Cătălin Oprişan

Reînvie personaje de legendă ale sportului. Este un fel de arheolog care dezgroapă poveștile uitate ale arenelor

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cătălin Oprişan
Da’ el de ce nu e plin de noroi?

Ceasurile arată 14:36 când se purcede la drum. 19 iulie 1900, proba de maraton a Jocurilor Olimpice de la Paris. Pe Sena sunt fix 41 de grade! Cei 14 curajoşi sunt cinci localnici, trei englezi, trei americani, doi suedezi şi […]

...

„Nita” – doamnă pe stradă, bărbat în echipă

La început, match-urile de football se dădeau sus, pe platoul de la „Artilerie”. Apoi, cu timpul, acolo, în Malaga lui 1920, locul fusese luat de Şcolile Saleziene, unde tinerii sărmani ori abandonaţi găseau alinare, dar obiceiul de a obosi mingea […]

...

„Cursa aceasta năprasnică”

Toată vara trebăluiseră ca să realizeze imposibilul: primul raliu românesc, pe distanţa Bucureşti-Giurgiu şi retur. De fondat se fondaseră pe 5 aprilie 1904, colo, la Otelul „Boulevard”: Automobil Club Român, a şasea instituţie de acest fel din lume.

27 de […]

...

Smaranda Brăescu a Poloniei a fost ucisă la Katyn

La 20 de ani, Janina iubea să cânte, să piloteze şi să „se dea cu paraşuta”. Cei care o cunoşteau spuneau că se pricepea de minune la toate trei, dar, după o perioadă de Conservator, renunţase la portativ.

Fata generalului […]

...

Două sticle de vin pe vârf, la 2.519m

Gustavo Schulze se trăgea din Orizaba, Veracruz, Mexic, acolo unde al său tată se iubise c-o localnică. Studiase la Munchen, parcase la Leipzig, cu doctorat la Institutul Geologic de aici. Se căţărase, de mic, pe munţi, asta făcea şi acum, […]

...

Never walk alone

Nişte americani i-au dat viaţă, un englez a crescut-o, iar un scoţian i-a fost naş în vestiar. Cea mai frumoasă melodie de pe stadioane a împlinit 67 de ani!

VIDEO /  Liverpool – Barcelona – You’ll never walk alone

[…]

duminică, 22 aprilie 2012, 9:32

Nişte americani i-au dat viaţă, un englez a crescut-o, iar un scoţian i-a fost naş în vestiar. Cea mai frumoasă melodie de pe stadioane a împlinit 67 de ani!

VIDEO /  Liverpool – Barcelona – You’ll never walk alone

„Cioc, cioc!”. Bătăi în uşă. „Come in!”. Două „gulii” se iţesc. Roger Hunt şi Tommy Smith. Trag cu coada ochiului în spate, ca şi cum ar ascunde ceva. Ori pe cineva. „Mister, am vrea să ascultaţi ceva, trei minute!”. Bill Shankly, uriaşul antrenor al celor de la Liverpool, nu ştie ce să creadă. Îi cunoaşte de pişicheri pe ăştia doi, dar nici chiar aşa, să se apuce de cîntat???… Răsare a treia „gulie”. Aaa! E Gerry, Gerry Marsden. Liderul formaţiei „Gerry and the Pacemakers”, despre care se spune că ar fi fost numărul unu dacă Beatles nu exista… E vara lui 1963, FC Liverpool se află în pre-season, iar băieţii l-au rugat pe mister să-i permită şi lui Gerry să vină cu ei. De obicei, nu halea aşa ceva, dar băiatul ăsta de 20 de ani chiar era fiert pe fotbal şi pe echipă. În plus, şmecher de rasă. Nici nu punea dreapta pe chitară, că 20-30 de domnişoare din sală erau deja leşinate. L-au „păcălit” frumos… A închis ochii şi l-a suit în autocar…

Broadway, 1945
Gerry vorbeşte repede, ca şi cum ar avea lecţia învăţată ad-literam. „Melodia e compusă în 1945, de Rodgers şi Hammerstein, nişte adevăraţi, absolvenţi de Broadway în perioada de aur a music-hall-ului. «Carusel» îi zice piesei. Netty, verişoara lui Julie, personajul principal feminin, îi cîntă bucata asta după ce Billy Bigelow, bărba’su, s-a sinucis în urma unui jaf armat eşuat. Asta e în actul al doilea. Apoi, pe final, iar reapare. Billy coboară din ceruri pentru a fi alături de Louise, fiica lui şi a Juliei, care tocmai termină liceul”…

Shankly, cu mîinile împreunate, cu scaunul dat pe spate, crede că e luat la mişto. Liverpool n-a mai luat un titlu din ’47, el are termen pînă ieri să formeze o nouă echipă şi ţîcniţii ăştia trei o pun de un band? Dacă Nessie, soţia sa, n-ar fi fost topită după Gerry ăsta, ce minge ar fi făcut din fundul lui…

Nu zice nimic! Face doar un semn, cu capul, ceva de genul: „Băiete, oi fi tu mare, dar bagă repde, că n-am vreme!”… Apoi ciuleşte urechile. Ăia doi surîd, „ucigaşul” de domnişorici îşi drege glasul şi începe. „When you walk, through a storm, hold your head up high”… Oaauuu, ce naiba? „Walk on, walk on”… „Doamne, cum sună din gura băieţaşului asta care a venit în vestiar îmbrăcat la costum”… „With hope in your hearts…You’ll never walk aloneee”. Shankly a uitat să respire… Nu mai poate vorbi. Stînge mîna greieraşului şi-l întrebă doar atît: „Dacă nu sunteţi în turneu, la final de august, la meciul cu Forest, e bine?”.
Hunt şi Smith bat palma. Cunoşteau marfa, se bazau pe ea.

Cîntec pentru cărţile de istorie a fotbalului
Restul, e poveste! Gerry şi trupa trag melodia în 1963, toamna. Patru săptămîni pe întîiul loc în topuri. La primul meci pe „Anfield”, cormoranii din „Kop”, care obişnuiau să cînte, la încălzire, hiturile momentului, uită de ele. La un meci cu Leeds, în finala Cupei, comentatorul Kenneth Wolstenholme începe să plîngă şi clamează public ca „Never walk alone” să devină imnul lui FC Liverpool. Cerere acceptată.

De melodia asta aveau să se agaţe şi Elvis, şi Frank Sinatra, şi Pink Floyd şi Tom Jones. O singură dată însă Urania, muza muzicii, simţea că i se face pielea ca de găină. Prin mai 1989, la o finala FC Cup, între Liverpool şi Everton. „Wembley”, la o lună după tragedia de pe „Hillsborough”. Trei minute, Gerry Marsden fusese rugat să mai performeze o dată…

live.jpg
„Faceţi linişte! Îi auziţi cum cîntă?”. Peste 45.000 de suporteri cîntă la fiecare meci

gerry-ad-pacemakers.jpg
Gerry, cel cu chitar a fost omul cu ideea

Comentarii (27)Adaugă comentariu

freshu (32 comentarii)  •  22 aprilie 2012, 10:06

ca de obicei ne lasi masca

zagna (18 comentarii)  •  22 aprilie 2012, 10:06

domnule, esti incredibil, ma impresionezi de fiecare data cu temele tale! si de aceasta data esti emotionant…

moromete7 (24 comentarii)  •  22 aprilie 2012, 10:19

no comment!!!

mariuspc (1 comentarii)  •  22 aprilie 2012, 10:26

Atmosfera pe stadioanele din Anglia este unica te impresioneaza pina la lacrimi cind incepe sa cinte un stadion de 40-50000 de oameni cuvintele nu isi au rostul iti face pielea de gaina.Atmosfera pe stadioanele din Europa este diferita de ceea ce intilnim pe stadioanele noastre nivelul de cultura se vede de la 100 de km.La iei pe stadioane se cinta la noi se striga m….ie Steaua,Dinamo,Rapid,CFR,Vaslui sau Hotii,Demisia.Sau mai grav federali confisca banere nevinovate.

papi (1 comentarii)  •  22 aprilie 2012, 10:31

http://www.youtube.com/watch?v=KYjJy_YyWQE

gelu (8 comentarii)  •  22 aprilie 2012, 10:31

superb maestre ca ntotdeauna. sunt fan manchester united , dar in acelasi timp sunt fan al acestei piese si al atmosferei pe care numai fanii lui liverpool o pot crea la un inceput de meci….

doru (26 comentarii)  •  22 aprilie 2012, 11:15

salut.mersi!

rapi (6 comentarii)  •  22 aprilie 2012, 12:38

Am fost in Anglia. Cam stiu ce e acolo.Extraordinar.Atat.Si totusi… E un imn si la noi! Nu zic care…

marius (5 comentarii)  •  22 aprilie 2012, 12:56

Absolut fabulos Catalin. De fiecare data ne emotionezi cu povestile tale pline de istorie

Bibi (213 comentarii)  •  22 aprilie 2012, 13:17

Catalin, multumesc !

five (1 comentarii)  •  22 aprilie 2012, 13:58

minunat articol!
nu cred ca se mai intalneste pe vreun stadion atmosfera ca pe Andfield…indiferent ca se numeste camp nou sau bernabeu sau altele …Liverpool e o echipa UNICA!!!!

Baba Novak (2 comentarii)  •  22 aprilie 2012, 14:39

Aaaa…asta e piesa aia pt. persoane cu handicap, nu? Adica „n-o sa te lasam singur”, ca daca ramai singur, iti bagi furculita in ochi, te pi shi in chiuveta, cine stie! Si ce sa vezi, asistatii carora li se canta sunt, dupa cum se vede, tot bolnaviori. Chiar daca nu sunt alone si ii sustine, ca sa nu walk de capul lor, corul baietilor grasuti, decolorati si cu pistrui din maretul port muncitoresc Liverpool. In concluzie, cum ne aruncam noi singuri in cur pe spate pt. tot ce e strain si mai la vest, in timp ce pe aia fix in aceeasi parte a corpului lor (grasut, decolorat si cu pistrui) ii doare ca am cazut (iar) pe spate. Hai ca, data viitoare, poate ne inchinam la Man United, a?

Baba Novak (2 comentarii)  •  22 aprilie 2012, 14:44

Aaaa…ce inseamna „a performa” in lb. romana, stimabile? Mai cautam in dictionar? Adica orchestra Filarmonicii G. Enescu performeaza o simfonie, a? Cum e? Sau snobismul ne performeaza noua prin cap?

aaa (2 comentarii)  •  22 aprilie 2012, 15:30

ai uitat ceva sa pui in lista prietene
http://www.youtube.com/watch?v=qbVPBwLp0Kc

ia vezi asta

DD (2 comentarii)  •  22 aprilie 2012, 15:35

Extraordinar !

unu (10 comentarii)  •  22 aprilie 2012, 17:09

nu puteai sa imi faci o bucurie mai mare decat sa scrii de „cormorani” bravo gicule esti miez……u never walk alone !!!!

varanga53 (9 comentarii)  •  22 aprilie 2012, 17:59

Fara alte cuvinte , MULTUMESC !

KOP (1 comentarii)  •  22 aprilie 2012, 19:41

YNWA LIVERPOOOOLL !!!!!!!

Paul.G (4 comentarii)  •  22 aprilie 2012, 19:47

esti fantastic !

neamtzu (2 comentarii)  •  22 aprilie 2012, 20:20

Foarte frumos..Cand scrii ceva si despre I’m forever blowing bubbles, care are o istorie si mai mare in insula, dar nu este asa cunoscut pe la noi????

Nicu Bucur (3 comentarii)  •  22 aprilie 2012, 21:35

Domnu’ Cătălin respect. Baba Novak eşti un om p r o s t.

Paul (2 comentarii)  •  23 aprilie 2012, 1:43

Felicitari Cataline, invatza-ne … sau cel putin pe cei ca mine care nu stiu …

liviu (2 comentarii)  •  23 aprilie 2012, 19:32

Urania nu-i zeita muzicii. Poate Euterpe.

liviu (2 comentarii)  •  23 aprilie 2012, 19:33

erata: muza muzicii

durden (109 comentarii)  •  23 aprilie 2012, 20:00

wow…mi s-a facut pielea de gaina…nu cred ca exista vreun lucru mai emotionant de atat in lumea fotbalului.linku de pe youtube e super tare,printre cele mai bune interpretari pe care le-am auzit.si ma enerveaza ca la meciurile transmise de digisport comentatorii nu tac la inceputul meciului cat canta fanii lui liverpool…acum cativa ani,cand mai dadea si eurosport meciuri din premier league,comentatorii de acolo faceau liniste la inceput.oricum, Go Reds!!!YNWA!!!

herbrt holyoake (63 comentarii)  •  23 aprilie 2012, 23:12

1 Cel mai cunoscut imn in lumea sporturilor.Unii pot argumenta in favoarea deschiderii la meciurile All Blacks,celebra Hakka.Ma rog,fiecare cu opiniile sale !
2 Cristan Topescu a fost primul care a introdus publicul roman la atmosfera de pe stadioanele engleze.Inaintea meciurilor explica despre ce e vorba,iar apoi lasa crainicului englez cale libera.Nu era nevoie sa intelegi engleza,asa cum afirma D-sa,si avea dreptate.Profesionalismul crainicilor si impartialitatea lor traduceau perfect !
3 Nici unde Imnul nu suna mai bine ca pe vechiul Wembley.Catedrala !Ascultati inregistrarea de la finala Liverpool-Sunderland din anii’90.Comparabil cu corul Scala.
4 D-le Baba Novak,omul(CO) scrie bine.A abordat pina acum subiecte diverse despre fapte si personaje de peste tot.As aminti aici articolele despre fratii Vilkov,sau diferiti sportivi sovietici.Nu neaparat numai despre cei afiliati la cultura occidentala. Asa ca sincer nu vad inversunarea si sarcasmul d-tale decit ca rezultat al invidiei. Suferi cumva de FPS ( Frustrated Personn Syndrom ) ? Te anunt ca nu exista leac pt asa ceva.Numai sapa si lopata !

nudela (1 comentarii)  •  24 aprilie 2012, 22:44

textul e cool. dar ar fi util daca ati pune si link spre Wikipedia pe fiecare nume de personaj amintit, ca sa poata vedea tot prostul de ce e textul asa de tare… Google e ok, dar si mai cool ar fi linkuri directe catre numele mari care fac textul asa de cool.

Comentează