Cătălin Oprişan

Reînvie personaje de legendă ale sportului. Este un fel de arheolog care dezgroapă poveștile uitate ale arenelor

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cătălin Oprişan
Da’ el de ce nu e plin de noroi?

Ceasurile arată 14:36 când se purcede la drum. 19 iulie 1900, proba de maraton a Jocurilor Olimpice de la Paris. Pe Sena sunt fix 41 de grade! Cei 14 curajoşi sunt cinci localnici, trei englezi, trei americani, doi suedezi şi […]

...

„Nita” – doamnă pe stradă, bărbat în echipă

La început, match-urile de football se dădeau sus, pe platoul de la „Artilerie”. Apoi, cu timpul, acolo, în Malaga lui 1920, locul fusese luat de Şcolile Saleziene, unde tinerii sărmani ori abandonaţi găseau alinare, dar obiceiul de a obosi mingea […]

...

„Cursa aceasta năprasnică”

Toată vara trebăluiseră ca să realizeze imposibilul: primul raliu românesc, pe distanţa Bucureşti-Giurgiu şi retur. De fondat se fondaseră pe 5 aprilie 1904, colo, la Otelul „Boulevard”: Automobil Club Român, a şasea instituţie de acest fel din lume.

27 de […]

...

Smaranda Brăescu a Poloniei a fost ucisă la Katyn

La 20 de ani, Janina iubea să cânte, să piloteze şi să „se dea cu paraşuta”. Cei care o cunoşteau spuneau că se pricepea de minune la toate trei, dar, după o perioadă de Conservator, renunţase la portativ.

Fata generalului […]

...

Două sticle de vin pe vârf, la 2.519m

Gustavo Schulze se trăgea din Orizaba, Veracruz, Mexic, acolo unde al său tată se iubise c-o localnică. Studiase la Munchen, parcase la Leipzig, cu doctorat la Institutul Geologic de aici. Se căţărase, de mic, pe munţi, asta făcea şi acum, […]

...

Hagi n-a fost primul!

» Cu exact 60 de ani înaintea „Regelui”, Emil Berkessy semna cu FC Barcelona pentru doi ani un contract de 50.000 de pesetas pe sezon

» Pe 17 iunie 1934, Emil Berkessy devenea primul român care-şi punea iscălitura pe un […]

duminică, 20 noiembrie 2011, 10:05

poza-2-mare.jpg» Cu exact 60 de ani înaintea „Regelui”, Emil Berkessy semna cu FC Barcelona pentru doi ani un contract de 50.000 de pesetas pe sezon

» Pe 17 iunie 1934, Emil Berkessy devenea primul român care-şi punea iscălitura pe un contract cu celebra grupare catalană

» Cu toate acestea, ibericii aveau să-l ţină ascuns pe „Emilio” pînă pe 16 iulie, cînd făceau oficială trecerea sa în Spania

Născut în Oradea, trecut prin Valea Jiului, ajuns la Paris, via Ferencvaros.

Emil (Elemer) Berkessy s-a născut la Oradea, în 20 iunie 1905. Prin 1923, pleacă în Valea Jiului, pentru a evolua aici alături de ceilalţi doi fraţi ai săi. Joacă la CAM Petroşani pînă în 1928, apoi cei de la Ferencvaros pun ochii pe el. în 1932, Racing Paris, echipă galonată în acea vreme, fondată în 1882, pune ochii pe el. Este împrumutat, doi ani, la „pinguini”. Joacă senzaţional, ca mijlocaş central, iar spionii de la FC Barcelona îl iau în vizor. Transferul său la trupa iberică bate orice film.

Tip cult, stătea cu sora!
în 1934, preşedinte la catalani era Esteva Sala, antrenor Ferenc Platko, cel care fusese jucător la Barça iar ulterior avea să o pregătească pe Venus Bucureşti. Născut la Budapesta, e lesne de înţeles că-l cunoştea bine pe Emil. Aşa că Gispet, „vicele”, e trimis la Paris. Povesteşte el…

„Emilio era un timp cult, de familie bună. Unul dintre fraţii săi terminase ingineria, încă stătea cu sora sa, la Paris, pentru a fi ferit de tentaţiunile din capitala Franţei. Ştiam că este dorit de către cei de la Nacional de Montevideo, dar şi de Lille. Pe hîrtie, se afla sub contract cu Ferencvaros, de aici era împrumutat la Racing. Ungurii doreau să-l readucă acasă, aşa că rechini erau mulţi la uşa sa. Îl doream enorm, însă auzisem că e niţel accidentat, nu voiam să aruncăm banii pe fereastră. L-am văzut la un amical, cu Nisa parcă, m-am băgat în tribună, printre spectatori, şi m-am făcut că nu ştiu nimic despre el. Am aruncat un «Nu prea e bun!», moment în care au sărit să mă bată. Atunci am zis că e cazul să semnăm actele!”.

Impresarul era să strice tot!
„Am aranjat totul cu el. Cerea 50.000 de pesetas pe an (de 50 de ori mai mult decît salariul mediu anual al unui muncitor iberic în 1934), aşa că de Montevideo şi Lille am scăpat repede. Mai rămîneau ungurii. N-avea voie să plece decît dacă plătea o clauză de eventuală reziliere, 20.000 de pesetas. Chiar şi aşa, era interzis să ajungă în Europa. I-am dat banii, a achitat tot, iar dezlegarea a luat-o în alb, fără să trecem nimic la căsuţa cu viitoarea echipă”, povesteşte Gispet.

„Ne-am retras într-un separeu al unui hotel şi am spus că nu beau decît şampanie. Dar cum asta se desface doar la evenimente speciale, l-am rugat să-mi dea unul. Mi-a întins mîna şi am scos actele. Atunci a apărut impresarul său, Konya. «Pierdem vremea dacă eu nu primesc nimic!», a spus. Am crezut că pică cerul pe noi. Nu l-am băgat în seamă şi, a doua zi, în «L’Auto» a apărut vestea că spaniolii trag de el. Am luat foc! Racing îl dorea, fusese curtat, două zile, la Paris, chiar de Real, aşa că am făcut un efort de alte 10.000 de pesetas şi contractul a fost semnat!”.

„Plopul” de 1,91 m
în primul an pe „Les Corts”, Berkessy a fost titular incontestabil, dar gruparea a cucerit doar Cupa Catalunyei. În sezonul 1935-1936, cu irlandezul Patrick O’Connell la comandă, pierde finala Cupei cu Real şi termină pe locul cinci în campionat.
Dar Războiul Civil din Spania bate la uşă şi cel poreclit „El Alamo” („Plopul”, pentru înălţimea de 1,91 m) părăseşte Spania pentru Le Havre, unde-şi încheie cariera de fotbalist, la 32 de ani, după 28 de partide la FC Barcelona şi trei goluri marcate.
Revine ca antrenor, la Real Zaragoza şi Espanyol, printre altele, apoi se stinge, la 88 de ani, în 1993, tot în Catalunya.

„Am trăit mereu cu regretul că, după Război, nu m-am mai întors, niciodată, în România”
Emil „Emilio” Berkessy

Au fost patru!
Primul jucător român de la FC Barcelona a fost Berkessy. Al doilea, Nicolae Simatoc, născut la Briceni, de opt ori în echipa naţională, cunoscut ca Miklos Szegedi, între 1950 şi 1952, cu 34 de prezenţe la catalani şi 2 goluri înscrise. Apoi, 1994-1996, Gheorghe Hagi şi, 1995 – 1997, Gheorghe Popescu.

poza1.jpg

Prima pagină a ziarelor din Barcelona anunţau, la acea vreme, transferul

Comentarii (56)Adaugă comentariu

Ganu (2 comentarii)  •  23 noiembrie 2011, 9:21

-Asta-i chiar culmea, dupa ce ni se arata clar ca Simatoc a fost primul roman care a jucat la CF Barcelona, el figureaza sub nume ungar Szegedi !! De ce ??
De ce nu l-am revendica si noi pe Berkessi ca sunt convins ca ungurii l-au revendicat de mult pe Simatoc !

adriani (1 comentarii)  •  23 noiembrie 2011, 19:56

Oprisane, de unde le scoti frate ??? Bravo !!!

Sebi Raducu (2 comentarii)  •  25 noiembrie 2011, 9:44

#49 Român de la Cetatea Albă on 11.23.11 at 5:25 am

Mea culpa. Am gresit timpul verbului: in 1920 cand era alipita, nu „cand a fost realipita” asa cum am scris eu.

sorin (2 comentarii)  •  27 noiembrie 2011, 12:15

si uite asa se poate incepe un razboi civil …

bol au vent (7 comentarii)  •  9 ianuarie 2012, 10:21

Ladies& gentlemen, discutiile noastre idioate despre „ungur” versus „roman” sunt de natura sa indispuna si iata de ce : in 1986 a castigat cu Steaua Cupa Campionilor Europeni Emmerich Jenei care e si dumnealui „ungur” si a antrenat cu mare succes in Ghencea, fiind unul dintre cei mai devotati antrenori „romani” de la Steaua. Ladislau Boloni a fost si el „ungur” si am urlat cu totii ca niste copii cretini cand „dacul” Boloni le-a dat gol italienilor fiind primul jucator „roman” care a facut asta. De altfel Boloni a condus din teren cu autoritate echipa Stelei din 1986 si nu-mi amintesc sa fi avut careva vreo obiectiune la prezenta acestui „ungur” in echipa campioana a Europei. Emmerich Dembrovschi a fost si el „ungur” si a stralucit la Guadalajara si prin multe alte parti sub culorile Romaniei. Satmareanu I era si el „ungur” ca si Crisan. Ca sa nu mai vorbim de Belodedici sarbul, Klein neamtul si Ilie Dumitrescu….posesorul de galerie de arta. Intre razboaie existau toate numele postate mai sus de o persoana din Wiesbaden la care se poate adauga Petschowsky . Ce dovedeste asta ? Ca atata vreme cat omul ala asuda sub un tricou romanesc si isi face treaba cu daruire si avant orice discutie despre nationalitate este irelevanta si stupida. Stimata Diana din Cluj, eu sunt stelist si dupa ce echipa a fost primita pe terenul CFR ului asa cum a fost primita n-am sa pomenesc niciodata dar niciodata despre „bozgorii” de la CFR si daca vor castiga campionatul de 150 000 de ori in lant.

basarabinho (1 comentarii)  •  15 ianuarie 2012, 22:07

A mai fost un român ce a jucat la Barcelona: http://sandugrecu.blogspot.com/2009/03/exclusiv-nicolae-simatoc-singurul.html

Comentează