Theodor Jumătate

Vede întotdeuna partea luminoasă a sportului. Jumătatea plină a paharului, deși nu acceptă jumătățile de măsură

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Theodor Jumătate
Deziluzia naționalei îl afectează pe Stanciu

Nu tricoul galben, ci înfrângerile și atmosfera deprimantă l-au destabilizat psihic. El, Maxim și toți ceilalți au o revanșă de luat pentru a regăsi bucuria calificării.

La sfârșit de an, nu am avut nicio îndoială când am ales jucătorul anului. […]

...

În genunchi în fața dictatorului care te ignoră

Am nevoie de o pastilă împotriva durerilor de cap când citesc dedicația patetică a lui Șumudică pentru dictatorul Erdoğan. „Nu m-am întâlnit cu președintele, dar îl admir foarte mult. Am apreciat întotdeauna ce a făcut pentru această țară. Aș fi […]

...

Șumudică și trucul care seamănă cu un șantaj

Marius Șumudică, antrenorul revelației sezonului în Turcia, a fost dat afară de Gaziantep. E posibil? Da. Numai din cauza lui. A forțat ruptura ireparabilă. O are. Straniu mod de a te comporta când ești în vârf, printre cei mai buni.

[…]

...

Esența umilirii și întrebarea lui Demba Ba

„Ăla negru!”. Ce oribil sună! Pierre Webo nu are nume, nu e antrenor, e doar un nimic pentru Colțescu. Așa separă el oamenii. În cei normali și „ăia negri”. Și o face ca și cum ar fi ceva banal, intrat […]

...

Ironia lui Chipciu și lacrimile lui Dan și Cholo

Au fost mulți care-l condamnau și în timpul vieții. Pentru ei, arta creată de Diego, care a făcut oamenii fericiți la fel ca toate marile genii ale lumii noastre, e fără valoare. În ochii lor, Maradona înseamnă doar droguri, hoție […]

...

Creatorul de fotbal din umbră și avertismentul pentru Messi

Quique Setién este unul dintre antrenorii care influențează fotbalul din umbră, fără trofee, glorie și publicitate. Pentru el, Barcelona e momentul vieții, la 61 de ani

Permalink to Creatorul de fotbal din umbră și avertismentul pentru Messi
miercuri, 15 ianuarie 2020, 11:57

Există antrenori născuți pentru trofee, glorie și publicitate, precum Guardiola, Klopp sau Mourinho. În spatele starurilor, sunt ei, cei din umbră, care muncesc la fel de mult, unii au idei revoluționare, sunt geniali, dar sunt puțin cunoscuți, fără impact pentru masele ce populează tribunele în jurul lumii. Și totuși, ei reprezintă ceva. Influențează fotbalul. Chiar și fără trofee, glorie și publicitate.

Unul e Wolfgang Frank, cel care l-a inspirat pe Jürgen Klopp, formând baza formidabilului său stil dinamic-agresiv-creativ. În același timp, i-a trezit pe nemți, care se apărau la acea vreme cu libero, le-a arătat ce înseamnă 4-4-2, sistem învățat de la Milanul lui Arrigo Sacchi. Unde? La Mainz, în liga a doua germană, unde Klopp era jucător. Frank s-a stins din viață la 62 de ani fără a fi pregătit vreodată o echipă din Bundesliga, regretul lui Klopp, pentru că era hiper exigent, punându-se mereu sub presiune, căutând mereu noi și noi provocări.

La fel, Marcelo Bielsa. Pentru mulți, argentinianul e un neîmplinit la 64 de ani. La nivel de club, în Europa, nu a câștigat nimic. Și nu a fost la mari grupări: Espanyol, Bilbao, Marseille, Lille, și acum e la Leeds, încercând de un an și jumătate să promoveze în Premier League.

Pentru tehnicieni, e un filosof, un guru, un teoretician ce ține conferințe despre fotbal și secretele sale cu săli pline oriunde pe glob. Pep Guardiola l-a privit întotdeauna ca pe un zeu: „Niciun alt antrenor din lume nu oferă atât de multe informații pentru fiecare meci, pentru fiecare jucător, pentru fiecare acțiune a jocului. E unic”.

Bielsa este însă teribil de dificil, de pretențios cu oamenii din jur, și puțini l-au acceptat. Poate de aceea nu a atins elita cluburilor. Câți conducători ar fi căutat un nebun genial, copleșitor cu atâtea cunoștințe?

Quique Setién, 61 de ani, e din aceeași categorie. Unii fani ai Barcelonei s-au supărat când au aflat cine le va conduce echipa. Barcelona, după Lugo, Las Palmas și Betis? Dar „El Maestro”, cum e numit la Santander, unde a fost și jucător, și antrenor, e un înflăcărat susținător al filosofiei lui Cruyff, iubește până la contopire jocul inventat de olandez, poate chiar mai mult ca Pep. Trăiește pentru fotbalul spectacol. E un cruyffist adevărat și nu dorește decât să transmită moștenirea marelui Johan. „Mor pentru ideile mele”, afirmă el.

Și-a făcut dușmani în numele acestui ideal. S-a certat inclusiv cu Diego Simeone. Când era antrenor la Las Palmas, i-a spus: „E extraordinar ceea ce faci la Atlético, dar îmi displace profund jocul formației tale”. Aprecia rezultatele, nu și calea aleasă pentru o victorie cu orice preț.

Pentru că e sincer și direct, imposibil de manipulat de propriii șefi, un antrenor căruia nu-i poți impune alte strategii sau jucători, punctul maxim al carierei era Betis. Doi ani la Betis.

Acum, când în sfârșit a ajuns în vârf, la un club mare, sper să nu rămână doar șase luni, așa cum scrie în contract: 6 luni plus un an plus încă un an. Împreună cu Messi, pe care îl adoră, să realizeze mai mult decât a reușit Ernesto Valverde și să continue pe „Camp Nou”.

Ar fi bine pentru el, nu neapărat pentru Barcelona. Ar fi bine pentru fotbal.

PS. La conferința de prezentare, Quique Setién le povestea jurnaliștilor: „La primul antrenament, le-am spus jucătorilor, și lui Messi, că admirația mea pentru ei e un lucru, dar fiecare trebuie să muncească și să-și vadă de ceea ce face, să rămână la locul lui”. Mai clar, vă iubesc, însă antrenorul vostru sunt eu. Voi jucați! Îmi place încă și mai mult.

Comentarii (10)Adaugă comentariu

Vlad (5 comentarii)  •  15 ianuarie 2020, 12:26

Pe aceeasi logica mi-as fi dorit ca Grigoras sa primeasca o sansa de la o echipa serioasa in Liga 1... Nu a primit-o cand era vremea, nu stiu daca mai este capabil acum. Probabil s-a plafonat.

Flaviu (1 comentarii)  •  15 ianuarie 2020, 13:06

Atâția factori ...... Succesul la acest nivel depinde de multe .. Barca trebuie restructurată din temelii .... generația actuala nu cred ca mai poate câștiga CL .. Apropo Theo .... îți menții părerea despre R Marin și Ajax ? Ce articol fără sens ai scris .... așa doar ca sa faci trafic ..... cultura ta jurnalistica și fotbalistică este cu totul alta ..... nu ce ai exprimat in acel articol .... observatie valabilă și pt art asta

aciduzzo (25 comentarii)  •  15 ianuarie 2020, 14:44

Ce nu intelege absolut nimeni pe planeta FOTBAL si cu atat mai putin Bartomeu...ca aici e toata cheia problemei de vreo 5 ani incoace la Barcelona......acest nepriceput, bisnitar, limitat, orgolios in cel mai prost sens al cuvantului, cu idei putine dar fixe una dintre ele fiind Rakitic, despre care in sfarsit s-au mai convins niste stiutori de fotbal ca n-are ce cauta la Barcelona de vreo 3-4 ani incoace....ce nu intelege foarte multa lume legat de fenomenul Barcelona este ca .....acest club nu mai poate avea antrenori de duzina indiferent cum s-ar chema ei....Kike, Mike, Frike , Fuke!!!!!......acest club nu poate fi antrenat decat de demni urmasi in ale jocului si antrenoratului ai lui Johanes!!! Restul e durere...vorba Patatului!!! La Barcelona nu mai e cazul sa antreneze nimeni decat cu exceptiile numite......Don Andres.....Xavi Hernandez......Piqe.......Jordi Alba.....Pujol.....Busqets.......desigur Pep Guardiola.....si intr-o masura buna Jurgen Kloop!.....Acestea sunt numele care mai devreme sau mai tarziu ar putea si ar avea tot dreptul sa antreneze acest club Barcelona!! Care stiu, inteleg, aplica si respecta stilul, clasa, calitatea, spectacolul si jocul impus de marele Johanes! Sa ne fie cu iertare.....experimentele numite Tata Martinez, Luis Enriqe, Valverde ( mai nou Valmerde cum l-au poreclit niste fani din Belgia!!!!!!).......in ciuda faptului ca s-a mai castigat doar o urecheata si vreo 3-4 titluri....jocul a suferit uneori enorm...enorm.....Johanes s-ar fi rasucit in mormant pentru umilintele cu Roma...cu Liverpool.....cu Juventus dupa remontada cu PSG......deci...nu cred in acest Quique Setién sub nicio forma, iar Barcelona pana nu se curata de umpluturi, in frunte cu Bartomeu, nu va mai castiga mare lucru...lasand la o parte faptul ca in acest moment Barcelona gafaie rau in campionat iar despre castigarea UCL nu poate fi vorba nici macar 5%!!!!...Trist este ca in aceste conditii...Messi se va retrage nu tocmai glorios si va avea un sfarsit de cariera la Barcelona asa cum n-ar fi meritat dupa tot ce a facut el pentru aceste culori blau grana.

Sergiu (1 comentarii)  •  15 ianuarie 2020, 19:43

Si cand te gandesti ca Wolfgang Frank parca a fost si la Farul Constanta.

tyn (1 comentarii)  •  15 ianuarie 2020, 20:14

Daca bartomeu era Laporta, sau macar pe jumatate din Laporta, il aducea acum pe Pep si Dybala. Sau acum 2,3 ani pe Hazard. Sau De Bruyne. Dar bartomeu e prea slab pentru a conduce un club ca Barca. Uitati va doar la ce jucatori a pierdut si ce jucatori a adus….Trist.

vasco (31 comentarii)  •  16 ianuarie 2020, 20:50

Frumos articol! Interesant cum unii cititori dau "dreptul "numai unora sa antreneze Barca....Cred ca acum cativa ani ar fi spus la fel si despre Guardiola sau Klopp,la randul lor incepatori,ca doar nu au venit din cosmos gata faimosi....M-as bucura pentru Quique Setien,m-as bucura pentru Barca.Doar ca acolo trebuie o scuturatura zdravana,un presedinte ferm si un manager pe masura;e vremea schmbului de generatii.Actuala e plafonata,uzata fizic si moral.

Jean-Paul (41 comentarii)  •  17 ianuarie 2020, 19:31

Deocamdata, n-avem elemente ca sa-l judecam pe Setien. Pe la cluburile unde a antrenat pana acum, n-a avut lotul de la Barca, asa ca "Hic Rodos, hic Salta" i-am putea spune lui Quique, iar meciul urmator al echipei este tocmai potrivit ca sa ne dam seama de anvergura reala a lui Setien. Pe de alta parte, vad ca nici La Masia n-a mai oferit in ultimii 2-3 ani mari talente primei echipe, incat antrenorii si conducatorii s-au orientat spre achizitii de la alte cluburi si au dat gres nepermis de mult: Dembele(jucatorul cu picioare de sticla), Coutinho(mult prea laudat), Griezmann(prea scump, dupa cat a aratat pana acum la Barca), ca sa nu mai amintim de alte achizitii prin care s-au cheltuit bani frumosi si la care au fost nevoiti sa renunte vanzandu-i in pierdere.... Mijlocul echipei nu mai asigura acea "perdea" de foc si fum in fata apararii, echipa primeste prea multe goluri, desi ter Stegen este valoros ca portar, iar Pique si ceilalti doi fundasi -Umtiti si Lenglet - au pretentii de mari vedete, echipa nu mai are apararea cvasi-inexpugnabila de pe vremea lui Pep. Pe vremea lui Pep, nu doar Messi era cu creatia ci si Xavi, sau Iniesta, astfel incat alta era anvergura ofensiva a echipei. Acum, trebuie sa vina des Messi la centrul terenului si sa inceapa sa construiasca atacul, dar e mai greu fiindca adversarii se apara supranumeric, iar Suarez si Griezmann n-au cum sa razbeasca. Asa s-a "sudat" combinatia Messi- Alba, prin care atacul Barcei este sustinut de o "extrema stanga" in persoana lui Jordi pe post de servant si avand ca "executanti" pe Messi, Suarez ori Griezmann..... Problema se va complica putinin iarna asta daca Setien nu reuseste sa gaseasca o solutie pentru perioada cat va lipsi Suarez, fiindca vin meciuri grele, atat in campionat cat si in ChL. Abia atunci vom vedea stofa lui Quique, adica valoarea lui de "croitor".....

DumitruT (4 comentarii)  •  18 ianuarie 2020, 6:28

Bravo ACIDUZZO.Am aceiasi parere cu tine,de multa vreme,dar nu mi-am expus nici o data ideile.Este inutil,nu te baba nimeni in seama.Nici macar cel care a scris articolul !

aciduzzo (25 comentarii)  •  18 ianuarie 2020, 9:11

Bravo Jean-paul....SUBSCRIU TOTAL! LA MASIA n-a mai produs pentru ca acest club URIAS e condus de un pitic incapabil să gestioneze anvergura acestei funcții. Intrebati-va ( si poate stiti raspunsul), de ce a plecat Pep? Vad ca azi e dat titular Rakitic!!!!!! Q.E D. ....deocamdată!! Multumesc frumos Dumitru T. Dar nu scriu pentru a-mi raspunde autorii articolelor. Mi-a răspuns de câteva ori Geambasu si s-a supărat așa de tare ca m-a pus in spam!!!! # ce sai faci????!!!!!! Adevarul supăra uneori....nu stiu daca pe Geambasu sau alți bajeti.....dar supăra!!!

vasco (31 comentarii)  •  27 ianuarie 2020, 21:55

Dupa ultimele evenimente...s-ar parea ca Messi e cel care da avertismente la Baeca...Ce zici?

Comentează