Acești doctori care îl enervează pe Marica
Și nu numai pe el, ci pe românii care consideră că medicii vorbesc mult și fac puțin. Mai nou, nu doar la politică și la fotbal ne pricepem toți. Ci și la medicină
Hai că nici LeBron James nu ar fi zis-o mai bine decât Ciprian Marica! „Ne-am săturat de ăștia scoși în față să bage groaza în populație” este o frază-manifest a zilelor pe care le trăim și numai un om cu înaltă conștiință civică o putea naște.
Avertismentul
Pentru cine nu știe totuși despre ce este vorba, reacția fostului atacant al echipei naționale de fotbal a fost provocată de o declarație recentă a managerului Spitalului „Marius Nasta”, Beatrice Mahler. Asemenea altor colegi, doctorița Mahler avertiza că la spitalul pe care îl conduce nu mai sunt locuri disponibile la terapie intensivă, asta ca efect imediat al noului val de îmbolnăviri din cauza COVID-19.
„Va fi mai rău, evoluția este extrem de brutală, numărul de cazuri este mare, lumea a obosit, într-adevăr, parcă oamenii nu înțeleg că e din nou ceva extrem de grav și serios ce vedem în spital” – a declarat Beatrice Mahler la Digi24.
Rabinul, dreptatea și televizorul
Cine are dreptate, Marica sau Mahler? Rabinul din poveste ar fi spus împăciuitor că amândoi și ar fi închis cazul trimițându-i pe petenți să ude portocalii din chibuț. Mai puțin înțelepți decât rabinii, noi vom căuta să înțelegem. Să vedem, așadar, ce a mai avut de spus Ciprian Marica pe contul lui de Facebook. Paranteză. N-ai Facebook, nu exiști, mi-a zis un amic de curând, deplângându-mi inadecvarea. Așa-i, odinioară dacă nu aveai „book” nu existai. Alte timpuri.
„Se face un an de când în spațiul public apar aceleași figuri, aceiași vestitori ai groazei. Nu e intervenție televizată în care să nu anunțe nenorociri prezente sau viitoare, că nu mai sunt locuri la ATI, că vor muri oameni care nu pot fi îngrijiți! Băi, dar voi, directori de spitale, șefi sau doar medici, când mai munciți dacă toată ziua sunteți la televizor?”
Băi Beatrice, fă-te că muncești!
Bun text, zici că este scris de un ziarist adevărat. Și asta cu „băi” nu este băgată întâmplător. Adresarea colocvială, ușor golănească, dă forță scriiturii. Deci, băi Beatrice, ia mai pune, dragă, mâna pe stetoscop și fă-te că muncești, că nu mai avem loc de tine la televizor! Râdem, glumim, ne luăm la per tu, dar are sau nu dreptate Ciprian? S-au transformat medicii în vestitorii Apocalipsei? În pieze rele? În niște indivizi care în loc să își dedice fiecare secundă salvării pacienților au încheiat un pact ocult (și profitabil, ni se șoptește insistent) cu sistemul. În ai cărui propagandiști s-au transformat?
Să nu stricăm o minciună bună!
Teoria nu este nouă. Și nici nu trebuie să fie adevărată ca să prindă la popor. Ăsta e farmecul zvonurilor. Cunosc și cunoașteți, bănuiesc, destui oameni care gândesc așa. Ce nu știm, dar nici nu ne interesează să aflăm, este cât muncesc în realitate acești doctori pe care îi trage de urechi Marica. Chiar le afectează aparițiile televizate randamentul și timpul dedicat profesiei minutele în care apar pe post? S-a gândit cineva cât la sută din bugetul de timp al unui medic reprezintă niște intervenții televizate, acceptând că acestea ar fi zilnice? Deși nu sunt.
O antiteză
Un medic se trezește la cel târziu ora 6 dimineața și muncește cel puțin 10 ore pe zi. În munca asta nu luăm în calcul că unii mai și studiază suplimentar când ajung acasă. Iar noi le ținem cont că gargarisesc la televizor câteva minute, de multe ori seara târziu, când dacă nu sunt în gardă ar trebui să fie și ei liberi, eventual în familie. În antiteză, să ne întrebăm la ce oră se culcă și se scoală foștii internaționali? Sau cum își umplu ei timpul dintre micul dejun mâncat la ora prânzului, lungimile de piscină de după-amiază și cina la lumina lumânărilor pe care totuși nu o iau în compania Hypatiei? Prin aceste activități întrețin dânșii tonusul populației, încrederea că vom fi mai sănătoși nu doar fizic, ci și spiritual? Chiar vrei să ne punem întrebările acestea, băi Ciprian?
Proiect finanțat de Primăria Constanța. Bumm!
De aceea în speța în discuție parcă aș merge mai degrabă pe mâna lui Zlatan, nu a activistului BLM, LeBron James, ori a discipolului acestuia, Cip Marica. E normal să avem păreri și chiar să ne implicăm în viața socială după puterile noastre, dar e la fel de sănătos să ne concentrăm pe meseria proprie, acolo unde se presupune că avem competență. Nu de alta, dar cum ar fi să vină Beatrice Mahler, așa blândă și delicată cum o știm, și să recomande demiterea lui Zicu, pentru a crea un șoc la echipă, la Farul. Sau să îl întrebe pe Marica despre cum poți fi finanțator al unui club pe al cărui site stă scris mare, pe prima pagină, „Un secol de fotbal constănțean, Farul Constanța. Proiect finanțat de Primăria Municipiului Constanța”? Chiar, cum poți fi?