Theodor Jumătate

Vede întotdeuna partea luminoasă a sportului. Jumătatea plină a paharului, deși nu acceptă jumătățile de măsură

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Theodor Jumătate
Setién nu e de Barça

La acea vreme, și eu credeam că Setién va oferi un plus jocului catalan, în plină criză, după demiterea lui Valverde. Dar plusul așteptat s-a transformat într-un uriaș minus pe teren. Ajuns la o echipă mare, în mijlocul unui vestiar […]

...

Marea manipulare care l-a doborât pe Michel Platini

De la început, să fie limpede ceva. Nu cred că Michel Platini era fără pată. Din contră. Implicarea lui în trucarea alegerii Qatarului ca țară-gazdă pentru Mondialul din 2022, acea întâlnire secretă din noiembrie 2010 cu Sarkozy și cu Tamim […]

...

Să trăim clipa cu Ianis

Ce coincidență frumoasă! Sub privirea lui Gică Hagi, Ianis înscrie un gol asemănător cu al tatălui. Cu unul dintre cele mai importante goluri ale sale. Pe 24 februarie 1987, pe „Louis II” din Monte Carlo, „regele”, care de-abia împlinise 22 […]

...

Chiar, să fim sinceri, Genk!

A vrut să iasă bine în interviu. El, directorul sportiv, și clubul său, Genk. Rugat de reporterul de la Het Belang Van Limburg să explice de ce l-a cedat atât de ușor pe Ianis Hagi, împrumutându-l la Rangers la doar […]

...

Creatorul de fotbal din umbră și avertismentul pentru Messi

Există antrenori născuți pentru trofee, glorie și publicitate, precum Guardiola, Klopp sau Mourinho. În spatele starurilor, sunt ei, cei din umbră, care muncesc la fel de mult, unii au idei revoluționare, sunt geniali, dar sunt puțin cunoscuți, fără impact pentru […]

...

Mourinho critică alături de cei pe care-i critica

Așteptând o nouă echipă, portughezul a deranjat deja pe cineva cu analiza sa: Frank Lampard, managerul lui Chelsea

Permalink to Mourinho critică alături de cei pe care-i critica
luni, 12 august 2019, 12:57

Ce supărat era José Mourinho când mai afla de criticile analiștilor Sky Sports. Ce se strâmba și ironiza pe oricine îndrăznea să-i lezeze imaginea, deși, de cele mai multe ori, ceea ce se spunea în studio era purul adevăr, ceea ce foștii jucători deveniți comentatori observau și spuneau.

Nu-i plăcea portughezului când tactica sa era pusă la îndoială. Și avea pentru fiecare o replică acidă. Odată, întrebat de strategia jocului, managerul i-a răspuns reporterului: „Întrebați-l pe Jamie Redknapp, e un strălucitor creier fotbalistic!”. Cu Jamie Carragher era și mai dur: „S-a retras în urmă cu câțiva ani și a uitat și ultimul lucru făcut pe teren”.

Nu-l ierta nici pe Gary Neville: „În Anglia, cei ce au fost cândva fotbaliști de top sunt azi extraordinari la analizele la televizor. Apoi, pleacă să pregătească o echipă și, după două luni, la revedere, hai acasă, asta nu e de noi!”. Aluzie la experiența Valencia. Numit pe 2 decembrie 2015, demis pe 30 martie 2016. Unicul lui job ca antrenor principal al lui Neville.

De Graeme Souness spunea că „un analist nu e onest dacă nu uită culorile pentru care a jucat și dacă încearcă să ascundă adevărul oamenilor care-l privesc. Nu e vina mea că a avut o carieră subțire ca manager”.

Cum îndrăznea cineva să-i reproșeze ceva, cum reacționa José.

Acum, e alături de ei, la Sky Sports. La Man. United – Chelsea 4-0, era în studio, pe Old Trafford. Cu Neville, Carragher și Souness, tot ei, cei care-l criticau și pe care-i ironiza. Parcă erau prieteni de-o viață. Răutatea a dispărut în discuții.

O analiză fără cusur, Mourinho e ca un profesor de Harvard în fotbal. Dar să nu credeți că el n-a criticat. „Chelsea a fost prea moale, nu a jucat compact defensiv, nu a fost suficient de agresivă și a lăsat prea mult spațiu între linii. Un pic de experiență pe teren l-ar fi ajutat pe Frank Lampard, însă a ținut-o pe bancă”. Nu a apreciat că i-a titularizat pe tinerii Mount, Abraham și Christensen.

Și el este acum cel care deranjează. Iar Lampard i-a răspuns: „Nu i-a plăcut jocul lui Mason Mount? Asta a spus? Serios? Wow! Ei bine, nu pot scoate jucătorii din cabinetul medical și să-i fac să joace, chiar dacă au sau nu au experiență”.

La 56 de ani, Mou învață și el ce înseamnă să fii analist. Și descoperă și riscurile acestei meserii. De a intra în conflict cu cei pe care-i analizezi.

Pogba, poate cel mai bun mijlocaș central al lumii. Dincolo de scandaluri

Departe de studio, pe gazon, m-a impresionat Paul Pogba. Dincolo de scandaluri, de conflicte cu antrenori și cereri de transferuri, de coafuri și rețele de socializare, francezul rămâne un extraordinar fotbalist. Poate cel mai bun mijlocaș central al lumii. Dacă nu ar fi avut un impresar ca Mino Raiola, probabil toate scandalurile, alimentate chiar de agent, ar fi dispărut.

Solid pe faza defensivă, o stâncă în dueluri, excelent în atac, capabil să deposedeze și să lanseze imediat ofensiva, cu pase scurte sau lungi, decisive, direct pe vârf, simțindu-se în largul lui cu mingea la picior. Un jucător care poate să evolueze în orice mare echipă din lume. Un campion mondial. Știa Solskjær de ce insistă pentru a-l păstra la Manchester. Și știe Zidane că a pierdut piesa centrală a noului său Real Madrid.

„Încă planează acel semn de întrebare asupra viitorului meu”, afirmă Pogba. Însă acum e la United. Liderul „diavolilor”. Și fanii sunt fericiți pe Old Trafford.

Comentarii (5)Adaugă comentariu

sport curat (1 comentarii)  •  12 august 2019, 15:18

Individul este cel mai nesuferit personaj din lumea fotbalului, total lipsit de manière, nesfarsite episoadele in care a demonstrat totala lipsa de educatie. In timpul experientei lui Ranieri la Chelsea il ironiza ca nu stie engleza, tocmai el care dupa multi ani in Anglia pronunta “I sink”, in loc de “I think”, saracul, probabil confunda chiuveta (sink) cu gandirea. A obtinut contracte extraordinare, datorita unui impresar care depaseste prin influenta sfera fotbalului, adevarata valoare o demonstreaza in ultimii ani. Postul de comentator este deja prea mult. Noapte buna Murila, pardon Mourinho!

daniels (1 comentarii)  •  12 august 2019, 16:04

de doi lei nenea Mou ....ca întotdeauna ....un caracter nesuferit ....dar asta e ... acu bagă un pic de concediu ...mai scăpam un pic de el... i se rupe lu Lampard de ce zice el ...probabil ca vrea sa-i ia locul dar ....poate nu!

BigBear (4 comentarii)  •  12 august 2019, 17:34

Mou momentan se pare ca nu isi gaseste echipa pe nicaieri, echipele mari nu pot accepta stilul lui urat de joc, sunt obligate sa faca spectacol, Real Madrid sub el avea un joc patetic. Ar fi extrem de interesant sa il intrebe unul din antrenorii criticati daca el o sa mai antreneze sau de acum e doar comentantor.

Unu’ (6 comentarii)  •  12 august 2019, 19:18

Cred ca vremea lui a trecut, stilul pe care l-a promovat a avut succes acum 10 ani, doar ca fotbalul a evoluat si el nu, a ramas rigid aceleasi filozofii. Totusi sunt surprins ca a acceptat postul de analist, poate mai fura meserie de la Ilie.

vasco (31 comentarii)  •  12 august 2019, 21:16

Se astepta cineva la caracter din partea unuia ca mourinho?E din tagma verilor lui becali...

Comentează