Cătălin Oprişan

Reînvie personaje de legendă ale sportului. Este un fel de arheolog care dezgroapă poveștile uitate ale arenelor

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cătălin Oprişan
Da’ el de ce nu e plin de noroi?

Ceasurile arată 14:36 când se purcede la drum. 19 iulie 1900, proba de maraton a Jocurilor Olimpice de la Paris. Pe Sena sunt fix 41 de grade! Cei 14 curajoşi sunt cinci localnici, trei englezi, trei americani, doi suedezi şi […]

...

„Nita” – doamnă pe stradă, bărbat în echipă

La început, match-urile de football se dădeau sus, pe platoul de la „Artilerie”. Apoi, cu timpul, acolo, în Malaga lui 1920, locul fusese luat de Şcolile Saleziene, unde tinerii sărmani ori abandonaţi găseau alinare, dar obiceiul de a obosi mingea […]

...

„Cursa aceasta năprasnică”

Toată vara trebăluiseră ca să realizeze imposibilul: primul raliu românesc, pe distanţa Bucureşti-Giurgiu şi retur. De fondat se fondaseră pe 5 aprilie 1904, colo, la Otelul „Boulevard”: Automobil Club Român, a şasea instituţie de acest fel din lume.

27 de […]

...

Smaranda Brăescu a Poloniei a fost ucisă la Katyn

La 20 de ani, Janina iubea să cânte, să piloteze şi să „se dea cu paraşuta”. Cei care o cunoşteau spuneau că se pricepea de minune la toate trei, dar, după o perioadă de Conservator, renunţase la portativ.

Fata generalului […]

...

Două sticle de vin pe vârf, la 2.519m

Gustavo Schulze se trăgea din Orizaba, Veracruz, Mexic, acolo unde al său tată se iubise c-o localnică. Studiase la Munchen, parcase la Leipzig, cu doctorat la Institutul Geologic de aici. Se căţărase, de mic, pe munţi, asta făcea şi acum, […]

...

A Few Good Men

Unul a făcut echipa, regulamentele şi stadionul. Altul a jucat „doar” 15 sezoane în ea. Ultimul a asudat tricoul de 274 de ori. Azi deapănă, din nou, poveşti. Împreună „Marele şi dubla mută, da, neinstruiţilor?”, încearcă să-i intimideze din prima. […]

duminică, 24 iulie 2011, 11:38

Unul a făcut echipa, regulamentele şi stadionul. Altul a jucat „doar” 15 sezoane în ea. Ultimul a asudat tricoul de 274 de ori. Azi deapănă, din nou, poveşti. Împreună

„Marele şi dubla mută, da, neinstruiţilor?”, încearcă să-i intimideze din prima. „Hai, bre, nea Iliuţă, toată viaţa ai făcut dincolo scheme şi regulamente, nici aici nu ne scuteşti?” „Ceapa mamii voastre de pifani, aşa de vorbeşte, mă, cu un general al Armatei Române?” „Da, care a jucat table cu Decebal înainte de sinucidere, cu calul lu’ Menumorut, cu cea de-a treia soaţă a lui Ştefan cel Mare, cu Ocaua lui Cuza şi cu Gică Petrescu…Hai, mai bine, ia mata o berică rece la bord, că pe-acolo, pe jos, nu beai in timpul serviciului. Uiteee, şase-patru, te-am curentat c-o poartă, că tot îţi plăcea matale să stai între buturi..”

Crăcănel în patria fotbalului
Nea Ilie ia zarurile, le amestecă oleacă, dar nu-i iartă. „Vezi, mă Crăcănele, de ce n-are ursu’ coadă? Nu mai bine te lăsam să putrezeşti la Iaşinton? Te-am adus la trupa mare, te-au dat ăia cel mai bun jucător din ţară doi ani la rînd. Ai fost primu’ de-ai marcat în patria fotbalului, la amicalul ăla cu Arsenal, 1-1. Prin ’61-’62, n-a existat echipă căreia tu să nu-i introduci măcar o boabă în campionat…Apoi, printre ăia gălbejiţi, ai ratat penaltyul, în ’64. Ţii minte ce-ai mai plîns? Aoleooo, tovarăşe Iliuţă, pînă şi puradeii de cartier îmi zic «Ratangiul de la Yokohama». Da’ ţi-ai revenit, Crăcănele, tată, ţi-ai revenit. 15 sezoane mi-ai mîncat viaţa. 15 numa’ tu…”

Macerata a halit Armata

„Luaţi-o şi pe asta, tovarăşe General. Şase-şase, trei direct pe matale! Te-ai tăiat ca fularul, ca atunci cînd porcul ăla de Macerata ne-a furat la barajul cu Borussia Dortmund, din ’57. Tu, Fane, du-te şi adu o alună, ceva, că atunci aveai vreo şase anişori numa’, domnu’ Maestru emerit al sportului. Dacă nu te aruncam eu în luptă, şi-acu’ erai băiat de mingi. Da’ ai fost băiat giorno, de ce să mint? Căpitan al echipei naţionale, mai ales meciul ăla cu Anglia. Jucătorul anului. Şi, cu toate astea, dădeai maşina coechipierilor şi plecai acasă cu taxiul”.

Un şofer şi-o coroană
„Bre, nea Ilie, da’ ia istoriseşte matale cum ai dat să rupi turnichetul la oficială şi curcanul ăla din parcare te-a întrebat dacă eşti jurnalist, că fără legitimaţie nimeni nu trece de el. Hahaha! Şi înălţimea voastră se zborşea şi urla: «Neinstruiţilor, eu am jucat în prima echipă, eu am fost antrenorul ei în Albion, eu am făcut stadionul ăsta şi voi îmi cereţi ştampilă?». Hahaha! 2-1. Zar de mucea, da’ te-am scos, vă rog să mă pardonaţi. Da’ Fane unde s-a dus? A, uite ce face! Mută coroana de lîngă el, o duce afară. Faneee, nu-l înjura, mă, pe şofer, n-are nici o vină, n-au avut timp să trimită pe altcareva. Hai, mai bine vin’ încoa, că miroase a marţ şi nea Iliuţă are nevoie de înlocuitor…”

„Băieţi, e tîrziu, faceţi gălăgie mai mare ca la antrenamente şi ăştia s-au culcat pe aici. Hai, gata, stingerea, la somnică! Sînteţi toţi? Ia să vă văd! Savu Ilie, este, Sameş Ştefan, este, Constantin Gheorghe, este!”

Mulţumit, Sfîntul Petru trece mai departe cu prezenţa.

savu_sames_constantin.jpg
Impecabil, cu cravată, Iliuţă Savu e flancat de Fane Sameş şi „Profesorul” Constantin. Lor nu le trebuia muzeu. Ei erau Muzeul!

Comentarii (61)Adaugă comentariu

Larry79 (7 comentarii)  •  24 iulie 2011, 19:25

Genial ca de obicei.

Radu B. (3 comentarii)  •  24 iulie 2011, 20:41

@Lobont: ăla de lîngă Sameș (în spatele lui Ilie Savu) este Lajos Sătmăreanu (era antrenor la copii la Steaua anul trecut, dar am auzit că l-a dat Jiji afară).

gery76 (45 comentarii)  •  25 iulie 2011, 2:11

Catalin,acest articol este un ultim avertisment al tau pentru iubitorii acestui mare brand care este Steaua. Din pacate avertismentele in ceea ce priveste Stiinta Craiova echipa incredibila cu care eu m-am nascut si care a bucurat multe suflete intr-o perioada sinistra a Romaniei ,n-au fost luate in considerare si acum se pare ca este prea tarziu!

gretzky (7 comentarii)  •  25 iulie 2011, 8:25

cataline,mi-ai facut pielea gaina cu acest articol!pacat ca Steaua a murit si nimeni nu obiecteaza,in afara citorva „drogati si vagabonzi”!sanatate multa si astept urmatorul articol genial!

gima (99 comentarii)  •  25 iulie 2011, 9:35

ca de obicei, bravo tată !

rapidu de braila (1 comentarii)  •  25 iulie 2011, 10:23

pentru aceste povesti este frumos fotbalul.Pentru ca intotdeauna el va fi POVESTE

aut de poarta (3 comentarii)  •  25 iulie 2011, 11:02

Superb articolul, felicitari !

Ai dreptate, ei sunt muzeul !
Iar noi suntem cei ce ce iubim STEAUA ! Steaua cea adevarata a „profesorului” Constantin si a lui Fane Sames, a lui Lita si Puiu, a lui Belo si Laca ! Noi am castigat campionate si cupa campionilor. Casa noastra este Ghencea. si in plus, echipa asta are identitate : noi suntem VITEZISTII !

Oirului si gastii lui trebuie sa le spunem ce au profanat !! La Steaua nu joaca toti expiratii liberi de contract, casa noastra nu-i nici la Constanta, nici la Buzau si nici pe National Arena. Noi nu jucam kiki-kaka !!1

PLEACA BECALI !!!!

altraro (1 comentarii)  •  25 iulie 2011, 11:15

Felicitari pentru articol. Imi place ce scrieti, va respect preocuparile. Numai bine de la Cluj.

alex (1 comentarii)  •  25 iulie 2011, 18:37

salut eu sunt din tg-jiu si la noi cei de la cablu refuza sa ne furnizeze programul gsptv

durden (109 comentarii)  •  25 iulie 2011, 22:03

ai avut altele si mai bune 😀 keep up the good work,though

Danut (39 comentarii)  •  26 iulie 2011, 19:40

Buna seara,dupa ceva timp d-le Oprisan.
„Inaintasii” mei,cum a spus cineva mai devreme,au scris tot ce era de scris.Eu cred ca am deschis ochii in Stefan cel Mare,dar asemenea articole nu te fac decat sa-ti pleci capul,in semn de respect pentru cei care nu mai sunt,indiferent ce culori au aparat pe terenul de fotbal.Scria cineva de cuplajele de dinainte de 89′.Mergeai la stadion sa vezi ”FOTBAL” in adevaratul sens al cuvantului.
Am un baietel de patru ani,pe care am zis intr-o zi ca o sa-l duc pe stadion.Dar nu mai vreau,nu ar avea ce sa vada.Mai bine il pun sa citeasca,cand va invata sa o faca,articolele d-voastra,d-le Oprisan.Asa va avea intotdeauna un termen de comparatie cu mizeriile care apar in presa sportiva,despre x sau despre y.
PENTRU CEI CARE AU COMENTAT:
-ma bucur sa vad ca mai exista in tara asta oameni ce apreciaza arta de a ”scrie”.Ca a scrie e o arta!

Comentează