Cătălin Oprişan

Reînvie personaje de legendă ale sportului. Este un fel de arheolog care dezgroapă poveștile uitate ale arenelor

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cătălin Oprişan
Da’ el de ce nu e plin de noroi?

Ceasurile arată 14:36 când se purcede la drum. 19 iulie 1900, proba de maraton a Jocurilor Olimpice de la Paris. Pe Sena sunt fix 41 de grade! Cei 14 curajoşi sunt cinci localnici, trei englezi, trei americani, doi suedezi şi […]

...

„Nita” – doamnă pe stradă, bărbat în echipă

La început, match-urile de football se dădeau sus, pe platoul de la „Artilerie”. Apoi, cu timpul, acolo, în Malaga lui 1920, locul fusese luat de Şcolile Saleziene, unde tinerii sărmani ori abandonaţi găseau alinare, dar obiceiul de a obosi mingea […]

...

„Cursa aceasta năprasnică”

Toată vara trebăluiseră ca să realizeze imposibilul: primul raliu românesc, pe distanţa Bucureşti-Giurgiu şi retur. De fondat se fondaseră pe 5 aprilie 1904, colo, la Otelul „Boulevard”: Automobil Club Român, a şasea instituţie de acest fel din lume.

27 de […]

...

Smaranda Brăescu a Poloniei a fost ucisă la Katyn

La 20 de ani, Janina iubea să cânte, să piloteze şi să „se dea cu paraşuta”. Cei care o cunoşteau spuneau că se pricepea de minune la toate trei, dar, după o perioadă de Conservator, renunţase la portativ.

Fata generalului […]

...

Două sticle de vin pe vârf, la 2.519m

Gustavo Schulze se trăgea din Orizaba, Veracruz, Mexic, acolo unde al său tată se iubise c-o localnică. Studiase la Munchen, parcase la Leipzig, cu doctorat la Institutul Geologic de aici. Se căţărase, de mic, pe munţi, asta făcea şi acum, […]

...

Lupul de Dunăre care nu ştia să înoate, Ştefan Filote!

A plecat de lîngă apă. A jucat toată viaţa la Rapid. S-a reîntors pe baltă. O furtună îl lua de lîngă suflarea giuleşteană acum patru decenii…

Nu faultase dur niciodată. Acum, o făcuse. Neintenţionat, dar asta conta mai puţin. Portarul […]

sâmbătă, 25 septembrie 2010, 5:31
1292-289638-badea.jpg

A plecat de lîngă apă. A jucat toată viaţa la Rapid. S-a reîntors pe baltă. O furtună îl lua de lîngă suflarea giuleşteană acum patru decenii…

Nu faultase dur niciodată. Acum, o făcuse. Neintenţionat, dar asta conta mai puţin. Portarul Farului era culcat în nămol şi gemea. Cînd s-a ridicat, avea nasul plin de sînge. L-a văzut, şi şi-a pus mîinile pe cap. Arbitrul nu l-a certat, fusese doar un duel de corner, dar el nu mai putea juca. Îi tremurau picioarele. ”Eu, eu am făcut una ca asta?” Vorbea singur în timp ce ieşea de pe gazon. Îi era imposibil să mai continue meciul…

De-acasă de la Panit Istrati
Fănică plecase din Tîrgul Brăilei, de la doi paşi de bifurcaţia căii ferate ce o lua din staţia CFR spre Galaţi şi spre portul oraşului. Divizionara Franco – Română avea nevoie de o pepinieră. Aşa apăruse A.S. Brăiliţa, pe maidanul acela se bătea mingea. Era, de departe, cel mai bun. Mîngîia balonul cu capul sus, avea viteză. După ”miuţe”, care se terminau cu scorul de 25-25, se mergea la scaldă, în Dunăre. El, nu băga nici măcar piciorul! Haha! Născut în Brăila, dar fără drag de apă!

Războiul începuse să-şi arate primii colţi cînd nea Costică Bauer l-a tras înspre Rapid. ”Tată, mă întreabă gazetarii, cum să te scrie corect?” ”Filote, de-al nostru, cînd o fi să joc prost. Filotti, ca marea actriţă, cînd le-oi sparge plasele!”, glumea.

A jucat pe Giuleşti toată viaţa. Vreo 200 şi ceva de meciuri. I-a prins pe Costea, pe ”Giusy” Baratky ori Ionică Bogdan. A schimbat pase cu nea Tinel Stănescu sau Bazil Marian. Le-a arătat cum se face un stop pe piept elegant lui Seredai, Greavu – ”Cauciuc” sau chiar marelui năsos Ozon.

Înghiţit de ape
Pe la un meci cu Flamura Roşie Arad, cu Alexandru Toth la centru, mingea l-a curentat, puţin, pe stînga. Nimeni n-a văzut nimic. El s-a oprit. A rostit doar atît: ”Henţ!” A zărit privirile nedumeriţilor. A adăugat: ”Băi, chiparoşilor, ce vreţi, să-l păcălesc pe Nea Sandu?” Ce puteau să-i mai zică? După 86 de goluri la Rapid şi vreo 15 ani bătuţi pe muche, s-a tras iar lîngă Dunăre. Dacă ”fluture” nu ştia să facă, măcar să arunce băţul. Un amic îi vorbise despre nişte monştri, la o zvîrlitură de undiţă de Cernavodă, la pod. Era bucuros. Rapiduleţul mergea bine. Cu o săptămînă în urmă, cu nea Nicu Rainea la mijloc, trecuse de CFR Cluj. A zis să înveţe o rîmă, două, să înoate, apoi să se tragă lîngă tranzistor, să asculte derbyul cu Craiova. O furtună s-a iscat din senin.

Culae Lupescu, Dan Coe şi Sandu Neagu au aflat în vestiarul din Bănie că marele Ştefan Filote fusese înghiţit de ape. Sînt 41 de ani de atunci…

Comentarii (61)Adaugă comentariu

Prudent (1 comentarii)  •  27 septembrie 2010, 15:07

Domnule Oprisan povestea relatata cu Fanica Filote am intalnit-o prima oara in „Glasul rotilor de tren” al neuitatului Ioan Chirila, de unde cred ca si d-voastra v-ati inspirat, si deci corect ar fi sa mentionati sursa. In rest consider ca prin scris faceti ceea ce trebuie sportului romanesc si nu numai, si de aceea va felicit !

DORIAN (13 comentarii)  •  27 septembrie 2010, 15:49

Legendele nu mor niciodata . Fanica Filote este o legenda din legenda Rapidului . Multumesc pentru articol . R.I.P Fanica Filote .

DORIAN (13 comentarii)  •  27 septembrie 2010, 16:00

Cosmin Palade nu este vina ta ca ti cu o echipa urata . Poate in momentul in care ai devenit suporter dinamovist nu stiai nimic din trecutul lor ,de cum s-au nascut sau de ce urmau sa faca in anii 80-90. Nici eu nu stiam la 7-8 ani ceva de Rapid dar galeria lor in marea de 30.000 de oameni de pe Republicii imi facea pielea ca de gaina. Apoi am aflat povestile cu fotbalistii arestati in numele lui Venus sau mai tarziu Dinamo sau cum castigau titlurile echipele departamentale. Si am multumit divinitati ca m-am nascut suporter rapidist si nu am devenit sclavul cupelor si titlurilor cu ORICE PRET.

alinush (1 comentarii)  •  27 septembrie 2010, 16:22

felicitari pentru articol…FORZA RAPID

Floringgf (1 comentarii)  •  7 februarie 2014, 19:16

Respect pentru aceste randuri. Nu mai am cuvinte.

coiotu1013 (1 comentarii)  •  7 februarie 2014, 19:20

peste ani ,cei ce se vor naste ,vor avea prilejul de a citi un editorial in care se va vorbi despre COSTIN LAZAR ,el este RAPIDISTUL care a refuzat 11 metri cu toate ca arbitrul deja il acordase. CARACTER . Da cred cele relatate in articol.Multi in viata sportiva nu sunt fayr play ,nu isi va aminti nimeni de ei.

mitica (1 comentarii)  •  7 februarie 2014, 19:55

o mangaiere pentru suflet.respect marilor valori ale rapidului.felicitari pentru articol si te mai asteptam si cu altele , ca istoria rapidului e lunga.multumim!!!!

Matei (1 comentarii)  •  7 februarie 2014, 20:22

Felicitari domnul meu pentru articol

Asta-i Rapidul din Giulesti,
Iubeste-l si-ai sa innebunesti

Baratki (1 comentarii)  •  7 februarie 2014, 20:34

Felicitari!

Hbk (2 comentarii)  •  7 februarie 2014, 20:55

oprisene cand te intorci pe sticla?ne e dor de tine!

Marinell (2 comentarii)  •  7 februarie 2014, 21:10

Un ziarist adevarat, intr-o mocirla jurnalistica, are ce merita………respectul tuturor iubitorilor de fotbal

Comentează