Radu Naum

Evadat din Turul Franței, s-a oprit o perioadă pe semicerc. Acum e în suprafața de pedeapsă. Are opinie, și ca editorialist, și ca moderator

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Naum
Handbaliatorii

Vocea lui Ştefan Birtalan e întretăiată, şi nu din cauza legăturii telefonice, nici urmare a micului şi simpaticului defect de vorbire, un bâlbâit care i-a adus porecla „Bibi”. Emoţie. Nu dintr-aceea de soap care să-ţi mulgă lacrimi, o emoţie adâncă, […]

...

Cei de pe urmă

Britanicii s-au culcat cu City-Utd 0-2 şi s-au trezit cu The Queen-Meghan 0-1. De Ziua Femeii. Care e, de fapt, o zi a drepturilor femeii, ceea ce ne reaminteşte paradoxurile unei umanităţi dornice să ajungă pe Marte, dar având probleme […]

...

Gura bate gândul

„E fenomenal ce face LeBron. Dar nu-mi place când persoane care au acest statut în sport se implică în același timp și în politică. Adică, fă ce faci tu bine. Ține-te de ceea ce faci. Eu, de exemplu, joc fotbal […]

...

Cu sportul la psihiatru

„Închisoare pentru lesbianism, wow!”. Comentariu la articolul despre golgota Marianei Cetiner, fosta handbalistă care vorbeşte, în interviu cu Costin Ştucan, despre abuzurile îngrozitoare suferite pe când era copil şi apoi adult. Da, da, închisoare pentru lesbianism! Şi nu se întâmpla […]

...

Masonaras

E probabil ca preşedintele FRF, exasperat de castanele pe care le încasează în numele grecului, să-l fi forţat pe Vassaras să iasă şi să spună ceva, orice. Şi s-a întâmplat ceea ce era de aşteptat. În interviul de la Telekom, […]

...

Întunericul

Despre morţi, numai de la excelent în sus

Permalink to Întunericul
joi, 26 noiembrie 2020, 7:23

Şansa lui ar fi fost să se nască sărac şi să devină de mic fotbalist uriaş. Ar fi putut fi Pele sau Messi, cu riscul de a-şi termina viaţa liniştit, uniform, egal cu el însuşi în stratosferă. Dar pentru că era şi iute la minte a fost Maradona. Şi totul s-a sfârşit rău. Rău pentru noi, cei orbi.

Bomba

Despre fotbalist, zeul, dumnezeul, curg deja fluvii de lacrimi, aşa că n-am să-l plâng, ce mai contează o picătură în Rio de la Plata? Monumentul de vorbe e complet. Atât aş zice: dincolo de jonglerii, nu-i uitaţi fizicul! O bombă musculară. Nu departe era Hagi. Dar mai apoi, inclusiv de la Hagi, au ieşit plăpânzii striviţi de tancurile fabricate de marile industrii ale fotbalului.

Dispariţia

Despre autodistrugătorul Diego s-au spus la fel, multe. De ce nu l-a oprit nimeni?, se întreabă barzii printre suspine. Ca şi cum l-ar fi putut opri cineva. Omul scăpase naturii umane. Se îmbătase şi se drogase cu el însuşi de când ceilalţi îl sanctificaseră. Era mort demult, purtat ca o paiaţă de la un dictator la altul, ca o caricatură a lui însuşi. Despre asta, uite, merită vorbit un pic. Despre cine sunt cei la care ne închinăm.

Şmecheria

Pentru că era ‘oţ a scos din butoiaş această butadă magnifică în sine, nimicitoare în consecinţe: „Dacă a fost o mână, a fost a lui Dumnezeu”. Sau cam aşa ceva. Planeta s-a dat pe spate de râs. Ce tip mişto, ce băiat! Un gol cu mâna e un gol, ce dracu’! Mai ales dacă e fardat atât de frumos. Sacralizând furtul, Maradona a resetat istoria morală a sportului. Al doilea gol al său din acel meci cu Anglia, în loc să rămână referinţa absolută a fotbalului, e mereu prezentat la pachet cu celălalt. Ca şi cum ar fi răscumpărarea primului. Dar de ce naiba Gioconda ar trebui să fie contraponderea unei crime?!

Moştenirea

Şi uite aşa, fotbalului i s-a pus ştampila de sport al genialilor şmecheraşi, al şuţilor şarmanţi, cei cărora li se iartă orice dacă ştiu să te dribleze cu mingea sau din vorbe. Dar nu toţi pot asta. Imensa majoritate practică doar hoţia brută. Faulturi în careu, mâini care se ţin de cap după lovituri în umăr, cruci înghesuite de indignare după agresiuni care ar intra sub incidenţa codului penal. Toate sunt acceptabile, parte din cultura acestui sport. Iar calea întunecată a fost deschisă de cei care n-au ştiut, deşi au putut, să ţină partea luminii.

Lăudaşul

De la Castro la Chavez (şi urmaşul lui, Maduro), de la Putin la Belarusul lui Lukaşenko, itinerariul lui Maradona printre dictatori a fost impecabil. După realegerea recentă a tătucului de la Kremlin, micuţul i-a trimis un mesaj de un trist umor involuntar: „Ai toată admiraţia mea pentru că deşi anii au trecut tu ţi-ai menţinut convingerile cu aceeaşi energie ca întotdeauna. Felicitări poporului rus!”. Politkovskaia, de acolo de unde e, Navalnîi şi toţi executaţii, torturaţii şi otrăviţii trebuie să fi apreciat postarea. Bine că Diego nu bătea mingea pe vremea lui Stalin. Sau a ăluilalt… Pentru toate acestea abia dacă a fost atins cu o floare. În acelaşi timp, până când corectitudinea politică nu a trecut la cârmă ca să facă alte nerozii, sportivi care protestau pentru drepturile persoanelor de altă culoare a pielii decât a majorităţii erau ostracizaţi, batjocoriţi.

Renunţarea

Tot aud în orele acestea de doliu universal cât de tare a ţinut partea celor năpăstuiţi bietul Diego. E de notorietate că a făcut gesturi lăudabile pentru unii şi alţii. Dar săraci şi asupriţi erau şi în popoarele ai căror satrapi îl primeau în puf pentru a-şi actualiza imaginea publică. Diego clătinându-se de beat ce era, trăgând pe nas în văzul lumii din tribună la Mondialul din Rusia, într-o ţară în care astfel de lucruri sunt pedepsite dur, arăta că nu-i mai păsa. Nici de el, nici de nimeni. Renunţase la tot. Şi atunci, de ce să ne agăţăm cu disperare de Maradona cel dispărut demult?

Alături de el

Când a căzut fără de întoarcere? Când omuleţul care reprezenta revolta asupriţilor a devenit păpuşa dezarticulată a asupritorilor? Ce e în neregulă cu toată această lume, care îl plânge ipocrit în loc să se fi ridicat ca un zid împotriva derivei sale morale? Se tot zice că e un zeu. Dar prea ne amintim de la zei doar tâmpeniile, care erau episodice, şi uităm că majoritatea ţineau lumea în ordine, îi dădeau un sens. Maradona n-a fost un zeu. Poate un înger căzut, strivit de stânci pentru că, ridicat mult deasupra pământului, a crezut că o să-l ţină acolo golurile. Dar, pentru altitudinea umană, erau doar goluri de aer. Maradona l-a ucis pe Maradona. Şi pentru asta ar trebui nu căinat, ci condamnat. Şi noi alături de el.

Comentarii (359)Adaugă comentariu

Ilang Ilang (1 comentarii)  •  27 noiembrie 2020, 9:48

Presa din întreaga lume deplânge dispariția lui Maradona, omagiidu l ca fiind, ,, Zeul fotbalului si Dumnezeul fotbalului,, Oare, cand L Equipe a titrat,, Dumnezeu a murit,, nu stia ca în biografia lui, exista lucrurile, despre care vorbești tu? Stiau și ei, ca și toți ceilalți, ca Diego a fost departe de a fi sfânt, dar s au plecat în fata geniului lui fotbalistic, fără sa aminteasca și de defectele lui. Trebuia sa vii tu, care probabil, n ai avut performanta în niciun domeniu-pt ca altfel, ai fi știut cât de greu se obtine -sa arunci cu noroi, într un fotbalist, asupra căruia Dumnezeu a risipit har divin, și când, tocmai cu ocazia morții lui... Naume, în fiecare ființă umana exista lucruri urate ingropate adânc, dar, din păcate, nu în fiecare om, exista și geniu, asa cum a avut Maradona! Asa ca, ai mai multa decenta pentru cei care suferă sincer, măcar pana trece doliul. După care, poți sa te specializezi în a scrie mizerii, despre valori considerate sacre, de unii!

met70 (1 comentarii)  •  27 noiembrie 2020, 9:51

radu naum cred ca ai gresit comentariul. Daca acum eu ma apuc sa scriu despre viata ta privata lasand deoparte gazetaria ce-ai zice ,ca nu e adevarat, ca nu e treaba mea. Noi aici vorbim de un fotbalist, nu de ce viata privata a avut, care pina la urma e treaba fiecaruia cum si-o traieste Nu esti tu in masura sa judeci viata cuiva ,nu cumva trebuia sa aiba si o viata de sfint ca sa-ti placa si tie. E usor sa comentezi de pe margine .Vorbeste cu Chipciu ( ce fotbalist )poate stie el mai multe

tororosso (1 comentarii)  •  27 noiembrie 2020, 10:09

Se zice că ” De morți ...numai de bine ! ” . DA ! O fi fost Maradona rege ca și Hagi la noi dar ZEUL SUPREM a fost totuși Edson Arantes do Nascimento ” Pelé ” . Revăd imaginea golului dat cu mâna împotriva Angliei la CM 1986 . Cât de cocoș se dădea față de mizeria care o făcuse . Mândru de el mai declarase de multe ori cum că „Nici nu vă imaginați câte goluri am înscris cu mâna” . Un articol pertinent și bun ! al distinsului Radu Naum .

Doriansky (1 comentarii)  •  27 noiembrie 2020, 10:14

Felicitari! Foarte bine zis (de fapt scris)! Lucrurile spuse asa cum trebuie, asa cum foarte putini mai sunt dispusi sa le inteleaga si accepte. Paragraful intitulat RENUNTAREA este cel pentru care ma voi repeta: FELICITARI MAXIME!!

Brasoveanu (2 comentarii)  •  27 noiembrie 2020, 10:15

Radu Naum , ca de obicei face pe moralistul! Uita ca e moderator , insista sa isi impuna punctul de vedere , ii trateaza pe ceilalti cu superioritate , ii judeca si , pe alocuri baga si stravezii aluzii politice . Este de prost gust si lipsit de bun simt sa scrie ceea ce a scris despre Maradona. Pe el il intereseaza dictatorii...Marele om de televiziune nu stie ca exista dentisti ,care ar putea sa-i repare dantura care ii poceste imaginea si pronuntia !

TheRealRedDog (1 comentarii)  •  27 noiembrie 2020, 10:24

Asa cum dvs. domnule Naum aveți dreptul la opinie, fiecare din noi are dreptul la viata. Trăită asa cum fiecare alege. Trăiește și nu judeca se zice?! Maradona e atât de iubit tocmai pentru ca a fost altfel. Fotbalistic a fost și rămâne genial. Messi nu va fi niciodată atât de iubit în Argentina, chiar dacă și el e un geniu fotbalistic. Ați putea face un sondaj, sa vedeți cati s-au îndrăgostit de fotbal tocmai datorita geniului acestui om și a ce reușea pe teren... eu sunt unul dintre ei. Restul e poveste... Diego sa te odihnești în pace și sa mai joci din când și pe acolo pe sus câte o miuta cu îngerii!

radu prostum (1 comentarii)  •  27 noiembrie 2020, 10:36

A murit unul din cei mai mari FOTBALISTI ai lumii, nu unul dintre cei mai mari OAMENI ai lumii....sesizati diferenta, nulitatilor? Intr-o lume innebunita, manipulata, terorizata, cu valorile anihilate, a vorbi coerent, in spiritul faptelor, a imposibil.Tot ce spui va fi atacat, distrus, suspectat de orice (de la linguseala pana la apartenenta politica), iar faptele vor fi intotdeauna omise. L-am vazut pe Maradona la campionatul mondial din 1986, pe care l-am urmarit la bulgari.L-am vazut (tot la ei) in rezumatele meciurilor pe care le-a jucat la Napoli in 1988-1989, in emisiunea "Gol dupa gol"...asta e , norocul celor care prindeau bulgarii, sarbii, rusii, ungurii. Fiind pe atunci fan Germania, nu mi-a placut de individ ca om(prea ***, circar), dar ca fotbalist era peste multi.Ce-a facut in 1986, e ceva rar: a dus aproape de unul singur Argentina la castigarea campionatului.La fel la Napoli.Dupa 1994 n-a mai contat in fotbal, ca antrenor fiind f slab. Am citit cateva comentarii si mi-e scarba de prostia, superficialitate si ura unor pigmei care se cred cineva batand in taste.Vorbiti de jucatorul Maradona, nu de paiatele din Liga 1....uitati-va pe youtube, sunt ore intregi cu jocul lui (nu doar driglinguri, viziunea sa de joc).Exista mai multe filme documentare, uitati-va la ele, pigmeilor.Unul e facut de Kusturica, ati auzit de asta?! Nu mi-a placut deloc atitudinea lui de apropiere fata de dictatorul senil Fidel Castro, sau de comunism, dar venind din America de Sud, mai ales Argentina regimului militar, il inteleg.Dupa cum inteleg si faptul ca omul nu avea cultura, scoala, educatie. In documentarul aparut acum 2 ani, veti intelege de ce: de la 16-17 ani, omul asta a dus intreaga familie in spate, fiind fotbalist profesionist.Scoala ramasese pentru totdeauna in urma.Uitati-va unde a crescut.... Despre Naum nu vorbesc: e atat de prost ca persoana, frustrat si limitat, ca nu pot fi urmarite emisiunile/comentariile lui, de nici un om cu neuroni activi.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Bogdan (1 comentarii)  •  27 noiembrie 2020, 10:41

Bai terminati dracu cu cacaturile astea. Cum sa fim de acord cu hotia? "Mana lui Dumnezeu auzi" Da, ca fotbalist a fost un jucator extraordinar dar ca om, nu sunt prea multe de spus, asta e concluzia cea mai buna Maradona sa sinucis de cand sa lasat de fotbal si a inceput sa bea si sa se drogheze. Auzi la unu mai sus ca si-a permis viata aia de depravare si autodistrugere. Si alta viata nu-si permitea?Multe personalitati de-a lungul timpului s-au sinucis prin modul de viata si alegerile facute, de la actori, cantareti, sportivi,etc. pentru ca nu le-a mai pasat de ei si de ceilalti.Daca lor nu le-a pasat de ce ar trebui sa-mi pese mie? In viata e vorba de ALEGERI care aduc consecinte. Daca unii sunt orbi si nu vad in ansamblu asta e. Putea sa fie un zeu al fotbalului daca facea alegerile corecte. Nu-l condamn pentru ca a ales viata pe care a avut-o, dar nici nu pot sa-l plang sau idolatrizez.

Hagea (1 comentarii)  •  27 noiembrie 2020, 10:45

Frumos scris,'că ca neam' pe tine naume!

Dinu (1 comentarii)  •  27 noiembrie 2020, 10:48

uite, Radu, ca sa intelegi si tu https://www.libertatea.ro/opinii/diego-cel-mai-uman-dintre-zei-maradona-ne-a-lasat-mostenire-o-lectie-uitata-de-multi-politica-e-pentru-toti-e-ca-fotbalul-3285500

calatorul (1 comentarii)  •  27 noiembrie 2020, 11:02

Articolul este plin de "metafore" si eu ca si multi care cunosc mai putin despre acest "fotbal" de varf nu inteleg mare lucru! Este bine sa scri un articol si intelege fiecare ce vrea si ce-si doreste, asa cun spune poetul roman: "insirand cuvinte goale ce din coada au sa sune"! Eu nu am inteles mare lucru din articolul acestui "ziarist" -probabil "de viitor", ca urma nu are!

Piele (1 comentarii)  •  27 noiembrie 2020, 11:04

Să ai șansa extraordinară a unui talent deosebit, apoi să ai șansa extraordinară ca, sărac fiind, să fi descoperit și să ajungi să performezi la cel mai înalt nivel, să ai șansa exraordinară șă câștigi o grămadă de bani și apoi să alegi să te ”bucuri” de tot într-o promiscuitate totală? Clar spirit sportiv și imagine de urmat! Un băiat modest dar talentat care n-a fost în stare să-și depășească condiția, deși viața i-a oferit tot.

Catalin Arhire (1 comentarii)  •  27 noiembrie 2020, 11:09

De ce al doilea gol al său din acel meci cu Anglia nu a rămas de referinţa absolută a fotbalului ? Pentru că noi retinem si punem la loc de cinste doar părtile negative ... nimeni nu mai tine minte ce meserie avea Isus dar toti stiu ce meserie avea Magdalena !

Marin (1 comentarii)  •  27 noiembrie 2020, 11:17

Parerea mea este ca la vremea aia intradevar a fost un jucator mai iesit din tipare chiar daca fizicul nu-l ajuta, si asta prin faptul ca era mingicar. intradevar nu merita chiar asa multe statui facute incat tot mapamondul sa il aclame.Ce sa mai spunem de Ronaldo sau Messi? Doi jucatori profesionisti pe teren, la antrenamente, in viata de zi cu zi, sau de Ronaldinio...Lor ce o sa le faca mapamondul cand nu vor mai fi?

Ghita Florin (1 comentarii)  •  27 noiembrie 2020, 11:19

Nu inteleg pentru care motiv a fost scris acest articol. E de la sine inteles ca autorul a anticipat reactiile nu tocmai elegante la adresa lui. Din punctul meu de vedere este o mare gafa editorialistica trecand intr-un fond social-psihologic calitatea fara echivoc a unui fotbalist unic. Cred ca era mai castigat daca ramanea sa comenteze despre derapajele lui Pancu si Semeghin in materie de cazane, despre faptele de vitejie ale lui Claudiu Raducanu prin Mexic sau lucrarile de doctorat ale lui Nistor (avea exemple cat sa comenteze 5 ani , fara a cadea in penibil).

Sebastian (2 comentarii)  •  27 noiembrie 2020, 11:20

Normal ca Naum , tonomatul ideologiei bogatilor, nu poate concepe ca Maradona CHIAR ERA COMUNIST CA SI CONVINGERE POLITICA! La ei, la "democratia burgheza" , daca contesti capitalismul si status quo ul geopolitic al imperiului cu casa alba...ai luat-o razna, sau esti manipulat de .. "dictatori"... Ce mai conteaza loviturile de stat din Brazilia, Bolivia, Venezuela, orchestrate de imperiu si colegii de breasla ideologici ai domnului Naum..socialistii e dicatori , chiar si cand ii voteaza poporul, conform mascaradei de votari burgheze...

Gigi (1 comentarii)  •  27 noiembrie 2020, 11:24

Daca Maradona nu era comunist, Naum ii insira ode acuma si scria pompos cum a jucat fotbal precum a si trait si alte scamatorii lingvistice care i-ar fi scuzat viata extrasportiva.. Asa , daca e comunist, e unul *** ... Naume..cat esti de cuminte si de inregimentat sistemului actual!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Costi (1 comentarii)  •  27 noiembrie 2020, 11:25

Naume, tu esti o sluga a celor care te platesc sa spui ce vor ei. Iti amintesc emisiunea din 5 septembrie 2020, cand se jucasera 6 meciuri din liga 2, ultimul fiind Csikszereda - FCU Craiova . La inceputul emisiunii prezinti sumarul : meciurile din liga 2, fazele din ultimul meci, comentate de Craciunescu. Numai ca, surpriza : emisiunea a fost despre Dinamo si Neicutescu prins la chef !!! Si asta la comanda sefilor, care i-au sunat pe Contra si Prunea, deturnand emisiunea dupa ce Craciunescu se lansase la comentarii despre cum a aparut a doua echipa in Craiova...Si pe 5 septembrie s-au implinit 72 de ani de la infiintarea Universitatii Craiova, si tu nimic..Asa ca, Naume, ramai la comentariile despre ce se joaca in Romania si despre jucatorii de fotbal din Romania. Despre fotbalisti si fotbalul mare, lasa-i pe altii.

radys (1 comentarii)  •  27 noiembrie 2020, 11:26

...in sfarsit cineva se incumeta sa spuna lucrurilor pe nume!

Paul (2 comentarii)  •  27 noiembrie 2020, 11:32

Domnule Naum, sau chiar *radulei*, pentru cazul in care voi deveni acid pe parcurs in timp ce te * combat * ! Marturisind ca nu am putut citi dizertatia pana la sfarsit, asta si pentru ca argumentele forte folosite in penibila expunere de motive prin care aspru ati *condamnat* moralitatea indoielnica, hotia si mai ales ipocrizia lui Maradona, sunt demne strict de doctrina omniprezenta in viata cotidiana...*hotul striga hotii * ! Practic, sub argumente care stau in picioare, ati facut tandari memoria unui mare *fotbalist*...nu am spus sportiv exact din ratiunile juste *care* le-ati folosit , cu ipocrizie as spune si chiar argumentez. Precum sulfele politicianiste ati utilizat monumentul de curatenie, eleganta si demnitate umana Johan Cruyff pentru a da de pamant cu Maradona , iar asta este o mare ipocrizie pentru simplul fapt ca nu putem citi parerea lui Cruiff dupa trecerea in nefiinta a lui Maradona. Asta este o mare magarie, mai ales ca stiti si dumneavoastra ca si mine ( plebea actuala ia de bun ce spuneti ) ca Johan Cruyff nu ar primde nici pentru mama nostalgicilor primii 5 fotbalisti mondiali . De ce nu l-ati ales pe *Ronaldo*, cu ghilimele ca e doi muuuuult mai buni CACRUYFF, pe Zidane, pe Messi ...sau si mai bine puteati fi un pic mai inspirat cu Eusebio ...dus si el ! Aspru ati condamnat hotia...*mana lui Dumnezeu* , tot cu o falsa invocare a integritatii, curateniei si mai spuneti dv ce, iar asta este o alta mizerie si nu pentru ca fentarea arbitrilor face parte din joc si chiar se antreneaza , ci pentru ca as fi vrut sa vad un comentariu acid la faptul ca Romania s-a calificat odata dupa un offside de 2 metri , Norvegia si Suedia 2-2, Chihaia parca il chema, Dinamo meci prelungit pana au dat nemtii gol, Alexis Ponnet...l-ati uitat ? Asta este fotbalul, se greseste , se fura, nu conteaza, il iubim si o facem pentru ca lucreaza Dumnezeu, sau eu l-as numi legea compensatiei....golul lui Goian se compenseaza cu hentul lui Carew si tot asa ! Si mai animalelor...asta va exclude Domnule Naum...este strict pentru cetatenii Regatului Unit....ATI LUAT UN CAMPIONAT MONDIAL CU UN GOL FALS SI CONDAMNATI *MANA LUI DUMNEZEU * HOTII STRIGA HOTII......HUAAAAAA ! PS . Nu stiu daca a fost sau nu cel mai bun dintre cei buni dar stiu ca a facut ce nu a facut nimeni....

tony (1 comentarii)  •  27 noiembrie 2020, 11:34

cine santeti voi ***?santeti niste hoti corupti si aveti tupeu sa scrieti despre unul dintre cei mai mari fotbalisti din toate timpurile?mai ales dupa moartea lui? *** *** scrieti despre hotiile din romania si cat de *** santeti *** atunci poate o sa intereseze pe cineva comentariile voastre...*** *** ***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Satan M. (1 comentarii)  •  27 noiembrie 2020, 11:35

https://www.dictie.ro/cum-este-corect-demult-sau-de-mult/ Ati baut dupa Geambasu, domnu' Naum?

Soledad (1 comentarii)  •  27 noiembrie 2020, 11:37

Dezgustător articol de la o persoană cu un anumit nivel de cultură (aparent, cel puțin). Un rechizitoriu oribil adresat unei persoane care a plecat dintre noi. Cum e posibil așa ceva?

lupu68 (1 comentarii)  •  27 noiembrie 2020, 11:39

Un unghi de vedere in care nu as vrea sa ma situez niciodata. Dl Naum ia pozitia lui CTP si infiereaza cu ura viscerala "cealalta fata" a monedei, uitand de prima. Ignorand faptul ca astazi s-ar fi luat de gat cu propriul lui tata, ziarist cultivat, fiindca dl Hristache nu ar fi admis o asemenea perspectiva. Ma tem ca, de cand intamplarile nefericite cu Lance Armstrong in Turul Frantei, dl Naum a ramas cu sechele si cu multe frustrari. Sportul este totusi una dintre putinele bucurii in vietile noastre amarate, nu un chin si o hotie, cum vrea dansul sa ne inoculeze ideea. Imi pare rau, dar nu pot sa subscriu.

Andre (1 comentarii)  •  27 noiembrie 2020, 11:40

oamenii mai si gresesc.si sportivii sunt antrenati de mici sa castige, uneori furand din pacate. maradona nu s a laudat cu acel gol si a recunoscut infractiunea. sunt suta la suta sigur ca daca putin te invita o sa te dai peste cap sa ii raspunzi invitatiei. oamenii nu il plang pe maradona ci plang idealul reprezentat de el. un copil de care a spus ca visul lui e sa ajunga la campionatul mondial si sa il castige. asta ca sa inteleaga si radu naum ce se intampla, pentru ca este totusi un tip inteligent.

miruna (1 comentarii)  •  27 noiembrie 2020, 11:51

Exceptional editorial! Sunt uimita si foarte bucuroasa ca cineva a avut curajul sa demaste ipocrizia, minciuna, inselatoria care strabat corul acesta de bocitori de la moartea lui Maradona. Sa demaste complicitatile cu regimurile dictatoriale, complicitati absolut clare in timpul vietii acestuia. Sau raul adus sportului prin obraznicia de a atribui divinitatii faptul ca i-a reusit cand a trisat. Felicitari, Radu Naum

17 Nentori Tirana (103 comentarii)  •  27 noiembrie 2020, 11:51

S-au deranjat cam multi daca numaram comentariile. Iar daca socotim ca aproape nimeni dintre trecatori nu l-a vazut jucind … inseamna ca nemuritorul Diego avea ceva ce este in noi toti, pima si in Banciu, CTP, Pota, … si Papa de la Roma, ca ultimul sa fie primul. ----- I-a insirat pe adversari ca pe margele, i-a batut de unul singur, dar capodopera lui MIE mi se pare golul dat cu mina. Ce sa fac ? „In nemernicia mea“ recunosc, fara sa fiu proletar. A luat de la bogati si a dat la saraci. De fapt si in-sularii cred in eroi, atit ca nu i-au dat numarul 10 lui Robin Hood. ----- PS apropo de Chipciu - „in ultimele saptamini nu l-a bagat nimeni in seama“ - a carui sinceritate mi-a placut mereu asa ca l-as completa: vedeti mai bine ca-l aveti inca pe Maradona din Carpati ! Voi il ajutati sa faca infarct ca apoi sa-i ridicati statuie ! Altfel bine scris, ideo-logic perfect, felicitari.

zorrozabal (60 comentarii)  •  27 noiembrie 2020, 11:52

Am vazut multe reluari ale acelui gol-cica cu mana-dat de Maradona Angliei!Dar...nu am vazut nici o mana!Si atunci?de unde legenda golului cu mana?Nu cumva fiecare vede numai ce ii convine sa vada?Daca aici unde gratie tehnologiei moderne vedem in direct si revedem,dar ce s-a intamplat acum sute sau mii de ani,cum o fi fost oare?In realitate!Asa se scrie istoria?E foarte adevarat ca istoria o scriu invingatorii!asa se face ca acum trebuie sa ne incredem in political corecty!Adica a celor care au castigat razboiul rece si dicteaza regulile!atatea cate mai sunt!Si iata ca afllam ca Maradona a fost bad boy ca s-a intalnit-ba chiar i-a si felicitat- cu niste sefi de state apreciati de numitii castigatori ai razboiului rece ca sunt dictatori!Dar daca in locul lui Fidel Castro sa

Victor (1 comentarii)  •  27 noiembrie 2020, 11:57

Interesant articol. Se tine de manuta cu cel al lui Cristian Tudor Popescu, nu departe de pagina asta... Cum reusim sa ii judecam pe altii atat de aspru, oare suntem in stare sa ne vedem pe sine? Maradona a fost mai mult decat un fotbalist de genul, a fost un idol pentru cel putin o tara intreaga, o inspiratie si un model. A esuat? Poate ca da, dar sincer, nu ma uit la fotbal sa vad sfinti, ma uit sa vad sport, spectacol, si Maradona a excelat in ambele. Ce a facut Maradona dupa ce si-a terminat cariera de sportiv este mai putin relevant din punctul meu de vedere, dar e relevant ca el a facut-o fara perdea si a fost deja "disecat" si judecat pentru toate addictiile si prostiile debitate.

Paul (2 comentarii)  •  27 noiembrie 2020, 11:57

Radulei....ai putea sa mai incerci articole despre *** Michael, *** Mihai, comunistul Adrian, betivul Nichita,....uau, ce mi-a dat prin cap...as pune mana pe soba ca daca sap bine in arhive gasesc un articol osana la Freddie, sau culmea ar fi Nicolae..................... DOBRIN IPOCRITILOR ! daca nu chiar >>urvelor !

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

zorrozabal (60 comentarii)  •  27 noiembrie 2020, 12:04

1.-Am revazut de multe ori faza dar eu unul nu am vazut nici o mana!Ce sa mai zic decat ca....asa se scrie istoria!dupa cum le convine celor care castiga razboaiele!Calde sau reci si mai ales mediatice!2.-Va sa zica Maradona a fost bad boy ca se intalnea si-ii felicita- pe anumiti sefi de state?de ce?Pentru ca acei sefi de state erau categorisiti ca...dictatori,de rivalii lor?Pai cum ramane cu libertatea de constiinta si de expresie?Sa intelegem ca daca Maradona-in loc sa se intalneasca de ex. cu comunistul Fidel Castro-s-ar fi intalnit cu dictatorii care erau la putere in Pakistan sau in Egipt,sau cu vreun monarh feudal din Golful Petrolului-agreati de cei care conduc lumea-era de bine?

Danut Lupu (1 comentarii)  •  27 noiembrie 2020, 12:06

Ce nu pot eu sa inteleg si ma chinuiesc de ceva vreme ... e de ce e nevoie de metafore pe la articole sportive ... si de ce e nevoie de perspective poetice la sport? De cand fotbalul se intersecteaza cu filosofia? Ce e cu profunzimile astea gen cum se mai forteaza si Cornel Dinu? De unde apar oare? Fotbalul e un sport si atat. Si in mare parte golaneala. Ce-s lozincile astea cu iz mistic si cu tranzitii prin mitologie si perspective narative? Sunt curios care e *** care a initiat aceasta abominatie? Ca pe aia care o prolifereaza ii stiu.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Tom (1 comentarii)  •  27 noiembrie 2020, 12:07

Mda ... parerile trebuie respectate ... Insa si tu trebuie sa respecti parerile altora ! Imi aduc aminte, ca, intr-o emisiune erai revoltat de faptul ca cineva nu crede in purtatul mastii impotriva virusului covid . Pana si Cristi Geambasu ti-a spus ca daca asta e parerea lui, trebuie sa o respecti. Asadar, totul pleaca de la noi, fara a astepta ca altii sa fie sfinti, iar noi sa acriem despre ei ca nu sunt ... Cam agresiv pentru modelul sa exemplul care NU esti.

Ciocan Paul (1 comentarii)  •  27 noiembrie 2020, 12:08

Nu mai scrie domnule Naum daca nu intelegi sportul asta,vorbeste te rog de ciclism unde te pricepi.In fotbal Maradaona este un Zeu,pentru noi ceii care loveam mingea peste tot unde apucam,si el ne-a dat pasiunea pentru acest sport,noua si milioanelor de copii care au ajuns fotbalistii profesionisti...eu nu. Cat despre viata privata fiecare om are dreptul sa faca ce vrea,acum Mutu are eticheta de drogangiu,doar asta se va vedea?sau cariera lui exceptionala? Maradona a fost cel mai mare AMBASADOR al fotbalului din toate timpurile,nu ca voi:CTP si tine niste frustrati. MAi bine va abtine-ti sa scoateti dejectii pe care orsicum majoritatea microbistilor si cunoscatorilor de fotbal nu le baga in seama. Rusine sa va fie!!! PS. Emai bine ca imperiul britanic si colonistii astia sa ia cu forta orice vor...ei uite ca D-zeu a vrut ca Maradona,drept rasplata sa inscrie asa si sa ramana in istorie!!!Da, e mana lui D-zeu haterilor.

Radu Naum (1 comentarii)  •  27 noiembrie 2020, 12:09

Radu Naum, Un om care comenteaza doar sport din romania, la cea mai mica speta internationala. S-a trezit azi de dimineata sa scrie despre un sportiv de talie montiala, un no.1 al fotbalului, un om care a dat speranta unei intregi natiuni si mai ales putere prin felul lui de a se bucura de viata si de toate cele existente pe pamanat. Radu Naum, un nimeni de prezinta content de foarte slaba calitate la TV. Nimicule.

Daniel (1 comentarii)  •  27 noiembrie 2020, 12:09

Serios.....????....Sper ca tot ceea ce ai scris aici,ai scris cand erai beat,si ma refer in special la ultimele fraze,cum ca Maradona nu ar trebui jelit,ci condamnat....Este prima oara cand scriu pe acest forum,probabil ultima.Insa trebuie sa o fac...In primul rand,ceea ce nu stii, este faptul ca Maradona avea convingeri comuniste.In al doilea rand,Maradona nu a fost o vedeta,este o legenda......La fel cum,in muzica,putem vorbi despre Freddie Mercury...... Lucrul cel mai trist,in cazul tau,este faptul ca lucrezi chiar in domeniul sportului......

Un suporter (5 comentarii)  •  27 noiembrie 2020, 12:18

Domnule Naum...cred ca sunteti in criza de inspiratie... Na...e trist dar trebuie sa va spuna cineva. Un jurnalist fara inspiratie ar trebui sa ridice mana si sa se autoizoleze departe de Digisport, ca sa nu ne mai intristeze, sa se reculeaga, sa revada catva filmulete cu Maradona si sa revina spasit recunoscandu-si propriile defecte si inferioritatea fata de legenda vie... cu respect, va rog, cerand respect...luati o pauza...va fi mai bine pentru toti

Un suporter (5 comentarii)  •  27 noiembrie 2020, 12:41

Domnule Naum, precum vedeti si alte comentarii....sunteti clar, dar clar, fara echivoc, in lipsa de inspiratie. Intre noi fie vorba, ca tot nu ne citeste nimeni :-), sunteti un jurnalist mediocru, care isi constientizeaza carentele si posteaza astfel de articole DOAR ca sa isi justifice salariul. Sunt ferm convins sa ca acelasi lucru ar fi vrut, (dar au renuntat din diverse motive) mai multi cititori. Cu omenie si respect pentru meseria dumneavoastra, incercati o recalificare, departe de presa scrisa si vazuta...la TV. Nu contest pregatirea dumneavoastra, dar ...poate e vremea pentru altceva...ia vedeti...cum suna? Nu mai vorbiti despre oameni care nu mai sunt si care au lasat ceva dupa ei.... Putin respect cred ca nu v ar prisosi...si mai mult...o doza intensa de bun simt domnule pseudojurnalist!

Augustin (1 comentarii)  •  27 noiembrie 2020, 12:44

Domnule Naum, cu regret constat ca, tu si cei care considera articolul tau ca fiind bun, nu ati inteles ceeace deplange lumea sportului mondial! La fel si Cristian Tudor Popescu intr-un alt articol dedicat mortii lui Maradona. Cei care il deplang pe Diego, nu deplang pe cel mai mare betiv al lumii sau pe cel mai mare consumator de droguri din lume. Ei nu deplang excesele facute de Maradona in viata privata. Nu despre asta este vorba domnule Naum. Confunzi lucrurile si faci referire la viata privata a lui Diego. Viata privata a lui, l-a afectat pe el si a platit pentru asta. Dar nu poti sa ii stirbesti din meritul de fotbalist genial doar pt ca nu a fost un exemplu bun de cetatean!!! Se deplange un geniu fotbalistic care a adus zambete si bucurie milioanelor de spectatori si telespectarori ai meciurilor de fotbal. Oamenii deplang bucuria de a juca fotbal a lui Diego si dedicatia pe care acesta o oferea cand intra pe teren. Neconditionat. Si de a face din meciul de fotbal un spectacol la care el era aplaudat chiar si de suporterii echipelor adverse, se plecau in fata lui si ii recunosteau valoarea. Si ar fi trebuit sa ii aduci un omagiu! Era ultima sansa a ta, ca si cronicar sportiv, sa scrii ceva despre Diego. Tu esti un om marunt (ca si majoritatea dintre noi cei care traim le pamant) si nu ai fi avut acces sa stai macar 5 minute fata in fata cu el! Ti-ai fi dorit sa ai aceasta sansa si sa ai o audienta cum nu ai avut-o niciodata nici si nici alt gazetar din romania. Si sunt ferm convins ca acest editorial publicat acum ar fi fost o oda inchinata lui Maradona. Asta arata ipocrizia omului! Si ca sa intelegi ce deplange lumea fotbalului, iti trimit mai jos ce a povestit un alt mare jucator, Jorge Valdano: „Eram la Berlin, în așteptarea unui meci. Carlos Bilardo, selecționerul Argentinei, insista ca trebuie sa ne îmbunătățim tehnica. Cum era genul de om obsedat de anumite idei, ne-a tot repetat ca un jucător argentinian ar trebui să-și trăiască viata cu mingea la picioare permanent. «Dimineața, la prânz, seara și noaptea cu mingea». O repeta zilnic, pana într-o zi când Maradona a ieșit din camera lui jonglând cu mingea, a intrat în lift jonglând, a ajuns în sala de mese jonglând cu mingea, s-a așezat și, fără sa lase mintea sa cadă, a început să ciugulească din pâine. Bilardo a intrat în camera, l-a văzut și à început sa zâmbească, mândru ca are dreptate. «VEDEȚI? D-asta e el Maradona». Iar ca o ultima concluzie: Argentina, fara Diego, nu ar fi fost la fel de cunoscuta, pe plan mondial, dar Diego fara Argentina ar fi fost la fel de cunoscut. De aceea si aceasta isterie! Si Romania are un jucator apropiat ca valoare de Diego. In anii 80' semanau inclusiv la fizionomie (vezi poze cu Diego tuns scurt), la statura, la dribligurile in viteza, la loviturile libere executate genial, la pozitionarea pe teren si la bucuriile enorme pe care le-au produs suporterilor din lumea intreaga. Si de asta a fost supranumit de presa internationala "Maradona de los Carpatos". Sper ca lumea sportului din Romania sa invate ceva din moartea lui Diego si sa il cinsteasca pe Gica Hagi asa cum se cuvine cat e inca in viata, multi ani de acum inainte! Rusine domnule Naum... Rusine si domnului CTP...

razvan (1 comentarii)  •  27 noiembrie 2020, 12:57

felicitari pentru articol!

nausea (1 comentarii)  •  27 noiembrie 2020, 12:58

E bun articolul, dar celalalt Radu, adica Radu Banciu, l-ar fi scris de cel putin 15 ori mai bine.

Florin (1 comentarii)  •  27 noiembrie 2020, 13:09

e mai grav un gol cu mana decat o simulare in careu finalizata cu gol din 11 metri sau o simulare prin care un adversar este eliminat de pe teren cu cartonas rosu? Mai toti fotbalistii simuleaza (adica fura sportul) deliberat.

Marius (1 comentarii)  •  27 noiembrie 2020, 13:10

Mare prostovan mai esti batranule

nicolae grecu (1 comentarii)  •  27 noiembrie 2020, 13:12

Felicitări, dle Naum! Psihoza nu trebuie să ucidă rațiunea!

Valentin (1 comentarii)  •  27 noiembrie 2020, 13:22

Inca regret timpul pierdut sa citesc acest mizerabil articol. Nu am sa ma obosesc sa-ti explic cat esti de p***t, pentru ca nici asta nu meriti. Cineva spunea (stii tu cine) ca nu iubesti fotbalul. Aparent nici nu-l pricepi. Ai stat degeaba pe langa Banciu, nu ai ramas cu nimic, nu ai priceput nimic. Totusi te asigur de un lucru... cand o sa-ti vina si tie ziua, vei pleca dintre noi exact cum ai si trait... un anonim!

Zaharia (1 comentarii)  •  27 noiembrie 2020, 13:22

Va rog frumos, mai terminati cu toti zei astia din sport sau divertisment, zei din punct de vedere al profesiei pot fi numiti doar medicii si dascalii

Bebe (1 comentarii)  •  27 noiembrie 2020, 13:36

Pacat , Dle Naum ca in locul tacerii ai ales sa terfelesti imaginea unui fotbalist unic si a unui mare sufletist . A bucurat sute de milioane de oameni si va continua sa o faca . A fost un simpatizant al dictatorilor comunisti .......si care este problema , asa intelege el politica . A dus o viata tumultoasa , presarata cu droguri si alcool , nu e usor sa fiu adulat de multime , e o povara uriasa pe care nici o mare vedeta nu reuseste sa o duca fara sa evadeze in dependente. Dar de ce trebuie sa fie judecat pentru asta ? Cine va da dreptul sa o faceti dumneavoastra ? Maradona trebuie judecat pentru ce a facut pe teren , nu pentru viata privata!!! Cine o face e doar un scormonitor in *** , plin de frustrari . Cruyf sunt convins ca ar fi dezavuat folosirea persoanei sale ca antiteza la Maradona.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

danete (1 comentarii)  •  27 noiembrie 2020, 13:40

Nu aunt abonat la Digi așa că pe Naum nu-l mai știu de pe vremea când a fost adus de tatăl său la TVR și apoi comenta handbal și ciclism. Nu mă interesează comentariile așa zișilor moderatori. A văzut oare Neom vreun meci complet al lui Napoli, când juca Maradona? Mă simt agasat de așa zișii comentatori care laudă deșteptăciunea jucătorului care obține un fault, când e vorba despre o simulare grosolană. Neomule, vrei nu vrei de Maradona au auzit și babele și fără el nu poate exista nicio istorie a SPORTULUI, iar tu Neoame râmâi un nimeni, băgător de seamă. Dacă ar trăi nea Vanea, ai fi îndrăznit să-l rogi să -ți citească articolul?

titi v. (1 comentarii)  •  27 noiembrie 2020, 13:43

adicaaa....daca esti fotbaslist lumea trebuie sa te judece doar dupa cum lovesti mongea cu piciorul si cu capul,cum bati cornere si cum faci alunecari! insa daca ai alunecari in viata privata nu e treaba nimanui! si daca imaginea ti o asociezi intr un impact cutremurator cu niste dictatori si mai faci si caz din aceasta n ai voie domne sa zici nimic,nu? pai daca nu era fotbalist (mare intradevar) cine ar fi dat vreo vorba pe iesirile lui in decor?...

Cristupopesco (1 comentarii)  •  27 noiembrie 2020, 13:47

Pe tine in afara de becali nu te mai emotioneaza nimic? E ca si cum ar fi zis cineva de tine ca esti prost doar pentru ca esti vegetarian. Cum dracu sa lucrezi in presa zeci de ani fara pic de talent? Fabulos.

Comentează