Cătălin Oprişan

Reînvie personaje de legendă ale sportului. Este un fel de arheolog care dezgroapă poveștile uitate ale arenelor

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cătălin Oprişan
Da’ el de ce nu e plin de noroi?

Ceasurile arată 14:36 când se purcede la drum. 19 iulie 1900, proba de maraton a Jocurilor Olimpice de la Paris. Pe Sena sunt fix 41 de grade! Cei 14 curajoşi sunt cinci localnici, trei englezi, trei americani, doi suedezi şi […]

...

„Nita” – doamnă pe stradă, bărbat în echipă

La început, match-urile de football se dădeau sus, pe platoul de la „Artilerie”. Apoi, cu timpul, acolo, în Malaga lui 1920, locul fusese luat de Şcolile Saleziene, unde tinerii sărmani ori abandonaţi găseau alinare, dar obiceiul de a obosi mingea […]

...

„Cursa aceasta năprasnică”

Toată vara trebăluiseră ca să realizeze imposibilul: primul raliu românesc, pe distanţa Bucureşti-Giurgiu şi retur. De fondat se fondaseră pe 5 aprilie 1904, colo, la Otelul „Boulevard”: Automobil Club Român, a şasea instituţie de acest fel din lume.

27 de […]

...

Smaranda Brăescu a Poloniei a fost ucisă la Katyn

La 20 de ani, Janina iubea să cânte, să piloteze şi să „se dea cu paraşuta”. Cei care o cunoşteau spuneau că se pricepea de minune la toate trei, dar, după o perioadă de Conservator, renunţase la portativ.

Fata generalului […]

...

Două sticle de vin pe vârf, la 2.519m

Gustavo Schulze se trăgea din Orizaba, Veracruz, Mexic, acolo unde al său tată se iubise c-o localnică. Studiase la Munchen, parcase la Leipzig, cu doctorat la Institutul Geologic de aici. Se căţărase, de mic, pe munţi, asta făcea şi acum, […]

...

Românul care a survolat Superga

Iosef Fabian ar fi trebuit să fie alături de marea echipă a lui Torino, în avionul ce avea să provoace, pe 4 mai 1949, cea mai mare tragedie din fotbalul italian. A scăpat ca prin urechile acului!!!

Pînă să-l […]

duminică, 1 iulie 2012, 10:04

Iosef Fabian ar fi trebuit să fie alături de marea echipă a lui Torino, în avionul ce avea să provoace, pe 4 mai 1949, cea mai mare tragedie din fotbalul italian. A scăpat ca prin urechile acului!!!

Pînă să-l găsească, îl căutase mult. Pe atunci, în primăvara lui 1949, telefoanele nu erau precum ciupercile după ploaie. „Fabi, scurt şi la obiect. Benfica Lisabona ne-a solicitat acolo, la meciul de retragere al lui Xico Ferreira. Băiatul ăsta are 2.000.000 de meciuri la ei, e legendă. Mai avem nişte accidentaţi, nu vream să forţăm. Poţi juca la noi? Meciul e pe 3 mai, mă ocup eu de acte, de învoire, de tot!”.

Vorbeşte Ernest „Egri” Erbstei, antrenorul lui Il Grande Torino, cea mai mare trupă italiană a tuturor timpurilor. Interlocutor e Iosef Fabian, românul lui Lucchese. Egri e ungur, se ştiu de pe la Szeged, unde „Fabi” a jucat, de la Carmen, incredibila grupare a lui Mociorniţa. A plecat din ţară şi a ajuns la Torino. A evoluat aici în 15 meciuri, marcînd 9 goluri. Doamneee, ce nume erau în vestiar. Valentino „Tino” Mazzola, inegalabilul număr 10, Guglielmo Gabetto, un gol la două meciuri… Nici el n-a stat degeaba. 7-1 cu Roma, două „bobiţe” în dreptul lui Fabian. 2-0 cu Vicenza, 7-1 cu Salernitana, 5-0 cu Inter, 10-0 cu Alessandria, iaraşi „dopietta”. Da, astea erau rezultatele atunci! Apoi, s-a transferat la Lucchese, dar băieţii nu l-au uitat. Vă daţi seama, Il Grande Torino, cu 4 campionate „legate”, să-şi aducă aminte de tine şi să-i propună antrenorului să te ia în barcă pentru un amical cu „vulturii” de la Benfica?

Nu-şi poate refuza naşul!
Acceptă pe loc. Îl leagă şi o relaţie specială de allenatore. I-a botezat fiica, îi zice „naşule”. Torinezii se încălzesc cu un amical contra lui AC Milan, scor 2-1. Cine marchează unul dintre goluri? Românul Iosef Fabian. Nu-şi imagina că avea să fie ultima oară cînd evolua alături de…

Dar vine bomba! E transfug, n-a plecat cum scrie la carte din ţara în care ruşii intraseră cu tancurile. Avea un nume ciudăţel, cu rezonanţe imperialiste, jucase la Carmen, deci era chiabur. Fugise! Tocmai de aceea nu evoluase decît un sezon la Torino. Probleme cu actele… Acum, pentru Portugalia, îi trebuia… paşaport! Greu de realizat!!! „Eram apatrid. Nu aveam acte. Ei îmi cereau paşaport, eu nici măcar nu ştiam unde e certificatul de naştere. Nu m-au lăsat să plec din Torino, deşi s-a încercat orice”, povestea, peste ani, Fabian. „Eram singurul străin din echipă, nici nu era clar pentru mine dacă să mă dau român, dacă să mă dau ungur”… Nu se mai urcă în avion.

Au pierit 18 jucători!
Marele Torino joacă la Lisabona. Pierde cu 4-3, spectacol uriaş. Miercuri, 4 mai 1949, Iosef Fabian e în aeroport, aşteaptă ca echipa să se reîntoarcă. Dar ea nu mai vine… Tragedia de la Superga. Vreme rea, vizibilitate sub 40 de metri. La 17:05, turnul de control al aeroportului din Torino, aflat la şapte kilometri, încearcă, în zadar, să-l contacteze pe pilot. 31 de oameni, dintre care 18 fotbalişti, mor pe loc.

Fabian află la 17.45. Leşină. Cînd se trezeşte, nu vorbeşte patru zile. Peste 1.000.000 de oameni asistă la funeralii. Printre ei şi un puşti de şapte anişori. Sandro Mazzola, fiul. „Fizic, am mai putut juca fotbal, psihic nu. Îmi spuneam mereu că şi eu trebuia să mă aflu în avion, nu puteam crede că băieţii alături de care mă dezechipasem cu trei zile în urmă nu mai sunt!”.

Xico Ferreira nu şi-a mai revenit, niciodată. Deşi a jucat pînă în 1952, se spune că s-a retras în mai 1949. În camera sa, a avut, tot timpul, o fotografie înrămată, cu chenar negru, a celor de la Torino.

Cît despre Fabian…A ajuns în Franţa, apoi, în Portugalia, chiar la Sporting. S-a stins acum cinci ani, plin de poveşti. Fusese omul care survolase Superga, fără ca aripile îngerului său să atingă Basilica…

mare.jpg
Respect! Il Grande Torino intră în arena

mica.jpg
Iosef Fabian, în iarna lui 2002, asistînd, la Lisabona, la un meci ale echipei naţionale

Comentarii (19)Adaugă comentariu

Dan (2 comentarii)  •  1 iulie 2012, 10:38

Mare echipa AC Torino in anii 40′ ,pacat ca nu si-a mai revenit cu adevarat dupa aceasta tragedie,nici pana acum la nivel inalt in Italia.

cosmin (10 comentarii)  •  1 iulie 2012, 10:46

Domnule Oprisan, rusii „IntraseRA”, nu „intrase”
Altminteri, interesant si frumos articolul

Gabriel Bratu (14 comentarii)  •  1 iulie 2012, 10:47

Ca de obicei: Hut ab !
O mica observatie, nu de vreo mare importanta: Fabian a decedat pe 6 iulie 2008, deci aproape cu 4 ani in urma.

Gabriel Bratu (14 comentarii)  •  1 iulie 2012, 10:57

O completare: la momentul dezastrului, Torino conducea in clasament si mai erau patru etape. In acesteultime patru meciuri clubul a introdus echipa de tineret (Primavera). In semn de respect, cele patru oponente (Genoa, Palermo, Sampdoria si Fiorentina) au introdus pe teren de asemenea echipele de tineret. Torino a castigat toate aceste patru meciuri si titlul 1948/1949, cu 5 puncte peste Inter.

Bianchi (1 comentarii)  •  1 iulie 2012, 11:05

Torino dupa tragedia de la Superga a mai castigat un campionat in 76 si 3 cupe ale italiei in 68 79 93.A jucat si finala cupei UEFA in 94 cu Ajax 2-2 la Torino si 0-0 la Amsterdam unde a lovit de 3 ori barile porti.

moromete7 (24 comentarii)  •  1 iulie 2012, 11:45

Nea’ Oprisan!, in rest tacere….

Vultur Gabriel Ovidiu (1 comentarii)  •  1 iulie 2012, 11:56

UN HORTIST IMPUTIT!!!DE CE A FUGIT DI TARA DUPA 1944???BOZGORI MIZERABILI=CAMPIA PANONIEI!!!

independentu (14 comentarii)  •  1 iulie 2012, 11:59

ca de obicei, tulburator articol. mersi

Bibi (213 comentarii)  •  1 iulie 2012, 12:49

Catalin, multumesc !

doru (26 comentarii)  •  1 iulie 2012, 12:54

salut.mersi.

gima (99 comentarii)  •  1 iulie 2012, 15:40

bravo tata! sa-ti creasca mare bebicul!

cetateanu (5 comentarii)  •  1 iulie 2012, 16:32

Iosef Fabian nu a s-a recomandat niciodata ca „Român”. A tratat toate legaturile sale cu România ca fiind, citez, „intamplatoare”. Povestea dramei de la Superga e interesanta, dar scoate „Românul” din titlu, chiar n-are nicio legatura.

cetateanu (5 comentarii)  •  1 iulie 2012, 16:35

Iosif Fabian nu s-a recomandat niciodata ca “Român”. A tratat toate legaturile sale cu România ca fiind, citez, “intamplatoare”. Povestea dramei de la Superga e interesanta, dar scoate “Românul” din titlu, chiar n-are nicio legatura.

Gabi (4 comentarii)  •  1 iulie 2012, 23:11

Pt ala cu nume de pasare esti un jeg.

herbert holyoake (63 comentarii)  •  2 iulie 2012, 2:53

Daca il intrebai pe tatal meu ce considera el unic in istoria artei si sportului,raspunsul era invariabil, fotbalist ca Mazzola si film ca Vikingii.Personal,nu-l contraziceam niciodata,nu-l vazusem jucind niciodata pe Mazzola-senior ,iar Vikingii nu m-a impresionat de loc.
Cred ca daca azi le-as spune nepotilor mei despre Socrates si Sunetul Muzicii, m-ar privi cam ciudat in cel mai bun caz.

florin (1 comentarii)  •  2 iulie 2012, 10:22

ca de obicei, jos palaria pentru subiect!

grandpa (5 comentarii)  •  2 iulie 2012, 12:33

mai frati romani, pai spuneti-ne de unde era de „loc” d-ul FABIANI? nu de alta dar am un presentiment!

DD (4 comentarii)  •  2 iulie 2012, 22:02

da, interesant articol ! In nota lui Oprisan ! Bravo frate !

florin (14 comentarii)  •  8 iulie 2012, 0:30

f bun articolul.multumesc,catalin!

Comentează