Theodor Jumătate

Vede întotdeuna partea luminoasă a sportului. Jumătatea plină a paharului, deși nu acceptă jumătățile de măsură

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Theodor Jumătate
Deziluzia naționalei îl afectează pe Stanciu

Nu tricoul galben, ci înfrângerile și atmosfera deprimantă l-au destabilizat psihic. El, Maxim și toți ceilalți au o revanșă de luat pentru a regăsi bucuria calificării.

La sfârșit de an, nu am avut nicio îndoială când am ales jucătorul anului. […]

...

În genunchi în fața dictatorului care te ignoră

Am nevoie de o pastilă împotriva durerilor de cap când citesc dedicația patetică a lui Șumudică pentru dictatorul Erdoğan. „Nu m-am întâlnit cu președintele, dar îl admir foarte mult. Am apreciat întotdeauna ce a făcut pentru această țară. Aș fi […]

...

Șumudică și trucul care seamănă cu un șantaj

Marius Șumudică, antrenorul revelației sezonului în Turcia, a fost dat afară de Gaziantep. E posibil? Da. Numai din cauza lui. A forțat ruptura ireparabilă. O are. Straniu mod de a te comporta când ești în vârf, printre cei mai buni.

[…]

...

Esența umilirii și întrebarea lui Demba Ba

„Ăla negru!”. Ce oribil sună! Pierre Webo nu are nume, nu e antrenor, e doar un nimic pentru Colțescu. Așa separă el oamenii. În cei normali și „ăia negri”. Și o face ca și cum ar fi ceva banal, intrat […]

...

Ironia lui Chipciu și lacrimile lui Dan și Cholo

Au fost mulți care-l condamnau și în timpul vieții. Pentru ei, arta creată de Diego, care a făcut oamenii fericiți la fel ca toate marile genii ale lumii noastre, e fără valoare. În ochii lor, Maradona înseamnă doar droguri, hoție […]

...

Ianis Hagi și Gerrard. Steven Gerrard

E ceva straniu aici, ceva ce nu înțeleg. Am învins Croația, da, am învins Croația cu 4-1, nu e poveste, e realitate, și noi criticăm.

Permalink to Ianis Hagi și Gerrard. Steven Gerrard
joi, 20 iunie 2019, 1:51

Nu, e prea puțin zis criticăm. Desființăm. Avem și o țintă preferată, în care tragem de câte ori frustrările ne copleșesc. Ianis Hagi.

Dacă citești tot ce se scrie pe rețelele de socializare, ai senzația că tocmai am pierdut, un 0-3 imposibil de suportat, iar Hagi ar trebui să se ascundă pentru jocul lui. E o singură concluzie. Nu e bun! Nu are curaj, nu știe să șuteze, nu driblează, când încearcă să ia acțiuni individuale pierde mingi în cascadă, unele decisive, care ne fac să luăm goluri. Nu, nu, nu și nu. Nimic nu e bun la Ianis. Cam aceleași lucruri i se reproșau lui Jordi Cruyff în perioada în care juca la Barcelona. Era fiul lui Johan și plătea pentru că era fiul lui Johan.

Și dependenții de Facebook reiau vechea placă, aceeași pe care o aud de când a debutat: „E copilul lui Hagi, joacă numai datorită tatălui”. E clar, mai aveți nevoie de vreo dovadă? Ăsta e adevărul. Bravo! Vă aplaud.

Tot ei, cei care-l pun la zid, nici nu permit nimănui să aibă o altă opinie. Adică, mie, de exemplu. Mie îmi place Ianis, ce să fac? Sunt bătut în cap, habar n-am de fotbal, recunosc, îmi place Hagi. Îmi plac calitățile lui, execuțiile și cu stângul, și cu dreptul, eleganța, viziunea lui pe teren, faptul că vede jocul înaintea celorlalți…

Am voie să spun ce simt? Nu, nu am voie. Dacă scriu asta, atunci sigur trebuie să fie ceva ascuns în spatele a ceea ce cred. M-a sunat Gică Hagi, sunt prieten cu el. Sau, din contră, m-a amenințat. Mi-e frică de el și de aceea îi laud fiul. Doamne, nu vă opriți!

Da, Ianis Hagi face și greșeli. Nu îi iese totul așa cum și-ar dori și cum ne-am dori. Încă are erori de poziționare, nu găsește soluția ideală la finalizare sau riscă prea mult uneori și pierde mingea în zone delicate ale terenului. Dar are 20 de ani. 20. Nu e nicio exagerare, dacă nu ești Pelé, Maradona, Messi, Ronaldo, la 20 de ani de-abia iei contact cu fotbalul de mare performanță. Greșești și înveți din greșeli.

Un puști de 20 de ani nu poate fi criticat atât de tăios când greșește. Greșesc ei jucători extraordinari, la sfârșit de carieră, cu atâta experiență. Vi-l amintiți pe Steven Gerrard în acea duminică după-amiază, pe 27 aprilie 2014? Atunci, în prelungirile primei reprize pe „Anfield”, uriașul Gerrard nu era atent o clipă și aluneca precum un debutant adolescent la mijlocul terenului, Demba Ba recupera și nimeni nu îl mai oprea până în poartă.

Liverpool a pierdut atunci meciul, 0-2 cu Chelsea, și titlul în Premier League la care suflarea roșie visa din 1990. Gerrard s-a retras cu regretul de a nu fi fost campion al Angliei. Și nu a uitat acea gafă. Câți ani avea? Aproape 34 de ani! Iar Gerrard a fost mare. Sau nici asta n-am voie să zic?

Dacă un super fotbalist poate greși, atunci și un tânăr de 20 de ani poate greși. Nu e un capăt de țară.

Să avem mai multă răbdare cu această generație. Și un pic de echilibru. Altfel, dacă pierdem cu Anglia mâine, nu le mai dăm nicio șansă. Nu titlul european U21 e esențial. Important e ca ei să formeze viitoarea noastră națională mare. Să o facă mare. Pe ei îi așteptăm de 25 de ani, de când ieșeam în stradă la Mondialul american. Acum, e vremea lor.

„Există vreun jucător care să poarte un nume mai greu pentru o ţară decât Ianis Hagi? El este fiul lui Gheorghe Hagi, eroul de la Mondialul din 1994, când geniul său i-a adus supranumele de «Maradona din Carpaţi». Ianis, care va înfrunta Anglia, a jucat un rol important în succesul României în fața Croaţiei. Nu este egalul tatălui, cine este?, dar e un număr 10 cu mari calităţi” Daily Telegraph, cotidian englez

Comentarii (57)Adaugă comentariu

JIONI (1 comentarii)  •  21 iunie 2019, 15:20

Ianis rezolva meciul cu englezii.Lovitura libera.min87.

Andrei F (6 comentarii)  •  21 iunie 2019, 23:03

Păcat că un Manea,Stefan,Pașcanu, Pușcaș...nu au și ei un tata celebru...După mine Ianos la acest meci s- a scos cu golul marcat,altfel...Nu se poate că 10 jucători sa se zbătea tot meciul iar Prințul să meargă pe teren in multe momente...

petru (2 comentarii)  •  22 iunie 2019, 8:01

Domnule jurnalist,de ce acuzi niste asa zisi suporteri frustrati,niste gica-contra in orice domeniu,cand confrati de-ai matale(Geambasu) scriu aceste lucruri.El,care ar trebui sa fie obiectiv,echidistant,constructiv etc.,adica profesionist se comporta ca cei pe care i-am denumit mai sus.In rest, ai perfecta dreptate ,Hagi jr.este un jucator tanar foarte bun,de viitor,lucru confirmat si de evolutia sa cu Anglia.

scorilo (12 comentarii)  •  23 iunie 2019, 15:11

@Petru: Dacă urmăreai meciul cu Anglia, vedeai că Ianis nu a făcut mai nimic până la cadoul adversarului, din care cadou s-a născut golul. Ianis a avut multe momente de dispariție din joc. Plus că a mai încercat și execuții caraghioase, gen șut la poartă de la mijlocul terenului, irosind șansa unui contraatac. Iar dacă cineva remarcă aceste lucruri, reale și incontestabile, e automat frustrat, invidios, mânat de ură. Nu crezi că-n cazul tău, și al altora aidoma ție, acest tip de gândire se numește intoleranță, filosofie totalitară? Trebuie să fim uniți cu toții în cuget și-n simțiri? Iar dacă nu-l lăudăm pe Ianis suntem lipsiți de patriotism și dușmănoși? Da. suntem dușmani de clasă, dușmanii poporului, domnule! Îndrăznim să nu ne închinăm Prințului! În meciul cu Anglia, Radu, Pușcaș, Pașcanu, Ștefan, Manea, Nedelcearu, Cicâldău, Băluță și Coman au dus greul, fiind peste Ianis cel schimbat la 2-2.

vasco (31 comentarii)  •  25 iunie 2019, 17:36

@alex,ma vad nevoit sa pandesc orice postare pentru ca sa apuc sa scriu inaintea ta:)))) Asta am vrut si eu sa spun.Laudabil tatal,in dorinta lui de a-si promova fiul,dar mai sunt si alti baieti,chiar mai talentati si sigur mai muncitori decat Ianis.E usor jenanta atitudinea aceasta de servilism jurnalistic...

Comentează