă la jucători. „Macedonia e un nume sfînt! Nu aveţi voie să va bateţi joc de el!”


treto2.jpg
Spitz ajunge la echipă. Rolul tehnicianului e magistral interpretat de Richard Sammel, cel care a mai trecut şi pe la „ticăloşii” lui Tarantino…

Comentarii (17)Adaugă comentariu

alen (4 comentarii)  •  21 octombrie 2012, 9:39

„Macedonia nume sfant”, poate se refera la Macedonia greceasca. Actualii „macedoneni” sunt slavi, n-au nici o legatura cu cei de pe vremea lui alexandru machedon. Ba mai mult, de fapt actualii macedonenii sunt de fapt bulgari, limba este aproape identica, ceva de genul romana cu moldoveneasca, poate cu un pic mai multe diferente. Intai sa vezi fata in fata un bulgar si un macedonean vorbind practic aceasi limba si pe urma sa promovezi farsa numita macedonia

independentu (14 comentarii)  •  21 octombrie 2012, 10:11

mersi cata

Andrei (2 comentarii)  •  21 octombrie 2012, 10:44

bravo Catalin, multumesc pt articol

RipensiaVenus (1 comentarii)  •  21 octombrie 2012, 10:47

Da, si bulgarii au sarit in sus cand a aparut filmul si au facut scandal la Parlamentul European. Cuuum ? Protestam energic ! La noi n-a fost Holocaust, astea-s minciuni menite sa destabilizeze pacea in Balcani !!
Suna cunoscut ?

drucker (3 comentarii)  •  21 octombrie 2012, 11:11

superb

Ady (2 comentarii)  •  21 octombrie 2012, 12:20

Foarte interesant articol. Cei interesati de adevaruri etnice in Balcani ar trebui sa inteleaga rolul de informatie generala al articolului si sa nu inceapa propagande pe forum. Apropo Macedonia e si in Grecia de nord, problema e mai complexa. Bulgarii ar vrea sa aiba o legatura cu ideea de Macedonia, nu au insa nicio treaba. Protestele lor internationale sunt insa de inteles atata timp cat au colaborat intens cu nemtii si se simt cu musca pe caciula. Numai noi stam mereu ca blegii si nu luam atitudine, ca suntem demni.

totdd (13 comentarii)  •  21 octombrie 2012, 12:41

Foarte frumos, Cataline ! Bravo !

eBBe (1 comentarii)  •  21 octombrie 2012, 13:19

Felicitari, Cataline!
Ceea ce ne propui tu cu fiecare articol iese din sfera unui „tipar” de care ne-am saturat!

doru (26 comentarii)  •  21 octombrie 2012, 13:45

salut.mersi.

Jidanu’ (1 comentarii)  •  21 octombrie 2012, 14:05

Bravo Cataline,

frumos scris, ca de obicei. Cinste tie,
Jidanu’

durden (109 comentarii)  •  21 octombrie 2012, 14:12

tare rau articolul!!de abia astept sa ma uit la film

Bibi (213 comentarii)  •  21 octombrie 2012, 14:43

Catalin, multumesc !

Bibi (213 comentarii)  •  21 octombrie 2012, 15:07

Catalin, unde ai vazut filmul ? Din cate stiu, a aparut de curand.

cldtoma (3 comentarii)  •  21 octombrie 2012, 16:40

macedonia este in forma sa moderna , o tara relativ tanara cu independenta declarata fata de fosta Iugoslavia, prin 1991. ei nu prea au de a face cu bulgarii, decat prin faptul ca vorbesc o limba slava ( de altfel in Macedonia sunt comunitati de origine bulgara, albaneza si chiar si vlahi). dar totodata Macedonia nu are legatura nici cu Grecia , inca de pe timpul lui Filip al II lea (tatal lui Alexandru Macedon) fiind un regat independent care chiar a reusit sa cucereasca Grecia, deci se poate spune ca grecii ar fi macedoneni. Din cauza faptului ca Alexandru s-a nascut la Pella, acum pe teritoriul Greciei, se considera ca Macedonia ar fi o provincie greceasca. din cauza opozitiei Greciei, numele oficial al tarii nu poate fi Macedonia ci FYROM adica Former yugoslavic republic of macedonia

dan (226 comentarii)  •  27 octombrie 2012, 18:02

As dori sa scrieti o carte cu articole de-ale dumneavoastra!Articolul acesta este ca de obicei foarte bun.Va multumesc!

flavoneus (5 comentarii)  •  28 octombrie 2012, 11:22

Semana tare mult cu povestea basrabiei spusa de sovietici, niste evrei bolsevizati care s-au trezit mari patrioti moldoveni, luptand impotriva fascismului Romano german, sau Bulgaro German in actuala Republica macedonie

flavoneus (5 comentarii)  •  28 octombrie 2012, 11:23

probabil comentariu o sa fie cenzurta

Comentează