Cristian Geambaşu

Jurnalist box-to-box, de 25 de ani mereu în echipa ideală a presei de sport. Respectat, temut și foarte apreciat. Întotdeauna la obiect, tăios, fără ocolișuri

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cristian Geambaşu
România nu este o echipă!

Radicevici, Grbici, Mehmedovici. Pe bancă, Kim Rasmussen. Cunoștințe mai vechi, adversare mai noi. În zi bună, Muntenegru poate bate pe oricine. Dovadă victoria cu Norvegia la distanță de 5 goluri. România are nevoie tot de o victorie la măcar 5 […]

...

Taci!

Asistăm de niște ani la o degradare alarmantă a relației jucător-antrenor în tenis. Poate ar fi și mai potrivit să spunem jucătoare-antrenor, fiindcă majoritatea copleșitoare a situațiilor provin din tenisul feminin. Antologica secvență în care Sorana Cîrstea îi cere arbitrei […]

...

Cine este cel mai mare adversar al naționalei României?

Calculele hârtiei indicau naționala masculină de handbal a României favorită în dubla întâlnire cu omoloaga din Kosovo. Incredibil, mai există așa ceva! Naționala Kosovo este una dintre puținele reprezentative în fața căreia România mai poate fi considerată favorită. Ca să […]

...

Dinamo pe modelul Barcelona

Totuși, modelul propus de asociația DDB este inspirat din organizarea unor cluburi ca Barcelona.

Lucrul esențial în acest tip de conducere este absența unui patron, a unui privat care face doar ce îl taie capul. În cazul unor entități ca […]

...

Acești doctori care îl enervează pe Marica

Hai că nici LeBron James nu ar fi zis-o mai bine decât Ciprian Marica! „Ne-am săturat de ăștia scoși în față să bage groaza în populație” este o frază-manifest a zilelor pe care le trăim și numai un om cu […]

...

Superlative sau peiorative?

Ancheta Gazetei porneşte din nou la drum. Poftiţi la vot!

Ce superlative ale anului, dom’le? De superlative vă arde vouă acum? Daţi-le naibii de clasamente, de topuri! Fotbalul acesta trebuie aruncat la coş şi inventat altul!

Ar putea fi şi […]

miercuri, 30 noiembrie 2011, 9:04

Ancheta Gazetei porneşte din nou la drum. Poftiţi la vot!

Ce superlative ale anului, dom’le? De superlative vă arde vouă acum? Daţi-le naibii de clasamente, de topuri! Fotbalul acesta trebuie aruncat la coş şi inventat altul!

Ar putea fi şi asta o reacţie. Poate că aşa ar merita să fie tratată mediocritatea. Corupţia care îmbolnăveşte competiţia. Golănia care o înconjoară şi o sufocă şi trişorii care schimbă sensul meciurilor. Refuzul de a aplauda nonvaloarea. Tăcerea sau abţinerea ca formă de protest. E criză în lume, în fotbal. În general, dar mai ales la noi. Superlativele unei sărăcii lucii, un nonsens.

Ar putea fi şi asta o reacţie. Dar nu singura. Alternativa? Un festivism găunos? O poleială în spatele căreia să se ascundă mizeria? Nu, deşi veţi asista la gale care exact asta vor face. Treaba noastră este însă să ducem povestea mai departe. Povestea care începe cu Dobrin în 1966. Povestea care continuă cu Dumitrache şi cu Dinu, cu Hagi şi cu Gică Popescu. O istorie a fotbalului românesc depănată prin cîştigătorii anchetei Gazetei. O întreprindere veche de 46 de ani contează mai mult decît lipsa de rezultate a unui singur an. Un prestigiu cîştigat prin respectul faţă de votul suporterilor şi al oamenilor din fotbal. Respect înseamnă printre altele să numeri voturile pur şi simplu şi să nu greşeşti adunarea. Să nu îndrepţi din pix voinţa celor care îşi spun părerea.

Este un an sărac. Chivu, laureatul ultimelor două ediţii, a jucat puţin şi necovingător la Inter. Dar la Inter. Mutu a avut probleme, dar cînd nu are el probleme? Săpunaru a cîştigat trofee cu FC Porto, dar cîţi vibrează cu fotbalul lusitan? Torje, Sînmărtean, Pancu, Dănciulescu, Bănel. Posibili candidaţi. Propuneri ale Gazetei. Dar oamenii au propriile idei. De ce nu speranţele Chiricheş, Luchin, Chipciu?

Ideea de bază este că fotbalul nu trebuie îngropat doar pentru că gîfîie. Nu întorcîndu-i spatele îl vom vindeca. Asta presupunînd că ne pasă, că îl iubim. Iubirea nu este corectă. Iubirea este nu o dată ilicită. Iubirea este un dat, nu un act voluntar.

Gazeta Sporturilor premiază de cîţiva ani buni şi cei mai buni sportivi. Cele mai bune echipe. Este cuvenita reverenţă pe care ziarul o face campionilor care se văd mai puţin decît fotbaliştii. Tineri care cîştigă titluri mondiale şi europene, oameni care muncesc anonim, uneori în privaţiuni, lipsiţi de sprijin. Fetele de la spadă, fetele de la handbal, băieţii de la canoe. Bute, Tecău.

Povestea trebuie spusă şi atunci cînd nu are happy-end. Dar nu spun păcătoşii noştri de fotbalişti că există mereu un mîine?

Comentarii (10)Adaugă comentariu

kappa (5 comentarii)  •  1 decembrie 2011, 0:52

Cel mai bun fotbalist roman anul acesta: Torje.
Cel mai bun sportiv: Lucian Bute.

IO (5 comentarii)  •  1 decembrie 2011, 2:55

Anul acesta premiul pt cel mai bun fotbalist poate fi dat si in fuctie de culoarea cailor pe care ii visam sau de cantitatea de lapte data de oile mulse, tot in vis.
Pe Sapunaru il recomanda performanta. Nu si caracterul, iar acesta e important cand vrei sa dai un exemplu demn de urmat. Torje? Bun, dar… no way. Pancu? Determinant pt Rapid, dar prea putin pt distinctie.
Ramanem cu un baiat serios, cu bun simt, profesionist, Danciulescu. Este singurul care se poate fi ridicat pe acelasi piedestal cu Hagi, Dobrin, etc. Sa mai amintesc ca Danciulescu este respectat si de suporterii altor echipe, caz rar in ziua de azi?

abrud (7 comentarii)  •  1 decembrie 2011, 8:18

Anul acesta, un singur nume merita sa fie desemnat jucatorul anului, echipa anului, etc.:
NIMENI.

Dorin (54 comentarii)  •  1 decembrie 2011, 9:06

Ce-ati spune ca in topul antrenorilor sa fie inclusi si cei din alte sporturi?
Scrima, tenis de masa,Kaiak, gimnastica
Mai e un baiat, Voina parca: a jucat in Liga Campionilor si -deocamdata- a calificat Romania la CM
Altii – Mc Dowell si Gontineac- au fost si ei la CM si au lasat echipa pe locul 8 in Europa…

caine rosu 18 (49 comentarii)  •  1 decembrie 2011, 10:07

Dacă tot vă pasă de sport, de ce nu trageţi voi un semnal de alarmă: nu acordaţi titlurile la categoriile legate de fotbal! E penibil să „cauţi’ cel mai bun fotbalist şi antrenor, într-un an când fotbalul a fost varză!

Botizan Ionut (2 comentarii)  •  1 decembrie 2011, 10:59

Intr-un an sarac in performante , cel putin fotbalistice , e greu de ales la toate rubricile legate de fotbal ..cred totusi ca marketing-ul si popularitatea la TV vor castiga , desi eu preferam valoarea adica echipa de spada si nu Bute , respectiv Danciulescu si nu Torje

c (43 comentarii)  •  1 decembrie 2011, 12:54

kappa – subscriu

Adi (56 comentarii)  •  1 decembrie 2011, 21:34

Buna, Cristian, dupa ce citesc articolul tau, si imediat urmeaza o reclama la Vulping, nu mai am nimic de zis. Sportul a murit, traiasca afacerismul. Banii conteaza azi in sport, nu golurile sau punctele obtinute in teren, nu fair-play-ul sportiv sau onoarea de a castiga un meci tare, ci doar afacerile, pentru cluburi, iar pentru presa si comentatorii sportivi – ambitia de a castiga rating, bani din reclama, imagine in fata celor care platesc etc. Este moartea sportului, si inlocuirea lui cu simularea de sport pentru bani multi-multi-multi, in conturile celor care nu joaca in teren, dar il conduc, il comenteaza sau il exploateaza cumva, fara pic de sportivitate.

costanb (10 comentarii)  •  2 decembrie 2011, 19:49

Daca tot se fac clasamente,de ce nu ar avea satisfactia unei clasari in top,un jucator (fotbalist) talentat si serios pe nume Sanmartean,pe care Piturca nu-l vede.

berea la micul dejun (2 comentarii)  •  4 decembrie 2011, 5:39

Cel mai bun antrenor: Sandu Mircea zis Nasu pentru fotbalul bazat pe relatii (nu de joc) pe care a reusit sa-l implementeze.
Cea mai buna echipa: Comitetul Executiv al FRF, care a dovedit ca stie sa respecte cu strictete indicatiile de joc.
Cel mai bun jucator: Dragomir Dumitru zis Corleone pentru fentele elegante cu care a reusit sa dribleze tot pina acum: justitie, mass-media, patroni de cluburi
Cel mai bun jucator strain: pentru ca a fost imposibil sa alegem unul singur, declaram cistigatori pe toti patronii din liga 1 care se dovedesc total straini de fenomen

Si doua premii speciale:
Cea mai buna echipa de sperante: DNA
Cel mai bun inchizator: Mititelu Adrian, care i-a inchis pina acum pe Penescu, pe Solomon… si speram sa nu se opreasca aici.

Comentează