Cristian Geambaşu

Jurnalist box-to-box, de 25 de ani mereu în echipa ideală a presei de sport. Respectat, temut și foarte apreciat. Întotdeauna la obiect, tăios, fără ocolișuri

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cristian Geambaşu
România nu este o echipă!

Radicevici, Grbici, Mehmedovici. Pe bancă, Kim Rasmussen. Cunoștințe mai vechi, adversare mai noi. În zi bună, Muntenegru poate bate pe oricine. Dovadă victoria cu Norvegia la distanță de 5 goluri. România are nevoie tot de o victorie la măcar 5 […]

...

Taci!

Asistăm de niște ani la o degradare alarmantă a relației jucător-antrenor în tenis. Poate ar fi și mai potrivit să spunem jucătoare-antrenor, fiindcă majoritatea copleșitoare a situațiilor provin din tenisul feminin. Antologica secvență în care Sorana Cîrstea îi cere arbitrei […]

...

Cine este cel mai mare adversar al naționalei României?

Calculele hârtiei indicau naționala masculină de handbal a României favorită în dubla întâlnire cu omoloaga din Kosovo. Incredibil, mai există așa ceva! Naționala Kosovo este una dintre puținele reprezentative în fața căreia România mai poate fi considerată favorită. Ca să […]

...

Dinamo pe modelul Barcelona

Totuși, modelul propus de asociația DDB este inspirat din organizarea unor cluburi ca Barcelona.

Lucrul esențial în acest tip de conducere este absența unui patron, a unui privat care face doar ce îl taie capul. În cazul unor entități ca […]

...

Acești doctori care îl enervează pe Marica

Hai că nici LeBron James nu ar fi zis-o mai bine decât Ciprian Marica! „Ne-am săturat de ăștia scoși în față să bage groaza în populație” este o frază-manifest a zilelor pe care le trăim și numai un om cu […]

...

Scaunele vii

Despre rolul terapeutic al unui stadion. Naţional Arena

41.432. Oameni. Suporteri. 41.432 de oameni-suporteri dezamăgiţi în urma unui derby ratat. Steaua-Rapid. Zero la zero. Iar acum, adevărata ştire. Nici un scaun rupt. Nici un geam spart, nici un colţişor incendiat. […]

miercuri, 26 octombrie 2011, 11:19

Despre rolul terapeutic al unui stadion. Naţional Arena

41.432. Oameni. Suporteri. 41.432 de oameni-suporteri dezamăgiţi în urma unui derby ratat. Steaua-Rapid. Zero la zero. Iar acum, adevărata ştire. Nici un scaun rupt. Nici un geam spart, nici un colţişor incendiat. Deşi, conform tradiţiei, sămînţă de scandal exista. Nemulţumirea provocată de meciul prost, în care doar bătaia de la poarta lui Coman a avut ceva veritabil, putea alimenta faptele de arme ale galeriilor. De data asta, nimic.

Nu am calificare de sociolog să stabilesc în ce fel influenţează stadionul cel nou comportamentul spectatorilor. Dar cum sociologii nu prea merg la meciuri, voi încerca să (îmi) explic bazîndu-mă pe meciurile multe văzute de-a lungul anilor pe stadioane. Pe stadioanele patriei şi ale lumii. Stadioane cu tribune de lemn prinse pe schelet metalic. Stadioane cu gradene şi cu obsedanta pistă de atletism, unde în deschiderea partidelor alergau într-un anonimat înduioşător tineri al căror echipament era obiect de distracţie pentru microbişti. Stadioane moderne, minuni ale arhitecturii. Stadioane mai frumoase şi mai funcţionale decît Naţional Arena. Da, există şi aşa ceva!

Un stadion ca Naţional Arena exercită o atracţie specială. Atrage, nu provoacă. Senzaţia de nou, de confortabil şi de civilizat are darul să calmeze. Spaţiul acela imens în care toate lucrurile au rostul lor – lumina, căile de acces, scaunele, cubul care pluteşte deasupra gazonului – acţionează cu efect terapeutic. Inclusiv asupra celor cu porniri războinice. Am prins în tribune momentul în care şi-au făcut apariţia galeriile stelistă şi rapidistă. După cîteva secunde de turbulenţă care nu anunţau nimic bun, băieţii s-au calmat de parcă o mînă nevăzută se aşezase pe creştetele lor. Au continuat să strige contra rivalilor, dar fără răutatea care anunţa de regulă confruntarea corp la corp.

Omul modern caută confortul. Omul contemporan este obligat să accepte confortul şi rigorile acestuia. Legi, reguli, constrîngeri, controale. Paznici ai ordinii. Despre asta este vorba. Locul numit Naţional Arena impune un altfel de comportament. Proliferarea unor astfel de zone ne-ar putea salva treptat de la degradarea căreia i-am căzut victime uneori cu bună ştiinţă. Violenţa şi mîrlănia se pot trata.

Despre fotbal însă nu am veşti foarte bune. Probabil că încet, încet vom ieşi din peşteri, dar el, fotbalul, va mai adăsta o perioadă acolo. Un antrenor de import tocmai şi-a bătut nevasta pînă i-a umflat ochii. Promptă, conducerea clubului şi-a manifestat solidaritatea. Nu cu nevasta, cu agresorul! Da, pînă cînd vor lua campionatul, doamnei îi vor trece vineţelile.

Comentarii (16)Adaugă comentariu

asparagus (1 comentarii)  •  26 octombrie 2011, 12:20

nu s-au rupt scaune pt ca ambele galerii rup doar scaunele de pe arenele rivalelor, iar national arena este perceput ca un stadion al niciuneia.

marusanu (1 comentarii)  •  26 octombrie 2011, 13:24

Camerele de luat vederi amplasate sus pe acoperis, invazia de agenti bgs ii fac si pe cei mai inversunati sa se gandeasca de doua ori.

oracol (4 comentarii)  •  26 octombrie 2011, 13:40

” Si tu Brutus?” Si d-ta ,d-le ziarist Geambasu chinuiesti limba romana?National Arena?Nu Arena Nationala?Parca nu ma asteptam,dar daca insisti….

Mai batran (1 comentarii)  •  26 octombrie 2011, 13:47

Pe Puscaria Arena locul unde nu esti lasat nici macar cu un tricolor ? Sau mai bine zis Mall Arena ca marea majoritate a celor care ii trec pragul vin acolo mai ceva ca la film.

Locul unde nu poti intra cu un steag al echipei tale, nu iti poti pune un banner pe gard care te reprezinta, sa bagi un mesaj. Nu impune respect, nu atrage, acest loc reprezinta moartea pasiunii.

41.432. Oameni. Suporteri. 41.432 de oameni-suporteri – ai puncat aici bine, acesti oameni cate zeci de mii vor fi ei nu vor putea substitui pe cei care canta pentru echipa. A ca s-au prezentat galeriile, cei care aleg sa faca asta sunt sclavii sistemului, gata sa faca un compromis ca sa fie prezenti. Ce daca nu mai intra cu steagul preferat, daca nu pot face un mesaj. Isi compromit pasiune in acest loc sumbru si gol de continut.

Viata lunga celor care nu fac compromisuri !

Inco o data nu vorbim de violenta…

col (1 comentarii)  •  26 octombrie 2011, 13:51

Asta cred si eu ca este solutia… infrastructura.

Dragos (1 comentarii)  •  26 octombrie 2011, 13:56

despre cozile acelea infernale de la porti ai uitat sa reamintesti…si totodata am asistat la niste conflicte cu niste tigani care se asezasera un vroiau ei…venea lumea cu biletul ca au locuri acolo si tot ei erau cu gura mare si pana la urma nu au plecat. Cei din jur nu am avut curaj sa zica absolut nimic desi… ar fi meritat luati putin la huiduieli. Aceste doua momente mi-au amintit ca de fapt tot in Romania ma aflu!

DORIAN (23 comentarii)  •  26 octombrie 2011, 14:38

Nu se rup scaune pe National pentru ca sunt noi , confortabile si functionale . Se rup alea vechi care sunt murdare si pe jumatate crapate de iti prinzi fundul in ele . Glumesc 50 %, este un sambure de adevar in acest material .

mugurel (1 comentarii)  •  26 octombrie 2011, 14:53

nu este normal ca la un asemenea stadion sa stai la o coada de 45 minute.Am intrat la meci in minutul 20,iar cei de la BGS la o poarta avea o fetita care controla doar fete si culmea fete nu erau.Am propus sa mai vina langa ea un baiat daca ea nu vrea sa ne contoleze =)) si nimic nu e posibil…..

radu (3 comentarii)  •  26 octombrie 2011, 15:53

articol frumos si ok … pana la chestia cu antrenorul care „si-a batut nevasta”. am o intrebare: de unde stii, cu certitudine, ca si-a batut nevasta? pai daca nu stii cu certitudine DE CE SCRII minciuni? (probabil ca tu iti bati nevasta/prietena si atunci atat te duce capul … ce zici, iti place asa?)

leroiv72 (5 comentarii)  •  26 octombrie 2011, 16:19

tare de tot faza de la cfr…cu „animalul”(scz, e doar porecla acceptata de „omul” ala ) snopindu-si muierea romaneste, as spune…iar conducerea a fost solidara cu antrenorul(oare sotia antrenorului o fi sub contract de jucator cu ardelenii si nu se admite nici un act de indisciplina, conform regulamentului de ordine interioara?) si ii acorda sprijinul total in continuare(desi nu am inteles in ce sens…ca antrenor al echipei ce joaca cam intamplator sau ca sot ce’si altoieste fumeia neascultatoare? )…mda, romaneste 100%! s’a dus si cu mitul ardelenesc… 😉
cat priveste subiectul principal al articolului..ce sa zic…sa nu ne culcampe o ureche…fu doar primul contact cu stadionul nou-nout al galeriilor prezente la un derby! sa asteptam sa se „incalzeasca”…sau sa se „raceasca” noutatea …si vorbim pe urma! caci nu ma poate convinge nimeni ca personajele dubioase care alcatuiesc galeriile noastre(in special ale celor 3 bucurestene) pot fi „influentate” in bine de o arena moderna, ce te imbie la respect si atitudine civilizata! sa fim seriosi…aia trebuiesc pusi in celule alautri de cei din conducerea fotbalului romanesc! maxim, am spus…

Dorin (6 comentarii)  •  26 octombrie 2011, 17:02

Comfort, Cristi, nu „confort”.

Cristian (4 comentarii)  •  26 octombrie 2011, 17:57

Incredibil de slabi sunt oamenii.
Evident in frunte cu formatorii de opinie — ziaristii.
Istoria noastra si a tuturor popoarelor este plina de exemple in care oamenii isi sacrifica tot ce au mai de pret pe lume pentru…LIBERTATE.
Acum oamenii isi sacrifica orice farama de libertate si respect de sine pentru…CONFORT.
Pana la urma avem si vom avea soarta pe care o meritam: abuzuri, injosiri, interdictii pe stadioane, interdictii de a protesta intr-un miting de strada.
Totul pentru ce…?

mihai (1 comentarii)  •  26 octombrie 2011, 21:08

Apropo si de ce zice @Mai batran mai sus un pic, se pare ca „fotbalul modern” a invins. Nu stiu ce sa zic, eu cele mai placute momente ca suporter le-am trait pe un stadion de divizia a treia din provincie, cu banchete de lemn (jumtate furate) si tabela de marcaj manuala unde era plantat un nene care schimba scorul atunci cand era cazul. Dar era altfel, simteai daruirea jucatorilor, erai la cativa metri de ei, ii auzeai vorbind pe teren, era totul misto. Aici, din cate imi dau seama, e ca la Mall.

gilos (147 comentarii)  •  27 octombrie 2011, 9:28

Administratorii de la Arena Nationala trebuie sa faca ceva pt a rezolva problema cozilor interminabile care se creeaza la intrarea pe stadion. Este o debandada totala. Daca nu vii cu cel putin o ora inainte nu ai sanse sa vezi inceputul meciului.

Deasemenea toaletele sunt insuficiente. Nu stiu cum au calculat, dar trebuie sa stai toata pauza la coada ca sa apuci sa intri.

kosmyn93 (39 comentarii)  •  27 octombrie 2011, 10:49

Deocamdata lumea e curioasa,se inghesuia care mai decare ca un disperat sa vada si el minunea asta de stadion !.Eu unul nu sunt curios cum arata stadionul asta,sunt curios si nerabtador sa vad fotbal,fotbal corect si de calitate !.Oare vom mai avea asa ceva vreodata?

Bogdan B. (22 comentarii)  •  27 octombrie 2011, 12:49

Dorin, cuvântul „comfort” nu există în limba română! Înainte de a-ţi închipui că poţi să dai lecţii altora (e evident că nu eşti capabil de aşa ceva!), pune mâna pe un dicţionar al limbii române!!! Pasul următor ar fi o carte de gramatică elementară, dar asta numai după ce o să reuşeşti să însăilezi mai mult de patru cuvinte în exprimare. Aşteptăm asta cu nerăbdare, dar fără prea mari speranţe în ce te priveşte… Până atunci, însă, postările tale de acest gen ar trebui înlocuite cu tăceri înţelepte!

Comentează