Cruyff știa de noul Ajax zburător
Un ziarist grec și-a amintit ce i-a mărturisit legendarul olandez în 2013, când era în vacanță la Atena
Ei sunt De Godenzonen. Așa sunt alintați jucătorii lui Ajax. Fiii zeilor. Îi iubesc de peste trei decenii, de la San Marco și Bergkamp. Pe ei i-am văzut primii, foarte tineri și foarte buni, zburând deja în alb și roșu, antrenați de marele Johan. Fotbalul total, lansat la începutul anilor ’70 de Cruyff și Michels, revoluționând acest sport, m-a sedus din prima clipă și i-am rămas fidel de atunci.
Eram un puști, căutam nerăbdător noi informații. La acea vreme, era mai dificil. După Revoluție, am început să descopăr secretele unui club unic. Stilul, filosofia, inepuizabila academie de juniori dedicată pasei și fentei, jocului colectiv. Îmi adusese cineva o casetă video cu exercițiile tehnice ale copiilor de la Ajax și petreceam ore în șir să le analizez mișcările. Era o bucurie numai să te uiți la acei băieți, unii foarte mici, repetând cele mai subtile driblinguri. Zâmbeau. Le plăcea. Pentru ei, jocul era pasiune. Pasiunea lor m-a fermecat. Și sunt încă sub acea vrajă.
„Peste cinci ani, Ajax va fi mai bună ca Barcelona”
Ieri, după incredibilul 4-1, un prieten grec, jurnalist, și-a amintit cele câteva cuvinte schimbate cu Johan Cruyff în 2013, spre sfârșitul verii, când inimitabilul artist era la Atena, în vacanță. Maestrul olandez i-a zis misterios: „În cinci ani, Ajax va fi mai bună ca Barcelona. Următoarea noastră generație va scrie istorie. Vă veți aminti de mine”. Și a completat: „Nu va avea nevoie de un Messi. Vor fi 11 jucători care știu toți ce au de făcut”.
I s-a spus „Profetul”. Iar „Profetul” simțea ce va veni, furtună de fotbal la Amsterdam, noul Ajax zburător. După cinci și jumătate, iată acea generație fantastică de care vorbea el. Poate nu mai bună decât Barça, dar sigur peste Real marți, un joc cu care sigur Johan s-ar fi mândrit. Nivel tehnic aproape de limita maximă, inteligență, viteză, exuberanță. Și, deasupra, un Tadici care nu e Messi, dar are un stâng aurit și o minte strălucitoare.
Această echipă, cu nouă jucători din 14 (11 titulari și trei rezerve folosite) promovați de la propriul centru de formare, De Toekomst (Viitorul), cu șapte olandezi și cu opt tineri sub 22 de ani, avându-l căpitan pe De Ligt, un stoper de-abia trecut de adolescență (19), tocmai s-a calificat în „sferturile” Champions League. Trecuseră 16 ani de când Ajax nu mai atinsese „sferturile” Ligii.
De la Chivu și Ibra la De Ligt și De Jong
16 ani de la reușita frumoasei generații Chivu / Ibrahimovici / Van der Vaart / Sneijder (cu Lobonț în poartă) – care ar fi putut spera la trofeul CL în 2003, dacă Milanul lui Maldini și Șevcenko (câștigător atunci) nu i-ar fi blocat calea în ultimele secunde ale „sferturilor” – și formația cvartetului De Ligt / De Jong / Tadici / Neres iese la lumină.
Are o medie de vârstă de 24 de ani, puțin mai mare decât cea a avută de Chivu&Co, 23,1 ani, și tot peste media splendidei trupe din 1995 (23,6), campioana Europei, cu Seedorf, frații De Boer, Kluivert și veteranii Rijkaard și Danny Blind. Fiul ultimului, Daley, întors de la Man. United, poate repeta performanța, cu puțin noroc, după aproape un sfert de secol. Mai ales că „lăncierii” au acum în spatele lor doi oameni extrem de importanți: Van der Sar e director general, Overmars, director sportiv. Iar campionii din 1995 vor să readucă echipa în vârf.
Ce nu le place batavilor
Dar acest Ajax zburător are un punct nevralgic. Adversarii gen Atlético Madrid. Care se închid în fața careului, nu lasă spații, sunt foarte agresivi și te sfâșie pe contraatac. A pierdut în actualul campionat, chiar la startul lui 2019, cu formații mult sub nivelul lui Atlético. Două deplasări consecutive, 0-1 cu Heracles Almelo și, mai ales, 2-6 cu Feyenoord, când s-a prăbușit pur și simplu în repriza a doua pe „De Kuip”: „Realul de marți a fost rivalul ideal pentru Ajax”, îmi spune Valentijn Driessen, de la De Telegraaf. „Disperarea Madridului i-a deschis calea spre calificare, cu atâtea zone libere, perfecte pentru combinațiile Ajaxului. Curajul propulsează această echipă mereu înainte”.
Curaj vor avea întotdeauna olandezii. Doar sunt „lăncieri”. Se pot lupta cu oricine. Însă ce vor face dacă vor juca în „sferturi” cu Atlético sau Juventus? E exact ce nu le place, ce nu vor. Nu se tem, dar știu că un asemenea adversar le taie elanul, le fură viteza, dictează propriul ritm în meci. Va fi teribil.
78 de milioane de euro
a câștigat Ajax până acum de la UEFA în această ediție a Ligii Campionilor (premii pentru participare în grupe, calificare în „optimi” și „sferturi”, bonusuri pentru victorii, egaluri, plus market pool)
7,8 la sută
este procentul cu care au urcat acțiunile lui Ajax la bursă după eliminarea lui Real Madrid și calificarea în „sferturile” Champions; prețul unei acțiuni ajunsese la 16,55 euro