Theodor Jumătate

Vede întotdeuna partea luminoasă a sportului. Jumătatea plină a paharului, deși nu acceptă jumătățile de măsură

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Theodor Jumătate
Urmașii căpitanului Gică!

Probabil că mulți nu îl veți recunoaște. Este José Mari Bakero, căpitanul Barcelonei anilor ’90. Dar nu despre el este vorba aici. Fostul jucător spaniol ține în mâini o carte-album realizată de Mundo Deportivo, cu un titlu care nu mai […]

...

Sauditul Șumudică. Dizgrațios. Deprimant

Tot încerc să descopăr ceva care să mă atragă și, deocamdată, nu reușesc să mă agăț de nimic. Un fotbal banal, mult mai slab decât liga secundă engleză. Dar, dincolo de joc, ceea ce am văzut la acest Al Shabab […]

...

De ce sunt nebun că îl compar pe Răzvan Marin cu un jucător cu 7 selecții și zero trofee la 22 de ani?

Păcălici, prost, nebun, cel mai slab, învelesc peștele – încă vi se pare că banalitatea unui antrenor neamț pensionat fără să știe de zece ani e o replică de filosof demnă de imitat la nesfârșit? – sau fumez țigări cu […]

...

Marin e mai bun decât jucătorul de 86 de milioane

Marc Overmars, directorul sportiv al „lăncierilor”, a spus duminică, înaintea confruntării cu PSV: „Transferul e aproape făcut. A fost depășită și faza detaliilor”. Dacă Overmars afirmă acest lucru, nu mai lipsește decât semnătura. În curând, îl vom vedea pe „tricolor” […]

...

Zizou. Nu războiul lui Mou

Uluit, i-am întrebat: „De ce? Zizou v-a salvat echipa, după dezastrul Rafa Benítez și, cu el, ați câștigat nouă trofee în doi ani și jumătate. Trei Ligi ale Campionilor la rând. Ce ați fi putut dori mai mult? Mourinho v-a […]

...

Clipele care m-au convins că nemții sunt altfel

Știți ce se spune despre nemți, nu? Acele stereotipuri eterne de care nu mai scăpăm.

Permalink to Clipele care m-au convins că nemții sunt altfel
duminică, 24 iunie 2018, 11:22

Sunt reci, sunt ca niște mașinării, muncesc toată ziua și nu se bucură de viață, nu au prieteni, nu sprijină pe nimeni…

Ei bine, după Germania – Suedia, i-am descoperit altfel, cu totul altfel. Empatici, afectuoși cu fanii adverși, chiar dacă aceștia strigaseră și înainte, și în timpul meciului „Deutschland, auf wiedersehen”. Gata oricând să-i ajute pe cei din jur. Clipe care m-au mișcat.

Jocul se încheiase de o jumătate de oră. În jurul arenei Fișt, multă poliție, dar și foarte mulți fani. Unii fericiți, alții triști. La un moment dat, unul dintre alb-negri se desprinde din grupul lui și se apropie de un scandinav, pe al cărui tricou scria Legend. Și îl strigă: „Hei, Legend!”. Când acesta se întoarce, îl îmbrățișează și îi spune: „Îmi pare rău”. Sublim gest.

Nu departe, am văzut alți doi suporteri. Aveau steagurile pe umeri. Pe stadion, la fel ca fotbaliștii, fuseseră rivali. Acum stăteau doar și vorbeau la o bere. Liniștiți. Aproape ca niște frați.

Am plecat. Am trecut pe lângă circuitul de Formula 1 și alergam să prind taxiul care mă aștepta. Am simțit că rucsacul mi se deschisese. M-am oprit, supărat. Aveam telefonul în mâna stângă. L-am pus pe parapetul de la marginea drumului, și mi-am dat jos rucsacul ca să-l închid. Apoi, am fugit mai departe, încă un kilometru.

Când am ajuns la taxi, mi-am amintit. Telefonuuuuul! Mi-am abandonat rucsacul acolo, îl cunoșteam pe taximetrist. Sprint înapoi, la miezul nopții.

Mă rugam să-l descopăr. Dacă-l vedea cineva înainte, măcar să nu creadă că lucrul găsit devine al lui. Întrebam în stânga și-n dreapta dacă a observat vreun telefon.

Eram disperat, recunosc. Și atunci au apărut ei, cei doi tineri germani. Norman și iubita lui. El îmi zâmbește: „Ți-ai pierdut telefonul?”.

Epuizat, mă așez pe parapet. Mi-l întinde și îmi zice: „Am văzut că ești român. M-am uitat pe Facebook. Întâmplător, anul trecut am fost în România și m-am simțit foarte bine. Voiam să-l dau poliției”.

Mulțumesc, Doamne!

Comentarii (39)Adaugă comentariu

daniel (1 comentarii)  •  24 iunie 2018, 11:32

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Steaua1986forever (2 comentarii)  •  24 iunie 2018, 11:34

Acest "articol" se putea numi lejer, "Cum mi-am uitat eu telefonul". Restul, umplutura. Am vazut compuneri de clasa a IV-a cu mult mai multa substanta. Trist.

George (1 comentarii)  •  24 iunie 2018, 11:53

Si chiar vrei sa credem ca nu aveai parola pt blocarea telefonului? Oricum, slabut rau articolul. Stai atâta timp acolo si vi cu genul asta de articole.... rusinos!

Andrei (4 comentarii)  •  24 iunie 2018, 12:04

Jumatate de articol, jumatate de ziarist.

dorian (4 comentarii)  •  24 iunie 2018, 12:04

@Steaua1986forever , bine ca nu te-ai facut critic literar . Si intelegem din postarea ta ca ori esti invatator la clasele 1-4 ori ai foarte multi copii care au trecut de clasa 4-a . Este bine si una si alta . Dar trist este comentariul tau nu articolul care surprinde interesant emotia umana .

Mihai (6 comentarii)  •  24 iunie 2018, 12:13

Ce articol ***, exact cand si-a lansat iohanis candidatura - ce coincidenta.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

dorian (4 comentarii)  •  24 iunie 2018, 12:16

@Steaua1986forever, din comentariul tau reiesa ca ori esti invatator la clasele 1-4 ori ai foarte multi copii proprietate personala trecuti de respectivul nivel . Bine ca nu te-ai facut critic literar . Pentru ca trist este comentariul tau si nu articolul care surprinde placut emotia umana. p.s. am mai facut un comentariu asemanator dar am vazut ca nu a aparut si mi-am permis sa-l repet.

Mihai (6 comentarii)  •  24 iunie 2018, 12:20

Cat *** exact cand si-a lansat iohanis candidatura, ce coincidenta....

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

spinoza (5 comentarii)  •  24 iunie 2018, 12:36

Theo! Daca nu castigau nemtii, nu cred ca erau la fel de "empatici"!

Lila (2 comentarii)  •  24 iunie 2018, 12:39

Daca taceai , .....! Nu esti nici macar pe jumatate ceva ca lumea, in afara de gogosar jsp, vandut strainilor si extaziat in creier, pacat!

Lila (2 comentarii)  •  24 iunie 2018, 12:43

Daca taceai , .....! Nu esti nici macar pe jumatate ceva ca lumea, in afara de gogosar jsp, vandut strainilor si extaziat in creier, pacat! ai vazut articolul despre comportarea ***?

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Dadi (1 comentarii)  •  24 iunie 2018, 12:45

Fara suparare pretenas, slab, foarte slab articolaș... Cum spune unul mai sus, ai dat-o-n gen compunere la vocațional industrial forestier sau similar (nu vexez băieții din profesionale!), cu o ușoară tușa gay (nu c-ar fi ceva neaparat rau cu asta!). Altfel, da, teutonii-s dați dracu'!

tudor (2 comentarii)  •  24 iunie 2018, 12:50

Dorian, lasă-l in pace, n-are cu cine să se certe la ora asta, Ognean doarme:)) Am citit cu plăcere articolul.

WTF (1 comentarii)  •  24 iunie 2018, 12:52

Pe tine te-a impresionat compunerea asta jalnica? Ai si plans probabil...

Durden (11 comentarii)  •  24 iunie 2018, 12:53

Asta din partea omului caruia nu ii plac fanii englezi :)) eu zic sa iti gasesti alt tel in viata, fenomenul fotbal nu e de tine

Mihaela (1 comentarii)  •  24 iunie 2018, 13:23

Omul si-a povestit intamplarea. Ce sariti asa pe el?

Alin Negru (1 comentarii)  •  24 iunie 2018, 13:26

Un articol bun, simplu si la obiect...o alta caracterizare a poporului german...E despre emotie, adrenalina finalului de meci cu un gol decisiv in ultimul minut...Vroiati un articol mai complex, ceva academic??...Of of, romanul tot roman!

mda (1 comentarii)  •  24 iunie 2018, 13:33

asta era de povestit prietenilor, nu de facut un articol!

radookoo (2 comentarii)  •  24 iunie 2018, 13:49

Doamne ce comentarii rautacioase si pline de frustrare!!! Mai voi ce cititi si comentati aici sunteti departe de bunul simt si de civilizatia aceia de cre dau dovada germanii!!!! Cine sunteti voi sa aveti atatea pretentii?!!!!Articolul e chiar scris sincer si ar trebui apreciat.Theodor Jumatate nu are zile usoare colo chiar daca pare ca e la distractie! Iar prin acest articol a vrut sa scoata in evidenta ca nemtii nu sunt chiar cum ii stie toata lumea si mai ales ca TREBUIE SA INVETE SI ROMANUL SA FACA LA FEL! Adica sa nu isi insuseasca ce nu e al lui si sa fie respectuoas si pur si simplu sa fie om,sa fie civilizat!!! Traiesc in Germania de aproape 10 ani si credeti-ma sunt cei mai civilizati oameni de pe pamant! Iar gesturi de acest fel am mai intalnit! M-am saturat de atata critica de parca romanul le stie pe toate! Suntem cei mai pretentiosi de pe pamant!!!

Danut Munteanu (3 comentarii)  •  24 iunie 2018, 13:52

Anul asta n-am citit ceva mai grețos...

Moisoiu Dacian (1 comentarii)  •  24 iunie 2018, 13:55

Traiesc in Munchen de cc 10 ani si vreau sa va spun ca am fost martor de cateva ori sa vad telefoane uitate pe scaunele de la metrou care sunau si nimeni nu indraznea sa se atinga de ele,chiar si *** am vazut care la fel nu se atingeau de ele.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Danut Munteanu (3 comentarii)  •  24 iunie 2018, 13:56

Pt “ radookoo “ : am crezut sincer ca articolul nu putea fi întrecut. Îngrozitor sa fi trăit de 10 ani printre nemți și sa nu fi surprins adevarul. Despre faptul ca tu crezi ca ei ar fi cei mai civilizati oameni din lume...nici nu pot sa-ți explic cât de ridicol ești. Dar asta o pun pe baza faptului ca foarte probabil fiind angajatul unui neamt nu ți-ai permis sa călătorești vreodată in Japonia. Serios, in materie de civilizatie și respect și prietenie și respectarea regulilor, nemții mai au MULT de învățat de la austrieci și elvețieni. Ți-o spune unul care locuiește in München din 2009.

ovidiu_3003 (1 comentarii)  •  24 iunie 2018, 14:22

...vrem cat mai multe poze cu Jumatate si suporterii din Rusia...numai asa il credem ...

Danut Munteanu (3 comentarii)  •  24 iunie 2018, 14:31

Pt DACIAN : absolut adevărat și atât de normal este ce ai scris ! Însă articolul se voia a fi un Argument pt cât sunt de calzi și prietenoși nemții, nu ca nu sunt infractori ( însușirea unui bun găsit și care nu-ți aparține este infracțiune ). In general, NU SUNT INFRACTORI ! De la a-i returna telefonul ( ceea ce CRED ! ), pana la a lauda camaraderia și fair-play-ul nemților este o diferența atât de mare ca de la ce a crezut ca a văzut in afara stadionului dl Theodor Jumătate și ce s-a întâmplat între cele 2 bănci de rezerve, la finalul meciului ! ACEEA E ADEVARATA FAȚĂ a nemților, nu va mai amagiti... Da, RESPECT, JOS PĂLĂRIA pt ardoarea cu care au luptat pt fiecare minge, pt încrederea extraordinara pe care au avut-o in ei și după eliminarea lui Boateng, și după bara de dinaintea golului...AU ARĂTAT LUMII ÎNTREGI UN MESAJ CLAR DESPRE SUCCES ! Asta, indiferent de ce parte a baricadei ești, merita RESPECT ! De aici însă și pana la a promova figura neamtului prietenos...e o cale atât de lunga, încât nu merita dezbătut.

california (6 comentarii)  •  24 iunie 2018, 15:02

uite ca sa-i supar si eu pe unii, probabil pt. ca la vremea aceea am fost tot atat de impresionat ca tine, o sa amintesc si eu cum mi-am gasit la berlin aparatul foto rusesc (o valoare pe vremea aceea),uitat pe o banca dintr-o statie de metrou de suprafata; mult timp m-am gandit cum ar fi stat lucrurile in gara basarab!...poate si din cauza asta, nemtii sunt in stare sa joace cu un om in minus ca si cum ar fi avut efectiv complet si sa insiste chiar si in ultimul minut, cand noi ne-am fi lasat demult pagubasi; poate si pt. ca sunt nemti si credeti-ma ca nu-mi plac in mod deosebit, dar ii respect, au cele mai multe finale mondiale jucate din istorie.

Mihai (6 comentarii)  •  24 iunie 2018, 15:32

Teodor a vazut 2 gay care se imbratisau si gata a tras concluzia ca toti germanii-s de treaba. In germania daca cazi si te lovesti pe strada trec pe.langa tine nepasatori iar daca le vorbesti in engleza se uita urat la tine. Persoane mai fara empatie fata de ceilalti si inganfate decat germanii nu cred ca exista in lume.

Mihai (6 comentarii)  •  24 iunie 2018, 15:44

Au aparut si aplaudacii de serviciu - radookoo, california....pe principiu ca nici o masina nu e mai buna decat cazanul sh diesel puturos german cu soft de trisare a testelor de poluare.

di livio (4 comentarii)  •  24 iunie 2018, 17:23

Theo Juma, felicitari pt reportajele din Rusia, le-am citit cu interes...ti-am zis pe juma de nume, nu te supara...articolu asta l-ai scris un pic din goana, da n-are nimic...mai asteptam reportaje interesante

di livio (4 comentarii)  •  24 iunie 2018, 17:29

Dorian, stelistu o fi critic literar, da tu esti avocat?...omu a facut o gluma...articolul putea sa se cheme asa...cum a pierdut el telefonu...sau cum apar avocati nechemati pe blogurile gesepiste

dorian (4 comentarii)  •  24 iunie 2018, 18:29

di livio , nu intra in discutie chemarea strabunilor sau avocatilor ... nici vorba de gluma , doar rautate . Si asa cum tu esti liber sa-ti expui doleantele ,asa fiecare dintre noi are dreptul la o opinie fara sa fie neaparat necesar ca alta persoana sa plateasca barem .

Maxentiu (14 comentarii)  •  24 iunie 2018, 19:00

Astept cu nerabdare cartea pe care o va scrie Theodor 1/2, cu titlul probabil "Aventurile mele la Cupa Mondiala". Cartea va fi impartita probabil astfel: Cap. 1: Uzbecii - sint naspa, era sa ma bata in metrou; Cap. 2: Englezii - niste betivi, era sa ma bata si ei; Cap. 3: Nemtii - sint super, mi-au gasit telefonul. Ca sa nu fiu rau 100%, articolul cu cimitirul de la Stalingrad a fost ok.

Unu oarecare (7 comentarii)  •  24 iunie 2018, 19:59

@Maxentiu: nu a fost ok nici ala cu Stalingrad. Dimpotriva. Un copy paste dintr-o carte scrisa prin anii 60-70, fara nici o alta documentare. Un articol in care am vazut armata romana dintr-o singura perspectiva, a unuia care era frustrat ca a pierdut Razboiul. Mai exista insa si o alta perspectiva. A acelor romani care nu au fugit, ci au incercat sa tina frontul, sa ii opreasca pe rusi, macar o zi doua, sa ii dea timp lui Paulus sa pregateasca masurile de rigoare. Din pacate Paulus nu a facut nimic, a asteptat sa ii spuna Hitker ce are de facut. Unele unitati au rezistat patru zile, fara armament greu, sa poata opri miile de tancuri sovietice. A fost o imensa greseala a Statului major german sa decida ca trupele romane, italiene si maghiare sa le apere flancurile. Rusii si-au dat seama ca pot ruoe frontul doar pe flancuri si exact asta au facut.

bazileon (1 comentarii)  •  24 iunie 2018, 22:20

Danut Munteanu: ***, sigur ca nu-ti plac germanii, dar prejudecatile lui Jumatate il descalifica atat pentru pozitia de la GSP, cat si pentru sarcina actuala. E drept ca nu atinge nivelul scabros de xenofobie al lui Andrei Niculescu.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Gârbea (1 comentarii)  •  24 iunie 2018, 22:27

Obserserv ca avem Romani care critica un domn care promovează umanitatea , buna educație si frumusețetea de a trai printre oameni cu înalt grad de civilizație si valori morale chiar spirituale ma refer la acel cuplu de îndrăgostiți când spun spirituale , propun mai departe celor care nu ar fi înapoiat telefonul (ma refer la cei care au criticat articolul ) caci aici e problema despre care ei nu vorbesc cu siguranță al considera prost pe acel domn care a înapoiat telefonul ,caci ei de lar fi găsit lar fi furat ca niste Hoți si vandut ca niste bișnițari Mai lăsti voi virgula,,, si regulile gramaticale caci oricum tot *** sunteți si uitativa la voi ca sunteți niste degradați spiritual cei care răspund cu o astfel de ura si rautate nu sunt decât o rușine pentru poporul Român care știm ca are o foarte bogata istorie Spirituala .

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Liviu (24 comentarii)  •  25 iunie 2018, 7:08

Nemtii muncesc toata ziua?! Mai informeaza-te!

Maxentiu (14 comentarii)  •  25 iunie 2018, 11:12

@Gârbea - mesajul tău e agramat si incoerent. Nu comenta dacă nu înțelegi. Nu-l critică nimeni pe Theodor 1/2, doar facem un pic mișto de stilul lui superficial și de extrapolările de tipul „dacă doi nemți mi-au înapoiat telefonul, înseamnă că toți nemții sînt buni”.

Vlad (2 comentarii)  •  27 iunie 2018, 12:30

slab articol. .......

Comentează