Theodor Jumătate

Vede întotdeuna partea luminoasă a sportului. Jumătatea plină a paharului, deși nu acceptă jumătățile de măsură

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Theodor Jumătate
Deziluzia naționalei îl afectează pe Stanciu

Nu tricoul galben, ci înfrângerile și atmosfera deprimantă l-au destabilizat psihic. El, Maxim și toți ceilalți au o revanșă de luat pentru a regăsi bucuria calificării.

La sfârșit de an, nu am avut nicio îndoială când am ales jucătorul anului. […]

...

În genunchi în fața dictatorului care te ignoră

Am nevoie de o pastilă împotriva durerilor de cap când citesc dedicația patetică a lui Șumudică pentru dictatorul Erdoğan. „Nu m-am întâlnit cu președintele, dar îl admir foarte mult. Am apreciat întotdeauna ce a făcut pentru această țară. Aș fi […]

...

Șumudică și trucul care seamănă cu un șantaj

Marius Șumudică, antrenorul revelației sezonului în Turcia, a fost dat afară de Gaziantep. E posibil? Da. Numai din cauza lui. A forțat ruptura ireparabilă. O are. Straniu mod de a te comporta când ești în vârf, printre cei mai buni.

[…]

...

Esența umilirii și întrebarea lui Demba Ba

„Ăla negru!”. Ce oribil sună! Pierre Webo nu are nume, nu e antrenor, e doar un nimic pentru Colțescu. Așa separă el oamenii. În cei normali și „ăia negri”. Și o face ca și cum ar fi ceva banal, intrat […]

...

Ironia lui Chipciu și lacrimile lui Dan și Cholo

Au fost mulți care-l condamnau și în timpul vieții. Pentru ei, arta creată de Diego, care a făcut oamenii fericiți la fel ca toate marile genii ale lumii noastre, e fără valoare. În ochii lor, Maradona înseamnă doar droguri, hoție […]

...

Dacă Șahtior ar avea apărarea lui Klopp…

Recunosc. Sunt vrăjit de Șahtior. Și, de la început, spun ceva care multora le va părea o nebunie, dar tot spun. Această echipă, exact așa cum e acum, fără nicio îmbogățire, cu bătrânul gafeur Piatov în poartă și cu aceeași […]

Permalink to Dacă Șahtior ar avea apărarea lui Klopp…
miercuri, 12 august 2020, 10:40

Recunosc. Sunt vrăjit de Șahtior. Și, de la început, spun ceva care multora le va părea o nebunie, dar tot spun. Această echipă, exact așa cum e acum, fără nicio îmbogățire, cu bătrânul gafeur Piatov în poartă și cu aceeași linie defensivă ce șchioapătă uneori, s-ar descurca de minune în orice mare campionat al Europei. Italia, Spania, Anglia, Germania și Franța. Poate fi în Top 5 în oricare dintre ele.

Mai fac un pas înainte. Dacă ar avea apărarea și goalkeeperul lui Klopp, ar repeta traseul lui Liverpool. Liga Campionilor și titlul în Premier League, să zicem, dacă granițele ar dispărea. Imaginați-vă, Shakhtar campioana Premier! Cum ar suna!

Te grăbești, voi fi avertizat, două victorii cu Wolfsburg și Basel, chiar și la o asemenea diferență, 3-0 și 4-1, nu înseamnă nimic. Vine Inter, puternică, realistă, eficientă, și o pune la punct, îți răstoarnă teoriile. Posibil, însă tot cu Șahtior aș rămâne în gând. E pură plăcere. Când atacă, e fotbalul pe care aș dori să-l văd în fiecare clipă.

Talent și inspirație, generozitate, exuberanță, mișcare continuă și pase în viteză, sarabandă de fente și accelerări fulminante. Iată ideea jocului brazilian, o dezlănțuire a frumuseții. Fără griji, doar bucurie. Portocaliul vibrează.
Shakhtar made in Brazil incendiar e sută la sută creația lui Mircea Lucescu. Nu 50%, nu 75%. 100%! În 12 ani, a creat sistemul, matricea carioca pe care se poate lucra o eternitate, tot restul istoriei clubului. Chiar și la patru ani de la plecarea lui, șapte titulari folosiți cu Basel au fost promovați de el. Lusitanii Paulo Fonseca și Luís Castro au păstrat filosofia, jocul, tot.

Ironic, Serghei Palkin, directorul general al lui Șahtior, spunea că „la noi, sistemul generează antrenorii, nu invers”. Corect. Dar uită esențialul. Acest sistem de care vorbește a fost construit tocmai de Lucescu. Și datorită lui brazilienii s-au îndrăgostit de Ucraina.

Cei mai mulți specialiști, analiști, foști fotbaliști, cred că Lucescu nu o poate detrona pe Șahtior imediat și au dreptate. E imposibil. Dinamo Kiev varianta 2020 are nevoie de minimum doi ani cu el antrenor pentru a se apropia de propria creație, de creația carierei sale.

Dacă frații Surkis chiar vor, ar putea avea în viitor o echipă de calitate, care să domine și să câștige, precum cea a lui Valeri Lobanovski de la sfârșitul anilor ’90, ultima formație cu adevărat mare a Kievului, în care Șevcenko și Rebrov străluceau. E unica lor șansă de a opri Șahtior.

Comentarii (14)Adaugă comentariu

David (1 comentarii)  •  12 august 2020, 10:54

Nu Sunt De Acord ; Asa Cum Joaca Acum Este "Mana" Actualului Antrenor .Este O Incantare De "Joc" , Ce Nu Are Nici "Barcelona " ! Sunt Ca 11 "Ninja"

dragos (1 comentarii)  •  12 august 2020, 12:11

Buna ziua , Domnul Lucescu are , totusi , 75 de ani .... Nu stiu daca mai are dansul rabdare sa creasca o echipa doi ani de acum incolo .

Hai Faru! (2 comentarii)  •  12 august 2020, 13:58

Draga Theo, ai goluri inspaimanatoare din punct de vedere gramatical, pe care le putem detalia ulterior, in schimb, imi place ca vorbesti exclusiv despre fotbal, iar asa ceva in aceast ziar de calcan este o nepretuita calitate. Am vazut doar rezumatul meciului de aseara, Ioan Craciunescu era entuziasmat de fotbalul pe care il joaca Shaktior. Vedem ce va fi. Salutare, draga Theo!

Vladone (3 comentarii)  •  12 august 2020, 14:36

Iar exagerezi... 1. Liverpool întâlnește in campionat United, City, Arsenal... Sahtior dacă ar avea asemenea apărări in fata in fiecare week-end, nu ar mai vrăji pe nimeni. Ei au meciuri la Olimpic Donetk, Mariupol, Lviv sau Desna. Așa nu există oboseală iar în cele 3-4 meciuri care contează ai energie să zburzi. 2. Apărarea lui Sahtior e praf și datorită atacului care face prea putin faza defensiva. Cand te ataca Desna nici nu prea ai motive sa cobori... in Premier unde ar trebui sa faca si faza defensiva, crede-ma, nu ar mai fi la fel de spectaculos... Salah, Firminho, Mane - fac faza defensivă excelent, ajută de acolo apărarea.

Observator (50 comentarii)  •  12 august 2020, 14:39

Acest Shakhtar are în componenta brazilieni buni, dar exista tendința sa încerce sa între cu mingea în poartă! Deja unii dintre ei au ajuns la o vârstă la care nu mai pot face pasul spre fotbalul cu adevărat mare, cum au făcut-o Fernandinho și Willian, de exemplu! Lukaku ii va demola pe apărătorii ucraineni! O.

Mardare (1 comentarii)  •  12 august 2020, 14:48

Mare curaj pentru nea Mircea, ii urez sincer succes! Am vazut rezumatul meciului Shaktirorului, joaca super. Vedem ce va fi. Dincolo de antipatia personajului, ii urez succes! Mare, enorm curaj, ce-i drept, succes lui Mircea Lucescu! Nu exista pic de ipocrizie in urarea mea.

hai gramatica! (1 comentarii)  •  12 august 2020, 16:12

Pentru Hai Farul! Ce bine ar fi daca ne-am putea vedea lungul nasului, macar din cand in cand! Sa te apuci sa atragi atentia despre inspaimantatoare greseli gramaticale intr-un text in care aceste greseli chiar nu inspaimanta pe nimeni, in timp ce tu scrii inspaimanatoare sau Shaktior, ca sa nu mai vorbim despre interesantul dans de societate, pe care tu l-ai transformat in si mai interesanta vietate marina... Dar ce sa-i faci, asa-i in tenis, cum a zis imensul Tomita.

Stefan (1 comentarii)  •  12 august 2020, 18:46

Bravo Theo, continua sa vorbesti numai de fotbal! Frumos articol, mi-a placut.

buna la iel, ie smecher! (1 comentarii)  •  12 august 2020, 19:07

Saptiscor din meciurile cu Bayern si Barcelona si mai ales cel de astazi este creatia lui MIrciulescu. A insistat sa se marcheze terenul cu creta, in loc de vopsea, rezultatele se vad. La indicatiile si orientarile lui nea Mircea, portile stadionului se spala cu cenusa, ca in vremea lui Paracelsus.

Jurgen fan (2 comentarii)  •  12 august 2020, 19:15

Klopp este fermecator, nu stiu ce face omul acela de este atat de spontan, pana si dupa crancene partide de calificare, isi mentine spontaneitatea. Il iubesc! Nu sunt atat de matusalemic sa-l fi cunoscut pe Brian Clough, am descoperit personajul datorita presei, dar Jurgen este superb, pur si simplu este ireal. Niciodata nu l-am auzit sa-si critice colegul, oricat de antifotbal ar fi fost, este mereu spontan in declaratii. Nu tin cu vreo echipa din Premier, pur si simplu sunt fan Klopp.

motanul incaltat (39 comentarii)  •  12 august 2020, 19:51

Te contrazici singur---spui ca Sahtior a fost inventat de Lucescu si mai spui ca Kiev tot cu Lucescu nu o poate detrona pe Sahtior.... Spala-te cu apa rece pe fata... Kiev o va detrona pe Sahtior caci Lucescu e omul care a inventat fotbalul. Nu englezii.... Scrie si in bibliotecile secrete ale Vaticanului dar nu se spune. Adevarul este ca Lucescu a inventat fotbalul....Iar Vatmanul ala de tramvai obosit din anii 40 ce circula prin Bucuresti si care l-a lovit pe Lucescu a fost doar un trimis al diavolului care devenise gelos....

Andrei (3 comentarii)  •  14 august 2020, 0:19

Ucrainenii sunt buni la patinaj artistic, Sahtior are 13 brazilieni in echipa. Kiev nu are nici o sansa in fata lui Sahtior, au un lot extrem de subtire si daca nu schimba cam 75% din el se vor bate numai pentru locul 2 multi ani de acum incolo.

DumitruT (4 comentarii)  •  14 august 2020, 11:37

*** *** ***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Pavel (1 comentarii)  •  14 august 2020, 13:57

@ Hai Faru! Chiar sunt raritati cei care vorbesc numai despre fotbal, de apreciat linia abordata de nenea Jumatate. Nu baga in seama bautorul de lapte de iapa, ignora-l, nu merita pic de atentie.

Comentează