Cătălin Oprişan

Reînvie personaje de legendă ale sportului. Este un fel de arheolog care dezgroapă poveștile uitate ale arenelor

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cătălin Oprişan
Da’ el de ce nu e plin de noroi?

Ceasurile arată 14:36 când se purcede la drum. 19 iulie 1900, proba de maraton a Jocurilor Olimpice de la Paris. Pe Sena sunt fix 41 de grade! Cei 14 curajoşi sunt cinci localnici, trei englezi, trei americani, doi suedezi şi […]

...

„Nita” – doamnă pe stradă, bărbat în echipă

La început, match-urile de football se dădeau sus, pe platoul de la „Artilerie”. Apoi, cu timpul, acolo, în Malaga lui 1920, locul fusese luat de Şcolile Saleziene, unde tinerii sărmani ori abandonaţi găseau alinare, dar obiceiul de a obosi mingea […]

...

„Cursa aceasta năprasnică”

Toată vara trebăluiseră ca să realizeze imposibilul: primul raliu românesc, pe distanţa Bucureşti-Giurgiu şi retur. De fondat se fondaseră pe 5 aprilie 1904, colo, la Otelul „Boulevard”: Automobil Club Român, a şasea instituţie de acest fel din lume.

27 de […]

...

Smaranda Brăescu a Poloniei a fost ucisă la Katyn

La 20 de ani, Janina iubea să cânte, să piloteze şi să „se dea cu paraşuta”. Cei care o cunoşteau spuneau că se pricepea de minune la toate trei, dar, după o perioadă de Conservator, renunţase la portativ.

Fata generalului […]

...

Două sticle de vin pe vârf, la 2.519m

Gustavo Schulze se trăgea din Orizaba, Veracruz, Mexic, acolo unde al său tată se iubise c-o localnică. Studiase la Munchen, parcase la Leipzig, cu doctorat la Institutul Geologic de aici. Se căţărase, de mic, pe munţi, asta făcea şi acum, […]

...

Gaură de golf făcută cu mina!

A ieşit al 75-lea din 75. Aşa e cînd te pregăteşti pe un teren pe care talibanii au pus numai ”antipersonale”. La prima încercare, a lovit de 13 ori! Cu toate acestea, vrea să ajungă precum Tiger Woods

Începe să […]

sâmbătă, 27 noiembrie 2010, 11:44

A ieşit al 75-lea din 75. Aşa e cînd te pregăteşti pe un teren pe care talibanii au pus numai ”antipersonale”. La prima încercare, a lovit de 13 ori! Cu toate acestea, vrea să ajungă precum Tiger Woods

Începe să răspundă la întrebări. Cei vreo 250 de jurnalişti aşteaptă traducerea din persană, apoi rîd non stop. „Prima oară m-a obosit oraşul. Am înţeles că sunt vreo 12.000.000 de suflete. Două dintr-astea fac cît ţara mea. Apoi, metroul. N-am văzut de cînd sunt aşa ceva! Cu opt linii, staţii interminabile, lume multă. Oauuu! Cînd am ajuns la teren, eram deja mort. În prima zi, a trebuit să-l străbat pe tot, de la un capăt la celălalt. 15 kilometri, pe jos…Cine era pregătit pentru aşa ceva? Găurile 10, 11, 12. Păi la Kabul se termină la nouă!”.

A jucat prima oară pe iarbă!

Pe cartonaşul din faţa sa scrie Ali Ahmad Fazel, Afganistan. Jocurile Asiatice de la Guangzhou au luat final. A terminat concursul de golf pe locul 75. Din 75 de concursanţi. Bate în 19 ani, poartă o şapcă verde, cu „Kabul Golf Club” şi o poză cu Tiger Woods în portofel. „Fotografiat înainte să calce pe bec!”, ţine să precizeze. Este unul dintre cei doi jucători din ţara sa. A terminat la 194 lovituri în urma premiantului, dar nu e supărat. „Am jucat prima oară pe iarbă în viaţa mea. Acasă merg la teren călare pe cal. L-au construit comuniştii, acum 40 de ani. Pînă în 2001, cînd talibanii au căzut, a fost minat!!! Era un sport de capitalişti, de americani, nu te puteai distra cu el! În 2004 au terminat deminarea, dar au pus nişte plăcuţe: «Călcaţi numai pe aleile marcate. Dacă nu respectaţi însemnele, o faceţi pe propria răspundere»! Vă daţi seama cum m-am pregătit. La fiece pas te gîndeşti că… E numai nisip, dar sperăm ca în doi ani să-l facem verde”.

Pe plasmele din sala de conferinţe de presă curg imagini cu evoluţiile sale din China, de la întîlnirea „greilor” asiatici. La prima lovitură, a avut nevoie de 13 încercări pînă să coboare mingea în gaură. Treisprezece!!!

„Americanii din forţele de pace m-au învăţat să joc. Pe mine şi pe un taximetrist care le mai face servicii. Am fi fost mai mulţi, dar, în 1999, în noiembrie, pe stadionul central, au executat vreo 10 inşi pe care-i prinseseră jucînd”. N-are forţă să continue ideea asta. Se apucă de alta. „Am un singur vis. Ba nu, două! Primul, aş vrea să devin jucător profesionsit. Chiar dacă îmi va lua cinci ani, tot o să încerc. Al doilea, să am şi eu un caddy, un băiat care să-mi care sacul. M-a cocoşat! Vedeţi, nici aşa nu e bine? Le-am cerut crose, pantofi, mănuşi, mingi, sucuri. Cei de la federaţie au făcut un efort şi mi le-au luat. Toate astea, însă,  cîntăresc”. Spune asta şi surîde. În sală, însă, niciunul dintre cei 250 nu zîmbeşte.

ali_ahmad_fazel.jpg

Dacă te uiţi la poză, zici că-i profesionist. În interior, însă, e multă tristeţe!

Comentarii (20)Adaugă comentariu

andrei (1 comentarii)  •  27 noiembrie 2010, 12:09

Foarte misto articolul …bravo.

george (2 comentarii)  •  27 noiembrie 2010, 12:45

super tare articolul si baiatul dein kabul trebuie apreciat !!

Bibi (213 comentarii)  •  27 noiembrie 2010, 13:27

Azerbaidjan ?

Gyerko Szabolcs- Laszlo (5 comentarii)  •  27 noiembrie 2010, 14:33

Daca vrea sa devina profesionist, va reusi…..veti vedea.

copacul (1 comentarii)  •  27 noiembrie 2010, 15:02

Mosu, hai s-o lamurim! Ori e Azerbaijan si e BAKU ori e Afganistan si e KABUL. Deci?
OK, daca nu ai net te lamuresc eu, varianta a doua e cea corecta

Cătălin Oprişan (62 comentarii)  •  27 noiembrie 2010, 16:21

pt copacul
Multumesc!

gabriel (3 comentarii)  •  27 noiembrie 2010, 19:38

frumos articol. ms

deco (2 comentarii)  •  27 noiembrie 2010, 22:57

@copacul – a fost tare aia, cu daca nu ai net…daca citeste commentul tau inseamna ca are net .:))

– articol foarte frumos, golful este un sport special, am jucat initial doar cu masinute, dar cand am incercat cu crosele in spinare, si am strabatut terenul la pas (18 holes) am avut o senzatie foarte placuta.

BB (1 comentarii)  •  28 noiembrie 2010, 1:06

superb

Andrei (1 comentarii)  •  28 noiembrie 2010, 1:19

Nu inteleg ce vrei sa zici cu articolul asta. El vine dintr-o tara cu o populatie mai mare ca a Romaniei. Ai fi scris la fel de admirativ daca era roman?
Vrei sa ii plang de mila unui invins? E un invins care a jucat de dragul jocului (oare) dar tot un invins.
Profesionist nu e pentru ca un amator din state ar fi terminat mai bine ca el.

@ Gyerko Szabolcs- Laszlo: Nu va deveni profesionist. Sa iti traduc: nu isi va castiga niciodata painea exclusiv din sportul asta in tara in care traieste. La noi nici ruigbistii nu sunt profesionisti. Majoritatea trebuie sa mai faca si altceva in afara de sport.
Scrii doar despre un „sport” exotic despre care bastinasii romani nu stiu nimic si „prostimea” te poate aprecia. Bravo esti jurnalist si scrii si despre lucruri neinteresante „sportive”.

lambescu F Marian (4 comentarii)  •  28 noiembrie 2010, 10:23

1. Frumos (deja obisnuita constatare), multumesc !
2. Ce parere ai despre lumea in care exista un stadion precum cel pe care au jucat ieri rugby FRANTA si AUSTRALIA ?
3. Nu sunt fan Cartu (chiar nu sunt !) dar mi se pare penibil sa-i punem in spate imaginea R !
4. Ce se poate face pentru situatiile (excesiv de dese !!!) in care un fundas sta intre minge si atacant pe cate 10-20 m pana cand aceasta iese impiedicandu-l chiar si cu cu mainile, sa o joace ! Inainte era obstructie !
5. Ce poate face un jucator care se alege cu cartonas pe o greseala a arbitrului ?

m3sm3r (1 comentarii)  •  28 noiembrie 2010, 11:59

Aloo.. Andrei …amatorul ala al tau american nu cred ca a invatat sa joace golf intr-o tara in plin razboi, pe un teren de nisip plin de mine…si unde federatia face un efort sa ii cumpere sucuri si manusi…Cat despre rugby iar vorbesti pe nas…Am jucat destul sa stiu ca cei de la o echipa decenta in sus au salarii chiar maricele..la Steaua de exemplu salariul mediu este de 1000 de neuro pe luna plus primele de joc…Nu prea ii vad pe stimabilii rugbysti frecand podelele cu mopul la KFC pentru a-si rotunji veniturile…Stai jos, ai 4…

deco (2 comentarii)  •  28 noiembrie 2010, 12:06

@Andrei – tu ai citit articolul. ai auzit ca acestui jucator i-au fost executati alti jucatori de golf. sau ai inteles in sens figurat, ca au fost executati?

Bibi (213 comentarii)  •  28 noiembrie 2010, 12:09

Catalin, multumesc !

irish boy (4 comentarii)  •  28 noiembrie 2010, 19:16

Radu Naum sa-si deslipeasca buzele de chooru albanezului analfabeth sa mai scrie si la gazeta ca tace ca c..atu in iarba de cand Muresan si Mititelu lau trimis la seful Fekala!!

decebal12345 (2 comentarii)  •  28 noiembrie 2010, 22:03

Interesant, multumesc.

paul.o (11 comentarii)  •  29 noiembrie 2010, 2:38

Treaba vine cam asa : armatele sovietice intra in Afganistan cu ganduri bune, construiesc si terenuri de golf,etc. Americanii nu vad bine situatzia , ii inarmeaza pe talibani care ii dau afara pe rusi dar mineaza terenurile de golf.Americanii intervin impotriva talibanilor si elibereaza terenurile de golf.He,he !
Povestea jucatorului afgan are -e drept- un simbol pacifist, reintrarea in „normalitate” (?) dar prea aminteste de propaganda Bush pentru justificarea interventziei in Afganistan. Si in plus, sa iasa macar pe locul 74, dupa aia mai vorbim de caddy !

sorin ghise (1 comentarii)  •  29 noiembrie 2010, 3:41

suntem la multe ore dupa terminarea meciului steua-cfr si nici unul din editorialistii gazetei nu au scris nimic despre el; daca batea steaua, erau cel putin 2-3 articole despre jocul si daruirea echipei iubite de majoritatea romanilor; dar asa, andrei niculescu scrie despre barca-real, maria ramane cu arbitrajul lui tudor de la tg mures, geambasu cu radu stefan sau cu cojgaru, tolonton cu d-l dumitru munteanu-tot respectul, andrei vochin ramane fixat pe cartu, domnul ioanitoaia si-a luat o zi libera si a ramas cu tensiunile de la rapid; daca nu era golul lui peralta ne-ati fi omorat cu cat de mult a intrat steua in lupta pt. titlu, v-ati fi gasit timp sa scrieti in 5 minute o oda clubului iubit; d-l dan udrea de la gsp-tv zicea inainte de meci ca cfr e foarte clar afara din lupta pt. titlu chiar daca bate in ghencea pt. ca ar fi la 10 puncte de otelu; ironia sortii a facut ca steaua sa fie acum la 10 puncte de otelu, si sper sa nu ne omorati toata iarna, ca de obicei ,analizand marile sanse ale stelei la titlu, noile achizitii cu care va recupera punctele,strategile lui gigi becali etc; asa cum ati facut in ultimii 5 ani degeaba..ne-am saturat!

mihai (8 comentarii)  •  29 noiembrie 2010, 8:41

bravo!

Adi (15 comentarii)  •  29 noiembrie 2010, 20:46

e vorba despre golf? e asa de tare articolul!… chiar cam prea tare!… hai ca e super tare!… in Romania, cine nu joaca golf?! orice baiat sarac stie golf, zau!… e cool de-a dreptul! golf, man, you know?! imi aminteste de toti marii campioni de golf ai Romaniei si ma lasa de-a dreptul siderat!!! cata genialitate, sa scrii despre golf in Romania lui Basescu!!!

Comentează