Antrenori-pompieri, antrenori-antrenori
Lăcătuş venise să ajute, dar a fost înlocuit de Sabău, care a semnat cu inima. Totuşi, cine mai lucrează şi pentru salariu?
30.000 de euro este compensaţia pe care o va lua Marius Lăcătuş pentru că a acceptat rezilierea contractului […]
Lăcătuş venise să ajute, dar a fost înlocuit de Sabău, care a semnat cu inima. Totuşi, cine mai lucrează şi pentru salariu?
30.000 de euro este compensaţia pe care o va lua Marius Lăcătuş pentru că a acceptat rezilierea contractului cu FCM Tîrgu Mureş. Conform tradiţiei pămîntului, în afara sumei amintite fostul mare fotbalist luase în prealabil şi o primă de instalare, şi salariul pe cele două luni petrecute la Tîrgu Mureş. Din punct de vedere material, incursiunea lui Marius în inima Ardealului a fost, oricum am privi-o, un succes. 50.000-60.000 de euro înseamnă salariul anual al unui corporatist bine cotat.
Nu ştim dacă autorităţile din Tîrgu Mureş au prevăzut şi o compensaţie morală pentru un antrenor care pleacă după fix 60 de zile de serviciu în slujba echipei locale. Mai important, nu ştim nici dacă pe Lăcătuş însuşi l-ar fi interesat o bulă emisă de un conclav al puterii mureşene, prin care el ar fi exonerat de răspunderea rezultatelor modeste.
„Motivul acestei nedorite despărţiri nu ţine de profesionalismul antrenorului Lăcătuş, ci de o anume lipsă de rezonanţă a echipei cu stilul dumnealui de comunicare. Apreciem în cel mai înalt grad cantitatea şi calitatea muncii depuse şi sperăm că acest episod al carierei lui Marius Lăcătuş nu va fi interpretat ca un eşec. Dimpotrivă. Ne-am dori ca orice club din ţară şi din străinătate să aibă parte de serviciile unui tehnician de un asemenea calibru, pe care poate din vina şi din nerăbdarea noastră nu am ştiut să îl păstrăm.
Best regards,
Claudiu Maior”
Epistola este la fel de imaginară pe cît au fost şi roadele muncii lui Lăcă. Zero goluri înscrise şi unul primit, zero ocazii, zero şuturi pe spaţiul porţii, totuşi două puncte în clasament după două egaluri lipsite de orice virtute fotbalistică. Ce a contat mai mult, nerăbdarea conducătorilor clubului sau lipsa de inspiraţie a antrenorului Lăcătuş? Un posibil răspuns ni-l oferă succesorul, nimeni altul decît unul dintre predecesori. Ioan Ovidiu Sabău: „Deşi mai sînt doar două luni, am acceptat să pregătesc echipa şi să încerc să o menţin în Liga I. Nu va fi deloc uşor, dar e un risc pe care mi l-am asumat”. Dar mesajul cu adevărat emoţionant şi foarte adevărat de data asta vine de la Claudiu Maior, vicepreşedintele FCM-ului: „Îi mulţumesc lui Neluţu Sabău că a judecat cu inima! Sînt convins că în acest moment este cea mai bună soluţie pentru Tîrgu-Mureş”.
Puneţi în locul cuvintelor „FCM Tîrgu Mureş” orice alt nume de club din România aflat în criză de rezultate, amestecaţi cu putere bolul antrenorilor disponibili la momentul To, apoi vărsaţi conţinutul pe masa unui consiliu de administraţie. Veţi obţine nişte nume de antrenori care au judecat cu inima şi au sfîrşit încasînd nişte compensaţii, deci judecînd cu buzunarul. Ei sînt antrenorii-pompieri, al căror scop este salvarea de la focul retrogradării. Avem şi antrenori-pompieri care aţîţă focul, cazul lui Mircea Rednic. Există încă, dar pe cale de dispariţie, şi categoria antrenorilor-antrenori, oameni care îşi fac meseria onest, fără să-şi pună mereu la bătaie atriile şi ventriculele. Cristi Pustai, Grigoraş, Daniel Isăilă. Dar despre ei, altă dată. Cînd nu ne va mai bătea inima aşa de tare în faţa în faţa atîtor dovezi de generozitate.