Prea Michel ca să fie bun Platini
Pe cît de mult urca Platini în politica fotbalului european și mondial, la fel de repede dispărea din sufletul meu
L-am apreciat enorm pe Platoche. Îl divinizam cînd juca la Juve, visam să fiu ca el cîndva, îi vedeam meciurile pe bulgari prin anii ’80 și mă bucuram la fiecare gol sau pasă genială.
Nu mai vorbesc de Euro ’84, cîștigat de francezi cu un căpitan de aur! Mai tîrziu, i-am analizat execuțiile pe casete video și DVD-uri și i-am descoperit viața citind cu pasiune poveștile din revistele străine. Voiam să știu totul despre el. Și mai tîrziu, spre sfîrșitul anilor 2000, i-am luat interviu, la București. Un dialog cu modelul copilăriei mele, ce putea fi mai frumos?
A urmat căderea. Pe cît de mult urca Platini în politica fotbalului european și mondial, la fel de repede dispărea din sufletul meu. Pentru că idealul Michel se dovedea un mare Michel. Un om supus prea multor greșeli în ultimii zece, cincisprezece ani, de cînd a învățat de la Blatter trucurile supraviețuirii în elita „gulerelor albe”. Capabil să „vîndă” Mondialul din 2022 Qatarului în schimbul miliardelor de euro primite de Franța sub forma unor investiții strategice și a unui post de director la Qatar Sports Investments pentru Laurent, fiul său.
Uit de tabloul semnat Picasso, din colecția Ermitaj, despre care Sunday Times susținea că fusese făcut cadou de însuși Putin ca să organizeze și Rusia un turneu final, în 2018. Președintele UEFA a negat acea informație și știrea s-a pierdut în ceață.
Dar nu pot uita ultima dezvăluire, a procurorului general elvețian: Platini a acceptat 1,83 milioane de euro de la FIFA. Și nu-l cred cînd motivează această plată din 2011 pentru un contract din 1998-2002. Nu-l crede nimeni. 9 ani înseamnă prea mult.
Acum încep să înțeleg campania sa tăcută, mult prea tăcută, pentru președinția FIFA. Mai are multe lucruri ascunse?
Nu sînt atît de agresiv ca Maradona, „Platini e un mincinos. A învățat să fure de la Blatter”, dar sud-coreeanul Chung Mong-joon, proprietarul Hyundai și principalul contracandidat al francezului, îl acuză pe Michel de pasivitate: „Dacă n-a știut ce făcea Blatter, trebuia să afle și să acționeze”. Iar Platini n-a acționat. De aceea, nu l-aș vota pe 26 februarie. Nu merită să fie noul președinte FIFA. Nu ar fi „For the good of the game”. Nici „For the game. For the world”.