Theodor Jumătate

Vede întotdeuna partea luminoasă a sportului. Jumătatea plină a paharului, deși nu acceptă jumătățile de măsură

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Theodor Jumătate
Deziluzia naționalei îl afectează pe Stanciu

Nu tricoul galben, ci înfrângerile și atmosfera deprimantă l-au destabilizat psihic. El, Maxim și toți ceilalți au o revanșă de luat pentru a regăsi bucuria calificării.

La sfârșit de an, nu am avut nicio îndoială când am ales jucătorul anului. […]

...

În genunchi în fața dictatorului care te ignoră

Am nevoie de o pastilă împotriva durerilor de cap când citesc dedicația patetică a lui Șumudică pentru dictatorul Erdoğan. „Nu m-am întâlnit cu președintele, dar îl admir foarte mult. Am apreciat întotdeauna ce a făcut pentru această țară. Aș fi […]

...

Șumudică și trucul care seamănă cu un șantaj

Marius Șumudică, antrenorul revelației sezonului în Turcia, a fost dat afară de Gaziantep. E posibil? Da. Numai din cauza lui. A forțat ruptura ireparabilă. O are. Straniu mod de a te comporta când ești în vârf, printre cei mai buni.

[…]

...

Esența umilirii și întrebarea lui Demba Ba

„Ăla negru!”. Ce oribil sună! Pierre Webo nu are nume, nu e antrenor, e doar un nimic pentru Colțescu. Așa separă el oamenii. În cei normali și „ăia negri”. Și o face ca și cum ar fi ceva banal, intrat […]

...

Ironia lui Chipciu și lacrimile lui Dan și Cholo

Au fost mulți care-l condamnau și în timpul vieții. Pentru ei, arta creată de Diego, care a făcut oamenii fericiți la fel ca toate marile genii ale lumii noastre, e fără valoare. În ochii lor, Maradona înseamnă doar droguri, hoție […]

...

Marea manipulare care l-a doborât pe Michel Platini

Procurorii elvețieni ar putea fi în spatele căderii legendarului fotbalist și a ascensiunii lui Gianni Infantino spre președinția FIFA

Permalink to Marea manipulare care l-a doborât pe Michel Platini
luni, 20 aprilie 2020, 4:05

De la început, să fie limpede ceva. Nu cred că Michel Platini era fără pată. Din contră.

Implicarea lui în trucarea alegerii Qatarului ca țară-gazdă pentru Mondialul din 2022, acea întâlnire secretă din noiembrie 2010 cu Sarkozy și cu Tamim Al Thani de la palatul Élysée, în urma căreia a votat micuțul stat din Golful Persic pentru organizarea turneului final, arată că legendarul fotbalist francez accepta culisele întunecate ale politicii și ale lumii fotbalului. Iar faptul că a primit 1,8 milioane de euro în 2011 de la Sepp Blatter, bani cu care ar fi fost răsplătit pentru consilierea președintelui FIFA în perioada 1998-2002, dar fără a avea niciun contract scris, spunând că a fost o înțelegere verbală, îl trage și mai adânc în noroi.

Totuși, după ultimele dezvăluiri din Süddeutsche Zeitung și Luzerner Zeitung, cred tot mai mult varianta sa, că a fost victima unui complot, că totul a fost pus la cale pentru a-i interzice lui președinția FIFA și a-i deschide calea lui Gianni Infantino spre biroul cel mare de la Zürich.

Anchetă mutată de la un prieten la altul

Atunci, în toamna lui 2015, după ce Platini (încă președintele UEFA) își depusese candidatura, și ar fi fost clar favorit la alegerile FIFA din 26 februarie 2016, justiția elvețiană a descoperit subit acea plată făcută de Blatter. Ancheta fiind condusă de Michael Lauber, chiar procurorul general al Confederației helvete. Investigație care s-a terminat în primăvara lui 2018 cu „neînceperea urmăririi penale” și închiderea dosarului. Adică, Platini a fost declarat nevinovat. La acea vreme, francezul era suspendat de FIFA pe patru ani. Iar Infantino avea deja doi ani ca președinte al forului mondial.

Ulterior, s-a aflat că Lauber era prieten de multă vreme cu Infantino. Și „domnul Gianni”, jurist și el, avea legături profunde în justiția elvețiană. Nu doar cu Lauber, ci și cu Rinaldo Arnold, prim-procurorul cantonului Haut-Valais, și cu Cédric Remund, procuror la Ministerul Public. Cu toți s-a reunit în secret în iunie 2017, la un hotel din Berna. La acea vreme, Lauber conducea o anchetă împotriva FIFA. Când s-a descoperit, i-a fost retrasă investigația și dată lui Cédric Remund. Ce coincidență!

Acum, văzând acest tablou, de ce nu aș crede ce sugerează Michel Platini? Că întregul scenariu a fost pus în scenă de apropiații lui Infantino. Dintr-odată, procurorii au scos la lumină plata lui Blatter, suficientă pentru îndepărtarea francezului din fotbal. Iar Infantino, secretar general al UEFA și mâna dreaptă a lui Platini, a devenit liderul FIFA. Simplu. Aceasta e lumea în care trăim.

Comentarii (17)Adaugă comentariu

motanul incaltat (39 comentarii)  •  20 aprilie 2020, 17:08

Sa fie clar un lucru: Orice om care are un mandat intr-o functie importanta de conducere mai mult de 5 ani are impresia ca devine Dumnezeu. Insa are mai mult din partea cealalta-aia intunecata.... Crezi ca degeaba au limitat si mandatul de presedinte al SUA la maxim 2 ori???? 8 ani si acolo este vorba si de politica externa....

Freddy RE (4 comentarii)  •  20 aprilie 2020, 23:23

Asteptăm cu interes si partea a doua a acestui articol: Giovanni, victimă a procurorilor mânjiți.

impartial (1 comentarii)  •  20 aprilie 2020, 23:59

Nu vad de ce ne miram, mai ales cand la noi s-a dat un verdict chiar inainte cu o zi de alegerile FRF. Sa nu uitam ca alde Messi, C.Ronaldo sau Jose Mou nu au facut nici macar o secunda de inchisoare, desi au uitat sa declare sume de cateva zeci de ori mai multe decat Popescu Ghe. Peste tot e murdara justitia. Si mai vad destepti care ne vorbesc de mandate de presedentie in SUA, ca cica sunt limitate la 2. Pai, sa-i anunt eu pe destepti: Presedintele Becaliot al SUA a spus ca nu vede nimic rau ca in China se alege presedinte pe mai mult de 2 mandate, si nu ar fi rau daca in America ar fi la fel, adica "Fara limita"!

Dragos Chiva (1 comentarii)  •  21 aprilie 2020, 1:45

Vă mulțumesc că ați făcut aceste precizări, nu de altceva, dar în ochii mltor microbiști din România Michel Platini era un vinovat fără drept de apel. Dacă îmi permiteți o glumă, se pare că o întâlnire cu procurorul general confederat a atârnat mai mult în balanță decât una cu președintele francez în exercițiu...

Freddy RE (4 comentarii)  •  21 aprilie 2020, 1:47

Giummy, tzine minte aiccea la Ne-Nea: oriscare om da forbal, care a fost la Jovanni p'acasa, in villa si a balit p'acolo, merita fara greseala pucicarie. Daca tu nu stii de ce, lasa, ca stie el.

gio (16 comentarii)  •  21 aprilie 2020, 3:10

@impartial Messi, Ronaldo etc au fost condamnati pentru evaziune fiscala, au platit sume imense si au primit inchisoare cu suspendare. Popescu nu a facut doar evaziune, a fost parte a unui grup infractional organizat care a fraudat cluburile prin celebrele diferente intre sumele de transfer. Agravant mi s-a parut ca a girat frauda in cazul Bratu, declarand ca diferenta de bani incasata ilegal de agent (in cazul ala el, Gh Popescu) ar fi fost de fapt parte a unei datorii vechi a Galatei fata de Popescu jucatoru'. Iar ce declara Presedintele SUA este parerea lui, sistemul in SUA este cu maxim 2 mandate si punct, prin asta se deosebeste o democratie consacrata de tari de genul China, Rusia, Belarus ori Koreea de Nord, indiferent ce vrea big Boss tot 2 mandate raman. @Jumatate Nu inteleg ideea. Tu singur admiti ca Platini era departe de a fi curat, bani ilegali primiti, amestec in facilitarea mondialului in Qatar dovedit, amestec in facilitarea mondialului in SUA etc. Acuma ca o alta grupare a profitat si i-a tras covorul de sub pantofii scumpi de Presedinte al UEFA, dandu-l pe mana justitiei elvetiene, care e problema? Tu Jumatate, poate nu-ti dai seama, dar ai exact discursul PSDului, care, desi recunoaste cu Jumatate de gura ca exista coruptie in partid, cand e vorba de acuzatii in justitie se simt lucrati de "statul paralel" uitand de propria lor manjeala si ticalosie. Platini era un corupt, cum singur constati, asa ca nu-l mai plange atat.

d (1 comentarii)  •  21 aprilie 2020, 3:23

daca mai scrii d-astea, te maninca #rezist !

mamaika (1 comentarii)  •  21 aprilie 2020, 8:00

'Nea jumate', a bagat mana, a luat, ce rost isi au alte comentarii?

Observator (50 comentarii)  •  21 aprilie 2020, 10:06

@ gio Degeaba insistati, in cazul lui Popescu s-a comis o nedreptate, fiind incarcerat ... la timp pentru a nu fi fost ales presedinte FRF! Plus ca suma avuta in vedere a fost destul de mica, cel putin prin comparatie cu cele pentru care Messi si Ronaldo au fost judecati si condamnati (cu suspendare)! Si, astfel, s-a ajuns ca presedintii FRF, UEFA si FIFA sa fie niste trepadusi care n-au contat in istoria fotbalului! Suntem "aliniati" la aceasta tendinta de a promova "specialisti" in management/comunicare/administratie la conducerea unor organizatii sportive! O.

Gio (16 comentarii)  •  23 aprilie 2020, 2:16

@Observator. Asta e teoria conspiratiei de tip “statul paralel” debitata de un securist notoriu ca dan andronic, cica a asistat el la o discutie.. iar prostii il cred pe cuvant de cercetas. Popescu fusese condamnat cu suspendare de prima instanta iar pronosticurile atunci erau ca ramane cu suspendare. Ce faceam, alegeam un Presedinte la FRF tocmai condamnat (fie si cu susoendare) pentru frauda in forma continuata? Cat despre Messi si Ronaldo ei au fost condamnati pentru evaziune fiscala, la Popescu a fost si evaziune si frauda in forma continuata contra cluburilor, mie imi pare mult mai grav ce a facut Popescu, chiar daca aici a fost vorba de nai putini bani, nu suma e cea mai importanta ci fapta. Daca iti sterpelesc portofelu cu 1.000 de lei o sa scap mai ieftin decat daca te talharesc pentru 10 lei.

Observator (50 comentarii)  •  23 aprilie 2020, 17:24

@ gio Nimeni nu-mi va schimba părerea exprimata! Astfel, Popescu a rămas fără banii respectivi, fără funcție și libertate! Pentru sume mult mai mari, unii n-au făcut nicio zi de pușcărie, dacă au fost de partea "bună" a baricadei/spectrului! Poate vreți sa susțineți și ca acești 3 uzurpatori sunt cele mai bune soluții pentru federațiile respective! O.

Vlad Cristian Suceveanu (1 comentarii)  •  25 aprilie 2020, 0:02

Ce vreti? Infantino, il tradeaza chiar numele de familie. Michel Platini in schimb are un palmares fotbalistic exceptional de la 4-0 cu nationala Romaniei la Blois cu echipa de amatori olimpica a Frantei pana la titlul de campion european 1984 si locul trei la CM 1982 si 1986 in Mexic dupa ce a eliminat pe Brazilia in sferturi de finala la penalti-uri sub arbitrajul lui Ion Igna, mai tineti minte?

Observator (50 comentarii)  •  28 aprilie 2020, 22:45

Dl. Jumatate a infierat intr-un alt material cazul de coruptie in privinta desemnarii gazdei CM din 2006; as zice ca Europa avea dreptul (pe baza principiului ... alternantei) sa primeasca acea editie, iar Germania avea si infrastructura necesara (pusa la punct inainte, pentru ca cea din 1988 nu mai era adecvata)! De ce Germania n-ar fi avut dreptul atunci, dupa turneele finale de competitii majore din 1970 si 1988? In fond, Mexicul a organizat 2 Cupe Mondiale la un interval de numai 16 ani, iar in 2026 va fi iarasi gazda, impreuna cu SUA si cu Canada! Ce argumente de orice gen are in plus Mexicul fata de Germania, sau Anglia, sau Franta, sau Spania? Daca a fost vorba de coruptie, insemna ca si ei ar fi trebuit sa fie pedepsiti, cum s-a intamplat in cazul lui Platini (care n-a mai avut dreptul sa candideze pentru presedintia FIFA, unde a ajuns "pajul de curte" Infantino)! O.

Ilie (2 comentarii)  •  4 mai 2020, 17:55

Daca Platini a acceptat 1,8 milioane de euro de la Blatter (ma rog, singura de care a avut grija Blatter sa se stie) cât o fi acceptat ptr a vota Quatarul, tot asa in 'contract verbal' ?

Marco (1 comentarii)  •  5 mai 2020, 1:28

Pe Platini ce l-a doborît nu au fost manipulările mişeilor din jur, ci propria-i lăcomie.

Maxentiu (21 comentarii)  •  11 mai 2020, 12:57

Scenariul pare plauzibil. Platini e un peste mic si a fost lucrat la momentul potrivit de rechinii din jurul lui. Rechini-afaceristi in cirdasie cu rechini-magistrati, iesiti din imaculata Elvetie. O pilda buna pentru tefelistii de la noi care viseaza la "o tara ca afara".

Observator (50 comentarii)  •  15 iunie 2020, 15:40

Domnule Jumatate, ceasul de 40000 Euro la care faceti referire intr-un material aparut astazi pe site reprezinta un "mizilic", in conditiile in care, la acel nivel, ar fi normale cadouri in caeasuri de cate 500 000 Euro, sau chiar mai mult! Pentru mine si dvs., e clar ca 40.000 reprezinta cu totul altceva decat pentru patronul PSG! O.

Comentează