Atenție, Răzvan! Arabia Saudită e punctul de jos al lumii fotbalului și al respectării drepturilor omului!
Răzvan Lucescu e noul antrenor al lui Al-Hilal și nimic nu e sigur la Riad. Nici echipa, nici clubul, nici postul, nici salariul, nici libertatea!
Poate fi și aceasta o variantă a șocantei despărțiri a lui Răzvan Lucescu de PAOK, susțin unele surse din Salonic.
George Savvidis, fiul patronului, director la club, nu-l mai voia pe Răzvan, încerca să scape de el pentru că nu se putea impune în fața lui, nereușind să-i influențeze deciziile la echipă. De aceea ar fi întârziat transferurile și, în schimb, a renunțat la Șahov (Lecce) și Cañas (Steaua Roșie), de care antrenorul avea nevoie. Iar Lucescu ar fi fost forțat să plece la Al-Hilal, pentru că nimeni altcineva nu i-ar fi plătit clauza de două milioane de euro.
Chiar dacă ar fi așa, tot nu accept ca un antrenor român, cel mai bun al momentului, să ajungă la capătul lumii fotbalului. Când se vorbea de ascensiune, de o echipă mai puternică decât PAOK, de cupe europene, de un viitor în Serie A, se ascunde în Arabia Saudită. Mă doare capul numai când mă gândesc ce a făcut. Nu e un pas înainte, cum spune Mircea Lucescu. Sportiv, e un imens pas înapoi.
Hilal nu e Real Madrid al Asiei, cum ne amețesc unii. Nu a mai cucerit Liga Campionilor Asiei din 2000. O competiție câștigată în 2014 de australienii de la Western Sydney Wanderers, o grupare fondată doar cu câțiva ani înainte. Reghecampf nu uită ce s-a întâmplat atunci, doar el era pe banca lui Hilal când a pierdut acea finală.
Vă dați seama ce înseamnă Liga Campionilor Asiei, pe care acest „Real Madrid” o ratează de aproape două decenii? Iar Hilal nu e acum nici măcar cea mai valoroasă formație saudită. Campioana e Al-Nassr.
La fel de serios, Răzvan va antrena jucători mari? Nu! Câțiva jucători buni ajunși la sfârșit de carieră. Giovinco? Are 32 de ani și vine după trei sezoane în MLS, la Toronto. Cel mult, a fost un atacant italian decent. Niciodată mare. Niciodată. Gomis? A înscris multe goluri peste tot, dar nu s-a simțit bine nicăieri. Și are 33 de ani. Un francez cu 12 selecții și trei goluri la națională nu poate fi nici măcar foarte bun. În rest, Al-Shalhoub, Al-Shahrani și Al-Dawsari.
Unde se duce Lucescu? La un club unde nesiguranța este primul cuvânt pe care îl află antrenorii. În ultimul deceniu, 19 au fost schimbați. 19! Niciunul nu a stat mai mult de un an și jumătate.
Lusitanul Jorge Jesus, un nume important în Portugalia, a încercat și el, la 64 de ani (atenție, 64!), prima aventură în străinătate. Avea să-și dea seama rapid că a ales total greșit. La jumătatea primului sezon, s-a certat cu șeicii și a fugit mâncând norii tocmai în Brazilia, ca să uite de coșmarul saudit.
Ah, uitasem! Nici măcar banii, atât de mulți pe hârtie, nu sunt garantați. Promisiuni în deșert. 4 milioane de dolari din contract pot să nu însemne nimic. La final, e foarte posibil să nu-i iei și să ajungi la FIFA și TAS în procese interminabile.
Dintr-o dată, Răzvan Lucescu iese din joc, din circuit, se elimină singur. Orice ar câștiga la Hilal, titlul, Cupa Regelui sau a Coroanei Prințului, ar fi neimportant.
Arabia Saudită e punctul de jos al fotbalului. Și nu e departe nici la respectarea drepturilor omului. Atenție, Răzvan! La Riad nu poți spune chiar tot ce vrei. Riști mult!