Theodor Jumătate

Vede întotdeuna partea luminoasă a sportului. Jumătatea plină a paharului, deși nu acceptă jumătățile de măsură

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Theodor Jumătate
Deziluzia naționalei îl afectează pe Stanciu

Nu tricoul galben, ci înfrângerile și atmosfera deprimantă l-au destabilizat psihic. El, Maxim și toți ceilalți au o revanșă de luat pentru a regăsi bucuria calificării.

La sfârșit de an, nu am avut nicio îndoială când am ales jucătorul anului. […]

...

În genunchi în fața dictatorului care te ignoră

Am nevoie de o pastilă împotriva durerilor de cap când citesc dedicația patetică a lui Șumudică pentru dictatorul Erdoğan. „Nu m-am întâlnit cu președintele, dar îl admir foarte mult. Am apreciat întotdeauna ce a făcut pentru această țară. Aș fi […]

...

Șumudică și trucul care seamănă cu un șantaj

Marius Șumudică, antrenorul revelației sezonului în Turcia, a fost dat afară de Gaziantep. E posibil? Da. Numai din cauza lui. A forțat ruptura ireparabilă. O are. Straniu mod de a te comporta când ești în vârf, printre cei mai buni.

[…]

...

Esența umilirii și întrebarea lui Demba Ba

„Ăla negru!”. Ce oribil sună! Pierre Webo nu are nume, nu e antrenor, e doar un nimic pentru Colțescu. Așa separă el oamenii. În cei normali și „ăia negri”. Și o face ca și cum ar fi ceva banal, intrat […]

...

Ironia lui Chipciu și lacrimile lui Dan și Cholo

Au fost mulți care-l condamnau și în timpul vieții. Pentru ei, arta creată de Diego, care a făcut oamenii fericiți la fel ca toate marile genii ale lumii noastre, e fără valoare. În ochii lor, Maradona înseamnă doar droguri, hoție […]

...

Cruyff știa de noul Ajax zburător

Un ziarist grec și-a amintit ce i-a mărturisit legendarul olandez în 2013, când era în vacanță la Atena

Permalink to Cruyff știa de noul Ajax zburător
joi, 7 martie 2019, 10:20

Ei sunt De Godenzonen. Așa sunt alintați jucătorii lui Ajax. Fiii zeilor. Îi iubesc de peste trei decenii, de la San Marco și Bergkamp. Pe ei i-am văzut primii, foarte tineri și foarte buni, zburând deja în alb și roșu, antrenați de marele Johan. Fotbalul total, lansat la începutul anilor ’70 de Cruyff și Michels, revoluționând acest sport, m-a sedus din prima clipă și i-am rămas fidel de atunci.

Eram un puști, căutam nerăbdător noi informații. La acea vreme, era mai dificil. După Revoluție, am început să descopăr secretele unui club unic. Stilul, filosofia, inepuizabila academie de juniori dedicată pasei și fentei, jocului colectiv. Îmi adusese cineva o casetă video cu exercițiile tehnice ale copiilor de la Ajax și petreceam ore în șir să le analizez mișcările. Era o bucurie numai să te uiți la acei băieți, unii foarte mici, repetând cele mai subtile driblinguri. Zâmbeau. Le plăcea. Pentru ei, jocul era pasiune. Pasiunea lor m-a fermecat. Și sunt încă sub acea vrajă.

„Peste cinci ani, Ajax va fi mai bună ca Barcelona”

Ieri, după incredibilul 4-1, un prieten grec, jurnalist, și-a amintit cele câteva cuvinte schimbate cu Johan Cruyff în 2013, spre sfârșitul verii, când inimitabilul artist era la Atena, în vacanță. Maestrul olandez i-a zis misterios: „În cinci ani, Ajax va fi mai bună ca Barcelona. Următoarea noastră generație va scrie istorie. Vă veți aminti de mine”. Și a completat: „Nu va avea nevoie de un Messi. Vor fi 11 jucători care știu toți ce au de făcut”.

I s-a spus „Profetul”. Iar „Profetul” simțea ce va veni, furtună de fotbal la Amsterdam, noul Ajax zburător. După cinci și jumătate, iată acea generație fantastică de care vorbea el. Poate nu mai bună decât Barça, dar sigur peste Real marți, un joc cu care sigur Johan s-ar fi mândrit. Nivel tehnic aproape de limita maximă, inteligență, viteză, exuberanță. Și, deasupra, un Tadici care nu e Messi, dar are un stâng aurit și o minte strălucitoare.

Această echipă, cu nouă jucători din 14 (11 titulari și trei rezerve folosite) promovați de la propriul centru de formare, De Toekomst (Viitorul), cu șapte olandezi și cu opt tineri sub 22 de ani, avându-l căpitan pe De Ligt, un stoper de-abia trecut de adolescență (19), tocmai s-a calificat în „sferturile” Champions League. Trecuseră 16 ani de când Ajax nu mai atinsese „sferturile” Ligii.

De la Chivu și Ibra la De Ligt și De Jong

16 ani de la reușita frumoasei generații Chivu / Ibrahimovici / Van der Vaart / Sneijder (cu Lobonț în poartă) – care ar fi putut spera la trofeul CL în 2003, dacă Milanul lui Maldini și Șevcenko (câștigător atunci) nu i-ar fi blocat calea în ultimele secunde ale „sferturilor” – și formația cvartetului De Ligt / De Jong / Tadici / Neres iese la lumină.

Are o medie de vârstă de 24 de ani, puțin mai mare decât cea a avută de Chivu&Co, 23,1 ani, și tot peste media splendidei trupe din 1995 (23,6), campioana Europei, cu Seedorf, frații De Boer, Kluivert și veteranii Rijkaard și Danny Blind. Fiul ultimului, Daley, întors de la Man. United, poate repeta performanța, cu puțin noroc, după aproape un sfert de secol. Mai ales că „lăncierii” au acum în spatele lor doi oameni extrem de importanți: Van der Sar e director general, Overmars, director sportiv. Iar campionii din 1995 vor să readucă echipa în vârf.

Ce nu le place batavilor

Dar acest Ajax zburător are un punct nevralgic. Adversarii gen Atlético Madrid. Care se închid în fața careului, nu lasă spații, sunt foarte agresivi și te sfâșie pe contraatac. A pierdut în actualul campionat, chiar la startul lui 2019, cu formații mult sub nivelul lui Atlético. Două deplasări consecutive, 0-1 cu Heracles Almelo și, mai ales, 2-6 cu Feyenoord, când s-a prăbușit pur și simplu în repriza a doua pe „De Kuip”: „Realul de marți a fost rivalul ideal pentru Ajax”, îmi spune Valentijn Driessen, de la De Telegraaf. „Disperarea Madridului i-a deschis calea spre calificare, cu atâtea zone libere, perfecte pentru combinațiile Ajaxului. Curajul propulsează această echipă mereu înainte”.

Curaj vor avea întotdeauna olandezii. Doar sunt „lăncieri”. Se pot lupta cu oricine. Însă ce vor face dacă vor juca în „sferturi” cu Atlético sau Juventus? E exact ce nu le place, ce nu vor. Nu se tem, dar știu că un asemenea adversar le taie elanul, le fură viteza, dictează propriul ritm în meci. Va fi teribil.

78 de milioane de euro
a câștigat Ajax până acum de la UEFA în această ediție a Ligii Campionilor (premii pentru participare în grupe, calificare în „optimi” și „sferturi”, bonusuri pentru victorii, egaluri, plus market pool)

7,8 la sută

este procentul cu care au urcat acțiunile lui Ajax la bursă după eliminarea lui Real Madrid și calificarea în „sferturile” Champions; prețul unei acțiuni ajunsese la 16,55 euro

Comentarii (29)Adaugă comentariu

Flaviu (42 comentarii)  •  7 martie 2019, 11:20

Da, de multe ori da pt acest articol și pt sensul sau .... Școala olandeza ... tehnica, dinamica , orientare tactica , unu la unu, filosofie , libertate .... Neeskens , Krol , Haan , Rep , van Haneggem , Rensenbrink , Rijkaard , Gullit , van Basten , Bergkamp , Koeman , Seedorf, Davids , Kluivert , de Boer , Overmars , van Nistelrooy , Makaay , van Bronkhorst , van ser Vaart , Sneijder , Robben , van Persie etc . Și acum aceasta echipa completa , a cincea mare generație a Ajax-ului ( după 70-75, 87-90, 93-96 , 02-04) . Plus Feijenoord 71 și PSV 88.

Liviu 12 (29 comentarii)  •  7 martie 2019, 11:46

Realul s-a cam dus la razboi cu piepul dezgolit in fata mitralierelor. Pierdea cu oricine, era oricum sezonul compromis. Asta nu stirbeste din meritele Ajaxului, care a jucat incantator si la Madrid, si in grupe cu Bayern. Numai ca e o mare problema in spusele lui Cruyff. Ajax poate face performanta numai pana la un anumit nivel. Vor spune toti... a ajuns in sferturi, ok, (greu de crezut ca poate mai mult), sa vezi la anu.... Nu va exista asa ceva, deoarece filosofia Ajaxului merge pe vanzarea permanenta de jucatori... si pt. profit normal (ca deh, e un Gigi Becali acolo care ii vinde si-i trimite cu avioanele in tari streine), dar in primul rand pt. ca sa creasca un alt tanar in locul celui vandut. Si cum in vara va vinde probabil 3-4 oameni de baza, mai asteptam 10 ani un nou Ajax interesant. Performantele lui Van Gaal din anii 90 nu prea mai au cum sa se repete intr-un fotbal actual. Pe atunci nu era inca legea Bosman, cluburi precum Real sau Barcelona nu erau atat de puternice, si oricum aveau nr. de straini limitat. Si chiar si atunci dupa 96 au vandut aproape tot.... Seedorf in 95, Davids, Kanu si tot grosul in 96, Litmanen, Overmars si fratii De Boer apoi.

Jean-Paul (41 comentarii)  •  7 martie 2019, 12:17

Theo, Iti mai aduci aminte faza din min 1 a finalei mondialului din 1974, cu Johann in prim plan? Peste ani si ani, Ajax-ul pare sa straluceasca din nou, chiar daca trebuie sa tinem cont ca realul de marti seara a fost o echipa schioapa. De vreo trei ani, realul e in decadere(asta se vede din clasamentul la liga) si doar manariile de la tragerile la sorti in ChL, plus prestatia mizerabila a unor fluierasi au saltat-o pe real in fotoliul castigatoarei... N-am vazut finalele de la sfarsitul anilor '50 , dar banuiesc ca nici atunci nu erau arbitrii mai incoruptibili, chiar daca favorita lui Franco beneficia de aportul marilor vedete internationale. Acum, Ajax-ul trebuie sa-si pastreze jucatorii daca va vrea sa obtina si performante in Champions league. Deocamdata sunt in faza promisiunilor, urmeaza sa le onoreze, functie si de conjunctura tragerilor la sorti. Victoria cu Real este supra-apreciata prin prisma celor trei Trofee consecutive ale madrilenilor, dar cati dintre "analisti"iau in considerare modul absolut dubios si rusinos in care trupa lui Perez a fost ajutata de fluierasi ca sa castige ultimele doua trofee??? Sa remarcam, totusi, ca apararea lancierilor a scapat cu fata curata in cateva ocazii, pe care nu stiu inca daca alti atacanti gen Aguero, Lewandovski, Salah etc., le-ar scapa printre degete... P.S. Astept sa iasa si cr7 din competitie, martea viitoare, ca sa nu-si faca cumva lusitanul iluzia ca el a tinut-o pe real acolo sus, adica sa fie neglijate contributiile arbitrilor....

Eugen (1 comentarii)  •  7 martie 2019, 12:20

Bai tu stii ce inseamna 3 decenii?cred ca erai cu gandu la fete nu la fotbal acum 3 decenii.acum va dati toti mari fani ajax,pana acum nu stiati ca exista

aciduzzo (25 comentarii)  •  7 martie 2019, 12:26

CRUYFF STIA TOT.......maestre Jumatate......pe planeta asta lumea fotbalului ii datoreaza ENORM acestui MARE ANTRENOR SI JUCATOR....Fotbalul a ajuns unde a ajun datorita acestor trei MARI, URIASI antrenori......Rinus Mikels, Johan Cruyff si Josep Guardiola....

iuliu (1 comentarii)  •  7 martie 2019, 13:34

E momentul lor acum !

Flaviu (42 comentarii)  •  7 martie 2019, 14:19

Da, Cruijff știa tot ... au fost mulți antrenori de-a lungul istoriei fotbalul care au pus cărămizi la acest edificiu ( fotbalul mondial de astăzi ) . Dar Johann Cruijff a fost singurul mare, enorm jucător care a devenit antrenor top-class și un conducator - manager cu o viziune geniala .. cea mai mare personalitate a fotbalului din toate timpurile..

Gica Paunescu (3 comentarii)  •  7 martie 2019, 14:30

Ma bucur ptr reusita celor de la Ajax , in memoria lui Johan Cruyff. M-a surprins placut afirmatia unuia dintre comentatorii meciului de marti, cum ca, degajarea unei mingi catre,, nicaieri'' , este de neconceput ptr un echipier de-al lui Ajax. Asta da filozofie a jocului de fotbal. Sper sa nu aiba nesansa de-a avea adversar in sferturi pe Atletico ori Juve. Servus,

Observator (50 comentarii)  •  7 martie 2019, 16:54

@ Th. Jumatate Din enumerarea componentilor generatiei care a castigat ultima Liga nu poate lipsi, sub nicio forma, Marc Overmars, o adevarata "locomotiva" a acelei exceptionale echipe, care a avut o lunga serie de meciuri fara infrangere in competitie (prima infrangere in editiile 1994/95 si 1995/96 a survenit in semifinala cu Panathinaikos, in 1996); daca nu si-ar fi schimbat componenta din 1995, ar fi castigat cel putin 2-3 trofee la rand (infrangerea din 1996 a fost nemeritata, la loviturile de departajare)! @ Flaviu N-as considera drept exceptionala/geniala o generatie care n-a castigat vreo cupa europeana, asa ca as reduce la doar 2 perioadele de referinta ale "lancierilor": 1968-1973 (in 1973/74, Ajax a fost eliminata de CSKA Sofia, iar in sezonul urmator a participat in 74/75 a fost eliminata in "optimile" Cupei UEFA) si 1986-1996 (cu 3 cupe castigate si cu 2 finale) ultima fiind formata din numerosi jucatori, primii (van Basten si Bergkamp) nemaifacand parte din echipa care a triumfat in 1995; de asemenea, in intervalul respectiv au fost cateva "sincope", dintre care doua cu ocazia meciurilor contra clubului francez AJ Auxerre! Generatia lui Chivu si Lobont a ajuns doar in "sferturi", iar cea actuala (cu o finala in 2016/17) mai are de demonstrat, inainte de a se destrama! @ Jean-Paul Acest material este despre Ajax, nu despre Real Madrid! O.

aciduzzo (25 comentarii)  •  7 martie 2019, 17:40

Asa e Jean Paul....ai grija ca acest material este despre Ajax, nu despre Real Madrid!! Ca marti ......Ajax a eliminat- o pe Avantu Ciofliceni.....nu pe Real Madrid!!! Ai inteles?? Hai....5 minute fata la perete cu mâinile sus si genunchii pe coji de nuca!!

aciduzzo (25 comentarii)  •  7 martie 2019, 18:40

Jean Paul...fii disciplinat...nu iesi din front....ca marti, Ajax a eliminat pe Avantu Miez dă Pâine....nu pe Real Madrid!! Fata la perete si genunchii pe coji de nuca! Treci !!!

Durden (14 comentarii)  •  7 martie 2019, 19:38

Sa vina suporterii de conjunctura! Si sa ii vad cum pleaca peste 2-3 ani cand ajax isi va fi vandut in mod inevitabil toti jucatorii buni si o ca lua de la capat

Flaviu (42 comentarii)  •  7 martie 2019, 21:37

Observator : singurii jucatori din lotul Ajax-ului 1987 , care a câștigat C Cupelor și echipa din 1994–1996 , sunt Blind și Rijkaard . In rest , Menzo , Sonny Silooy , Spelbos , Wouters , cei 2 Withsge, Bergkamp , Winter , van’t Ship , nu erau in 1994-1996 . Deci sunt generații diferite . Cu prima perioada ai dreptate , ea se întinde pana prin 1973 . Deci toate aceste generații au câștigat trofee internaționale . Cea a lui Chivu nu , dar , după legea Bosman fotbalul e altceva , e mai greu de ajuns la un trofeu , așa ca părerea mea e ca sunt o generație de excepție

Tyn (1 comentarii)  •  7 martie 2019, 21:58

Hai gata, v a zis o Observator le toti, v a explicat tot, incheind orice polemica ! Genial !!! :-)) (@Jean-Paul-totul este despre real avand in vedere ultimele 3 editii UCL...:-)

Vali (10 comentarii)  •  8 martie 2019, 0:27

Dacă se hotărăsc sa nu vândă nimic,poate reușesc. Dar ei asta fac mereu.Asta e politica lor.Ar fi frumos sa domine alta echipă fotbalul vreo cativa ani,dar nu cred...

Observator (50 comentarii)  •  8 martie 2019, 7:04

@ Flaviu Dincolo de discutia legata de numarul de generatii exceptionale (pot fi cel mult 3), as mentiona ca a trecut cam mult timp de la ultima "garnitura" care a impresionat si cucerit trofee! Sa nu uitam, intre primele doua generatii de referinta s-au scurs 13 ani, in timp ce intre cea care triumfa in Cupa UEFA si cea care uimea Europa si infrangea marele Milan au trecut doar 2-3 ani! Dupa mai bine de 20 ani, nu suntem inca siguri ca actualul lot va fi capabil de un nou ... exploit; oricum, opinez ca actualii jucatori sunt sub valoarea celor din '95 (ce varf era Kluivert si ce promisiune inca neconfirmata reprezinta Dolberg!), doar jocul colectiv putandu-le aduce o performanta comparabila! O.

Observator (50 comentarii)  •  8 martie 2019, 17:12

@ Tyn Eu nu-mi permit sa ironizez pe cineva, ci doar sa contrazic, pe cat posibil cu argumente! Ar fi bine sa procedati la fel! O.

Comentează