Cristian Geambaşu

Jurnalist box-to-box, de 25 de ani mereu în echipa ideală a presei de sport. Respectat, temut și foarte apreciat. Întotdeauna la obiect, tăios, fără ocolișuri

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cristian Geambaşu
România nu este o echipă!

Radicevici, Grbici, Mehmedovici. Pe bancă, Kim Rasmussen. Cunoștințe mai vechi, adversare mai noi. În zi bună, Muntenegru poate bate pe oricine. Dovadă victoria cu Norvegia la distanță de 5 goluri. România are nevoie tot de o victorie la măcar 5 […]

...

Taci!

Asistăm de niște ani la o degradare alarmantă a relației jucător-antrenor în tenis. Poate ar fi și mai potrivit să spunem jucătoare-antrenor, fiindcă majoritatea copleșitoare a situațiilor provin din tenisul feminin. Antologica secvență în care Sorana Cîrstea îi cere arbitrei […]

...

Cine este cel mai mare adversar al naționalei României?

Calculele hârtiei indicau naționala masculină de handbal a României favorită în dubla întâlnire cu omoloaga din Kosovo. Incredibil, mai există așa ceva! Naționala Kosovo este una dintre puținele reprezentative în fața căreia România mai poate fi considerată favorită. Ca să […]

...

Dinamo pe modelul Barcelona

Totuși, modelul propus de asociația DDB este inspirat din organizarea unor cluburi ca Barcelona.

Lucrul esențial în acest tip de conducere este absența unui patron, a unui privat care face doar ce îl taie capul. În cazul unor entități ca […]

...

Acești doctori care îl enervează pe Marica

Hai că nici LeBron James nu ar fi zis-o mai bine decât Ciprian Marica! „Ne-am săturat de ăștia scoși în față să bage groaza în populație” este o frază-manifest a zilelor pe care le trăim și numai un om cu […]

...

De ce ne uităm de 15 ori mai mult la fotbal decât la handbal?

De-aia, ar răspunde mercenarul dintr-un film istoric despre Mihai Viteazul. Sfertul de finală Ungaria-Franța a avut 20.000 de telespectatori, Dinamo-Gaz Metan, 295.000

Permalink to De ce ne uităm de 15 ori mai mult la fotbal decât la handbal?
joi, 28 ianuarie 2021, 6:51

Miercuri seară a fost un fel de revelion al handbalului. Cei care iubesc jocul în 7 sau cei pasionați de sport, în general, au avut prilejul să participe la un ospăț regesc.

Nu mă îndoiesc că antrenorii noștri, de asemenea jucătorii, specialiștii au stat cu toții lipiți de televizoare. Căci unde și când să înveți și să te pui la curent cu noile tendințe ale acestei frumoase discipline decât la cel mai mare eveniment al ei?

Ce consumăm
Cele 4 meciuri din sferturile de finală ale Mondialului găzduit de Egipt – în ordine Danemarca-Egipt, Ungaria-Franța, Spania-Norvegia și Suedia-Qatar – au livrat spectacol, dramatism și emoție în cantități suficiente pentru a ne alunga angoasele provocate de cvasi-izolarea în care trăim de aproape un an.

Sigur, nu toată lumea în România este consumatoare de sport și cu atât mai puțin de handbal. Deși după cât suntem de certați că nu punem lupa pe mirabilitatea altor sporturi decât fotbalul, ai zice că sute de mii sau chiar milioane de potențiali telespectatori ai unui astfel de eveniment doar ce așteaptă ocazia. Ce să vezi, ocazia chiar s-a ivit.

Culturalizare prin sport. Cine are nevoie de așa ceva?
Cifrele și numerele au prostul obicei să strice vraja. Și veți vedea imediat de ce. Cele trei canale de sport din România, DigiSport, Telekom Sport și Look Sport, transmit in corpore Mondialul de handbal.

Ceea ce, dincolo de subînțelesul interes comercial, mi se pare și un discret act de culturalizare sportivă destinat unei națiuni care pe destule paliere continuă să disprețuiască sportul (din dubla ipostază, practicant sau spectator), privit ca o activitate mai degrabă minoră, dacă nu chiar nedemnă pentru o persoană cu pretenții intelectuale.

Închidem paranteza, concentrându-ne pe datele de audiență. Și comparăm fluxul de telespectatori de la meciurile Campionatului Mondial de Handbal cu cele 3 partide din Liga 1 disputate tot miercuri. Iată, de exemplu, tabelul cu audiențele de la DigiSport.

Liga 1
Clinceni – FC Botoșani 2-1 200.000 de telespectatori
Poli Iași – UTA 1-2  230.000 de telespectatori
Dinamo – Gaz Metan 2-1 295.000 de telespectatori

Mondialul de handbal, sferturi de finală
Danemarca – Egipt 39-38  50.000 de telespectatori
Franța – Ungaria 35-32  20.000 de telespectatori
Spania – Norvegia 31-26  15.000 de telespectatori
Suedia – Qatar 35-23  2.000 de telespectatori

Trai pe vătrai și fotbal pe pâine. De fapt, pe noroi
Așadar, Clinceni-Botoșani 2-1, meci care a început la ora 14:30 și care punea față în față două echipe ai căror suporteri cumulați încap la peluza de pe Arena Națională unde stătea galeria DDB-ului, a ținut în fața televizoarelor 200.000 de oameni, de 4 ori mai mulți decât la epopeea Danemarca-Egipt 35-35, încheiată cu victoria nordicilor campioni mondiali după 4 reprize de prelungiri și o teribilă sesiune de aruncări de la 7 metri!

Ca să nu mai spunem că „sfertul” danezilor cu egiptenii a început la 19:00, o oră de difuzare incomparabil mai bună decât acel 14:30 de la Clinceni.

Comparația între cei aproape 300.000 de telespectatori ai meciului Dinamo-Gaz Metan 2-1 și cei doar 20.000 ai altei întâlniri memorabile de la Mondialul de handbal, Ungaria-Franța (oră de start excelentă, 21:30), 35-32 după prelungiri, proiectează o imagine și mai nefardată a preferințelor oamenilor.

A obiceiurilor de consum ale acestora. De 15 ori mai mulți oameni la fotbal decât la handbal!

Pentru o mai bună digestie mentală
Certăm pe cineva? Nu ne permitem. A te pune cu voința și cu gusturile publicului e ca și cum ai contesta răsăritul și apusul soarelui. Observația că un meci prost de fotbal sau în cel mai bun caz mediu aduce mai multă audiență decât o mare competiție sportivă extrafotbalistică nu este nouă, trebuie doar repetată.

Bineînțeles că explicația cea mai la îndemână este să spui că presa a pervertit gusturile publicului. O spui, dar nu dormi foarte bine nu din cauză că te ajung blestemele ziariștilor, ci pentru că ai mâncat greu și cam târziu.

Oricum, discuția este complicată, presupune o bună digestie mentală, iar noi suntem preocupați acum să vedem cum se împart banii din transferul lui Dennis Man.

Comentarii (29)Adaugă comentariu

ADRIAN (7 comentarii)  •  28 ianuarie 2021, 19:07

cm.handbal de 1000 de ori mai frumos decat campionatul romanesc de fotbel

ADRIAN (7 comentarii)  •  28 ianuarie 2021, 19:08

De ce ne uităm de 15 ori mai mult la fotbal decât la handbal? din acelasi motiv pentru care manelistii sunt de 15 ori mai multi decat amatorii de floyd sau tull in ro

Ilie (150 comentarii)  •  28 ianuarie 2021, 19:09

Pentru că "ziariștii " proveniți din alte meserii despre asta își dau cu părerea. Nu că s-ar pricepe.

doilaunu (71 comentarii)  •  28 ianuarie 2021, 19:09

culturalizare prin sport? pe bune? ce e aia? chiar e cultura ca niste oameni cu muschi la picioare pot sa arunce mingea tare? hai sa fim seriosi. faptul ca ne place sportul (in sensul ca ne uitam la altii care il pratica) este pacatul nostru marturisit; nu am avut insa niciodata pretentia ca facem un act de cultura daca ne-am uitat la Hagi cum fugea el tare.

ADRIAN (7 comentarii)  •  28 ianuarie 2021, 19:10

De ce ne uităm de 15 ori mai mult la fotbal decât la handbal? din acelasi motiv pentru care Psd a castigat de 15 ori alegeri in Romania

Ilie (150 comentarii)  •  28 ianuarie 2021, 19:10

Vorbești de culturalizare, dar dați fete dezbrăcate și interviuri cu ***.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

luis (32 comentarii)  •  28 ianuarie 2021, 19:33

Din cauza cui este aceasta situatie? Nu cumva si a presei? Sa va vindet fituicile, faceti orice. In primul si primul rand, voi sunteti cei care ar trebui sa cultivati si promovati cultura sportiva , dragul meu jurnalist. Te intreb, ajutati cu ceva?

QED (2 comentarii)  •  28 ianuarie 2021, 21:36

A fost o zi extraordinara ieri cu Handbal de super calitate. Cel putin meciul Egipt vs Danemarca a fost de poveste. Recunosc sunt subiectiv si las in continuare in viziunea mea personala pe primul loc ca inclestare si rastunare de situatie meciul Romaniei contra URSS-ului de la Olimpiada Moscova 1980. Din pacate astazi copiii nu mai joaca handbal in curtea scolii. Defapt de 31 de ani nici nu se mai alearga in curtea scolilor. Pe acolo pe unde mai exista porti de handbal sau panourile de baschet sunt

dan (67 comentarii)  •  28 ianuarie 2021, 22:05

Te asteptai ca romanii sa urmareasca Ungaria sau Qatar la handbal ?

Nico (2 comentarii)  •  28 ianuarie 2021, 22:30

Nu intelegi( dat fiind ca intram in detalii pertuul e imposibil de luat) ca oamenii se uita la ce inteleg. Cand eram moc mi se parea rugbyul o aberatie, intr-o zi tata s-a indeletnicit sa imi zica in mare cam cat stia...si mi s-a parut interesant dupa o juma de ora. In scoala nu aveam voie sa jucam forbal-fotbal se joaca dupa- doar handball si la liceu si basket sau volei. Am avut neplacerea sa vad o persoana amatoare de sport care zice dar eu nu inteleg handbalul...noi care avem singura echipa cu medalii la handball......te uiti la ce intelegi.

nico (2 comentarii)  •  28 ianuarie 2021, 22:34

Doilaunu : nu intelegi sportul in general, nu inteleg de ce esti pe o pagina de sport

DJ Thrror (46 comentarii)  •  28 ianuarie 2021, 23:08

Popor de melteni. Cum sa te uiti bai nene la Clinceni-Botosani, cata minte sa ai?

Sorin (1 comentarii)  •  28 ianuarie 2021, 23:30

Raspunsul il gasiti in numarul de articole publicate pe gsp despre fotbal si cele despre handbal. Despre handbal 1, maxim 2, in rest fotbal si pe langa fotbal!

ianiu (21 comentarii)  •  29 ianuarie 2021, 7:37

Nu ne-am uitat la Ungaria - Franța de necaz că ei sunt acolo, iar noi, multipli campioni mondiali, stăm acasă. Două rivale, de prima nu mai vorbim, a doua după treaba când ne-au făcut așa cum n-avem voie să scriem (git...es).

dc (11 comentarii)  •  29 ianuarie 2021, 7:51

Insusi ziarul asta ignora mai toate sporturile iar fotbalul se intinde ca o pandemie pe toate paginile, foarte rar mai gasesti si articole despre altceva; voi insiva, cu editorialele voastre va destrabalati tot in curtea fotbalului, foarte rar mai stiti si altceva, daca stiti de fapt ceva; de ce? fiindca se vinde; iar voi asta si faceti, vindeti toate tampeniile care au/n-au legatura cu fotbalul, cu toate ca lumea va cumpara fiindca nu prea mai e loc si de altceva in vidul asta publicistic din romania.

DJ Thrror (46 comentarii)  •  29 ianuarie 2021, 8:31

Intre doua emisiuni la RTV si Antena 3 spargatorul de semintze mai baga un Clinceni-fcsb, atat il duce mintea.

George Udrescu (17 comentarii)  •  29 ianuarie 2021, 9:38

Este intr-adevar o problema complexa. Ce s-ar putea schimba, este culturalizarea sportului la nivel local, prin scoli. Este realizabil, e nevoie de vointa politica si program. Cu a mia parte din ce cheltuie primariile pe fotbal electoral, se pot sustine cluburi de handbal, baschet, tenis de masa, chiar si fotbal juniori. Poate nu in orice comuna, dar in cele mai rasarite sigur. Cu timpul, copiii cresc cu educatia din sport, spitit de echipa si disciplina. Unii se implica mai departe. Pentru asta, e nevoie si de initiativa din partea presei. Daca va pasa.

Ion Darius (1 comentarii)  •  29 ianuarie 2021, 10:20

Personal nici nu am stiut ca in aceste zile se joaca Campionatul mondial de handbal. La Liga1 nu ma mai uit de mult. Insa, dle Geambasu, deschideti va rog www.gsp.ro chiar in acest moment si spuneti cate stiri despre acest campionat versus "ce au mai facut gigi, giovanni si prodanca) se pot citi.

Vali (1 comentarii)  •  29 ianuarie 2021, 10:52

Intrebari retorice... Gigi Becali, Denis Man, FCSB sau Steaua, Ana Maria Prodan, Reghe, Ion Nicolae, Dani Coman, Astra, Budescu cu goluri din parcare sau tinut de mana, hai prin Turcia cu Sumudica care se inchina la Poarta aparata de Erdogan sau cu Olaroiu in China care ne explica ca cea mai libera si democrata tara din lume este China... Despre ce vorbim... Vreti bani si atunci va orientati... Sunt prosti Maria Ta. Da, dar multi...

Luci (20 comentarii)  •  29 ianuarie 2021, 11:30

Pentru ca: - la nivel scolar nu se mai face sport de 20 de ani - pentru ca la orele de vârf daca nu transmiteți un meci transmiteți can-can din fotbal. A început frumos Dumitrescu la TV cu explicarea fazelor, speram la acel moment sa rămână o regula... - cat timp vinzi Gigi lumea se învață și doar Gigi vrea sa vadă. Căutați o oglinda stimate domn.

Luci (20 comentarii)  •  29 ianuarie 2021, 11:32

Si inca ceva, între cei care s-au uitat la handbal consider ca maximum 10% urmăresc cu regularitate fotbalul intern romanesc.

georgian (9 comentarii)  •  29 ianuarie 2021, 11:32

Doar la noi s-a intamplat fenomenul asta? Mai degraba peste tot in lume, cu cateva exceptii, fotbalul e sportul rege. Pentru mine handbalul e super, super plictisitor! Am incercat sa urmaresc atunci cand erau implicate echipe romanesti si nu am reusit niciodata sa ma uit pana la sfarsit la un meci de handbal.

gio (16 comentarii)  •  29 ianuarie 2021, 11:32

Daca tot te-ai apucat sa discuti gusturile publicului, ar fi mai bine sa mentionezi si faptul ca Mondialul de handbal de abia isi gaseste un pic de loc pe pag a 9a a 10 in Gazeta sporturilor s nu in toate zilele, in unele nu se scrie nimica.

Vanbasten_86 (35 comentarii)  •  29 ianuarie 2021, 11:50

Cand handbalul romanesc a inceput sa ridice capul prin Dinamo a avut grija Dedu sa le puna piedici ca sa primeasca wild card in Champions League. Si-au aparat interesul ucrainienii fara intoric in handbal.Urmarea? Interesul pentru handbal a scazut in interes odata cu impartirea handbalului de performanta intre bogati si saraci, Champions League si Europa League. Si voi, presa sunteti de vina ca nu atacati personaje precum Dedu , Iorgulescu sau Burleanu.

cornel (1 comentarii)  •  29 ianuarie 2021, 11:54

Aveti date despre audienta din alte tari europene pentru o comparatie? Cred ca doar in tarile direct implicate poate sa fi avut meciul de handbal audienta mai mare decat un meci din prima liga de fotbal!! Desi as paria ca un PSG - OM bate la audienta in Franta orice meci de handbal.

Gheorghe (1 comentarii)  •  29 ianuarie 2021, 13:08

Handbalul este în creștere de audiență, față de acum 10 sau 20 de ani. Meciurile comparate erau jucate de români „cunoscuți”, față de străini „necunoscuți”. Comparația este forțată: câți copii joacă fotbal, când se joacă, versus baschet, handbal sau altceva? Câte săli de sport versus stadioane / terenuri de fotbal există? De-aia!

vlad (1 comentarii)  •  29 ianuarie 2021, 13:23

Pentru ca ziaristii promoveaza in ultima vreme ***, incultura si setea de audienta. De ce un meci de handbal are ai putini telespectatori decat un meci oarecare din Liga 1 la fotbal? pentru ca si voi postati numai stiri cu *** dintre Prodanca si Gigi, cu ce gagica umbla cutare fotbalist, etc. Postati mai mult despre handbal, tenis, rugby, atletism si o sa vedeti o schumbare!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Constantin (10 comentarii)  •  29 ianuarie 2021, 15:15

Pentru ca inclusiv ziarul la care lucrati scrie numai despre cearta dintre un cioban *** si o minoritara bronzata din cauza unui transfer cu cantec. Un alt aspect este lipsa totala de articole calitative care sa analizeze in profunzime un fenomen sau eveniment sportiv. Noroc ca unii dintre noi mai vorbim limbi straine si citim presa scrisa sportiva din afara.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

florin (24 comentarii)  •  29 ianuarie 2021, 23:05

Cred ca in afara acelui "de-aia", intrebarea suporta si un raspuns la fel de simplu: din cauza unei precare educatii sportive, vina apartinand in cea mai mare masura chiar mass-mediei. Cum sustin? Cel mai la indemana exemplu este chiar GS si iau ca "martor" exact numarul in care s-a publicat materialul de mai sus (vineri 29 ianuarie 2021/ anul 98, numarul 23). Asadar, 16 pagini (de fapt, daca s-ar comprima textul scris cu spatiul foto, ar fi cam 8 pagini de fiecare), din care: 14 cu diverse subiecte din fotbalul intern si international, inclusiv teme de can-can; o pagina reclama (de data asta nu a fost despre sex sau erectie prelungita); 3/4 tenis (laudatio Simona Halep, care conform spuselor Luminitei Paul se va prezenta in acest an "proaspata inclusiv MINTAL!?!); 1/4 handbal (subiectul fiind chiar handbalul!). Iar aceste proportii se cam respecta in fiecare numar al ziarului. Iar a astfel de statistica poate fi extinsa si la TV, inclusiv canalele specializate pe sport, dar si rubrica speciala a buletinelor de stiri. (As fi curios daca in sondajele de rating al canalelor de sport ar fi inclus si EUROSPORT cum s-ar prezenta audienta? Banuiesc ca EUROSPORT ar fi in fata, fiind mult mai diversificat!) Si atunci, de unde cultura sportiva, mai ales in randul tinerilor, care "freamata" cand citesc ce masina si-a mai cumparat X, ce diva a "mai pus jos" Y sau ce insule a mai vizitat Z. De unde sa afle tinerii cititori ca mai exista si atletism, si inot, schi sau patinaj, snooker sau golf, din moment ce chiar si voleiul sau baschetul, tenisul de masa sunt "expediate" in cateva randuri pe manseta unei pagini? Ce spui nea Cristi, e un subiect de urmarit si dezbatut? Sau ramanem in continuare cu... ratarile lui Ivan, cu tatuajele vedetelor din fotbal, cu marile gafe ale celebrilor Chivulete, Barsan&Comp., cu "teapa spaniola" etc???

Comentează