Demonstrație, nu demonstrativ!
O victorie cu stil a Simonei în fața australiencei Ashleigh Barty într-un meci în care jocul a învins joaca
Un posibil răspuns al Australiei la reprezentația anti izolare a Soranei Cârstea sunt tribunele pline de la Adelaide. Inconștiență? Experiment? Bravadă? Nu, doar o măsură logică, venită ca răsplată a unui efort comun autorități-cetățeni. Cetățeni, nu populație, cum se spune pe la noi. Senzația regăsită de sport cu oameni și pentru oameni a fost posibilă pentru că în țara de la Antipozi s-au pus mai puține întrebări tâmpite și s-au respectat strict regulile. Da’, mai știi, poate că australienii sunt un popor de sclavi, care au creierul spălat& cipat. Păi, nu?
Ezitantă la început
Zâmbetul și relaxarea au fost etichetele meciului demonstrativ dintre Simona Halep și Ashleigh Barty. Numărul doi și unu mondial au zâmbit cât au zâmbit, dar nu s-au sfiit să își testeze potențialul după atâta amar de timp de întrerupere. Pentru Simona, o adversară tehnică și cu un joc foarte variat, cum este lidera clasamentului mondial, reprezenta cel mai bun prilej de antrenament. Un cadou cu ghimpi, fiindcă australianca nu împrăștie greșeli nici măcar într-o întâlnire amicală. Un prim set în care adversara Simonei și-a asumat inițiativa și mingile decisive. 7-0 la acest capitol era scorul la mijlocul primei manșe.
Dar și cu schimbări semnificative la nivelul tehnicii
Parcă un pic mai multă zgură în jocul Simonei decât în cel al lui Barty în prima jumătate a întâlnirii. Erori neprovocate peste media obișnuită, ceva reținere la execuțiile care presupuneau risc. Dar și unele schimbări de registru tehnic, vizibile în special la serviciu. Mai mult efect, mai mult control, nu neapărat mai multă forță. Simona nu a fost și nu are cum să fie rivala Serenei sau a Pliskovei la acest capitol, din motive atât de evidente că nu are rost să insistăm.
Creșterea
După 6-3 pentru Barty, setul a doilea a arătat o Simona mai activată. Mâna mai liberă, ca prelungire naturală a concentrării superioare. Îndârjirea ca motor al unei evoluții pe alt palier calitativ. A rămas prudentă, dar a replicat cu slais la slaisurile clasice ale lui Barty, a contracarat scurtele cu contrascurte. Meciul a crescut în intensitate și în calitate pe măsură ce Simona a făcut pasul de la modulul relaxat la cel de alertă.
Defilarea
Granița între joc și joacă a continuat să fie călcată constant până la final. Au fost mingi demne de o finală de Grand Slam, dar și câteva secvențe de meci demonstrativ veritabil. Replica Simonei în setul secund a fost pe măsură, 6-1, iar super tiebreak-ul a prelungit starea de bine pe care a insuflat-o prestația ei. Să nu exagerăm importanța acestei victorii, ne vor atrage atenția cei care le știu pe toate. Da, dar prea înțelepți și atoateștiutori, nici să nu îi pierdem sensurile. Mesajele.
10-8 în supertiebreak pentru româncă și mâna ridicată după un joc în care Barty nu a mai găsit replica. Amical, amical, dar australiencei i-a cam înghețat zâmbetul pe buze la sfârșit. Un meci nu atât demonstrativ, cât o demonstrație, căci ne-a adus aminte ceva important. Simona Halep rămâne aceeași sportivă de dimensiune mondială într-un sport cu vizibilitate universală. Singurul sportiv român care a ajuns la acest nivel și se menține acolo de mulți ani. 7 la număr de când nu a părăsit top 10, 64 de săptămâni pe primul loc.