Theodor Jumătate

Vede întotdeuna partea luminoasă a sportului. Jumătatea plină a paharului, deși nu acceptă jumătățile de măsură

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Theodor Jumătate
Deziluzia naționalei îl afectează pe Stanciu

Nu tricoul galben, ci înfrângerile și atmosfera deprimantă l-au destabilizat psihic. El, Maxim și toți ceilalți au o revanșă de luat pentru a regăsi bucuria calificării.

La sfârșit de an, nu am avut nicio îndoială când am ales jucătorul anului. […]

...

În genunchi în fața dictatorului care te ignoră

Am nevoie de o pastilă împotriva durerilor de cap când citesc dedicația patetică a lui Șumudică pentru dictatorul Erdoğan. „Nu m-am întâlnit cu președintele, dar îl admir foarte mult. Am apreciat întotdeauna ce a făcut pentru această țară. Aș fi […]

...

Șumudică și trucul care seamănă cu un șantaj

Marius Șumudică, antrenorul revelației sezonului în Turcia, a fost dat afară de Gaziantep. E posibil? Da. Numai din cauza lui. A forțat ruptura ireparabilă. O are. Straniu mod de a te comporta când ești în vârf, printre cei mai buni.

[…]

...

Esența umilirii și întrebarea lui Demba Ba

„Ăla negru!”. Ce oribil sună! Pierre Webo nu are nume, nu e antrenor, e doar un nimic pentru Colțescu. Așa separă el oamenii. În cei normali și „ăia negri”. Și o face ca și cum ar fi ceva banal, intrat […]

...

Ironia lui Chipciu și lacrimile lui Dan și Cholo

Au fost mulți care-l condamnau și în timpul vieții. Pentru ei, arta creată de Diego, care a făcut oamenii fericiți la fel ca toate marile genii ale lumii noastre, e fără valoare. În ochii lor, Maradona înseamnă doar droguri, hoție […]

...

Salvaţi „Canibalul” generos!

Nu Messi, nu Neymar, ci Suarez. "Canibalul", el m-a încîntat în inima Bavariei.

Permalink to Salvaţi „Canibalul” generos!
joi, 14 mai 2015, 9:58

Chiar dacă numai o repriză. Dar aceste 45 de minute valorează mai mult decît o carieră la alţi jucători. Talent, inteligenţă şi altruism, toate împreună rar văzute azi în fotbal.

Tehnic, tactic, Luisito impresionează clipă de clipă în meci. Cum simte spaţiile libere, cum îşi păcăleşte „paznicii”, evadînd din marcaj şi aşteptînd să fie lansat în spatele stoperilor, la limita ofsaidului, cum primeşte mingea, ce face cu ea, cît de bine driblează – ce demonstraţie de „sombrero”, genial acel balon deviat cu călcîiul peste Benatia!

Deasupra tuturor, frapează generozitatea sa, neaşteptată, incredibilă. Majoritatea atacanţilor se nasc cu un egoism exacerbat. Singuri cu portarul, caută întotdeauna soluţia personală. Trag, vor să înscrie, nu se mai gîndesc la ceilalţi coechipieri. El, nu! De două ori ar fi putut finaliza acţiunile, dar a pasat, pentru că Neymar era mai aproape de gol. De ce să încerc eu, dacă există şi un procent minim să ratez, cînd Neymar nu are cum să rateze? Simplu şi frumos. Însă atît de rar.

Şi atunci, paradoxul. Imens. Cum poate generosul uruguayan să facă rău, să muşte, să rănească? În mintea lui se produce un scurtcircuit. Cîteva momente de noapte în plină zi, cînd zîmbetul lui se transformă în rînjet şi dinţii devin colţi care caută sîngele. Apoi, după ce clipele minţii răsucite trec, e iarăşi acelaşi darnic Luis. Cu familia. Cu colegii. Cu fotbalul.

N-aş vrea decît ca Barca să-i descopere psihologul potrivit. La fel de bun şi de generos. Care să-l înţeleagă. Şi să-l salveze pe Luis Suarez.

Comentarii (19)Adaugă comentariu

redeagle (1 comentarii)  •  14 mai 2015, 16:20

Si eu cred ca LuiS e printre cei mai buni atacanti ai perioadei lui. Are calitati exceptionale. Nu e la fel de vedeta ca M&N, dar e ultima piesa ideala ca sa formeze MSN perfect

seba (7 comentarii)  •  14 mai 2015, 23:16

baitul asta musca, baga mana ca in meciul cu ghana, poate zgarie, poate trage de par sau ce-o mai face, dar e fotbalist adevarat. am remarcat si eu altruismul din acest meci, m-a impresionat tocmai pentru ca nu ma asteptam. il stiam genul care nu prea paseaza tocmai pentru ca are foarte dezvoltat instinctul de atacant. felul cum l-a depasit pe benatia, wow! tre’ sa ai un simt extraordinar al jocul sa-ti vina ideea sa faci asta. iar preluarea, ce preluare! mingea s-a mulat pe gazon, parca s-a lipit. si totul a parut asa de simplu.

Obiectiv (18 comentarii)  •  14 mai 2015, 23:49

Cam repede ati recunoscut importanta lui Suarez, prin comparatie cu…tenorul Messi! Si Neymar este mai important decat argentinian, cel putin in jocurile din afara Barcelonei. O.

Stanila (1 comentarii)  •  15 mai 2015, 21:54

Atacant cu calități incredibile ajuns la maturitate la Barca si încă mai poate sa ne uimească si bucure in continuare cu plăcerea de a juca fotbal…

Radu_pnt (2 comentarii)  •  16 mai 2015, 0:11

Auzi d-le obiectiv…care de fapt nu esti obiectiv deloc, considerand ura nejustificata fata de marele Messi…. Inainte sa dea Suarez pasele de gol sa nu uitam ca Messi e cel care l-a lansat genial pe uruguayan… Messi jucand retras in pozitie de mijlocas la Munchen so nu atacant… Documentati-va inainte sa postati idiotenii. Mess I rules all the way…

Radu_pnt (2 comentarii)  •  18 mai 2015, 11:17

CE sa-i faci, Messi a inscris pt un nou titlu contra Atletico Madrid… Dar pentru unii nu conteaza asta. Vor posta in continuare ca Messi nu are valoare cu prima ocazie cand va fi apreciat un alt fotbalist de la Barca, gen Iniesta sau Pedro, Xavi, Suarez…etc..ei se vor considera obiectivi desi sunt rupti de realitate 🙂

Obiectiv (18 comentarii)  •  18 mai 2015, 14:01

@ Radu_pnt
Asa consider il consider pe Messi, adica un epigon al lui Maradona si un protejat al antrenorilor si al conducatorilor clubului catalan! Si-a diversificat un pic mijloacele (a inceput sa foloseasca si piciorul drept, mai inscrie din cand in cand din lovituri libere), dar nu-l vad in locul lui Suarez in cele doua situatii de la Munchen!
Care-i problema daca sunt deranjat ca este considerat mai bun decat Maradona? Care-i problema daca il consider un golgheter cu mai putine atu-uri decat Ronaldo? Si ce daca il consider bun doar pentru faza ofensiva, ajungand rareori in preajma propriului careu; in meciul cu Valencia, a stat in propriul teren si, lansat singur cu portarul, a ajuns obosit la finalizare, inscriind in 2 timpi!
Trec este faptul ca alternati singularul cu pluralul (politetii) si constat doar ca ma pricep mai bine, vazandu-i pe toti marii fotbalisti ai ultimelor decenii si putand compara in cunostinta de cauza! O.

simmy hawkeye (7 comentarii)  •  19 mai 2015, 1:13

La Luis Suarez este evident o problemă care ține de tulburări de comportament, omul a făcut eforturi, s-a dus la doctor, a făcut terapie de grup anti-furie, și, cel puțin până acum, pare că funcționează, din fericire pentru el și, mai ales, pentru noi, cei care iubim fotbalul de calitate. Dar eu rămân sceptic: rănile lui Suarez sunt prea vechi și adânci, a îndurat prea multă mizerie și a fost prea abuzat în copilăria și adolescența lui de homeless, ca să cred că se va vindeca definitiv. Pe lângă faptul că mie mi se pare un tip cu un caracter slab, gata oricând să-și reia vechile obiceiuri, ca un alcoolic incurabil. Dar, cine știe, sper să mă înșel: ne poate dovedi tuturor că e „clean” chiar în finala contra vechilor „prieteni” Chiellini și Evra.
Altfel, găsesc ca e o năstrușnicie vrednică de spiritul nostru cârcotaș faptul că, și când e vorba despre un articol care-l vizează pe Luis Suarez, comentatorii se întrec în vechea leapșă: Messi sau Ronaldo? Ca și cum ar avea o așa mare importanță… Eu zic că ar trebui, măcar din când în când, să cădem în genunchi și să mulțumim Dumnezeului Fotbalului (indiferent că-L cheamă Pele, Garrincha sau Maradona) pentru că ne-a făcut atât de norocoși — să vedem „live” acești fotbaliști de geniu. Deși, sincer să fiu, în disputa asta Messi—Ronaldo, singurii care fac spume la gură sunt fanii portughezului, admiratorii lui Messi preferând să se păstreze într-o atitudine de adulare mută și înțelegătoare. E o situație ca la curtea lui Iosif al II-lea: toată lumea se lăsa vrăjită de muzica divină a lui Mozart, doar câteva cațe ranchiunoase (și persoane oficiale, din păcate pentru Mozart) țineau neapărat să-l impună pe Salieri. (Iar Salieri chiar a fost un compozitor bun, ghinionul lui a fost că s-a nimerit să activeze în aceeași perioadă cu un geniu autentic).

Obiectiv (18 comentarii)  •  19 mai 2015, 19:18

Gresit: nu sustinatorii lui Messi sunt cei retinuti, ci cei care admira alti fotbalisti, jucatori indreptatiti sa fie luati in seama prin aportul la victoriile echipelor lor de club si nationale, inclusiv la turneele finale ale campionatelor mondiale! Printre ei, cei nedrepatiti, se numara Robben, Sneijder (cu un exceptional turneu final in 2010, an in care a cucerit si Liga Campionilor), Ibrahimovic, Rooney, Lampard, Gerrard, Ribery, Falcao (desi nu mai este goaleadorul din trecutul recent) si altii. Cum sa nu fii contra lui Messi, cand in 2010 a cucerit Balonul de Aur fara sa fie marcat vreun gol in Africa de Sud si fara sa fi jucat finala Ligii C., iar anul trecut a fost desemnat cel mai bun jucator al Cupei Mondiale? Si cand Suarez si Neymar marcheaza, de obicei, la Barcelona, cele mai importante goluri? Sa-l vedem la Berlin…
Comparatia dintre geniile muzicii clasice si cei doi fotbalisti ii onoreaza in mod nemeritat pe ultimii, care nu au nimic in comun cu… cultura. Poate comparatia cu niste actori, ajunsi adevarati virtuozi aimarelui ecran fara studii aprofundate, ar fi mai potrivita! O.

simmy hawkeye (7 comentarii)  •  21 mai 2015, 2:01

Stimate Obiectiv, din ce spui ar reieși că există în lume o conspirație, un soi de organizație masonică și foarte influentă, care are un singur scop: promovarea lui Messi și acordarea tuturor premiilor importante din fotbal — lui și numai lui. Interesantă idee, dar ar fi pentru prima oară în istoria acestei planete tâmpite când o organizație de genul ăsta și-ar concentra eforturile pentru a răsplăti valoarea și frumusețea. Mie treaba asta mi se pare suspectă.
Suspect mi se pare și faptul că declari pe șleau că ești ÎMPOTRIVA lui Messi. Aici ne despărțim definitiv: poți să fii pro-Cristiano, să te-nchini la fentele acrobatice ale lui Zlatan, să-l introduci în propriile rugăciuni pe Radamel, dar să spui că ești ÎMPOTRIVA celui mai spectaculos creator de „capodopere imediate” (Rudi Wetzer dixit), împotriva omului care marchează „golurile fantastice, magnifice, imposibile” pe care le visa în fiecare noapte marele golgeter Valdano, asta, dă-mi voie să-ți zic cu părere de rău, sună a fanatism religios intolerant, nu a partizanat microbistic.
Faza cu actorii mi-a plăcut: un amic, mecanic auto cu veleități artistice și microbist din copilărie, a făcut un tablou în acuarelă (nu dintre cele mai reușite, dar plin de umor) pe care și l-a atârnat în atelierul propriu, chiar deasupra panoului de scule. Personajul principal al tabloului e Messi, driblând trei fundași fioroși (unul din ei aduce vag cu Rio Ferdinand). Messi e reprezentat cu capul înclinat puțin în jos, gata să demareze în fenta lui clasică, cu stângul în afară și dreptul în față ( fentă pe care toți adversarii i-o studiază, dar nu găsesc încă mijloacele ca s-o contracareze). E ceva banal, și mai toți clienții care așteaptă să le fie schimbat uleiul sau vreun inel la toba de eșapament îl felicită, cum pot, pe artistul tăvălit sub mașina lor ( șoferii, se știe, au un raport de reverență cu mecanicii auto mai ceva decât enoriașii cu preotul). Dar, dacă te uiți cu atenție și de aproape la tablou, observi schepsisul tabloului: Messi are sub nas, discretă ca o umbră, mustața lui Chaplin.

Obiectiv (18 comentarii)  •  22 mai 2015, 6:57

@ simmy hawkeye
Vorbeati despre retinerea sustinatorilor lui Messi? Postarea de mai sus vine sa contrazica aceasta afirmatie, insa numai prin intindere; totusi, pe alte bloguri (pe cel al lui TRU, de exemplu), se afirma fanaticii, care, contemporani cu Messi, se exprima fara echivoc si decenta in privinta celui mai bun fotbalist al tuturor timpurilor. Daca Messi isi va purta echipa nationala spre doua titluri mondiale, imi voi schimba parerea… O.
Am vazut destule in fotbal, asa ca am propriile pareri, pe care tin sa

Obiectiv (18 comentarii)  •  22 mai 2015, 6:58

Scuze, ultimul rand este de prisos! O.

simmy hawkeye (7 comentarii)  •  23 mai 2015, 8:20

Stimate Obiectiv, corect spus și vă doresc să aveți dreptate!
(Dar, în șoaptă și-ntre paranteze adaug ceea ce spunea un poet adevărat acum vreo cincizeci de ani, citez din memorie, așa că nu pun ghilimelele: Poți să ai orice pe lumea asta, poți să ai bani, putere, voință etc, dar ferește-te să ai dreptate!)
Altfel, puteți începe să vă schimbați părerea: Messi și-a purtat deja echipa națională către un titlu mondial, anul trecut. Că echipa aia n-a fost în stare să câștige finala, asta e altă chestie, dar el a făcut tot posibilul ca să-i ducă până acolo.

Obiectiv (18 comentarii)  •  23 mai 2015, 13:46

@ simmy hawkeye
Se poate polemiza si in mod decent, dupa cum se observa!
In drum spre finala, Di Maria a avut si el un rol important; iar pe durata finalei, Messi n-a mai fost la inaltime!
Indraznesc sa spun ca Messi nu va fi niciodata campion mondial, dupa ocazia ratata anul trecut; nu cred sa repete prestatia (in umbra unui Robben, totusi) din Brazilia peste 3 ani, asa ca nicio sansa sa fie considerat mai mare decat Maradona!
Pana peste 3 ani, Messi va suferi crancen in fata unei defensive mai bune decat a oeicarui club spaniol! Poate marca doar din lovitura de la 11 m! Sau dintr-o pasa a altruistului Suarez! O.

simmy hawkeye (7 comentarii)  •  24 mai 2015, 12:24

Obiectiv: Dați-mi voie să vă spun că faceți niște afirmații cam hazardate, dar, postarea fiind de sâmbătă, am să pun incoerențele pe seama oboselii de sfârșit de săptămână. Normal că Di Maria a avut un rol important, toți jucătorii argentinieni au avut rolul lor, că de-aia sunt selecționați… sau încă mai credeți legenda că San Dieguito a câștigat de unul singur Mexico `86? Vă invit să revedeți meciurile, le găsiți pe toate pe you tube… sau să vă amintiți replica lui Enrique de la meciul cu Anglia („La ce pasă ți-am dat, Diego, dacă nu marcai — te strângeam de gât!”) Desigur că era o glumă, dar ia să ne gândim o clipă: ce-ar fi fost dacă Enrique nu trimitea pasa aia laterală?…
Nu cred că se pot face afirmații categorice într-un domeniu atât de interpretabil cum e fotbalul. Messi nu a fost la înălțime în finală? Știți bine că nu prea avea cum, el are doar un metru șaptezeci… Lăsând gluma la o parte, nu știu de unde ideea asta, că n-a jucat bine, că nu merita să fie numit omul finalei sau al turneului (Luiz Nazario da Lima a fost MVP în `98; în ce mă privește, am fost încântat de decizia oficialilor de atunci, pentru că au premiat artistul, cel care a făcut show-ul, chiar dacă nu a câștigat). Am revăzut finala de anul trecut de vreo zece ori, integral, și chiar nu văd cine a jucat mai bine decât Messi, dar, iarăși, e chestie de opțiune personală…
Cu atât mai puțin se pot face predicții categorice în fotbal. Fotbalul e frumos tocmai pentru că e impredictibil, versatil și capricios, știm cu toții că aici e farmecul sportului ăsta dintotdeauna! Messi n-o să mai marcheze niciun gol? Poate din 11 metri? Va suferi crâncen în fața apărărilor mai dure? ( acum vreo câțiva ani, după ce l-a taxat repetat pe Mourinho cu Realul lui fantezist, mi-a fost teamă că portughezului, în disperare de cauză, i-ar putea da prin cap să plătească un fundaș obscur de la vreo echipă de subsolul clasamentului numai ca să-l „rupă” pe Messi. Nu a făcut-o, nu știu dacă din calcul sau din onestitate…) Iar chestiile astea vă încântă? Mi se pare bizar. Să-ți pară bine că un jucător dintre cei mai tehnici din istorie nu o să mai marcheze… Să-ți pară bine că s-ar putea să fie accidentat… Eventual să-și încheie cariera prematur… Păi, și noi la ce ne mai uităm? Cine-o să ne mai încânte? Arbeloa? Pique? „Jucători” gen Joe Panait sau „treierătorii” din „Școala Gattuso”? În cazul acesta, eu aș renunța la fotbal. Cred c-aș prefera să mă uit la wrestling, acolo, cel puțin, știu că totu-i regizat.

Obiectiv (18 comentarii)  •  24 mai 2015, 21:30

@ simmy hawkeye
Formularea cu faptul ca Messi nu va marca a fost eliptica; ma refeream numai la finala CL, unde sunt convins ca nu va marca decat in conditiile mentionate. Ce aparare din fotablul spaniol se poate compara cu cea a lui Juventus? Poate doar „pe hartie”… Scuze, dar credeam ca ati inteles si, prin urmare, n-ar fi fost nevoie de o astfel de pledoarie!
Dupa acea postare, Messi si-a rotunjit realizarile cu alte doua goluri in poarta celor de la Deportivo, insa al doilea ar putea fi o exemplificare a modului in care ar putea marca cu Juventus. Parca golurile lui Ronaldo au fost ceva mai frumoase!
Apropo de Mourinho: in ultimul timp petrecut la Madrid i-a cam invins pe catalani pe unde-i intalnea, deci a uitat experientele neplacute de la primele meciuri cu Messi si ai lui!
Nu sunt numai eu de parere ca Messi n-a fost cel mai bun jucator in Brazilia; orice ati spune, Robben i-a „luat fata” si barcelonezii au fost norocosi ca olandezul si Ribery au fost accidentati in „dubla” din semifinalele CL!
In fine, felicitari pentru modul decent in care ati pledat, mod necunoscut altora, care dau verdicte fara sa clipeasca!O.

simmy hawkeye (7 comentarii)  •  25 mai 2015, 19:45

Obiectiv: Dragă domnule, oricând gata să ne luăm „la trântă” pe niște subiecte așa plăcute! La bună recitire!

simmy hawkeye (7 comentarii)  •  25 mai 2015, 19:58

Obiectiv (cu oblăduirea domnului Theodor Jumătate): Cred că aveți dreptate.
Dar ce o să vă faceți, stimate domn, după ce Lionel Messi va crea (poate va și marca) cel puțin cinci goluri în finala de pe 6 mai? Dacă tot ne-a luat valul, am să vă dau și eu un pronostic exact: BARCELONA-JUVENTUS: 6-1.

Obiectiv (18 comentarii)  •  25 mai 2015, 22:31

@ simmy hawkeye
Un scor ca cel mentionat n-ar fi posibil in prezent nici intr-o dubla mansa, v-a luat valul, cum bine ati precizat! O.

Comentează