Cristian Geambaşu

Jurnalist box-to-box, de 25 de ani mereu în echipa ideală a presei de sport. Respectat, temut și foarte apreciat. Întotdeauna la obiect, tăios, fără ocolișuri

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cristian Geambaşu
România nu este o echipă!

Radicevici, Grbici, Mehmedovici. Pe bancă, Kim Rasmussen. Cunoștințe mai vechi, adversare mai noi. În zi bună, Muntenegru poate bate pe oricine. Dovadă victoria cu Norvegia la distanță de 5 goluri. România are nevoie tot de o victorie la măcar 5 […]

...

Taci!

Asistăm de niște ani la o degradare alarmantă a relației jucător-antrenor în tenis. Poate ar fi și mai potrivit să spunem jucătoare-antrenor, fiindcă majoritatea copleșitoare a situațiilor provin din tenisul feminin. Antologica secvență în care Sorana Cîrstea îi cere arbitrei […]

...

Cine este cel mai mare adversar al naționalei României?

Calculele hârtiei indicau naționala masculină de handbal a României favorită în dubla întâlnire cu omoloaga din Kosovo. Incredibil, mai există așa ceva! Naționala Kosovo este una dintre puținele reprezentative în fața căreia România mai poate fi considerată favorită. Ca să […]

...

Dinamo pe modelul Barcelona

Totuși, modelul propus de asociația DDB este inspirat din organizarea unor cluburi ca Barcelona.

Lucrul esențial în acest tip de conducere este absența unui patron, a unui privat care face doar ce îl taie capul. În cazul unor entități ca […]

...

Acești doctori care îl enervează pe Marica

Hai că nici LeBron James nu ar fi zis-o mai bine decât Ciprian Marica! „Ne-am săturat de ăștia scoși în față să bage groaza în populație” este o frază-manifest a zilelor pe care le trăim și numai un om cu […]

...

Dreptul la seri complicate

CFR are meci greu în Europa League. Young Boys este un pic altceva totuși decât ȚSKA Sofia

Permalink to Dreptul la seri complicate
joi, 29 octombrie 2020, 4:17

O avancronică la CFR – Young Boys Berna, de ce nu? Sau, cum a scris colegul Remus Răureanu, Old Boys Cluj – Young Boys Berna. Da, se purtau la greu avancronicile cu niște ani în urmă.

Cronicarii mai „experimentați” împleteau cum se pricepeau ei mai bine datele concrete cu fiorul gazetăresc. Cât era și fiorul ăsta. Astăzi, când geme netul de statistici, care îți spun și câte grame de țesut adipos are fotbalistul X, genul acesta de articole pot părea desuete.
Găina bătrână face grupa bună

Desuetul dintr-o avancronică poate fi survolat folosind mai multe elemente concrete și mai puțin lirism. Așadar, 31,6 este vârsta medie a jucătorilor folosiți de Dan Petrescu la Sofia în victoria cu 2-0 împotriva lui ȚSKA. Cu acești 31,6 ani medie aritmetică, CFR este cea mai bătrână competitoare a grupelor Europa League sezonul 2020-2021.

Prin comparație, media de vârstă a adversarilor din Elveția la meciul pierdut în fața Romei (1-2) a fost de 25,3 ani. Rezultă de aici ipostaza de favorită a CFR-ului, datorită plusului de experiență? Evident că nu, ar replica Petrescu. Pe bună dreptate în acest caz, aș completa.

Elvețieni dincolo de ceasuri, ciocolată și bănci

Cine a văzut măcar o parte a meciului Young Boys – AS Roma 1-2 a observat că echipa antrenată de Gerardo Seoane a avut nu numai avantaj de un gol pe tabelă, ci și lungi pasaje de joc consistent, pronunțat ofensiv. Stil care a evidențiat și semnificative carențe defensive.

Toate aceste atribute îi fac pe Băieții Tineri din Berna (superb pleonasm!) să semene nu doar la culoarea tricourilor cu Borussia Dortmund. Să reținem ceva important. Campioana Elveției este o echipă modernă, care evoluează în viteză, cu o organizare de joc pusă în slujba atacului.

Putem exploata aici și mai mult retorica programatic pesimistă a lui Dan Petrescu, observând că în ciuda unui palmares costeliv contra Elveției (amintiți-vă acel 1-4 de pomină de la World Cup ’94!) și elvețienilor, continuăm a ne plasa a priori favoriți în întâlnirile cu ei. Funcționează nu știu ce, poate clișeele potrivit cărora ei se pricep la bănci, ciocolată, ceasuri și să-l păzească pe Papă. Dar nu la fotbal.

Obsesii productive

Să ne întoarcem totuși la ce cunoaștem mai bine. Pragmatismul vecin cu cinismul al lui Petrescu produce constant rezultate peste valoarea lotului. Metoda funcționează atât pe plan intern, cât și în cupele europene, producând trei titluri în campionat, calificări în grupele Europa League, victorii de răsunet acolo și, nu în ultimul rând, bani. Mulți bani în conturile mereu pline de datorii ale clubului.

Organizarea de joc maniacală a lui Dan Petrescu, obsesia lui pentru detalii și disciplină tactică metamorfozează jucători vârstnici ca Vinicius sau Hoban în tineri dornici de afirmare. Vinicius are 36 de ani, Hoban, 38! Azi!

Și mâine? Mâine ce se întâmplă? Pentru Petrescu nu există decât azi. Iar acest azi funcționează de 3 ani. Acest azi este filosofia de viață a copilului crescut între blocurile din Drumul Taberei și care nu concepea să piardă nici la o miuță în curtea școlii.

Păun, 25 de ani, și Debeljuh, 24, sunt puștii echipei și au prins lotul de Europa League ca printr-o minune. Ceea nu s-a întâmplat cu Costache, prezență constantă în campionat. Altfel spus, din perspectiva lui Petrescu, prețul plătit pentru ca CFR să poată respecta regula jucătorilor sub 21 de ani.

„Eu nu am fost angajat ca să promovez jucători tineri, să cresc fotbaliști. CFR m-a angajat cu niște obiective care țin de rezultate, de performanțe în campionat și în Europa”
Dan Petrescu

Dane, ai fost și tu tânăr!

Sigur, frumos ar fi ca Dan să aibă și rezultate, să joace și spectaculos și să și promoveze tineri fotbaliști. Așa cum a făcut-o toată viața Mircea Lucescu și cum deja a reușit acum la Dinamo Kiev. Acolo unde fundașii centrali inventați în disperare de cauză de Lucescu au 18 ani, Zabarnîi, și 21, Mikolenko.

Să nu uite Dan că, deși nu era un talent ca Hagi, niște antrenori pe la Steaua îl foloseau ca titular de la 20 de ani. Și aveau și dânșii obiective trasate de domnii generali care răspundeau cu gradul și cu funcția în fața familiei Ceaușescu.

Cât despre meciul CFR-ului cu Băieții Tineri din Berna se anunță o seară complicată. Spre deosebire de unii bătuți de niște ceferiști din Tbilisi, meritul ceferiștilor din Cluj este că și-au creat condițiile să aibă astfel de seri complicate.

Comentarii (8)Adaugă comentariu

Ilie (150 comentarii)  •  29 octombrie 2020, 16:50

La 20 de ani, Dan Petrescu și Ilie Dumitrescu erau fotbaliști. Costache e mai slab decât era șoferul autocarului Stelei. Pe cine să bage? Pe cine să crească, dacă de la juniori nu vine nimeni?

adrian (3 comentarii)  •  29 octombrie 2020, 18:29

Corect gazetarule...hai sa joace Viitorul sau FCSB in Europa....ca ei promoveaza tineri....si sunt fara datoriile vesnice pe care le are CFR. Aici te cam incurci. Ce ar fi sa scrii de alte echipe si sa lasi CFR in plata ei .Apropo....sa joace in Europa si echipele ce promoveaza romani. sau tineri total antitalentATI....nu ca asta NU ar fi IDEAL.....dar treaba si filosofia unui club PRIVAT este a clubului....nu a voastra....carcotasilor ....oricum ...azi....HAI CFR

motanul incaltat (455 comentarii)  •  29 octombrie 2020, 19:07

Daca te iei dupa clisee ca elvetienii se pricep la doar la ceasuri, ciocolata si sa-l pazeasca pe Papa si nu si la fotbal esti intr-o mare eroare. In primul rind Belgia produce ciocolata mai multa decit Elvetia. Cit priveste fotbalul- poate nu sunt buni dar ne-au ridiculizat pe noi, pe Romani cind noi aveam asa zisa generatie de Aur care se batea de la egal la egal cu orice mare echipa a lumii asa cum abereaza Hagi. Uita sa spuna ca ne-am furat-o acasa de la Bulgari si ca Elvetia---aceasta tara care e cunoscuta in lume pt multe alte lucruri dar nu si pt fotbal au sters pe jos cu noi.....A 2-a mare eroare pe care o faci in articol este ca-l compari pe Dan Petrescu cu Emerich Jenei.Asta e mai grav decit prima eroare.....

Umila parere (67 comentarii)  •  29 octombrie 2020, 20:02

Petrescu si Dumitrescu au fost titularizati intr-o echipa de nivel mondial, epilogul unui proces de durata, prima etapa fiind sezonul jucat la Scornicesti. Au existat optime conditii pentru saltul de calitate, Radu Troi fiind antrenor principal la echipa de tineret si in acelasi timp "secund" la echipa mare, paralelismul cu actuala situatie de la CFR este deplasat. Niciodata nu mi-a placut antrenorul Vasile Plangaretu (numele intreg este Dan Vasile Petrescu), prea defensiv pentru gusturile mele, insa roadele muncii se vad, fazele fixe au devenit punctul sau forte. Ma indoiesc ca vom vedea un joc spectaculos, insa victoria clujenilor ar reprezenta un mare pas spre primavara europeana.

MZM (198 comentarii)  •  29 octombrie 2020, 20:06

Iarasi ii dam lectii lui Dan Petrescu, iarasi suntem nemultumiti de felul cum gandeste el fotbalul. Ca nu promoveaza tinerii, ca echipa sa nu joaca spectaculos. Adica, omul face performante (nesperate pentru fotbalul romanesc de azi) atat pe plan intern, cat si european, fiind cel mai talentat antrenor roman in activitate, dar noi, care suntem superexigenti, vrem altceva mult mai valoros!!?? Domnilor ziaristi, daca aveti atate idei grozave de ce nu-i sfatuiti pe cei de la Dinamo cum sa evite retrogradarea si cum sa iasa din *** penal in care au intrat pana la gat. De ce nu-i spuneti lui Contra sa promoveze tinerii, sa joace spectaculos ca sa nu mai piarda cate 4 jocuri la rand? E pacat ca aveti idei despre fotbalul de performanta si nu le indreptati acolo unde este mare nevoie de ele. Lasati-l pe Dan Petrescu in pace! Sau daca vreti sa-i adresati cateva cuvinte, acestea nu pot fi decat laude!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Ceferika (5 comentarii)  •  29 octombrie 2020, 20:28

Tov. Geambașu, puteai să pui niște ghilimele acolo unde te-ai inspirat de pe Tribună.... În rest, povești despre nimic. Aceleași. Datorii, înțepături și ironii ieftine.

Campioana CFR (30 comentarii)  •  29 octombrie 2020, 20:46

Oameni buni, cand veti realiza ca problema de baza a jucatorilor romani e cresterea lor de mici in conditii similare cu cei din vest? Nu ma refer doar la terenuri, vestiare, mingi si alte lucruri materiale. E vorba de antrenori, nutritionisti, psihologi, etc. Juniorii si tinerii fotbalisti romani pleaca din start cu un handicap in raport cu cei din vest! Uitati-va la tinerii plecati in vest. Nu fac fata nici ca rezerve!! Cei mai buni sunt rezerve la echipe de mana a 2-a sau titulari in campionate de rangul 2. Noi suntem lumea a 3-a.. Am vazut ce au facut echipele romanesti cu multi tineri romani in Europa: FCSB, Craiova, Viitorul - dezastru! Si nici macar n-au jucat cu echipe gen Celtic sau Lazio, pe care CFR le-a batut! Petrescu foloseste la maxim ceea ce are la dispozitie. Daca ar avea echipa lui Liverpool, ar ataca si el nonstop. Rezultatele aduc alte rezultate, aduc bani, moral de invingatori, creste valoarea jucatorilor, creaza idoli/modele pentru juniorii clubului! Hai CFR!

Simeone (56 comentarii)  •  29 octombrie 2020, 21:19

Superb scris, obiectiv, sa speram la o victorie. Chiar și un egal e bun, ne da speranțe.

Comentează