Radu Naum

Evadat din Turul Franței, s-a oprit o perioadă pe semicerc. Acum e în suprafața de pedeapsă. Are opinie, și ca editorialist, și ca moderator

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Naum
Abuzurile din spatele medaliilor

Angie are 13 ani. Frederique are tot 13. Elisabeth are 14. Corinne are 15. Magali are 14. Beatrice are 14. Virginie are 15. Isabelle are 14. Cristophe Millet are 33 ani. „Ajungeam în saună, spune Beatrice. Îşi dădea jos prosopul. […]

...

Fericiţi cei săraci cu fotbalul!

Meciul a fost clasic. CFR n-a pierdut pentru că a jucat ca să nu piardă (incidental a câştigat). FCSB n-a câştigat pentru că n-a ştiut ce joacă. Să spui, ca Vintilă, după un „secol” de confruntări cu practic aceeaşi idee […]

...

Tot binele din tot răul

Sunt mulţi oameni mari pe lume pe care îi ştim aşa cum ştim Turnul Eiffel, London Bridge ori Statuia Libertăţii. Îi ştim, dar nu îi cunoaştem cu adevărat. Nu ştim cine sunt, din ce sunt făcuţi, care e amprenta lor […]

...

La piaţă

Indieni, arabi, afacerişti DNA-bili, italieni invizibili, aventurieri, personaje în burnuz sau cu blugii rupţi, chipurile, de prea mulţi bani în buzunare, oricine s-a trezit într-o dimineaţă cu un pic de greaţă s-a gândit să se dreagă cu o intenţie de […]

...

Un an bum!

Două ştiri în ultimele zile despre cum Guvernul Ungariei investeşte în două academii de fotbal, la Oradea şi la Satu Mare. Acelaşi guvern care susţine o echipă de liga întâi, Sepsi, şi una de liga a doua, Czikszereda, tot aici. […]

...

Noapte bună, copii!

Gura bate fotbalul până când n-o să mai poată sta pe fundul lui

Permalink to Noapte bună, copii!
marți, 3 septembrie 2019, 11:14

Dan Petrescu nu a putut fi citat fidel. A fost transcris cu puncte, puncte. De ce credeţi? Pentru că e interzis. Pentru că reproducerea mot-a-mot ar ataca bunul-simţ. Pentru că aşa ceva nu se face. Nici în situaţii extreme. Nici când scopul jurnalistic e evident (nu e cazul fluviului de scabroşenii de la Giurgiu). Acum aproape 10 ani, L’Equipe a intrat în spaţiul interzis reproducând pe prima pagină fraza pe care Anelka i-a trântit-o selecţionerului Domenech la Cupa Mondială de pomină din Africa de Sud: „Va te faire enculer, sale fils de pute!”. N-o să traduc. Destul să vă spun că a rezultat un frumos scandal. Decizia tipăririi în clar a injuriilor era justificată de publicaţie prin nevoia de a explica tot circul care a urmat. Mulţi însă ar fi preferat să nu ştie nimic. Pentru că şi copiii citesc ziarul.

Pentru că şi copiii se uită la televizor ar fi bine să nu mai repetăm, nici cu puncte, puncte, ce i-a ieşit pe gură antrenorului de la CFR, nici jucătorilor lui, nici altor jucători şi altor antrenori. În principiu, ar fi bine ca fotbalul să nu aibă telespectatori minori, să poarte semnul „plus 18” pe care îl vedem ataşat unor filme. Căci în fotbalul nostru se înjură cum se respiră. Oamenii înjură de supărare sau de bucurie, de ură sau de drag, înjură când joacă şi când nu joacă, înjură când se antrenează, când mănâncă şi nu m-ar mira să înjure şi când dorm.

În fotbalul nostru pravoslavnic oamenii înjură precum preoţii bolborosesc rugăciuni. Trăiesc înveşmântaţi în înjurături şi din acest motiv nici nu le mai percep ca atare, le poartă precum ciorapii sau chiloţii. Puteţi să mă înjuraţi, dar aproape am convingerea că Dan Petrescu nu a realizat cu adevărat grozăvia vorbelor sale, violul moral pe care îl implică fie şi numai gândul la perversiunile necrofile şi sexul cu părinţii. Înjurăturile sunt precum automobilele, sunt folosite fără a avea habar cum funcţionează. Ceea ce nu scuză nimic, dar explică halul în care am ajuns în absenţa oricărei frâne.

Avem o problemă naţională, scoatem de sub brâu înjurătura precum americanii de la brâu armele de foc. E atât de mare necazul încât federaţia şi liga trebuie să intervină. Dincolo de salvarea ultimelor urme de bun-simţ, e despre sănătatea fotbalului, ca şi regula U21. Ce credeţi, porcăriile verbale prinse în prim-plan de televiziuni atrag sau gonesc investitorii? Firme serioase nu îşi pot asocia numele cu astfel de manifestări suburbane. Reguli drastice trebuie impuse tuturor, antrenori, jucători şi oficiali. Câteva meciuri de stat în tribună, cu antrenorul oricum mereu în contact cu banca, sunt sancţiuni de Piticot. Iar valoarea tehnică nu poate ţine loc de bună purtare.

Nici măcar geniile nu-şi pot da jos pantalonii în public. Sau dacă o fac, sunt luate pe sus şi duse la odihnă. Dacă Iorgulescu şi Burleanu nu pricep gravitatea situaţiei, se fac responsabili de o prăbuşire mai urâtă decât cea din ierarhiile pe care le tot plângem. Aceea a ultimelor redute ale umanităţii noastre.

Comentarii (55)Adaugă comentariu

Marius (2 comentarii)  •  5 septembrie 2019, 11:58

Radu, nu ai dreptate. Discutiile interminabile cu Gigi Becali pe care le purtai fara voia ta (era natura jobului, inteleg), consider ca ti-au afectat usor judecata. Uite de ce: 1. Este vina televiziunii ca pune prim planul pe antrenor in momentul in care e evident ca acesta este intr-o criza de furie. Daca nu ti s-a intamplat, te inteleg, de obicei li se intampla celor foarte implicati si competitivi. 2. Judeci un om fara sa fi fost in papucii lui, te astepti la un om care si-a sacrificat viata si educatia pentru fotbal sa fie academic, cerebral, calculat - standarde duble. 3. Comparatia cu Jurgen Klopp e impinsa la extrem. Stie toata lumea temperamentul lui Klopp. Dar chiar nu exista antrenori straini care injura, ce spui? Concluzia mea: Daca fotbalul romanesc este la un nivel redus, presa sportiva de fotbal din Romania este mult sub acest nivel. Numai bine!

neculaescu (7 comentarii)  •  8 septembrie 2019, 22:16

ce este greu de inteles, ba? atata timp cat t...nul de contra este selectioner nu vom mai avea fotbal in Romania. de fapt cand a avut asta rezultate pe undeva? usuiti-l repede ca o sa *** si "feroiarzii". USI ba si pleaca singur, cere-te afara! o sa te urasca si o sa te injure toata romania. USI odata!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

neculaescu (1 comentarii)  •  8 septembrie 2019, 22:22

ce este greu de inteles, ba? atata timp cat t...nul de contra este selectioner nu vom mai avea fotbal in Romania. de fapt cand a avut asta rezultate pe undeva? usuiti-l repede ca *** USI ba si pleaca singur, cere-te afara! o sa te urasca si o sa te injure toata romania. USI odata!

Păun Alex (1 comentarii)  •  11 septembrie 2019, 19:56

D-le Naum,de unde vine pornirea asta anticfr? Oare o sa vina vremea echidistantei în jurnalismul dvs sportiv ? Tare as vrea !

Comentează