Cristian Geambaşu

Jurnalist box-to-box, de 25 de ani mereu în echipa ideală a presei de sport. Respectat, temut și foarte apreciat. Întotdeauna la obiect, tăios, fără ocolișuri

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cristian Geambaşu
România nu este o echipă!

Radicevici, Grbici, Mehmedovici. Pe bancă, Kim Rasmussen. Cunoștințe mai vechi, adversare mai noi. În zi bună, Muntenegru poate bate pe oricine. Dovadă victoria cu Norvegia la distanță de 5 goluri. România are nevoie tot de o victorie la măcar 5 […]

...

Taci!

Asistăm de niște ani la o degradare alarmantă a relației jucător-antrenor în tenis. Poate ar fi și mai potrivit să spunem jucătoare-antrenor, fiindcă majoritatea copleșitoare a situațiilor provin din tenisul feminin. Antologica secvență în care Sorana Cîrstea îi cere arbitrei […]

...

Cine este cel mai mare adversar al naționalei României?

Calculele hârtiei indicau naționala masculină de handbal a României favorită în dubla întâlnire cu omoloaga din Kosovo. Incredibil, mai există așa ceva! Naționala Kosovo este una dintre puținele reprezentative în fața căreia România mai poate fi considerată favorită. Ca să […]

...

Dinamo pe modelul Barcelona

Totuși, modelul propus de asociația DDB este inspirat din organizarea unor cluburi ca Barcelona.

Lucrul esențial în acest tip de conducere este absența unui patron, a unui privat care face doar ce îl taie capul. În cazul unor entități ca […]

...

Acești doctori care îl enervează pe Marica

Hai că nici LeBron James nu ar fi zis-o mai bine decât Ciprian Marica! „Ne-am săturat de ăștia scoși în față să bage groaza în populație” este o frază-manifest a zilelor pe care le trăim și numai un om cu […]

...

Să vină tribunalul poporului!

Să îi trimită la muncă silnică pe cei care au avut cuvinte potrivnice despre Maradona! Să dispară moraliștii ăștia de rit nou! Afară, afară cu necredincioșii din țară!

Permalink to Să vină tribunalul poporului!
vineri, 4 decembrie 2020, 6:17

10 zile de la dispariția numărului 10. Și 10 la puterea a 10-a exerciții de admirație pentru Diego Maradona. Sigur, este o exagerare, așa că nu vă apucați să faceți calculul. Marile publicații au reacționat cu titluri mai mult sau mai puțin inspirate. Site-urile au abundat de șocant, halucinant, uluitor, superb, revoltător, înfiorător, cutremurător, devastator. S-au scris articole de o sensibilitate sinceră și s-au rostit vorbe emoționante.

Un fel de Cântarea României

Toate laolaltă cu mari banalități. A predominat stilul liric, din păcate mai ales la cei care nu-l posedă. Pateticii au simțit și ei vânt prielnic în pânzele melancoliei, punând la treabă metafore expirate și superlative tocite. Pentru cei care am trăit și alte timpuri, mi se pare totuși că această desfășurare de forțe a semănat nițel cu festivalul Cântarea României. Parcă prea mult, parcă prea țipător. Și prea evident. Când l-ai iubit pe Maradona și ai suspinat după fotbalul lui nu e nevoie să îți pui poalele-n cap ca să afle lumea.

Jocul magic, jocul otrăvit

Câțiva însă au scris altceva. Atât le-a trebuit! Câțiva au întors medalia și i-au arătat reversul. Păi bine, chiar că o cauți cu lumânarea când zugrăvești personajul Maradona altfel decât D10S. Când insiști pe acel Maradona care a trișat și a fost mândru până la capăt pentru un henț care nu are totuși nimic dumnezeiesc în el. Iar lumea a intrat în jocul acesta otrăvit, tropăind de bucurie. Și vin unii acum și te toacă mărunt. Maradona dependent de droguri, Maradona folosit de Camora, mafia napoletană. Maradona alături și iar mândru de tovărășia lui Fidel Castro, Hugo Chavez, Vladimir Putin. E clar. Claro. Când îți asumi o astfel de poziție știi că te așteaptă oprobriul. Poate chiar lapidarea. Ce, bă, tu ești perfect? Bă, moralistule care ești, rușine!

De ce atrăgea Diego, doar pentru că era mare fotbalist?

Nu m-a surprins atât corul contestatarilor contestatarilor lui Maradona, cât tonul lor marțial. Intoleranța de sorginte mai degrabă comunistă, decât inchizitorială. Virulența reacțiilor la niște articole critice, dar care nu puneau la îndoială imensul fotbalist Maradona, ci omul care de la un punct încolo se comportase ca o jucărie stricată. Manipulat și manipulant, păcătos și victimă într-un pachet al viciilor topite în magma talentului. Un personaj atractiv tocmai pentru că, exceptând uriașul talent, mulți ne-am recunoscut în el. Mai un henț, mai o scurtătură, mai un exces.

Să mergem însă la extrem. Și dacă unii ar fi contestat calitatea de fotbalist irepetabil a lui Maradona, statutul lui de zeu al Sportului rege, care ar fi fost problema? Era părerea lor greșită. Era o dovadă că nu se pricep la fotbal. Și că sunt cârcotași. Dar nu era o blasfemie. Și dacă în mintea unora era o blasfemie, deși blasfemiile adevărate ne lasă reci, care era problema? De când plantăm bombe în curtea celor care ne spun altceva decât este dispusă să accepte mintea noastră prea obișnuită cu lucrurile comode și călduțe? Dacă tot ne încingem cu centuri de explozibil, măcar ne asumăm statura de talibani.

Când ni se explica driblingul lui Cruyff

Nu îl apăr pe Radu Naum, nu sunt nici avocatul lui Cristian Tudor Popescu. Dețin numeroși martori, cu Radu am mai multe subiecte de contrazicere decât de zicere. Iar cu domnul Popescu nu comunic nici măcar la distanță. Ultima oară m-a pierdut când apelând la antiteza Cruyff-Maradona a început să descrie cum dribla Johan Cruyff. Vai și amar de noi ăștia care ne-am pierdut mii și mii de ore căscând ochii la meciuri de fotbal! Am înțeles că domnul Popescu ne explică stilul regizoral al lui Kurosawa, Antonioni și Von Trier, că ne spune cum lovește mingea Simona, că dezvăluie ce alianțe se fac după alegeri, că știe care este eficiența vaccinului, dar să ne zică și cum dribla Cruyff, asta mi se pare prea tare.

Boala lucrează

Dar Popescu, Georgescu și Ionescu au voie să nu îl vadă pe Maradona ca încarnarea lui Mesia. Mai ales dacă o fac într-un limbaj urban. Nu suntem pregătiți să acceptăm alte opinii. Degeaba ne înfoiem că ne guvernează spiritul democratic. Aiurea! Nu avem cultura dezbaterii, urâm polemica cerebrală. Dar iubim unanimitățile, venerăm locurile comune.

Maradona nu a fost un loc comun. Maradona a fost singular și a predispus la venerație, chiar la iubire exaltată. Dar tratat cu mai mult curaj era un subiect de discuție terapeutic pentru sănătatea noastră mintală. În schimb, noi ne-am inflamat și ca să ne treacă durerea de cap am înghițit un antinevralgic. Ascunsă, boala lucrează în continuare.

Comentarii (18)Adaugă comentariu

Ilie (150 comentarii)  •  4 decembrie 2020, 18:47

Îl crezi prea intelectual pe CTP. E fostul *** al lui Iliescu, unul care aplauda minerii din 1990 și 1991. Apoi , la Adevărul, avea numai publicitate de la stat, vestita reclamă la CET Govora. Un oportunist care s-a vândut cui a dat mai mult, dar cu o cultură și vocabular de spatele gării. Acum s-a transformat în lupul moralist. Dar nu știe decât să împrăștie venin la comandă.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Nimic despre Maradona. Țeapa romaneasca rezista! (43 comentarii)  •  4 decembrie 2020, 18:48

Pablo Cortacero a gasit solutia salvatoare pentru Dinamo. Dupa ce a aflat cati bani s-au strans in contul DDB, Cortacero, a cerut sfatul lui Sorin Ovidiu Vantu cum sa-i faca pe membrii DDB sa doarma linistiti!

tango (18 comentarii)  •  4 decembrie 2020, 19:03

Dle CG, thumb-up, sunt in total acord cu cele scrise. Nu cred ca exista vreun entertainer (si DAM face parte din aceasta categorie) care sa merite atatea osanale pentru momentele de geniu dar ignorand cealalta fata a personajului. Personal am sa-mi scot palaria in fata unui mare sportiv, poate nu atat de talentat precum marele disparut, dar care dupa ce a parasit arena are o viata dedicata educarii tinerei generatii (pentru care este un exemplu de urmat), promovarii valorilor umane, drepturile omului etc. Nu sunt sigur cati vor intelege ca fiecare are opinia sa indiferent ca noua ne place sau nu.

last_moromete (4 comentarii)  •  4 decembrie 2020, 19:11

Şi când are dreptate, şi când nu are dreptate (pe conţinut sau oportunitate), CTP îşi expune opinia inginereşte, cu argumente, ceea ce n-am prea văzut la majoritatea celor care i-au sărit în cap. Interesantă perspectivă, domnule Geambaşu, respect!

nicolae grecu (7 comentarii)  •  4 decembrie 2020, 19:44

Excelent comentariu

Bran (1 comentarii)  •  4 decembrie 2020, 20:05

Ca de obicei CG trebuie sa aiba ultimul cuvant si sa ii puna el pe toti la punct. El se crede cel mai destept, mai frumos si mai corect, singurul in masura sa dea lectii. Este si asta o forma de boala.

Sundance kid (3 comentarii)  •  4 decembrie 2020, 20:24

Unul din cele mai bine articole din ultima vreme

itu52 (288 comentarii)  •  4 decembrie 2020, 21:05

Maradona dictator între dictatori, așa i-a hărăzit Dumnezeu existența. A dictat ritmul și desfășurarea multor partide de fotbal. A cucerit publicul și a accesat puteri inabordabile muritorului de rând. A prins vremea când adulația impusă era în toi. Adularea lui a fost sinceră, venea ca o boare de libertate pentru a spăla și curăța de păcate gloata siluită. A fost nevoia de substituire a forței printr-o variantă de manifestare a talentului ridicat din popor. Din păcate, pedepsit pentru împrumutul de „mână”, a fost dictatorul și călăul propriei existențe. Asta nu mai ține de fotbal, iubitorii sportului rege nu pot fi declarați corigenți la testul de toleranță pentru că Relele au fost săvârșite, multe, în perioada postsportivă. Ori, aici, lipsa de informare reală, goana după senzațional, dorința de a ciupi glorie legându-te de o vedetă sau proasta gestionare a situațiilor de către persoana în cauză, pot induce anomalii în judecată. În concluzie cred că majoritatea „înfierbântaților” s-au referit la vremea când Maradona fermeca și făcea publicul să-și uite amarul. Dacă testul „democrației” vizează fanatismul, e cu totul altă problemă, vestul cu superputerile și vedetele lui, ne poate da peste cap statistica.

Anti-comunisti (1 comentarii)  •  4 decembrie 2020, 22:04

Corect si bun articolul. Pai e vorba de faptul ca intr-o parte mare a acestui popor mai exista obiceiurile deprinse in comunism: mai furam un salam, mai dosim o bujie, mai fentam de o pereche de pantofi, etc. Normal ca multi sunt cu musca pe caciula inca de atunci. De aceea mai si are PSD-ul votanti - pentru ca e continuatorul PCR-ului - protectorul hotilor mici si mari. Tot atunci s-a dobandit si opinia de gloata. Daca nu esti cu gloata, esti dusmanul gloatei si erai imediat pedepsit de partid sau de Securitate. Iese greu comunismul din oamenii patati sau cu iq mic...

daniel (5 comentarii)  •  4 decembrie 2020, 23:22

Matei 16:26 Şi ce ar folosi unui om să câştige toată lumea, dacă şi-ar pierde sufletul? Sau ce ar da un om în schimb pentru sufletul său?

anti Geambasu forever (15 comentarii)  •  5 decembrie 2020, 4:39

De cate ori citesc zicerile lui Geambasu ,mi se face dor de Maria Andries. Era umilinta suprema pt Geambas' ,cand fata aceea il eclipsa prin calitate si clarviziune dar si prin modestie."Atotstiutorul" Geambasu ,a avut ce invata de la ea dar n-a vrut sa invete......

17 Nentori Tirana (677 comentarii)  •  5 decembrie 2020, 9:50

Asa-i mereu, cind se stinge cite o flacara apar cintari. Rog, vedeti ca Maradona din Carpati inca mai traieste ! ----- Crucisatorul infiereaza ideologic politic tactic bolevic etic mai ceva ca colegu Oscar in Scanteia. Daca Mihaita l-ar instrui cum sa ia o mutra serioasa cind „***-izeaza“ te-ai ride sa te cari pe tine. Altfel, fara omor negru, astea nu mai sint opinii, sint talibanisme. Lui Naum i-a lipsit putin lemn in gura dar opinia lui o impartasesc si eu in mare, insa eu ca si britanicii care i-ar da Nr 10 lui Robin Hood. Golul cu mina a fost o capodopera, ce sa ne mai ascundem, eu „in nemernicia mea“ de pui de dac, recunosc. ----- PS Maradona in Culiacan e trist, astfel poti crede ca s-a sfirsit cu bine. Figurii animate i-a ramas inc sa inima. Cind vad insa cum ai nostri flututa batistute in culori nepotrivite cind nu bat nici tunari nici pescari ori latra la comanda dupa marea victorie cu ultima impie-Dica-ta ..

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

alex (2 comentarii)  •  5 decembrie 2020, 14:53

Cel mai drept, dintre cei drepti...Atat de drept ca si Coloana Infinitului se garboveste cand aude de Geambasu...Liftul de la Intercontinental e gelos pe ''verticalitatea'' acestui personaj. Un om complexat care in viata lui n-a construit nimic, nici macar propria cariera. Trebuie sa fie de fiecare data in opozitie cu toata lumea pentru ca el este singurul care are voie sa aibe pareri. Restul niste prosti....Asa greata are, ca-i recomand: ia cu lamaie!!!

Frenemy (71 comentarii)  •  5 decembrie 2020, 15:02

@Ilie: " ... cu o cultură și vocabular de spatele gării." Really ? Ti-ai dat aici examenul de IQ, faci parte din genul care tace si asteapta la colt pentru a executa persoanele pe care le antipatizezi. Judeci cu viscerele.

Wawawa (1 comentarii)  •  6 decembrie 2020, 10:20

Gazetarii de mana a treia ii apara pe gazetarii de mana a treia.

unicul (1 comentarii)  •  6 decembrie 2020, 14:54

un singur lucru nu ai priceput, domnule geambasu. oricine poate avea orice parere despre maradona, si ca fotbalist, si ca om. Dar daca ai o parere negativa, nu ti-o exprimi cand omul ala a murit. e lipsa de bun simt. pur si simplu nu spui nimic. taci. cand o sa moara mama ta, chiar daca mie nu mi-a placut de ea, nu vin si spun la inmormantare ce defecte avea ea. ori vin si pun o lumanare, ori pur si simplu ignor evenimentul.

dan c (11 comentarii)  •  7 decembrie 2020, 6:57

In principiu sunt de acord cu mai tot ce se scrie in articol; ma nedumireste un lucru: oare schimba ceva din Maradona moartea lui? oare o fi fost Maradona vreun dictator? Chiar nu putem sa spunem lucruri frumoase despre cineva? Oare noi devenim perfecti in clipa in clipa in care aratam cu degetul greselile altora? Pana la urma Maradona a fost un fotbalist, nimic altceva nu-l va face istoria: nici hot, nici drogat, nici gras; sa-l amintim in ceea ce a dat el lumii si anume un fotbal de mare exceptie; nici gascanul nostru nu a fost vreo usa de biserica, iata-l pe Dinu perorand despre orice, dar ce mari fotbalisti au fost! greu sa mai aiba romania doi ca ei si asta e ceea ce conteaza. Restul e comert cu vorbe; sigur ca nu poti sterge greselile dar nu ele l-au definit pe Maradona asa cum nici ele nu-l definesc pe Dobrin sau pe Dinu.

Comentează