De ce pierde Luce
Un răspuns simplu, clasic, ar lămuri din start această dilemă.
De ce e învins Mircea Lucescu de puterile continentale? De ce nu le rezistă în Ligă chiar și jucînd frumos de multe ori, cîteodată chiar mai estetic decît rivalii? De ce a pierdut acum cu 4-0? De ce au fost și alte înfrîngeri la scor în trecut? Pentru că diferența, financiară și valorică, în lojă și în iarbă, e prea mare între Șahtior și Real. E un adevăr, dar nu complet. Nu spune totul.
În 11 ani, antrenorul a creat cea mai bună echipă est-europeană la Donețk, însă trei detalii i-au scăpat printre degete sau nu le poate controla. Trei cauze ale eșecului. Valabile pe „Bernabeu” și nu numai.
1. PIATOV. Nu are portar! Cînd e mai mare nevoie de el, trădează! Meci de meci, Luce trebuie să sufere, pregătit de încă o gafă a goalkeeperului său. Și Piatov se întrece în erori. Marți, au fost două, de 1-0 și de 4-0.
Totuși, aici e vina lui, a antrenorului. A adus 25 de brazilieni la Șahtior din 2004, a format un stil, e jogo bonito în portocaliu, dar a uitat că o trupă tare are în spate un portar bun. Are siguranță. Nu-l găsea? Boiko nu era departe. Dnepr a profitat că Dinamo Kiev îl împrumuta an de an și l-a luat în 2013. Șahtior a rămas cu un gafeur.
2. ARBITRII. Orice ar face, oricît ar vorbi, oricîte exemple ar arăta, Lucescu nu poate convinge UEFA să trateze Șahtiorul ca pe Real. Nici UEFA, nici pe Collina, nici arbitrii săi. E condamnat să asiste la o „lichidare” programată a echipei lui și a cluburilor mici, în general. Altfel, nu înțelegi de ce Ivan Bebek, cel mai bun „central” croat, dă penalty cînd mingea îl lovește pe Srna în spate. E aproape de fază, dar îi cere ajutorul adiționalului, căruia îi era imposibil să vadă ceva. Și merge pe mîna lui. De ce? Ești prost? Nici vorbă. Rău intenționat. Dar de ce să ajuți Realul la 1-0, cînd adversarii sînt în 10? Ca să spulbere și ultima îndoială.
3. ȘUTUL. O condiție esențială a jocului e să tragi la poartă. De aceea, principalele scheme exersate la antrenamente sînt cele de finalizare, încheiate cu șut. Întotdeauna. Iar Șahtior nu respectă mereu această lege nescrisă a fotbalului. Degeaba pasează bine, avansînd inteligent printr-o rețea de mingi, dacă, la final, nimeni nu trage, nu-și asumă responsabilitatea. Nu pune în pericol poarta.
Marți, la Madrid, jucătorii lui Lucescu au fost de mai multe ori acolo, în careu, în situații favorabile. Și au mai încercat un dribling sau o nouă „filtrantă”, fiind blocați. O singură dată a avut Șahtior un șut pe poartă și putea înscrie. Cînd? În al treilea minut de prelungire! Q.E.D.