Theodor Jumătate

Vede întotdeuna partea luminoasă a sportului. Jumătatea plină a paharului, deși nu acceptă jumătățile de măsură

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Theodor Jumătate
Deziluzia naționalei îl afectează pe Stanciu

Nu tricoul galben, ci înfrângerile și atmosfera deprimantă l-au destabilizat psihic. El, Maxim și toți ceilalți au o revanșă de luat pentru a regăsi bucuria calificării.

La sfârșit de an, nu am avut nicio îndoială când am ales jucătorul anului. […]

...

În genunchi în fața dictatorului care te ignoră

Am nevoie de o pastilă împotriva durerilor de cap când citesc dedicația patetică a lui Șumudică pentru dictatorul Erdoğan. „Nu m-am întâlnit cu președintele, dar îl admir foarte mult. Am apreciat întotdeauna ce a făcut pentru această țară. Aș fi […]

...

Șumudică și trucul care seamănă cu un șantaj

Marius Șumudică, antrenorul revelației sezonului în Turcia, a fost dat afară de Gaziantep. E posibil? Da. Numai din cauza lui. A forțat ruptura ireparabilă. O are. Straniu mod de a te comporta când ești în vârf, printre cei mai buni.

[…]

...

Esența umilirii și întrebarea lui Demba Ba

„Ăla negru!”. Ce oribil sună! Pierre Webo nu are nume, nu e antrenor, e doar un nimic pentru Colțescu. Așa separă el oamenii. În cei normali și „ăia negri”. Și o face ca și cum ar fi ceva banal, intrat […]

...

Ironia lui Chipciu și lacrimile lui Dan și Cholo

Au fost mulți care-l condamnau și în timpul vieții. Pentru ei, arta creată de Diego, care a făcut oamenii fericiți la fel ca toate marile genii ale lumii noastre, e fără valoare. În ochii lor, Maradona înseamnă doar droguri, hoție […]

...

Bölöni sau victoria pasiunii

Pentru jucători, e ca un tată. Mereu sincer, chiar dacă sinceritatea sa doare câteodată. Știe să-i critice, dar și să-i mângâie, să fie malițios, dur, dar și să destindă atmosfera.

Permalink to Bölöni sau victoria pasiunii
marți, 5 martie 2019, 12:01

Toamna trecută, pe la jumătatea lui septembrie, într-un moment în care echipa sa era neînvinsă în primele șapte etape, Loți Bölöni le mărturisea jurnaliștilor belgieni:

„Rezultatul nu e garantat. Dar, uitându-mă în oglindă, vreau să fiu sigur că talentul meu, calitățile mele, informațiile pe care le-am acumulat, provocările mele, sănătatea mea, totul a fost dedicat clubului meu. Și, când cresc așteptările, crește și responsabilitatea. Sunt pregătit să fac un pas înainte cu Antwerp”.

Mi-am amintit cuvintele lui, pentru că tocmai a făcut acel pas înainte. Antwerp, promovată în 2017 în elită după 13 ani de așteptare, e acum calificată în play-off, marea surpriză, revelația Belgiei. Totul datorită lui.

Puțini ar fi acceptat la început proiectul flamand. Părea prea fragil. Și nimeni nu ar fi reușit performanța lui Bölöni. Să creeze în numai 16 luni o formație adevărată, unită, solidă, locul trei în Jupiler League, peste Standard și Anderlecht.

„Aplauze pentru antrenor”, scria luni Peter Goris, șeful secției Sport la cotidianul Gazet van Antwerpen. Le merită. Fără el, această echipă s-ar fi luptat să scape de retrogradare, nu să viseze la cupele europene. La primul titlu după 62 de ani.

Pentru jucători, e ca un tată. Mereu sincer, chiar dacă sinceritatea sa doare câteodată. Știe să-i critice, dar și să-i mângâie, să fie malițios, dur, dar și să destindă atmosfera. Îi inspiră cu exemplul lui, cu pasiunea sa care trece dincolo de nori. Rar vezi un antrenor ca el. Nu se dedică sută la sută fotbalului. O mie la sută! L-ați văzut cum trăiește un meci? Cum își protejează echipa în fața adversarilor, a arbitrilor, a jurnaliștilor? E feroce!

„Totuși, jocul lui Antwerp nu strălucește”, spun unii nemulțumiți, chiar dintre fanii roș-albilor. Vor mai mult atac, mai multe ocazii, mai multe goluri. „E normal să aștepte un fotbal mai ofensiv, ei sunt suporteri și gândesc cu inima”, explică Loți. „Oricine vrea să joace la fel ca Barcelona, însă câți reușesc? Putem noi imita Barcelona? Asta e întrebarea la care eu trebuie să răspund. Numai că există un singur Messi”.

Și mai spunea cu ceva timp în urmă: „La Antwerp, avem drumul nostru. Ne antrenăm pentru a juca așa cum cred eu”. Astfel a ajuns Antwerp din liga a doua în play-off. În stilul Bölöni.

Luni, 11 martie, va fi ziua lui. Va împlini 66 de ani. La mulți ani, domnule Bölöni!

Comentarii (9)Adaugă comentariu

Theo (1 comentarii)  •  5 martie 2019, 12:43

Theo, te-a apucat dragul de scris? Sau ti-a pus tolontan norma?

Flaviu (42 comentarii)  •  5 martie 2019, 12:53

Da , un antrenor profesionist , un meseriaș adevărat ... Câte ceva despre despre jucătorul Bölöni : 1. Calificarea la Euro 84 , are in mare măsura și amprenta lui ( o echipa a României cu trei lideri , Ștefănescu - căpitanul cu banderola , organizatorul fazei defensive , Bölöni , căpitanul tactic , mintea, organizarea și inima echipei , Balaci liderul de valoare , de culoare și , împreuna cu Loți , de atitudine) . Sa nu uitam ca închizătorul Bölöni a marcat 3 goluri in calificări ( cu Italia și la Limassol golurile victoriei ) plus unul la turneul final ( 1-1 cu Spania) 2. La Steaua 86 aportul lui este fundamental , mijlocasi centrali Stoica-Bölöni fiind cred eu , cea mai modernă și completa pereche de profil din Europa la acea vreme . Ea dicta ritmul unei echipe cu o forța de șoc și o reactivitate ( verticalizare plus presing) formidabile 3. Rezultatul de la Bratislava i se datorează in mare măsura și lui Bölöni . Acel 1-1 din 30.11 1983 a consființit calificarea la Euro 84 .

Flaviu (42 comentarii)  •  5 martie 2019, 13:07

Și încă ceva : Bölöni este un fost mare jucător și un antrenor cu rezultate in fotbalul occidental ... Nu in cel arab , chinez sau mai știu eu pe unde ... Fotbalul este universal dar performanța ( încă) se face in Occident sau in alte câteva locuri ( Kiev, Donețk , poate Turcia ) din Est

Emilian (9 comentarii)  •  5 martie 2019, 13:40

Asa e, Boloni este printre foarte putinii antrenori romani care si-a obtinut respectul in campionatele mai puternice din Europa (Franta, Portugalia, Belgia). Exceptand episodul mai putin onorabil al parasirii Nationalei pentru Sporting, el este un atrenor complet, de top chiar. As zice ca doar Lucescu se pozitioneaza la un nivel similar.

Ioan (1 comentarii)  •  5 martie 2019, 17:14

Unde lucrează, Bölöni aduce garanție. Că știe și va face. Are o educație-autoeducație și o personalitate bine articulată. Ultimul interviu, de care s-au scandalizat tot felul de neaveniți, este o dovadă, mi-a plăcut. Îi urez „La mulți ani”, domnule Bölöni!

Freddy RE (1 comentarii)  •  5 martie 2019, 20:04

"Rezultatul nu e garantat" nici cand bate penalty in Finala CCE... asa ca "mai jos, domnu' Dottore"...

anti (3 comentarii)  •  5 martie 2019, 20:30

Un mare fotbalist,un om care a jucat pt Romania,un om care (ca antrenor)a invins Ungaria,fara remuscari. Zadarnic il jigneste Ilie Nastase ,acest Loti Boloni e un mare caracter. N-a iesit in fata dupa Sevilla cu cupa in brate,precum Tudorel Stoica(desi acesta nici nu jucase in finala). Boloni a spus ca nici Nastase,nici Hagi ,nu se numara printre marii sportvi ai planetei. Da,sunt mari sportivi romani,dar nu la scara planetara.A mai spus ca mari sportivi romani sunt Nadia care si acum e socotita nr 1 all-time.Si a mai spus ca Patzaichin e un mare sportiv pt ca a participat la 5 Olimpiade ,castigand aur.A gresit ?.Nicidecum. Fata de Borg,Conors,ori Federer ,Ilie Nastase e un mic copil. La fel Hagi,fata de Maradona,Zidane,Ronaldo,etc ,Hagi e copil de mingi.Pt ca nu a cistigat niciodata nimic (nici macar n-a fost la Sevilla 86). Cu un loc 6 la un mondial si o cupa UEFA,nu l putem pune pe Hagi intre marii fotbalisti ai lumii (intr-un clasament all-time la FIFA el e pe locul 100). Boloni are dreptate . A jucat cu inima pt Romania,chiar daca el e de etnie maghiara .

Gabriel (1 comentarii)  •  6 martie 2019, 9:24

La multi ani cu sanatate si succes in play-off !

Procter (2 comentarii)  •  6 martie 2019, 19:29

La Multi Ani!!!,Ptr domnul Boloni,un mare jucator,mare antrenor si foarte mare Om, f calculat. Noi Romanii suntem f negativisti(saracu @ FreddyRe)deci e clar, e diferit,

Comentează