Theodor Jumătate

Vede întotdeuna partea luminoasă a sportului. Jumătatea plină a paharului, deși nu acceptă jumătățile de măsură

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Theodor Jumătate
Deziluzia naționalei îl afectează pe Stanciu

Nu tricoul galben, ci înfrângerile și atmosfera deprimantă l-au destabilizat psihic. El, Maxim și toți ceilalți au o revanșă de luat pentru a regăsi bucuria calificării.

La sfârșit de an, nu am avut nicio îndoială când am ales jucătorul anului. […]

...

În genunchi în fața dictatorului care te ignoră

Am nevoie de o pastilă împotriva durerilor de cap când citesc dedicația patetică a lui Șumudică pentru dictatorul Erdoğan. „Nu m-am întâlnit cu președintele, dar îl admir foarte mult. Am apreciat întotdeauna ce a făcut pentru această țară. Aș fi […]

...

Șumudică și trucul care seamănă cu un șantaj

Marius Șumudică, antrenorul revelației sezonului în Turcia, a fost dat afară de Gaziantep. E posibil? Da. Numai din cauza lui. A forțat ruptura ireparabilă. O are. Straniu mod de a te comporta când ești în vârf, printre cei mai buni.

[…]

...

Esența umilirii și întrebarea lui Demba Ba

„Ăla negru!”. Ce oribil sună! Pierre Webo nu are nume, nu e antrenor, e doar un nimic pentru Colțescu. Așa separă el oamenii. În cei normali și „ăia negri”. Și o face ca și cum ar fi ceva banal, intrat […]

...

Ironia lui Chipciu și lacrimile lui Dan și Cholo

Au fost mulți care-l condamnau și în timpul vieții. Pentru ei, arta creată de Diego, care a făcut oamenii fericiți la fel ca toate marile genii ale lumii noastre, e fără valoare. În ochii lor, Maradona înseamnă doar droguri, hoție […]

...

Nu credeam că voi invidia vreodată Ungaria la fotbal

Bravo, Ungaria! Pentru că ataci, pentru că te lupți, pentru că ai curaj, pentru că riști totul pentru GOL!

Permalink to Nu credeam că voi invidia vreodată Ungaria la fotbal
luni, 20 iunie 2016, 1:33

Recunosc, m-ai impresionat! Dacă ar mai trăi, Puskas și Florian Albert ar fi mândri de tine. De ceea ce demonstrezi la acest Euro. Alții, chiar și cu echipe mai valoroase, își pregătesc întâi cazematele, iar când atacă tot la apărare se gândesc.

Tu vrei să controlezi meciul, să ai mingea, să pasezi. Știi că ai o apărare fragilă și încerci să muți jocul în terenul celălalt. Întotdeauna. Nu ai talentul Spaniei, nici pe al nostru, mișcările tale nu sunt mereu cele mai frumoase, naturale, dar nu renunți la ofensivă oricât de greu ți-ar fi. Ești acolo, peste rivali, presându-i, forțându-i să greșească.

Și dacă nu mai ai timp, dacă e nevoie urgentă de o schimbare, ai un selecționer neamț pe margine care abandonează toate conceptele fotbalului rațional (atât de iubit de Iordănescu) și aruncă în iarbă trei atacanți în același timp! Bode, Nikolics și Szalai. Stoper? „Ce-aș mai putea face cu un stoper dacă eu trebuie să dau gol?”, s-a întrebat, probabil, antrenorul Storck.

Așa au marcat maghiarii, au patru puncte după două runde și sunt primii în grupa lor. PRIMII, aproape calificați în „optimi”. Într-o serie cel puțin la fel de dificilă ca a „tricolorilor”. Portugalia are tot atâtea vedete ca Franța, Austria a fost mai bună decât Elveția în preliminarii, iar Islanda a făcut spectacol în calificări. E peste Albania!

Și cu cine reușești această performanță, la întâiul tău Euro după 44 de ani?

Îl ai pe Dzsudzsak, stângaciul care te împinge permanent înainte. Și pe Kleinheisler, playmakerul ce seamănă cu Gattuso la fizic. Se bate precum Gattuso în iarbă, dar, așa cum e el, ca un buldog, are o calitate tehnică la care Gattuso nici nu visa. În spatele lui e Nagy, „închizător”, puștiul sigur și talentat. Tocmai a sărbătorit 21 de ani, pe 17 iunie. Maghiarii pot avea încredere în tineri, nu? Și în tineri, și în bătrâni, în același timp. În Kiraly, 40 de ani, portarul în pantaloni de trening, cel mai vârstnic fotbalist din istoria Euro. Și în Gera, 37 de ani! Pe ei îi ajută și entuziasmul tinerilor, și experiența. Pe noi, nu! La noi stau pe bancă!

Sincer, nu credeam că voi invidia vreodată Ungaria la fotbal Dar o fac. Bravo, Ungaria!

PS. Poate că, până la urmă, avem nevoie și noi de un selecționer străin. Unul căruia să nu-i pese de trecutul nostru, întotdeauna în apărare, întotdeauna temându-ne să nu pierdem, și care să ne inoculeze un fotbal de atac! Curajos, îndăzneț, riscant chiar! Să forțăm golul, nu să-l așteptăm!

PS 2. Pentru mine, Iordănescu nu poate fi antrenorul român al secolului! A avut cea mai frumoasă generație a noastră și a ținut-o în cătușe, în același joc apărare – contraatac. Dacă i-ar fi dat libertate acelei echipe, poate că am fi jucat semifinala cu Brazilia, la World Cup ’94. A rămas doar visul. Noi rămânem mereu cu visul. Alții înving!

Comentarii (70)Adaugă comentariu

Norbi (1 comentarii)  •  20 iunie 2016, 21:27

De ce nu joaca in nationala jucatori ca bikfalvi.. care stie sa deie gol? Nu degeaba a devenit ce a devenit in ucraina cu 25+ goluri din 60 de meciuri

roli (1 comentarii)  •  20 iunie 2016, 22:19

Puteti sa scrieti ce vreti va salutam din optimi.

joker (1 comentarii)  •  21 iunie 2016, 0:19

Desi puteati s-o invidiati si pana acum, daca nu pentru altceva, macar pentru Echipa de Aur din anii 50, sau pentru faptul ca au fost vicecampioni mondiali de doua ori, in 1938 si 1954 si pentru ca au fost si campioni olimpici. Noi niciodata n-o sa avem asemenea performante.

Avetino (1 comentarii)  •  21 iunie 2016, 0:37

Sunt convins că Ungaria nu va trece de optimi, dar şi aşa, au făcut ceva deosebit. Mai ales dacă ţinem cont şi de faptul că - poate nu se ştie în România - echipa naţională, dar şi fotbalul în general, are mulţi duşmani (duşmani, şi nu adversari!) nu numai în afara graniţelor ci şi în ţară. Morala: Dacă-ţi laşi deoparte îngâmfarea, naţionalismul şi politica şi dacă te apuci de treabă cu modestieşi perseverenţă, poţi să învingi. Dacă nu altfel, măcar pe plan moral. Şi deocamdată, asta e de ajuns, restul e cireaşa pe tort.

Hunboy (1 comentarii)  •  21 iunie 2016, 2:28

Good writing. Respect. (from Hungary)

ravens (1 comentarii)  •  21 iunie 2016, 7:53

Domnule Jumatate, aveti totala dreptate - mai ales cu ps1. Ce jale a fost in Ungaria, cand a aparut Storck (ca director technic), oprea antrenamentele la juniori, mai apoi alunga antrenorii maghiari, care habar n-aveau. Cand a ajuns antrenorul nationalei, iarasi toti erau cu aere: el nu stie cum si ce... Cel putin dupa primul meci cu Norvegia nu mai are nimeni curajul sa caste gura. Profesionalismul, perseverenta si mentalitatea si-au spus cuvantul. Si priceperea: cu Norvegia a avut curajul, sa bage in echipa un Kleinheisler (om decisiv), care nu era lasat sa joace nici in liga a 3-a. "Priceputii" i-au spus lui Nagy Ádám, cand avea 12 ani, sa se lase de fotbal, pentru ca nu are talent... Neamtu' nu numai se uita, si vede...

tibi (1 comentarii)  •  21 iunie 2016, 18:37

parerea mea e ca nu sti fotbal. Portugalia este net inferioara Frantei, Austria a facut un meci slab tare cu Ungaria, deasemenea are doar 2 jucatori de clasa spre deosebire de Elvetia ce are cam toti jucatorii imprastiati prin primele 5 campionate ale lumii, in timp ce Islanda in egalul cu Ungaria a avut doar 145 de pase reusite, adica, 53℅...deci fiecare a doua atingere de balon a islandezilor a fost eronata.

onlinegsp (90 comentarii)  •  21 iunie 2016, 19:54

Tibi, era vorba de analiza celor doua grupe la startul Euro, nu la finalul lor!

Patrick (1 comentarii)  •  21 iunie 2016, 20:33

Pentru Tibi: Nu știi să scrii în românește, mai întâi. În al doilea rând, nici fotbal nu știi. Dar te bagi în seamă.

András (1 comentarii)  •  22 iunie 2016, 16:27

Dear Theodor, the Hagi-Popescu-Petrescu-etc geberation was absolutely gorgeous, should've been Romania-Bulgaria final in'94. Anyway, a gentleman you are! Respect to you from Hungary! Multumesc! A

Costel Preoteasa (2 comentarii)  •  23 iunie 2016, 16:16

Ungaria fara vedete a jucat frumos a castigat grupa sa calificat ! Bravo ei ! Poate au invatat cum se joaca talentele ascunse din echipa Romaniei care neau facut tara de ras !

Kis (1 comentarii)  •  23 iunie 2016, 21:49

Ungaria-Portugalia 3-3 ! ria,ria !!!

Erőss Bulcsú (1 comentarii)  •  23 iunie 2016, 23:43

Felicitări Domnule Jumătate, că ați scris atât de corect un articol despre noi. Noi suporteri maghiari niciodată nu vom avea o echipă ca Germania sau Spania. Dar alcătuim un colectiv și credem în forțele noastre. Nu subestimăm pe nimeni, pe noi însă ne subestimează foarte multe echipe dar asta e. România are și el jucători buni dar cu acest Iordănescu nu veți câștiga absolut nimic. Dânsul a rămas undeva în anii 80. Dacă aș fi președintele federației îl demiteam imediat după eșecul rușinos contra Albaniei. Dacă vreți să faceți echipă competitivă aduceți un antrenor din vest. Noi am avut *** noștri precum Egervari Sándor, Pinter Attila, Varhidi Peter, dar nici unul n-a rupt gura târgului, mai mult decât atât au venit înfrângeri catastrofale precum acel 1-8 contra Olandei. Și veți mira, dar nucleul echipei a fost cea de acum care a remizat cu Portugalia. Dar acei antrenori așa ziși n-au putut să facă nimic cu ei. Și vedeți ce a ieșit cu antrenorii germani? Să alegeți drumul nostru și veți avea rezultate sunt sigur. Acum eu cred că în Campionatul Mondial din Rusia nu veți califica, Polonia și Danemarca cred că sunt mult superiori românilor. Dar cu timpul cu un antrenor străin veți produce performanțe. Un salut călduros din Ungaria.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Comentează