Theodor Jumătate

Vede întotdeuna partea luminoasă a sportului. Jumătatea plină a paharului, deși nu acceptă jumătățile de măsură

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Theodor Jumătate
Deziluzia naționalei îl afectează pe Stanciu

Nu tricoul galben, ci înfrângerile și atmosfera deprimantă l-au destabilizat psihic. El, Maxim și toți ceilalți au o revanșă de luat pentru a regăsi bucuria calificării.

La sfârșit de an, nu am avut nicio îndoială când am ales jucătorul anului. […]

...

În genunchi în fața dictatorului care te ignoră

Am nevoie de o pastilă împotriva durerilor de cap când citesc dedicația patetică a lui Șumudică pentru dictatorul Erdoğan. „Nu m-am întâlnit cu președintele, dar îl admir foarte mult. Am apreciat întotdeauna ce a făcut pentru această țară. Aș fi […]

...

Șumudică și trucul care seamănă cu un șantaj

Marius Șumudică, antrenorul revelației sezonului în Turcia, a fost dat afară de Gaziantep. E posibil? Da. Numai din cauza lui. A forțat ruptura ireparabilă. O are. Straniu mod de a te comporta când ești în vârf, printre cei mai buni.

[…]

...

Esența umilirii și întrebarea lui Demba Ba

„Ăla negru!”. Ce oribil sună! Pierre Webo nu are nume, nu e antrenor, e doar un nimic pentru Colțescu. Așa separă el oamenii. În cei normali și „ăia negri”. Și o face ca și cum ar fi ceva banal, intrat […]

...

Ironia lui Chipciu și lacrimile lui Dan și Cholo

Au fost mulți care-l condamnau și în timpul vieții. Pentru ei, arta creată de Diego, care a făcut oamenii fericiți la fel ca toate marile genii ale lumii noastre, e fără valoare. În ochii lor, Maradona înseamnă doar droguri, hoție […]

...

Să trăim clipa cu Ianis

Dacă scoțienii sunt fericiți cu numărul 7 al lui Rangers, de ce am fi noi precauți, sceptici chiar. Ianis nu e Gică Hagi, dar nu putem să nu vedem sclipirile tatălui în jocul fiului

Permalink to Să trăim clipa cu Ianis
vineri, 21 februarie 2020, 12:51

Ce coincidență frumoasă! Sub privirea lui Gică Hagi, Ianis înscrie un gol asemănător cu al tatălui. Cu unul dintre cele mai importante goluri ale sale.

Pe 24 februarie 1987, pe „Louis II” din Monte Carlo, „regele”, care de-abia împlinise 22 de ani, a șutat cu stângul dintr-o lovitură liberă de la 25 de metri, mingea a deviat din umărului unui jucător ucrainean aflat în zid și l-a păcălit pe Ceanov, rămas în genunchi, dezolat. Era reușita triumfului Stelei în Supercupa Europei, 1-0 cu Dinamo Kiev.

Pe 20 februarie 2020, 33 de ani mai târziu, fiul său repetă acea execuție. Tot o fază fixă, tot perpendiculară pe poartă, distanța aproape la fel. A tras cu dreptul, deși putea și cu stângul la fel de bine, balonul lovind în cale un adversar din barieră și oprindu-se în plasă. Al doilea gol al lui Ianis. Datorită lui, Rangers a învins-o pe Braga, răsturnând orice calcul făcut la un moment dat. De la 0-2 la 3-2 în Europa League.

Scoțienii sunt fericiți. Steven Gerrard, fanii și jurnaliștii trăiesc o stare extatică. Toți sunt încântați de Ianis Hagi. Noi, românii, mai puțin. Cu măsură, reținuți, precauți, sceptici chiar. Nu ne putem bucura pentru el și pentru noi, că e de-al nostru. Nu vedem decât partea sumbră a ceea ce se întâmplă și se va întâmpla. Parcă aud în jur oriunde mă duc. Dar dacă nu va juca la fel… Dar dacă e numai un meci bun… Dar dacă nu confirmă… Dar dacă îl lăudăm prea mult…

La naiba cu dar dacă! De ce să nu fim și noi fericiți precum scoțienii, de ce nu eliberăm fericirea, de ce o tot ținem ascunsă?

Trăiește clipa! Acum, nu mâine! Să nu ne mai gândim că vor urma și jocuri slabe! Vor fi, și atunci vom și critica, însă în momentul ăsta joacă mai mult decât bine. Creează fotbal, îl verticalizează, are fruntea sus, căutând mereu soluții, pasează și marchează. Da, chiar și deviat. Au fost goluri mult mai importante din devieri în istoria fotbalului mondial. Sau din greșeli ale defensivei adverse. Dacă ar fi totul perfect într-o apărare nu s-ar mai înscrie niciodată.

Ianis nu e Gică Hagi. Nici nu va fi. Dar nu putem să nu vedem sclipirile tatălui în jocul fiului. Poate fi și el un nume în acest sport, doar Gerrard nu este nebun când spune „e un talent ieșit din comun”.

Să rămânem cu aceste cuvinte ale lui Stevie G, cu lacrimile tatălui și cu reacția sinceră și adorabilă a lui Ianis: „Ibrox, baby!”.

Comentarii (19)Adaugă comentariu

ionescu (4 comentarii)  •  21 februarie 2020, 13:12

cica a jucat cfr cluj aseara. cu sevilla. si nu au pierdut la scor. de fapt nu au pierdut deloc.

Eugen (2 comentarii)  •  21 februarie 2020, 13:39

De ce trebuie sa fim noi fericiti alaturi de Ianis Hagi? Nu este voie sa ne fie (un picut, poate doar pe Jumatate!) indiferent? Ca nici lui nu-i pasa daca noua ni s-a indeplinit vreo dorinta, in cursul zilei de ieri sau altcadnva...

eustun2 (1 comentarii)  •  21 februarie 2020, 13:44

pai da meci bun de tot

gspomizerie (1 comentarii)  •  21 februarie 2020, 14:07

Tu,jumatate,inca esti la nivelul clasei a 3 a.Scri dupa dictare.

Octavian (1 comentarii)  •  21 februarie 2020, 14:23

@Eugen, poti fii indiferent bineinteles, dar daca iti place fotbalul si esti roman, poti macar sa apreciezi evolutia unui tanar roman talentat intr.o competitie europeana. Esti roman si iti place fotbalul ca altfel nu erai pe gsp.ro, deci....

Observator (50 comentarii)  •  21 februarie 2020, 14:30

Nu siu daca mi se va publica postarea, dar incerc! In principal, ar fi vorba despre ceva ce a m scris pentru blogul lui Stucan, in care tot Ianis este personajul principal! Pentru dl. Jumatate, as zice ca a avut dreptate sa puna sub semnul intrebarii competenta si valoarea decidentilor de la Genk (nicun club belgian nu mai inseamna mare lucru acum in afara tarii)! Stucan a gresit in cazurile Ostapenko ("geniu al tenisului", asa o numea) si, sa zicem, I. Hagi, dar nu prea mult in cazul lui Sterling, un ratangiu si simulant notoriu, supraevaluat in mod indecent de catre unii specialisti! In privinta pariului, sunt foarte putine sanse sa castige Rangers Europa League, unde evolueaza inca United, Arsenal, Inter, Roma, Wolverhampton s.a; nici calificarea in "optimi" nu-i sigura, Braga invingand principalele forte ale Portugaliei in ultimele cateva saptamani, pe Porto si Benfica chiar in deplasare! O.

Fabius (1 comentarii)  •  21 februarie 2020, 15:15

Un adevar spus pe Jumatate este mai periculos decat o minciuna.

Carol_K (5 comentarii)  •  21 februarie 2020, 16:14

Daca e sa auzi un roman apreciat pentru ceea ce face bine atunci asculta parerea unor straini, nu a altor romani. Despre lovitura libera, la a nu stiu cata reluare din spate, perpendicular pe poarta, am fost un pic mai atent la modul in care a lovit mingea. O sa vedeti cat efect i-a dat astfel incat ea lovindu-se de zid s-a dus exact cat sa n-o mai ajunga portarul dar sa prinda si poarta. Efectul a avut un rol important in dinamica fazei. Concluzia? Felicitari, ma bucur atat pentru Ianis cat si pentru Stevie G, sper sa se si califice.

a dica (14 comentarii)  •  21 februarie 2020, 16:39

De ce? Pentru că există oameni precum Stucan care asteaptă să caștige o echipă mediocră EL ca să se bucure. Ce ironie ieftină... Pentru că există printre noi mulți mediocri carora, când văd pe cineva că reușește în ceea ce face, li se întunecă mintea. Sunt cei care de mici spuneau despre premiantul clasei ca-i tocilar, ca nu-i de gasca, nu iese in cluburi, pe scurt, ca-i prost. Ei intotdeauna au dreptate, nu-i asa?

bettina46 (1 comentarii)  •  21 februarie 2020, 16:51

Cred ca Hagi este un jucator de fotbal bun dar duce in spatee renumele tatalui sau si ptr asta niciodata nu o sa fie suficient de bun

Harlota (1 comentarii)  •  21 februarie 2020, 16:54

Imi place de el si-i doresc numai bine, dar nu are viteza si e cam aschimodie. Gica Hagi avea o explozie fantastica si era tare pe picioare la varsta lui.

boclinca (2 comentarii)  •  21 februarie 2020, 17:14

Sa radem pe de-a intregul de jumatate.Bai baiete, ma da pe spate umarul tau involuntar.

boclinca (2 comentarii)  •  21 februarie 2020, 17:20

Am vrut sa scriu "umorul" dar merge si umarul tau care impinge la cladirea unor false mituri.

Liviu12 (29 comentarii)  •  21 februarie 2020, 18:35

Ma si intrebam cand apare articolul cat casa... sau mai bine zis articolele. Stucan si Jumatate la post, Ioanitoaia inca il gandeste. OK.... sa dam putin timpul inapoi. Anii 90.... jucatori obisnuiti romani, nu titulari de drept mereu in nationala, precum Rosu, Craioveanu, Galca, Stanga, Gabi Popescu etc marcau un gol sau doua in campionat.... O stire scurta la sport de 30 de secunde, asta daca golul era in montaj. Si gata! Si ghici ce campionat era? Al Spaniei!!!! Dar erau anii in care normalitatea nu era laudata! E clar ca ziarul i-a prins frica Regelui, E in fapt al cincilea moment cand Ianis primeste 2-3 articole in ultima perioada... doua momente cu cele doua meciuri de la Genk in care a marcat. Unul cu golul de la Under din vara, si acum idem situatia de la Genk. Imi place mult ca la fiecare apare expresia cu... sub privirea tatalui... pai ce sa facem daca Gica se duce la toate meciurile?! Ianis, jucator de mare perspectiva, de atac, are vreo.... 6 goluri in total din vara pana acum.... la echipe mediocre. Golul ... automat articolul .... Extraordinare performante Theo!!! Brava!

BigBear (8 comentarii)  •  21 februarie 2020, 18:47

Sunt niste aspecte evitate de presa: 1. Prea cauta subiecte care sa suscite interes 2. Ianis nu e ceva special, e un jucator decent insa nu fabulos 3. Hagi l-a umflat mereu, facandu-l capitan la 18 ani si apoi cerand sa fie la nationala 4. Aberatiile alea cu oferte de la Barcelona sau Real sunt de aici, de pe gsp. 5 Reactia de "hate/anti" e data fix de inundatia de sustinere pentru un jucator decent insa prezentat ca magistral de presa. Nu am vazut hate impotriva lui Surdu sau Chiriches, jucatori care au facut ce au putut pe unde au putut insa nimeni nu a spus ca sunt semi zei.

di livio (7 comentarii)  •  21 februarie 2020, 21:32

nime nimic de Gerrard...dacă nu-l lua Gerrard, era în situația lu R. Marin...că nu l-a luat Rangers, l-a luat Gerrard pe riscu lui...ce o fi văzut Gerrard la Ianis?...și cînd, că fuse rezervă de rezervă la penibilii de la Genk...aștept explicățiili corifeilor gesepiști gen Ștucan, Geambașu și, of course, marele megagazetar nea Ovi...care vede el fotbal dă 50 anișori...spam deleted

motanul incaltat (39 comentarii)  •  22 februarie 2020, 1:45

Te plateste Gsp sa ai numai comentarii pro pt Ianis???? Pacat de tine....esti iremediabil.

George (1 comentarii)  •  22 februarie 2020, 2:48

Gurile rele... Pe Hagi jr il comenteaza "gurile rele" din rOmania... Si il apreciaza strainatatea... O combinatie de munca si talent incep sa de-a roade... Faptul ca si-a facut "ucenicia" fie si ptr putin timp... pe la Fiorentina si Genk sunt un Plus mare... Nenorocitii din rOmania sunt prea inapoiati si rautaciosi sa poata discerne... Simturile le sunt atrofiate... Mai au multe milenii pana sa invete ce-i aia Empatie Rabdare Adaptare Ciobani fara orientare... Din topor cum se spune cu "alesii" lor cu tot

badia (1 comentarii)  •  24 februarie 2020, 13:28

Bai frate, credeam ca este doar o iluzie, voi aveti platit pe cineva care va scrie comentariile, pozitive sau nu asta are minora importanta, important ca "face miscare". Este incredibil, exista o persoana "draga"sufletului meu care publica cel putin zilnic cel putin 100 de comentarii, isi poceste gramatica de la un comentariu la altul, dar stilul este acelasi, il recunosc si din avion. Este acelasi suparat pe romani si pe teritoriul nostru.

Comentează